Škola finanční gramotnosti: měníme banku

Roman Baroš | rubrika: Jak na to | 31. 1. 2012 | 29 komentářů
Škola finanční gramotnosti: měníme banku
Je dost pravděpodobné, že nemáte ten nejlepší účet. A je také dost pravděpodobné, že to víte. Tak proč jste ho ještě nezměnili? Kupodivu v tom nejste výjimeční, jakousi iracionální nechuť k takové změně cítí kdekdo. Přitom na tom nic není. Jak na to?

Nechci se dnes věnovat polemice, který bankovní účet je ten „nejlepší“. I proto, že každý z vás má jiné nároky, takže je pro každého nejlepší nějaký jiný. Spíš vás chci naučit, když už se ke změně rozhodnete, jak ji provést a na co nezapomenout, aby byl přechod plynulý a nenarušil váš život nějakou nepříjemností typu pozdě zaplaceného nájmu.

Postup změny účtu je naprosto jednoduchý:

  1. Založíte si nový účet
  2. Přesunete si část peněz na tento nový účet
  3. Na novém účtu založíte trvalé příkazy, případně povolení k inkasu, na starém účtu je zrušíte
  4. Oznámíte změnu všem, kteří vám posílají peníze na účet (typicky zaměstnavatel)
  5. Měsíc počkáte
  6. Zrušíte starý účet a převedete z něj zůstatek

Nový účet

Škola finanční gramotnosti na Peníze.cz

Ovládáte bezpečně peněžní trivium? Znáte základní počty, víte, jak číst smlouvy a kdy je můžete podepsat?

To je asi nejjednodušší bod ze všech. V každé bance vás rádi uvidí, rádi vám se založením účtu pomůžou. V podstatě vám stačí jenom občanka. Kromě toho, který účet z aktuální nabídky si chcete založit, nemusíte ani nic vědět.

Založit účet si můžete v jakékoli pobočce banky, vůbec to nemusí být ta, kam hodláte sem tam zajít, nebo (nedejbože) chodit pravidelně. Některé banky sice stále institut „domácí pobočky“ vedou, to vás ale nemusí zajímat. Maximálně jim dáte svolení k tomu, aby vaši dokumentaci převedli jinam.

Pokrokovější banky umožňují založit si účet po internetu, pak nemusíte ani sundávat papuče a vše vyřídíte u kafíčka doma. Ty nejpokrokovější vám už ani jinou možnost nedávají – a je jen na vás, jestli už to není pokrokové příliš. Někdo se třeba domnívá, že není nad možnost zajít za špatné služby vynadat někomu osobně, telefon nebo e-mail pro něj nemají správnou šťávu.

Přesun části peněz

To je asi nejjednodušší bod ze všech. Po založení účtu je dobré vložit si tam nějaké peníze, minimálně na první várku trvalých příkazů, nebo raději na všechny trvaláky za celý měsíc. Buď si to přepošlete i s rezervou (doporučuju), nebo ještě připočítejte měsíční poplatky (pokud jsou), nebo disponibilní minimum. To je minimální částka, kterou musíte na účtu mít a pod kterou vám nová banka nedovolí vybrat.

Předpokládejme, že nový účet se stane vaším hlavním nebo i jediným účtem, takže si vlastně můžete přeposlat většinu peněz, nezapomeňte ale na tom starém nechat aspoň pár korun na poplatky. Někdy bývá zpoplatněno i zrušení účtu, ale pětistovka to musí pokrýt i u nejnenažranější banky.

Do jednorázového převodního příkazu vám stačí vyplnit číslo účtu. Variabilní, konstantní ani specifický symbol sami sobě samozřejmě vyplňovat nemusíte.

Zakládání a rušení trvalých příkazů

To je asi nejjednodušší bod ze všech. Nemusíte ani nikam chodit, vše zvládnete z tepla domova, pomocí svého internetového bankovnictví. To už snad dnes umí ovládat každý: kdo neumí, zeptá se některého ze svých vnoučat a vezme změnu účtu jako jedinečnou příležitost se to naučit. Je to vážně pohodlné i bezpečné. Staromilci samozřejmě můžou zajít na pobočku a nechají věc vyřídit paní na přepážce, můžou ale také počítat s pěkně tučnými poplatky. Příznivci dalších způsobů ovládání účtu, třeba telefonního bankovnictví, nebo snad dokonce poněkud obskurního bankovnictví televizního, můžou samozřejmě zvolit variantu podle svého gusta.

Kodex mobility. Buďte Skoti!

Dře vás banka z kůže? Tak jí zamávejte a běžte jinam. Buďte Skoti!

Vyplatí se vám ale napřed si stáhnout z Peníze.cz, několik formulářů, aby se vám škudlilo snáz a radostněji. Když je vyplníte a odevzdáte v nové bance, ta pak za vás vyřídí spoustu otravných úkonů, včetně veškerého jednání se starou bankou, kam sami nebudete muset vkročit.

Je to tak zařízené díky takzvanému kodexu mobility, kterým se většina našich bank zavázala nebránit lidem ve volném pohybu mezi finančními ústavy, ba být jim při něm nápomocna. Máme pro vás tedy:

Spolu s vlastním kodexem mobility jsme pro vás připravili všechny tyto formuláře ke stažení na jediném místě serveru Peníze.cz.

Nezapomeňte se podívat, jestli máte nastavená i nějaká povolení k inkasu. Ideálním pomocníkem v těchto případech jsou vaše výpisy z účtu. Najděte si všechny položky „minus“, jsou to jenom trvalé příkazy, nebo i nějaká inkasa?

Pokud se vám nechce ručně přepisovat všechny trvaláky a inkasa, můžete využít formulář, na který najdete odkaz v boxu vpravo, a nechat banky ať už se dohodnou mezi sebou. Tady ovšem doporučuju dělat převod v „období klidu“, čili pokud jste zvyklí posílat všechny platby kolem 15. v měsíci, odešlete formulář v dostatečném předstihu, nebo až po 15. dni. 

Já osobně jsem volil ruční cestu. Není to nic tak složitého, že bych to nezvládl, a navíc mám nad svými penězi kontrolu a nespoléhám na banky, že to udělají za mě. V extrémních případech se buď může stát to, že neodejde žádná platba, protože banka to nechá jedna na druhé, nebo že odejdou trvaláky jak ze staré banky, tak už i z nové banky. Dejte proto bankám dva až tři dny rezervu. Stávat by se to nemělo, ale nikdy nevíte…

Oznámit změnu účtu

To je asi nejjednodušší bod ze všech. Prostě v práci oznámíte, že od příští výplaty chcete peníze posílat sem (na nový účet). Pokud dostáváte peníze z více stran, rozhlašte změnu účtu na všechny strany. Dobrou nápovědou vám i zde bude váš výpis z účtu. Příchozí platby můžou být opravdu různé a některé přijdou jenom jednou za rok, proto si projděte i svoje starší výpisy. Možná vás samotné překvapí, kdo vám kdy nějaké peníze poslal.

Dobrou službu vám při rozesílání mohou poskytnout opět formuláře, které najdete v boxu. Jeden je tam pro ty, kteří vám posílají peníze, jiný pak pro společnosti, které si od vás strhávají inkaso.

Měsíc počkat

To je asi nejjednodušší bod ze všech. Pokud jste si jistí, že jste na nic nezapomněli, můžete tento bod vynechat. Ale doporučuju nechat si poslat jeden výpis z účtu – už by na něm neměl být žádný pohyb. Snad tedy kromě těch proklatých poplatků.

Zrušení starého účtu

To je asi nejjednodušší bod ze všech. Prostě zajdete do staré banky, řeknete jim, že chcete svůj účet zrušit, a dáte jim číslo nového účtu, kam mají poslat případný zůstatek. Podle obchodních podmínek, které jste kdysi dávno podepsali, je docela možné, že zrušení účtu vás bude stát nějakou stovku.

Pokud vím, tak například v České spořitelně probíhá rušení účtu dvoukolově. Nejdříve tam přijdete požádat o zrušení, oni to pár dní zpracovávají a schvalují a pak přijdete na druhé kolo, kde fakticky dojde k samotnému rušení. Není to ale nic než obstrukce, které se ČS ještě nestihla zbavit ze starých dob. Rozhodně se tím nenechejte odradit.

Tip redakce: Chtějí vás umluvit?

Dost možná vás budou přemlouvat už v bance. Nejspíš se vám pokusí vysvětlit, že líp než u jejich ústavu už se nikde mít nebudete. Pokud jste sice pevně rozhodnuti ústav změnit, ale víte, že neumíte říkat ne a necháte se ukecat. Použijte formulář z boxu. S ním stačí dojít do nové banky, zbytek už si bankéři domluví mezi sebou.

Dost možná vás ale budou k lecčemu přemlouvat i po vašem odchodu. Banka si nejspíš vyžádala váš souhlas se zpracováváním a uchováváním osobních údajů a možná jste i podepsali, že ty údaje může využívat k marketingovým a reklamním účelům. Dopisy a mejly můžete samozřejmě prostě házet do koše, pokud by vás ale obtěžovaly, mělo by stačit bance napsat. Více v článku Iva Jeníka:

► Změna banky: nenechte se přemlouvat

Anketa

Váš bankovní účet?

Dnes jsme si tedy ukázali, že změna účtu není nic složitého, co by nešlo zvládnout. Banky jsou na tento krok zvyklé a mám pocit, že v blízké budoucnosti si budou muset zvykat daleko víc. Může se stát, že se vás budou ptát na důvod, proč svůj účet po více než dekádě používání „tak náhle“ rušíte. S ledovým klidem odpovězte, že máte lepší nabídku. Tím banky stimulujete ke zkvalitnění služeb a kdoví – možná že za pár let se sem zase vrátíte.

Změna bankovního účtu je naprosto normální krok jako například koupě nového auta. Když přestane vyhovovat vašim nárokům, je třeba pořídit nové. Já sám jsem svůj účet změnil a hodlám to udělat zase, hned jak dostanu lepší nabídku.


Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 2. 2012 8:57, Eďa

Známe svá jména, jsou do hvězd vepsaná...

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 1. 2012 0:12, chk

a co treba takova mobilita klientu? jeden papir a clovek nemusi chodit ani do puvodni banky...

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chystá se velká bankovní loupež

5. 12. 2011 | Václav Lorenc | 9 komentářů

Chystá se velká bankovní loupež

Loupit se chystají nové banky na českém trhu, loupit budou stávající zákazníky velkých bank. Loupit musí, protože noví zákazníci nerostou na stromech.

Srovnání: Která z nových bank má nejlevnější běžný účet

24. 10. 2011 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Srovnání: Která z nových bank má nejlevnější běžný účet

Poplatky u velkých bank mě už štvou! Co všechno si ti vydřiduši účtují? Podobné nářky bankovních klientů mají na svědomí nástup nových bank na český finanční trh. Která z nich nabízí... celý článek

Změna banky: nenechte se přemlouvat

11. 4. 2011 | Ivo Jeník

Změna banky: nenechte se přemlouvat

Kolikrát jste uvažovali o změně práce, tchyně, vlády, životního stylu? Pokud aspoň jednou, patříte k většině obyvatel republiky. Pokud jste přemýšleli i o změně banky, jste v menšině... celý článek

Chcete udělat bance pápá? Je to snazší, než si myslíte!

7. 4. 2011 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Chcete udělat bance pápá? Je to snazší, než si myslíte!

Díky Kodexu mobility klientů může být změna banky snadnou záležitostí. O existenci tohoto dokumentu, kterým se banky zavazují k součinnosti při vyřizování všech náležitostí, však spousta... celý článek

Změna banky? Zážitek na celý život!

17. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 36 komentářů

Změna banky? Zážitek na celý život!

Změna banky, u které mají lidé své účty, by díky Kodexu mobility neměla být velký problém. Ve skutečnosti však dochází ze strany finančních institucí k nátlaku, který má k dodržování... celý článek

Partners Financial Services