Levně posílat peníze do zahraničí a platit na netu? Moneybookers, PayPay či PayPal to umí!

Levně posílat peníze do zahraničí a platit na netu? Moneybookers, PayPay či PayPal to umí!
Chcete za převod peněz do zahraniční zaplatit třeba jen půl eura místo stovek až tisíců korun, které požadují banky? Rádi byste kurz, kterým budou posílané peníze přepočítány do jiné měny, znali předem? Nebo vás jen zajímá, jak jednoduše a hlavně bezpečně platit na internetu? Elektronické peněženky typu PayPal, PayPay a Moneybookers jsou pro vás odpovědí. Co umí, jak fungují a za kolik?

Společnosti, které provozují platební systémy založené na principu elektronických peněženek, mají otevřené účty u bank v různých zemích. Díky tomu z celého platebního procesu vyřazují nejdražší, tedy zahraniční část transakce bankovního převodu, která v tomto případě probíhá pouze jako zápis uvnitř dané společnosti. Poplatek za transakci z jednoho účtu na druhý v rámci společnosti je např. u Moneybookers ve výši 1 % převáděné částky, nejvýše však 0,5 eur.
Při platbě v jiné měně, než v té, v jaké máte u této společnosti otevřený účet, jsou peníze automaticky převedeny kurzem, který je vám předem znám. Kurzový spread (neboli poplatek, rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou), kterému se v případě transakce v zahraniční měně nevyhnete tak jako tak, je dalším příjmem, ze kterého zmíněné společnosti žijí. Tento poplatek zpravidla dosahuje 2,5 % převáděné částky.


Je to nejen levné, ale i bezpečnější

Další výhodou platby pomocí elektronické peněženky je skutečnost, že přístup k vaší platební či internetové kartě (tzn. její číslo a další údaje potřebné k čerpání z účtu) má jen společnost provozující elektronickou peněženku (na rozdíl od "klasického" placení kartou, kde citlivé údaje vidí každý konkrétní obchodník, od kterého nakupujete).

Pozor si ovšem musíte dávat na přístupová hesla k účtu, protože i tady pochopitelně hrozí útok spyware typu trojských koní apod., který by se mohl k vašim přístupovým heslům dostat. V zájmu těchto společností však je, aby byly informace o vašem účtu chráněné co nejlépe, přihlašování proto probíhá na zabezpečených stránkách.


Moneybookers

U této společnosti můžete peníze přijímat i odesílat. Kromě poplatku za převod z jednoho účtu na druhý (vedených u této společnosti) do ceny transakce vstupuje ještě poplatek za dobití účtu u Moneybookers (tzv. upload fee) a poplatek za výběr peněz z tohoto účtu na svůj bankovní účet či v hotovosti (withdrawal fee). Tyto poplatky však do hry vstupují pouze v případě, že chcete přidat či odebrat peníze ze systému (tzn. např. převést peníze z účtu u Moneybookers na běžný účet u vaší "kamenné" banky). Když se pohybujete v rámci systému (z účtu na účet) nebo platíte z tohoto účtu na internetu, tyto poplatky vám účtovány nejsou.

Poplatek za dobití účtu je nulový, jestliže použijete převodu z vašeho bankovního účtu (pošlete peníze na bankovní účet Moneybookers ve vaší zemi a jako variabilní symbol uvedete číslo vašeho účtu u Moneybookers). Pokud budete dobíjet pomocí platební karty, zaplatíte 2,5 % z částky. Použití bankovního převodu je možné ve 30 podporovaných zemích světa, jinak pouze v případě, že je daná banka součástí sítě SWIFT.

Vybrat peníze z účtu u Moneybookers lze v případě oněch 30 podporovaných zemích převodem přímo na bankovní účet či přes platební kartu shodně za 1,8 euro, popř. šekem za 3,5 euro. V ostatních zemích lze převést peníze na bankovní účet pouze u banky, která je součástí SWIFT (také za 1,8 euro). Pokud jde o zemi, která je v OECD, potom i šekem za 3,5 euro.

Pokud pošlete peníze v hotovosti či z bankovního účtu v České republice do jiné z 30 podporovaných zemí a účet dobijete převodem (nikoli pomocí platební karty), kromě výše zmíněného poplatku (1 %, max. 0,5 euro) bude za transakci účtováno ještě 2,3 euro. Tento poplatek ovšem nezaplatíte vy, ale příjemce platby.

Pro srovnání: převod z bankovního účtu v ČR na bankovní účet v USA prostřednictvím banky vyjde zhruba na 50 dolarů. Pokud nebudete mít v cizině dokonce ani otevřený účet a budete nutně potřebovat peníze, nejrychlejší a nejlevnější variantou je nechat si peníze z ČR poslat prostřednictvím specializovaných organizací (např. Western Union, Chequepoint). Např. u společnosti Western Union za poslání 25 000 Kč zaplatíte 1 250 Kč.


PayPal

Se společností PayPal můžete z České republiky peníze pouze posílat, nikoliv přijímat. Jako odesílatel platby nebudete platit žádné poplatky. Stejně jako u Moneybookers vám bude i u PayPal naúčtován poplatek pouze v případě, že k nabití účtu použijete platební kartu. ¨

Když nebude příjemce z USA a obdržená částka nebude přesahovat 100 eur či ekvivalent v jiné měně, bude mu ještě připočítán poplatek za výběr účtu ve výši 1 euro, pokud si peníze převede na bankovní účet. Když si je vybere prostřednictvím šeku, zaplatí dále 6 eur.

Jak už bylo řečeno, narozdíl od Moneybookers PayPal nenaúčtuje poplatek za převod z jednoho PayPal účtu na druhý. U mikroplateb jsou tedy nižší poplatky u systému PayPal znatelné a chcete-li peníze pouze posílat, nikoliv přijímat, potom je PayPal vhodnější. Pokud však dáváte přednost univerzálnosti a plánujete posílat vyšší částky, je spíše vhodnější systém Moneybookers.


PayPay

Společnost PayPay umožňuje stejně jako Moneybookers platy odesílat i přijímat. Na rozdíl od dvou předchozích však není možné dobíjet svůj PayPay účet přes platební kartu. To je sice pro příjemce levnější a pro odesílatele bezpečnější (platba kartou vždy představuje poplatek naúčtovaný příjemci a přidání karty k účtu zase znamená zpřístupnit společnosti svůj bankovní účet), jde ale o ztrátu pohodlí. Nebo-li, když máte kartu k účtu (elektronické peněžence) přidanou a chcete někomu poslat peníze bez dostatečného zůstatku na tomto účtu, společnost si automaticky potřebnou částku strhne prostřednictvím platební karty z vašeho bankovního účtu. Takto tomu je u PayPal a Moneybookers. V případě PayPay ale musíte mít potřebnou částku na elektronickém účtu.

Výběr peněz z Paypay účtu na bankovní účet stojí 0,19 USD v pokrytých zemích (i ČR) a 9,99 USD v nepokrytých zemích. Dobytí účtu je bezplatné, stejně jako transakce z jednoho PayPay účtu na druhý. Použijete-li k příkazu o transakci SMS, zaplatíte 0,03 USD.


Na bezpečnost je pamatováno

Kde najdete přesný návod, jak na to
Jak registrace, tak používání zmíněných systémů je velmi jednoduché, přestože jsou všechny zmíněné společnosti zahraničního původu a jejich webové stránky jsou proto v angličtině. Webové stránky PayPay jsou dostupné i ve slovenštině a polštině, viz www.paypay.com, neboť společnost má organizační složku v Bratislavě. Podrobný návod k registraci a používání u PayPal a Moneybokers v češtině naleznete na stránkách www.webnews.terc.cz.

Postup při registraci je u všech podobný. Nejprve si vytvoříte u dané společnosti účet, ke kterému přidáte svůj bankovní účet (tedy jeho číslo), popř. platební kartu (tu u PayPay přidat nelze). Aby karta nemohla být zneužita již při provedení příkazu "Přidání karty" (tedy aby si někdo nezaložil účet na cizí kartu), je potřeba následně účet ještě aktivovat. K tomu musíte znát 4místný kód, který obdržíte (po vytvoření účtu a přidání informací o platební kartě) ve výpisu z účtu od své banky.

Stejným způsobem (kódem obdrženým ve výpisu z účtu) je chráněno i rušení automaticky nastaveného stropu, určujícího maximální možnou výši platby posílané přes daný platební systém (např. u PayPal je to 100 dolarů). Pokud si tedy pouze zřídíte účet, přiložíte platební kartu a přiložení karty aktivujete, máte tento ochranný strop automaticky nastavený. Odstranit ho můžete po přihlášení do systému, přičemž i tento krok (stejně jako přiložení platební karty) musíte ještě aktivovat pomocí onoho 4místného kódu obdrženým opět ve výpisu z účtu.

Pokud budete chtít z této elektronické peněženky poslat peníze někomu, kdo nemá u dané společnosti vytvořený účet, stačí znát jeho e-mailovou adresu. Až mu na tento e-mail peníze pošlete, bude majitel prostřednictvím této e-mailové schránky upozorněn, že si má účet u společnosti vytvořit a peníze vybrat.


Který systém zvolit? 

Z hlediska důvěryhodnosti je asi nejdůležitější rozšířenost a sídlo společnosti, přesněji legislativa, které daná společnost podléhá. Nejrozšířenějším systémem (zejména v USA) je PayPal, na evropském kontinentu a v Asii mu směle konkuruje Moneybookers. Na webových stránkách PayPal dokonce najdete i různá ocenění a instituce, které na jeho činnost v jednotlivých státech USA dohlížejí.

Moneybookers má sídlo ve Spojeném království a řídí se proto legislativou Velké Británie. Z tohoto pohledu nejméně důvěryhodně působí společnost PayPay, která má sídlo na ostrově Mahé (patří do souostroví státu Seychely). Samozřejmě nutno dodat, že naše neznalost legislativních nároků státu Seychely není důkazem nedůvěryhodnosti společnosti PayPay. Navíc jak jsme již napsali, PayPay nemá přístup k vašemu bankovnímu účtu a v nejhorším případě tak hrozí pouze ztráta prostředků, které máte na účtu v této "elektronické peněžence".

Máte s některým z popisovaných systémů vlastní zkušenost?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 9. 2006 16:53, Libor

Žehlička není MO-TO :-) A MO-TO není žehlička. Kapišto?

Zobrazit celé vlákno

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 8. 2006 8:42, Andar

MB má taky účet v ČR.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zrušení poplatku za příchozí platby se může prodražit

11. 8. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Zrušení poplatku za příchozí platby se může prodražit

Už tři české banky zrušily poplatek z příchozí platby. Konečně vstřícný krok směrem ke klientům bank, říkáte si? Omyl. Spolu se zrušením tohoto poplatku banky totiž provedly i další... celý článek

Můžeme žít bez bankovního účtu? Zřejmě nikoliv.

1. 8. 2006 | Patrik Nacher

Můžeme žít bez bankovního účtu? Zřejmě nikoliv.

Přemýšleli jste někdy nad tím, zda by vám bez bankovního účtu nebylo lépe? Někteří možná i došli k tomu, že by bylo. Je to ovšem v dnešní době vůbec možné? Po důkladném zvážení se zdá,... celý článek

Účet zdarma na zkoušku? Čtěte pozorně, co podepisujete

25. 5. 2006 | Dana Chytilová

Účet zdarma na zkoušku? Čtěte pozorně, co podepisujete

Vyzkoušejte si nový firemní účet na jeden rok zdarma, tak lákala Citibank potenciální klienty loňskou zimu. Pokud se však chystáte přistoupit na podobnou nabídku, prostudujte si pořádně,... celý článek

Vykradli vám účet? Banka pošle k soudu vás

4. 5. 2006 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Vykradli vám účet? Banka pošle k soudu vás

Vykradli vám účet prostřednictvím přímého bankovnictví? Podejte trestní oznámení na neznámého pachatele. Vězte ale, že i kdyby jej následně policie našla, zjistila, že rozhodně nemá... celý článek

Lákadla a nástrahy sběrných boxů

19. 1. 2006 | Dana Chytilová

Lákadla a nástrahy sběrných boxů

Oblíbili jste si sběrné boxy na pobočkách bank? Víte, kdy odejde tímto způsobem zadaný příkaz? Jak a kdy se dozvíte, pokud jste na příkazu udělali chybu? Co dělat, když jste peníze... celý článek

Partners Financial Services