Vánoce na dluh aneb aby vám kapr chutnal i příští svátky

Vánoce na dluh aneb aby vám kapr chutnal i příští svátky
Předvánoční úvěrové pole obhospodařované jak bankami tak nebankovními domy přináší velkou úrodu. Poskytovatelům slušné zhodnocení vypůjčených peněz, příjemcům zboží, o kterém by jinak mohli jen snít. Cena za splnění snu však může být příliš vysoká. Podívejme se, jaké triky na nás finančníci nachystali, jak se jim vyhnout a co dělat, když už si musíme půjčit.

Podle finančních domů mohou být vaše Vánoce šťastné jen tehdy, pokud si na ně půjčíte (samozřejmě právě od té jejich společnosti). Podíváte-li se na tuto úvěrovou masáž více z nadhledu, může vám připadat až směšná. Ne však v situaci, kdy peníze opravdu potřebujete (nebo si to alespoň myslíte).


Rychlý úvěr, špatný úvěr

V poslední době se na nás snáší "nadílka" takzvaných rychlých úvěrů. Tedy těch, které získáte během pár minut na pobočce, po telefonu, on-line, v pohodlí domova nebo třeba na poště, kde např. Home Credit (profil, názory) nabízí "výhodnou" akci (půjčit si můžete 10 nebo 15 tisíc Kč s RPSN od 44 %). Nejenže ale tyto rychlé úvěry neprobíhají ve skutečnosti tak rychle, jsou navíc tím nejhorším, co si můžete sjednat. Společnost vás moc nezná a prověřuje minimálně. A za to se platí. Půjčka s RPSN kolem 30 % je zcela běžná, ale narazit můžete i na RPSN 200 a více procent, a to vydáte-li se za poskytovateli úvěrů jako je Provident Financial či další společnosti, které upozorňují na nabídku půjčení peněz např. na letáku nalepeném u vás ve výtahu.

Pokud nemáte našetřeno dost, a přesto určitý dárek koupit chcete, využijte kontokorent nebo kreditní kartu (máte-li je). Jsou s nimi většinou spojeny nižší náklady. Víte-li, že peníze stihnete vrátit např. do měsíce, je lepší sáhnout po kreditní kartě, v opačném případě se vyplatí kontokorent. Více si o kontokorentu přečtěte na tomto místě, o kreditní kartě na tomto místě.
Vlastníte-li nákupní úvěrovou kartu (vydávají je splátkové společnosti), i tu můžete použít. Nezapomínejte však, že na rozdíl od karty kreditní s ní není spojeno žádné bezúročné období a navrch ještě zaplatíte víc i na poplatcích (více si přečtete na tomto místě).

Kolik utratíme za dárky
Ženy předpokládají, že v porovnání se svými mužskými protějšky utratí v průměru o cca 400 Kč více (muži: 5 196 Kč, ženy: 5 604 Kč). Výrazně více se za vánoční dárky chystají utrácet lidé mezi 30 a 59 lety (průměr okolo 6 751 Kč), s vyšším vzděláním (SŠ s maturitou: 6 387 Kč, VŠ: 7 556 Kč), osoby z početnějších domácností, kde jsou děti (a tudíž i ženatí a vdané, na rozdíl od svobodných nebo ovdovělých), obyvatelé velkoměst nad 100 tisíc obyvatel (7 108 Kč) a rovněž lidé s příjmy domácnosti nad 30 tisíc korun měsíčně (průměrná předpokládaná útrata činí 7 865 Kč). Přibližně desetina Čechů se při nákupu vánočních dárků vejde do jedné tisícikoruny (11 %), 7 % občanů však naproti tomu předpokládá, že utratí 10 000 Kč a více.

Češi letos hodlají utratit v průměru 1 169 Kč na jednoho obdarovaného, což je částka, která je nejvyšší za šest let.

Zdroj: Společnost Factum Invenio, dotazování metodou řízených osobních rozhovorů na reprezentativním výběrovém souboru 998 občanů ČR.

Nepotřebujete-li peníze v hotovosti na více dárků, ale toužíte po jednom konkrétním, máte dvě výhodnější možnosti. Požádejte buď o úvěr účelový, v jehož případě dostanete příznivější podmínky v podobě např. nižšího úročení, protože společnost ví, na co vám půjčuje. Počítejte ale s tím, že budete muset předložit faktury či jiné doklady potvrzující, že jste si danou věc skutečně pořídili. Nebo využijte druhou možnost a zboží si kupte na splátky přímo v obchodě. Pokud se totiž podřídíte daným pravidlům (např. složení 10 % z ceny na místě a zbytek doplatit v 9 splátkách), můžete zboží získat někdy i bez navýšení. Nedodržíte-li podmínky, například se zpozdíte s platbou o jediný den, může se navýšení vyšplhat i ke 30 %.


Na půjčku s rozumem

Když už si budete brát úvěr, ať už účelový, neúčelový nebo koupíte konkrétní zboží na splátky přímo v prodejně, pamatujte na následující doporučení: Půjčka, kterou budete splácet déle, než je doba životnosti koupeného zboží, je nebezpečná. Pokud např. pojedete na dovolenou, která vám z platu bude ujídat ještě dva roky, jste smířeni s tím, že po celou tuto dobu se nikam nepodíváte?

Než se společnosti upíšete, zjistěte si, na kolik vás celkově úvěr vyjde. A to včetně případného pojištění schopnosti splácet, nutnosti vést běžný účet, poplatků za zřízení a vedení úvěrového účtu a úroků. Nespokojte se pouze se znalostí měsíční splátky (která je lákavě nízká) a relativně přijatelnou úrokovou sazbou. Ani ukazatel RPSN nemusí shrnovat všechny poplatky, viz dále. V obchodě či bance plné nervózních lidí možná nebudete chtít ostatní zdržovat mnohými otázkami. Jde ale především o vás a vaše peníze. Rozhodně si vždy pročtěte smluvní podmínky, a pokud je nedostanete do rukou, na smlouvu nepřistupujte.

Pojištění schopnosti splácet úvěr vám zaručí, že v případě vašeho úmrtí, plné invalidity nebo například ztráty zaměstnání, bude místo vás splácet pojišťovna (ovšem jen při splnění určitých podmínek, více na tomto místě). Pojistné vás bude stát většinou 3 a více procent z měsíční splátky. Někdy je pojištění automatickou součástí úvěru (zvláště u větších částek) a nezřídka se stává, že na to poskytovatelé úvěru "zapomenou" upozornit. Také se může stát, že tento poplatek není součástí RPSN, i když je součástí úvěru.

Objem spotřebitelských úvěrů loni v ČR vzrostl přibližně o 30 % a přiblížil se 90 miliardám Kč. Podle odhadů překročí letos objem spotřebitelských úvěrů letos 100 miliard Kč.

Pokud si vezmete bankovní úvěr od banky, ve které nemáte účet, pravděpodobně si budete muset otevřít bankovní účet. Za jeho zřízení sice nic nezaplatíte, ale budete tratit každý měsíc několik desítek Kč za jeho vedení. Což při splatnosti například 2 roky s měsíčním poplatkem 40 Kč vychází na prodražení úvěru o 960 Kč (24 x 40). Na toto už banky ve svých reklamách zapomínají a do RPSN nedávají (v tomto případě je to však pochopitelnější).

Někdy vás také čeká poplatek za zřízení úvěru (kolem 1 % až 3 % z objemu poskytnutých peněz, pokud si půjčujete menší obnos, zaplatíte např. minimálně 500 Kč) a poplatek za měsíční vedení úvěrového účtu (např. 35 Kč). Vždy si tedy zjistěte, zda tyto poplatky hradíte a zda jsou zahrnuty v RPSN.
Na úrokovou sazbu tzv. "od" zapomeňte, ta slouží jen k nalákání klientů. Ono "od 8,9 %" se ve vašem případě může vyšplhat klidně na 19 % p.a. Důležitější než úroková sazba ale je, kolik celkem za vypůjčené peníze odvedete.


S půjčkou donekonečna

Neměli byste zapomenout ještě na jednu důležitou věc, a tou je revolving, tedy úvěr, který se neustále opakuje. Požádáte-li o úvěr, velmi pravděpodobně se bude jednat právě o úvěr revolvingový. Pro vás to bude znamenat, že po řádném splacení např. šesté splátky, vám poskytovatel buď automaticky navýší úvěrový rámec na původní částku (u společností typu Provident Financial) nebo vám pošle nákupní úvěrovou či kreditní kartu.
Vyskočit z tohoto revolvingového kolotoče můžete buď tak, že novou půjčku ihned splatíte (což ale může znamenat nemalé poplatky), nebo ji vypovíte dřív, než vám navýšení společnost poskytne. Jestliže jste za své důsledné splácení úvěru získali kreditní nebo nákupní úvěrovou kartu a nechcete ji používat, buď ji vraťte, nebo rozstřihněte a vyhoďte.

Kouzlo krásných svátků s drahými dárky se může vytratit s první splátkou (která může být už za týden, příští měsíc nebo odložená např. o čtvrt roku) nebo se splátkou třeba šestou, když už víte, že ona LCD televize vás vyšla na pořádné peníze, anebo se splátkou osmou, u které víte, že už na ni nemáte. Kam se v takovém případě obrátit se dočtete na tomto místě. Čím rychleji a snáze jste úvěr sjednali, možná tím hůře jej budete splácet. Proto si dobře promyslete, po kterém úvěrovém produktu sáhnete.

Seriál Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží
Na dluh žije čím dál tím víc českých domácností. Úvěry nepochybně mají svoje klady, dovolují nám pořídit si zboží či služby, na které je naše peněženka krátká. Pokud ale jejich kouzlu bezhlavě podlehneme, mohou nás zavést až na samé finanční dno. Následující série článků vám poradí, jak proplout úvěrovým mořem bez úhony a co dělat v případě, pokud už se snad vaše finanční loď potápí. Spoustu užitečných článků, rad a informací týkajících se úvěrových produktů a zadluženosti naleznete v našem novém seriálu Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží.

Budete kupovat dárky z úspor? Nebo vám úspory nestačí a sáhnete po půjčce? Spraví to kontokorent, kreditní karta nebo to nové kolo pro syna pořídíte na splátky? A co si myslíte o vysokých sazbách u úvěrů?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 12. 2006 8:49, Chains

Presne, ja zas stary rikam, ze by s tema peti KILAMA navic mela neco delat. :o)))

Zobrazit celé vlákno

+57
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyplatí se splatit staré úvěry jedním novým?

16. 11. 2006 | Kateřina Boušová

Vyplatí se splatit staré úvěry jedním novým?

Vadí vám splácet několik půjček najednou různým věřitelům? Pak jste nejspíš zaznamenali nabídku GE Money Bank na tzv. konsolidaci úvěrů. Je tento produkt skutečně tak výhodný, jak říká... celý článek

Kdo je kdo aneb rozumíte dobře své úvěrové smlouvě?

1. 9. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Kdo je kdo aneb rozumíte dobře své úvěrové smlouvě?

Kdo je věřitel a kdo je dlužník asi ví každý. Pokud však za úvěr např. ručíte domem rodičů, kupujete si byt s partnerem a nejste manželé, objeví se vaší smlouvě další pojmy, kterým... celý článek

Co dělat, když peníze na splátku chybí

10. 7. 2006 | redakce Peníze.CZ

Co dělat, když peníze na splátku chybí

Jak zjistit, jestli dluh ohrožuje vaše finanční zdraví? Co dělat, a co naopak nedělat, když se dostanete do problémů se splácením? Kde najít případné finanční rezervy? Je možné splátku... celý článek

Smlouva o půjčce: podepsat můžeš, přečíst musíš

3. 7. 2006 | redakce Peníze.CZ

Smlouva o půjčce: podepsat můžeš, přečíst musíš

Vybrali jste si úvěr a chystáte se podepsat smlouvu? Poradíme vám, na co se ještě podpisem smlouvy o půjčce zeptat, jak poznáte, že je poskytovatel úvěru seriózní, co podle zákona ve... celý článek

Jak se žije na dluh

19. 6. 2006 | redakce Peníze.CZ

Jak se žije na dluh

Kdy je dobré se zadlužit a kdy je lepší si peníze na vysněnou věc našetřit? Co je dobrý a co špatný úvěr? Kolik z rodinného rozpočtu je „zdravé“ na půjčku obětovat a kdy už riskujete... celý článek

Partners Financial Services