Citibank: bezpečnější internetbanking za 450 Kč, nebo zadarmo?

Citibank: bezpečnější internetbanking za 450 Kč, nebo zadarmo?
Jste klientem Citibank a používáte internetbanking? Pak nejspíš budete muset z kapsy vytáhnout 450 Kč a koupit si elektronickou kalkulačku. Bez ní se totiž od ledna ke svému účtu přes internet nedostanete. Možnost volby jiného zabezpečení Citibank nenabízí. Ale zkuste se ohradit a třeba vám banka poplatek odpustí, stejně jako našemu čtenáři.

Donedávna Citibank (profil, názory) patřila mezi banky s nejnižším zabezpečením internetbankingu (podrobné informace najdete v článku Citibank: proč to dělat jednoduše, když to jde jinak…). Pro přihlášení do této služby stačilo zadat uživatelské jméno (číslo debetní karty CitiCard, kterou klienti Citibank zdarma dostali ke svému účtu) a heslo.

Od listopadu se však situace změnila. Namísto dosavadního přihlašování pomocí čísla karty a číselného vstupního kódu pro Citibank Online (tzv. H-pin) si uživatelé internetbankingu nově zvolí vlastní uživatelské jméno a heslo. Současně Citibank zavedla nový zabezpečovací prvek. Vybrala autentizační kalkulátor, tzv. Bezpečnostní klíč. Kalkulátor při každém vstupu na účet k vygeneruje jednorázový číselný kód pro ověření uživatele. Od nového roku se bez něj nebude možné do internetového bankovnictví Citibank přihlásit (více nejen o tomto způsobu zabezpečení internetbankingu se dočtete v článku Internetové bankovnictví: jsou vaše peníze v bezpečí?). Stejně jako to bylo před zavedením Bezpečnostního klíče, provádění transakcí v rámci internetbankingu u Citibank zatím není chráněno dalším potvrzováním (autorizací).


Které banky používají kalkulátory a kolik si účtují?

Zabezpečení pomocí elektronického kalkulátoru v současné době kromě Citibank vyžaduje ještě HVB Bank (profil, názory). V nabídce jej má i eBanka (profil, názory), ale tento způsob zabezpečení není pro její klienty povinný. Česká spořitelna (profil, názory) používání kalkulátoru také umožňovala, ale na začátku letošního roku od něj ustoupila. Podle vyjádření Kláry Gajduškové, tiskové mluvčí ČS, měly kalkulátory svůj význam v době před zavedením elektronického podpisu na čipové kartě a v porovnání s ním jsou méně uživatelsky komfortní. Klady a zápory obou systémů si můžete porovnat v článku Česká spořitelna: rušíme bezpečnější Servis 24.

Citibank si za vydání Bezpečnostního klíče jednorázově účtuje 450 Kč. Pokud o něj stihnete požádat ještě do konce listopadu, dostanete jej "jen" za 250 Kč. Ve srovnání s konkurencí je u Citibank cena za kalkulátor celkem přijatelná. HVB Bank si účtuje 490 Kč. A u České spořitelny vás kalkulačka vyšla dokonce na 1 350 Kč. eBanka vám kalkulátor za 89 Kč měsíčně pouze pronajme (ale nesmíte jej ztratit či zničit, pak by vás stál 1 800 Kč). Koupi kalkulátoru eBanka neumožňuje, jestliže se tedy pro kalkulátor rozhodnete, ročně vás vyjde na 1 068 Kč. Ovšem jak již bylo zmíněno na rozdíl od Citibank a HVB Bank nabízí i jiné typy zabezpečení internetového bankovnictví, tzn. nejste "nuceni" si elektronický kalkulátor pořídit. U Citibank a HVB Bank možnost volby nemáte. V případě, že do kalkulátoru nechcete investovat, musíte změnit banku. Nebo to jde jinak?


Jak pan Herold odmítl za kalkulátor zaplatit

Náš čtenář, pan Herold, je klientem Citibank a skutečnost, že tato banka zavedením Bezpečnostního klíče "přenesla" náklady na vyšší zabezpečení internetbankingu na svoje klienty, ho vůbec nenechala chladným. Rozhodl se proto jednat. Nejdříve banku kontaktoval pomocí formuláře na webových stránkách banky. Odpověď však nedostal, a proto se vypravil na pobočku s tím, že svoji smlouvu s bankou vypoví, pokud mu poplatek neodpustí. Paní na pobočce pana Herolda však překvapila, obratem s ním sepsala žádost o prominutí poplatku za Bezpečnostní klíč a údajně prohlásila, že je to formalita a že se mu ozvou, zda žádost banka schválí.

Další tři týdny se nic nedělo, na dva e-maily banka opět nezareagovala (jak rychle reagují banky na e-maily se dočtete v článku Emailová komunikace s bankou: jste v pořadí, nebo odpověď do 20 minut?), tak se pan Herold  na pobočku znovu vypravil osobně. A světe div se, Citibank mu poplatek odpustila a Bezpečnostní klíč mu vydá zdarma.

Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše
Hrozí vám exekuce? Nebo už vám dokonce exekutor stojí v kuchyni? Přečtěte si, co vám smí a nesmí zabavit. Že dlužník nejste vy? Nevadí, exekutor může sebrat i cizí věci. Chcete vědět, proč tomu tak je a jaká práva máte? Připravili jsme pro vás nový seriál, v jehož rámci vám nabízíme právní i praktické rady jak se zachovat v případě, kdy vám hrozí exekuce nebo již dokonce máte s exekutorem co do činění. Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše.


Prodává, nebo rozdává Citibank kalkulátory?

O vyjádření jsme pochopitelně požádali také Citibank. Vždyť kdyby o prominutí požádal každý z klientů, který využívá internetové bankovnictví Citibank, přišla by banka nejspíš o hodně peněz (bohužel konkrétní částku není možné vyčíslit, tato banka počty klientů nezveřejňuje). Markéta Dvořáčková z tiskového oddělení Citibank uvedla, že jednotlivé klientské případy nemůže komentovat. Rozšíření bezpečnosti internetbankingu lze však podle ní přirovnat k zabezpečení auta nebo bytu: pokud se rozhodnete jej zvýšit, také za to zaplatíte. Jenže v tomto případě se jedná o rozhodnutí banky, nikoli klienta. A jak výstižně podotkla naše editorka, není to tak, že by společnost nabízela nový, a proto dražší vůz, ale po pár letech od prodeje auta klientovi se rozhodne, že zpoplatní používání rádia. "Klienti Citibank, kteří nechtějí platit za Bezpečnostní klíč mají možnost používat telefonní bankovnictví," radí Dvořáčková. A my dodáváme, že můžete vyzkoušet i způsob pana Herolda, třeba budete stejně úspěšní jako on.

Souhlasíte s tím, aby banky nástroje určené k zvýšení zabezpečení internetbankingu zpoplatňovaly? Nebo dáváte přednost metodám, které jsou pro klienty zdarma? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto bezpečnostním prvkem?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 11. 2006 15:51, PlischkeS

No on tenhle Eric neni nas stary dobry Eric. Rekla bych, ze tenhle Eric je vykradacem internetovych prezdivek...

Zobrazit celé vlákno

+54
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Phishing v praxi aneb nenaleťte České spořitelně"!

13. 10. 2006 | Simona Ely Plischke

Phishing v praxi aneb nenaleťte České spořitelně"!

Nedávno rozeslala Česká spořitelna svým klientům dopisy, ve kterých je informovala o nových bezpečnostních prvcích Servisu 24. Uživatelům internetbankingu byly v dopisu dány pokyny,... celý článek

Internetové bankovnictví: jsou vaše peníze v bezpečí?

22. 9. 2006 | Kateřina Boušová

Internetové bankovnictví: jsou vaše peníze v bezpečí?

V souvislosti s případy vykradených účtů začaly banky na svoje klienty apelovat, že žádný elektronický produkt není úplně bez rizika a že vzájemná spolupráce je nezbytná. Jak se tedy... celý článek

O vykradených účtech Komerční banky a (ne)bezpečnosti elektronického podpisu

25. 8. 2006 | Jiří Nápravník

O vykradených účtech Komerční banky a (ne)bezpečnosti elektronického podpisu

Do nedávna to vypadalo, že vykradení účtu přes internetové bankovnictví je nepravděpodobné, a pokud už k němu došlo, byla to "chyba klienta, který si účet dobře nezabezpečil". Nedávné... celý článek

Vykradli vám účet? Banka pošle k soudu vás

4. 5. 2006 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Vykradli vám účet? Banka pošle k soudu vás

Vykradli vám účet prostřednictvím přímého bankovnictví? Podejte trestní oznámení na neznámého pachatele. Vězte ale, že i kdyby jej následně policie našla, zjistila, že rozhodně nemá... celý článek

Jiří Nápravník: internetbanking nepoužívám II.

30. 6. 2005 | Jiří Šedivý

Jiří Nápravník: internetbanking nepoužívám II.

Přečtěte si dokončení rozhovoru s Jiřím Nápravníkem. Dnes např. o tom, proč elektronický podpis není 100% bezpečný, proč se peníze na podporu internetu vyhazují oknem, zda má význam... celý článek

Partners Financial Services