Vybíráte studentský účet? Na co banky lákají?

Josef Janda | rubrika: Konta pro mladé | 2. 5. 2007 | 6 komentářů
Vybíráte studentský účet? Na co banky lákají?
Jaké výhody nabízejí banky studentům, kteří si u nich otevřou studentské konto? Co všechno mají studenti zdarma? Jak vysoký kontokorentní úvěr mohou získat a za jakých podmínek? Jaké doklady a další podklady musí student bance předložit? Kdo nabízí zvýhodněná konta i pro mladé "nestudenty"?

V článku Dětské konto: hledáte bankovní účet pro své dítě? jsme představili nabídku dětských účtů tuzemských bank. Dnes se podívejme na nabídku pro studenty.


Podmínky pro založení studentského účtu

Před návštěvou banky, kde si chcete zřídit studentský účet, se musíte vybavit platným průkazem totožnosti a druhým dokladem totožnosti (řidičský průkaz, cestovní pas, rodný list). V případě, že žadatel o účet je nezletilá osoba, musí předložit rodný list. Přítomnost zákonného zástupce je v takovém případě nutná a také se od něj vyžaduje platný průkaz totožnosti.



Z vysokoškoláků se pravděpodobně časem stane bonitní bankovní klientela.

Nutné je samozřejmě také předložení platného potvrzení školy o studiu. Většina bank požaduje, aby studijní potvrzení nebylo starší 30 dnů. Žadatel musí být studentem prezenční (denní) formy studia. Nerozhoduje však, jaký typ školy studuje (tj. střední, jazykovou, vyšší odbornou nebo vysokou školu). Některé banky (např. eBanka) toto potvrzení požadují každoročně, ale třeba ČSOB stačí, když ho student přinese pouze jednou a to při zakládání účtu.

Žadatel o zřízení studentského účtu musí počítat s nutností prvního vkladu, který ve většině bank začíná na 200 Kč. Výjimku tvoří Volksbank (profil, názory), kde první vklad složen být nemusí, banka ale doporučuje 500 Kč. První vklady znamenají ve většině bank aktivaci účtu a mohou být následně vybrány. Poštovní spořitelna si podmiňuje 200 Kč jako minimální zůstatek, který na účtu musí být každý měsíc.


Základní přehled studentských účtů

Detailní informace o studentských účtech najdete na tomto místě.
Rozhodnout se pro studentský účet konkrétní banky je obtížné. Podívejme se na kritéria, podle kterých zvolit konkrétní účet.

Studentský účet nabízí všechny banky s výjimkou HVB Bank (profil, názory), BAWAG Bank CZ (profil, názory), Citibank (profil, názory) a IC Banky.

Věkové kritérium pro žadatele o založení studentského účtu se v bankách různí, ale všechny mají shodný minimální věk a to hranice 15 let. Některé banky (např. Poštovní spořitelna) nenabízejí programy přímo zaměřené na studenty, ale na mladé lidi v určitém věku. Další umožňují založit studentský účet i nestudentům, tyto banky tedy nabízejí stejný typ účtu jak mladým lidem, tak i studentům.

Základní přehled studentských účtů
Banka Název účtu Cílová skupina Kontokorent Úroková sazba Vklad při založení účtu Platební karta
Česká spořitelna
(profil, názory)
Student+
(profil, názory)
15–30 let ano 0,85% 100 Kč MPK* Visa Electron Student+, Maestro UK Student+
ČSOB
(profil, názory)
Studentské konto plus
(profil, názory)
15–28 let ano 0,15% 200 Kč VISA Classic Student
Poštovní spořitelna
(profil, názory)
Postžiro Junior
(profil, názory)
15–26 let ano 1,10% 200 Kč Maxkarta
Komerční banka
(profil, názory)
Studentské konto G2
(profil, názory)
15–30 let ano 0,40% 300 Kč MPK Maestro, emborosová karta MasterCard; MasterCard (v rámci nadstandardní verze G2)
GE Money Bank
(profil, názory)
Genius Student
(profil, názory)
15–24 let ano 0,10% 200 Kč Maestro, MPK MasterCard Standard, IPK ** MasterCard Internet
Raiffeisenbank
(profil, názory)
Komplet konto Student
(profil, názory)
15–26 let ano 1,20 % (do 19 999 Kč), 1,00 %  (20 000 – 49 999 Kč), 0,50 % (50 000 – 99 999 Kč), 0,01 % (nad 100 000 Kč) 200 Kč MPK VISA Electron, Maestro
Volksbank CZ
(profil, názory)
FREE konto
(profil, názory)
15–26 let ano 0,75% není nutný, banka doporučuje  500 Kč VISA Electron, Maestro
Živnostenská banka
(profil, názory)
Studentské konto
(profil, názory)
15–30 let ano 0,53% 200 Kč VISA Electron, Maestro
eBanka
(profil, názory)
Cenový program Student
(profil, názory)
15–26 let ne – podmíněn měsíčními příjmy ve výši 10 000 Kč 0,15% 200 Kč VISA Electron, Maestro
Pozn.:
* MPK = Mezinárodní platební karta;
** IPK = Internetová Platební karta;

Zdroj: banky


Vyšší úročení

Studentské účty jsou ve většině bank považovány za "zvláštní" bankovní produkt. Banky totiž mají o tyto klienty velký zájem. Zvláště atraktivní skupinou klientů jsou vysokoškoláci. U nich lze předpokládat, že se po čase stanou velmi bonitními klienty. Bude-li student s bankou spokojený už během studií, banka celkem oprávněně věří, že jí zůstane "věrný" i do budoucnosti.

Více si o studentských kontech přečtete v článcích:
Banky se proto snaží studenty nalákat na různé výhody. Studenti tak například získají od banky lepší podmínky pro zúročení zůstatku. (Upozorněme ale, že i když jsou úroky vyšší než na normálním běžném účtu, přesto nepokryjí inflaci.) V případě Raiffeisenbank úroková sazba závisí na výši finančních prostředků, přitom čím vyšší je zůstatek, tím nižší je úroková sazba. (Banka se tak snaží zabránit tomu, aby si zakladatelé účtů nesnažili vytvořit ze studentských kont spořící vklady pro krátkodobé účely.) Ostatní banky nabízejí v případě studentských účtů jen jednu úrokovou sazbu, která, jak už jsme napsali, je zvýhodněná (je vyšší) oproti sazbě za běžný účet.


Levnější poplatky

Poplatková politika studentských účtů se rovněž od běžných účtů liší. Prvním poplatkem, které banky u této kategorie účtů požadují, je vedení účtu. Velké banky typu České spořitelny (profil, názory) nebo ČSOB (profil, názory) ho neúčtují, zato menší ano. U Živnostenské banky (profil, názory) lze sehnat balíček Studentské konto (profil, názory) za 19 Kč, více viz následující tabulku.

Pokud porovnáme poplatky za výběr z bankomatů, jasně vyhrávají ČSOB a Živnobanka, které nabízejí veškeré výběry z bankomatů v rámci její sítě zdarma. Na opačném konci se ocitá Česká spořitelna, která nenabízí žádné zvýhodněné vybírání z bankomatu a v rámci své sítě zpoplatňuje 6 Kč výběr z ATM. Z cizích ATM si účtuje 25 Kč + 5 % z vybírané částky. Více opět viz následující tabulku.

Co se poplatků za zasílání výpisu z účtu týče, lze banky rozdělit do tří skupin. První skupina (Poštovní spořitelna, GE Money Bank) je rozesílá měsíčně studentům zdarma. Čtvrtletní výpisy nabízí zdarma u ČSOB, Komerční banka a Živnostenská banka. Další poplatky viz tabulku.

Struktura bankovních poplatků na studentských účtech
Banka Název účtu Měsíční vedení účtu Frekvence a cena za výpis Platební karta Výběr z ATM (v rámci banky) Výběr z ATM (cizí síť)
Česká spořitelna Student+ zdarma Měsíční zasílání výpisu v ceně poštovného (tj. 7,50 Kč) Vydání karty Student+ zdarma 6 Kč 25 Kč + 5 % z vybírané částky
ČSOB Studentské konto plus zdarma Čtvrtletní zasílání výpisu zdarma Vydání karty VISA Classic Student zdarma Neomezený počet výběrů zdarma 30 Kč *
Poštovní spořitelna Postžiro Junior 10 Kč + 16 Kč za vedení platební karty Maxkarta Měsíční zasílání výpisu zdarma Vydání Maxkarty zdarma 5 Kč v rámci Poštovní spořitelny a ČSOB 25 Kč
Komerční banka Studentské konto G2 Zdarma, 20 Kč za nadstandardní verzi G2 Čtvrtletní zasílání výpisu zdarma Maestro, MasterCard v nadstandardní verzi G2 1 výběr  v měsíci zdarma, 2 výběr a další 6 Kč; zdarma všechny výběry pro nadstandardní verzi G2 39 Kč
GE Money Bank Genius Student zdarma Měsíční zasílání výpisu zdarma Vydání 1 karty zdarma 2 výběry  v měsíci zdarma 35 Kč
Raiffeisenbank Komplet konto Student 20 Kč Roční zasílání výpisu zdarma, Měsíční zasílání výpisu 19 Kč Vydání 1 karty zdarma 2 výběry  v měsíci zdarma, 3 výběr a další 19 Kč 19 Kč
Volksbank CZ FREE konto Zdarma – zpoplatněné individuální služby v balíčku Měsíční výpis zdarma – vyzvednutí na infoterminálu na pobočce banky. Měsíční zasílání výpisu 15 Kč Vydání 1 karty zdarma 2,50 Kč 5 Kč v rámci sítě ČSOB, 25 Kč v rámci cizích sítí
Živnostenská banka* Studentské konto 19 Kč** Čtvrtletní zasílání výpisu zdarma Vydání 1 karty zdarma (VISA Electron, Maestro) Neomezený počet výběrů zdarma 1 měsíční výběr zdarma, 2 výběr a další 30 Kč
eBanka Cenový program Student 19 Kč Měsíční zasílání výpisu 9,70 Kč Dle platného ceníku – např. VISA Electron nebo Maestro vydání karty zdarma, roční vedení 280 Kč 6,90 Kč 21,90 Kč
Pozn.:
* Platné obchodní podmínky od 1. 5. 2007
** Měsíční cena za vedení balíčku;

Zdroj: banky


Banky studentům poskytují také úvěrový rámec

Ke studentskému kontu všechny banky bez dalších požadavků (s výjimkou eBanky, viz dále) nabízejí možnost čerpání kontokorentu, tj. přečerpání peněžních prostředků na účtu do předem povoleného debetu. eBanka umožní kontokorent za podmínky, že student má minimální měsíční příjem na účtu ve výši 10 000 Kč.

Výše kontokorentního úvěru je ve většině bank závislá na tom, zda student navštěvuje střední, vyšší odbornou nebo vysokou školu, středoškoláci dosáhnou na úvěrový rámec menší. Dalším kritériem u studentů VOŠ a VŠ je také to, v jakém ročníku se nacházejí. Platí, že čím vyšší ročník na vyšší odborné nebo vysoké škole, tím větší kontokorent. Pro studenty vysokých škol, kteří jsou ve druhých a vyšších ročnících, platí nejvyšší možné úvěrové rámce kontokorentů.  

Pro studenty středních škol jsou banky ochotné poskytnou debet až 5 000 Kč, ostatní studenti mohou využít úvěrového rámce až do výše 20 000 Kč. Úroková sazba začíná na 10,00 % (Živnostenská banka) a končí na 17,90 % (Raiffeisenbank). Většina bank poskytuje kontokorent za úrok 12,00 %.

Ve většině případů je čerpání kontokorentu podmíněno dalším potvrzením o studiu. Některé banky stanovují ve svých podmínkách jako předpoklad pro umožnění čerpání kontokorentu minimální měsíční příjem. Živnostenská banka požaduje příjem ve výši 2 500 Kč, třeba eBanka ale požaduje minimální měsíční příjem 10 000 Kč nebo zajištění ručitelem.

Výše kontokorentů a úroková sazba
Banka Název účtu Možnost čerpání kontokorentu Poplatky Roční úroková sazba Maximální čerpaná částka úvěru Kdo smí čerpat a kolik
Česká spořitelna Student+ Ano Poskytnutí, správa a vedení zdarma 15,90 % 20 000 Kč 5 000 Kč pro studenty SŠ, 15 000 Kč pro studenty 1. ročníku VOŠ a VŠ, 20 000 Kč pro studenty 2. ročníku VOŠ a VŠ
ČSOB Studentské konto plus Ano Poskytnutí, správa a vedení zdarma 13,90 % 20 000 Kč Nerozlišeno podle typu školy
Poštovní spořitelna Postžiro Junior Ano Zpracování 200 Kč, měsíční vedení 9 Kč 12,00 % 20 000 Kč bez doložení příjmů, 200 000 Kč s doložením příjmů Měsíční obrat na účtu musí činit 50 % úvěrového limitu.
Komerční banka Studentské konto G2 Ano Zpracování a správa zdarma 12,00 % 20 000 Kč 5 000 Kč studenti SŠ, 10 000 Kč studenti 1. ročníku VOŠ a VŠ, 20 000 Kč studenti 2. a dalších ročníků na VOŠ a VŠ
GE Money Bank Genius Student Ano  Zpracování a správa zdarma  17,90  % 5 000 Kč Měsíční obrat minimálně ve výši 2 500 Kč
Raiffeisenbank Komplet konto Student Ano Měsíční vedení 20 Kč 17,90 % 5 000 Kč Podle výše příchozích plateb na účet
Volksbank CZ FREE konto Ano Zpracování a správa zdarma 12,00 % 20 000 Kč 5 000 Kč studenti SŠ, VOŠ a JŠ, 10 000 Kč studenti 1. ročníku VŠ, 20 000 Kč studenti 2. a dalších ročníků na VŠ
Živnostenská banka Studentské konto Ano Zpracování a správa zdarma 10,00 % 5 000 Kč Nerozlišeno podle typu školy
eBanka Cenový program Student Ano 200 Kč za schválení, při čerpání kontokorentu 50 Kč  13,00 %  5 0000 – 150 000 Kč Poskytnutí kontokorentu podle typu příjmů: a) pravidelný měsíční příjem alespoň ve výši 10 000 Kč, b) ručitel
Pozn.: SŠ = střední škola, JŠ = jazyková škola, VOŠ = vyšší odborná škola, VŠ = vysoká škola;

Zdroj: banky

Používáte vy nebo někdo z vaší rodiny studentský účet? Co bylo hlavním důvodem kvůli kterému jste účet zakládali? Jste s balíčkem služeb spokojeni? Kolik vás stojí měsíční provoz tohoto účtu?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+68
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 5. 2007 21:33, JK

Myslím, že pro několik tisíc brněnských studentů je rozhodování snadné - platební kartu od KB mají jako svůj osobní průkaz. Stačí ji jen v bance aktivovat...

+7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dětské konto: hledáte bankovní účet pro své dítě?

20. 4. 2007 | Josef Janda | 9 komentářů

Dětské konto: hledáte bankovní účet pro své dítě?

Dětský účet, nebo též dětské konto, nabízí většina tuzemských bank. Ve své podstatě se jedná o produkt, který má prvky klasického běžného účtu. Jeho součástí je platební karta či výpisy... celý článek

Potřebuje student běžný účet?

28. 8. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Potřebuje student běžný účet?

Proč si studenti (ne)zakládají běžné účty? Potřebují je vůbec? Jaké produktové balíčky studentům banky nabízejí? Co všechno v rámci bankovních služeb student dostane zdarma? Proč mají... celý článek

Můžeme žít bez bankovního účtu? Zřejmě nikoliv.

1. 8. 2006 | Patrik Nacher

Můžeme žít bez bankovního účtu? Zřejmě nikoliv.

Přemýšleli jste někdy nad tím, zda by vám bez bankovního účtu nebylo lépe? Někteří možná i došli k tomu, že by bylo. Je to ovšem v dnešní době vůbec možné? Po důkladném zvážení se zdá,... celý článek

(Ne)výhodné převody studentských kont

25. 8. 2005 | Dana Chytilová | 1 komentář

 (Ne)výhodné převody studentských kont

Necháváte za sebe rozhodovat banku? Nemusí to být výhodné. Ukážeme si to na příkladu převodu studentského konta na běžný účet. Pokud si změnu nepromyslíte, budete zbytečně platit víc. celý článek

Nekývněte v září na první banku

18. 8. 2005 | Dana Chytilová

Nekývněte v září na první banku

Nechcete začít další školní rok bez běžného účtu? Dostanete příležitost k jeho založení. Pracovníci bank v září totiž navštěvují školy a lákají nové studenty právě na tu jejich banku.... celý článek

Partners Financial Services