Anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek 2006 už má svého vítěze

Anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek 2006 už má svého vítěze
Štvou vás bankovní poplatky? A které nejvíc? Na tuto otázku se pokusil najít odpověď již 2. ročník ankety "o neabsurdnější poplatek", který za mediální podpory Peníze.CZ uspořádal portál bankovnipoplatky.com. Že tato anketa přináší ovoce dokázaly samy banky, alespoň 3 z nich totiž nejabsurdnější poplatek loňského roku, poplatek za příchozí platbu, zrušily. Výsledky letošního hlasování najdete v článku.

Nejvíce hlasů letos získal a po dramatickém průběhu nakonec zvítězil poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky. Přestože se tento poplatek obvykle pohybuje "jen" v řádu několika korun, podle výsledků ankety "rozčiluje" nejvíce lidí. O vítězi 2. ročníku letos rozhodlo přes 20 000 hlasů – v prvním kole hlasovalo 13 614 lidí, v finálovém kole pak 6 552 lidí. Vítězný, tedy nejabsurdnější poplatek zvolilo přes 37,5 % návštěvníků, získal tedy úctyhodných 2 470 hlasů. Také v prvním kole skončil tento poplatek na 1. místě, a to se ziskem 3 088 hlasů (22,5 %). Upozorněme, že do 2. ročníku ankety nebyl zařazen minulý vítěz (viz odstavec Co je smyslem ankety?), a to poplatek za příchozí platbu.

Na 2. místě skončil se ziskem více než 37 % (2 445 hlasů) poplatek za vedení běžného účtu. Na 3. místě pak poplatek za účetní položku, pro který hlasovalo bezmála 25 % návštěvníků portálu bankovnipoplatky.com (1 637 hlasů).


Co je smyslem ankety?


Letošním vítězem ankety "o nejabsurdnější poplatek" se stal poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky.

Poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky převzal žezlo od loňského suverénního vítěze ankety, kterým se stal poplatek za příchozí platbu (vklad na účet, kreditní operace). Loni jej zvolilo přes 46 % hlasujících. Na tomto místě nám dovolte absurditu tohoto poplatku krátce demonstrovat na historce Patrika Nachera, provozovatele a majitele portálu bankovnipoplatky.com. Jeho příběh vypráví o tom, jak se skupina lidí dohodla vytrestat svého kamaráda (asi "bývalého") tím, že mu na účet každý poslal 1 Kč. Za každou došlou korunu totiž banka "kamarádovi" z jeho účtu strhla za poplatek za příchozí platbu hned několik korun, tzn. v konečném důsledku příchozí platby objem peněz na účtu nezvyšovaly, ale právě naopak.

Hlavním smyslem ankety je tedy upozornit na absurditu některých bankovních poplatků a vybídnout představitele bank k diskuzi nad budoucností poplatků, které lidem vadí nejvíce. A že se to daří, dokládá skutečnost, že poplatek za příchozí platbu loni 3 banky zrušily. Bohužel jen jediná z nich si "ušlý zisk" současně nekompenzovala zvýšením nějaké jiné položky ve svém sazebníku (viz Zrušení poplatku za příchozí platby se může prodražit). Nechme se překvapit, zda (a jak) banky zareagují na letošního vítěze a jestli se dočkáme výběru z vlastního bankomatu zdarma.


Jak hlasování probíhalo?

Jak již bylo naznačeno výše, hlasování bylo dvoukolové. Do 16. 12. 2006 mohli návštěvníci portálu nominovat bankovní poplatek, který považují za absurdní. Z těchto nominací organizátor ankety sestavil tabulku 15 poplatků, které byly jmenovány nejčastěji. Počínaje 17. 12. 2006 začalo dvoukolové hlasování. V prvním kole, které skončilo 31. 1. 2007, se 15 nominovaných poplatků zúžilo na 3, které získaly nejvíce hlasů a o těchto 3 poplatcích návštěvníci portálu hlasovali do 28. 2. 2007 opět od nuly. Výsledky portál bankovnipoplatky.com zveřejnil včera, tedy 1. 3. 2007.

Pro pořádek si ještě představme i dalších 12 nominovaných poplatků, které se mezi 3 finalisty nedostaly. Je totiž dost dobře možné, že se mezi nimi skrývá i potenciální vítěz ročníku 2007. Jsou to tyto bankovní poplatky:

  • poplatek za vedení kontokorentního úvěru,
  • poplatek za změnu údajů (změna bydliště, nový OP),
  • poplatek za neuskutečnění platby (nepřijatý příkaz v rámci sběrného boxu),
  • poplatek za vedení platební karty (roční),
  • poplatek za příjem většího množství roztříděných mincí (viz článek Mince s Hradčany: další klacek pod nohama živnostníků),
  • poplatek za stornování či změnu trvalého příkazu,
  • poplatek za vedení (správu) hypotečního účtu,
  • poplatek za zablokování ukradené platební karty,
  • poplatek za správu úrokového zvýhodnění,
  • poplatek za zpracování hypotéky,
  • poplatek za transakce do zahraničí (výše poplatku),
  • poplatky při založení účtu pro právnickou osobu.
Speciál: Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006
Jak vypočítat daň z příjmů za rok 2006 a vyplnit daňové přiznání včetně společného zdanění manželů? Jak uplatnit tzv. výdaje paušálem? Na co si dát pozor, aby vaše peníze dorazily na úřad včas a bez sankcí? Jak se přiznat k dani elektronicky? Jak vyplnit Přehled pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení a jak spočítat výši nových záloh? Kde získat interaktivní formuláře? Odpovědi na tyto a mnohé další daňové otázky naleznete v našem novém speciálu Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006.


Zapojili jste se do letošního hlasování o nejabsurdnější poplatek? Který poplatek vám nejvíce vadí a proč? Kolik peněz měsíčně zaplatíte za výběry z vlastního bankomatu?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 3. 2007 22:08, Rafter

Kdyz jsem jeste mel ucet v KB, tak to byl opravdu nejsilenejsi poplatek. Bylo to takove nenapadne zdrazeni vsech poplatku na vypisu. Jo, jeste byl zajimavej poplatek za papir. Kdyz to clovek vsechno secetl, nestacil se divit :-( Ted mam v Ebance podobnej "priplatek" za SMS zpravu u vsech transakci, ale dobrovolne a muzu ji kdykoliv deaktivovat. To u KB poplatky za ucetni polozku vypnout nejak nesly ;-)

Zobrazit celé vlákno

+85
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 3. 2007 8:55, janasv

Pridavam se. Ty naklady na porizeni a provoz bankomatu existuji a umoznit jejich vyuziti je sluzba, ktera pokud bude "zdarma", bude muset byt dotovana z vynosu za jine sluzby. Myslim, ze je spravedlivejsi, pokud ceny za jednotlive sluzby jsou stanoveny pokud mozno v relaci k nakladum na ne, nez abych treba jako prijemce hypoteky ze svych poplatku za hypo dotovala naklady na provoz bankomatu banky, u ktere vubec nemam bezny ucet, a ktera svym klientum za vyber z bankomatu nic neuctuje.

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Je pomoc s převodem účtu, kterou nově nabízí GE Money Bank, legální?

26. 2. 2007 | Kateřina Boušová

Je pomoc s převodem účtu, kterou nově nabízí GE Money Bank, legální?

Kampaň, kterou začátkem února spustila GE Money Bank, rozpoutala vlnu diskuze o legálnosti nabízené služby. Do GE se "opřela" nejen média, ale také konkurenční banky v čele s Poštovní... celý článek

Bankovní poplatky tvoří třetinu zisku bank

23. 1. 2007 | Patrik Nacher | 4 komentáře

Bankovní poplatky tvoří třetinu zisku bank

Z hlediska celkového zisku tuzemských bank mají bankovní poplatky významné postavení. Od roku 2004 sice jejich podíl mírně klesá, ovšem stále tvoří až 1/3 a jsou v celkovém "portfoliu"... celý článek

Nemáte bankovní účet? Nedostanete práci.

15. 12. 2006 | Kateřina Boušová

Nemáte bankovní účet? Nedostanete práci.

U nás to možná neplatí bezezbytku, ale nemít bankovní účet v Rakousku je podezřelé. Bez účtu tak Rakušané neseženou práci, bez práce jim banka zase neotevře účet. Pomocnou ruku ekonomicky... celý článek

Družstevní záložny: máme dnes důvod se jich bát?

20. 11. 2006 | Patrik Nacher | 1 komentář

Družstevní záložny: máme dnes důvod se jich bát?

Víte, že kampeličky jsou pojmenovány po lékaři Kampelíkovi? Víte, že vkládat do nich peníze je v dnešní době již bezpečné stejně jako v případě bank? A víte, že správa finančních prostředků... celý článek

Mohou banky svoje služby libovolně zdražovat?

27. 10. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Mohou banky svoje služby libovolně zdražovat?

Porušují banky, stavební spořitelny a hypoteční banky jednostrannou změnou sazebníku zákon? Neměl by klient při změně sazebníku podepsat novou smlouvu? Jaký je názor právníků? Chrání... celý článek

Partners Financial Services