Jak v penzi vyzrát na běžný účet?

Jak v penzi vyzrát na běžný účet?
Máte našlápnuto do důchodu? Víte, že některé banky nabízejí účty speciálně pro seniory? Podívejte se s námi, na čem můžete ušetřit a zda se vám účet opravdu vyplatí.

V současné době myslí na důchodce tři banky: Česká spořitelna (profil, názory), Poštovní spořitelna (profil, názory) a Waldviertler Sparkasse von 1842 (WSPK) (profil, názory). Samozřejmě i u ostatních bankovních domů můžete mít jako penzista účet, už ale nebude mít přívlastek "senior" a ztratíte některé výhody. I když těch zase není tak mnoho.

S účtem pro seniory uspoříte na měsíčním poplatku za vedení a správu účtu, na výpisu z účtu a v Poštovní spořitelně (PS) také na zadání platebního příkazu (konkrétní výhody uvádíme níže v tabulce). Jiné výhody jako například vedení platební karty zdarma nebo vyšší úročení zůstatku však zpravidla neočekávejte. Jen Česká spořitelna (ČS) upozorňuje na příznivější úroky, ve srovnání s oběmi zbylými bankami se však jedná o nepodstatnou sazbu a povede vám kartu zdarma.
Senior účty nabízejí zcela standardní služby, na které jste byli v případě už předchozího vlastnictví účtu u dané banky zvyklí. Problém však může nastat při přechodu z jednoho bankovního domu do druhého, například ve WSPK totiž můžete z přímého bankovnictví využívat pouze jeden nástroj, a sice internetbanking. Máte obavu, že byste v penzi nemuseli vždy vystačit s penězi? Kontokorent si můžete zřídit u každé ze tří bank (více ve sloupku).

Poplatky za kontokorent u penzistů:
  • v Poštovní spořitelně: zřízení i vedení je zdarma,
  • v České spořitelně: sjednání 200 Kč, správa a vedení 10 Kč měsíčně,
  • ve WSPK: za zpracování úvěru zaplatíte poplatek od 1 % z úvěrové částky, minimálně však 200 Kč.

S důchodem do Poštovní spořitelny

V PS zaplatíte měsíčně za účet Senior 15 Kč, a to včetně zaslaného výpisu a ať už máte zřízeno, nebo ne přímé bankovnictví. Za nejlevnější variantu odpovídající "nedůchodci" byste v PS zaplatili 23 Kč.

V České spořitelně vás účet Senior vyjde na 30 Kč bez poštovného za výpis (25 Kč za správu a vedení + 5 Kč za výpis, ke kterému je nutno ještě připočítat poštovné).

Pokud jste zvyklí využívat přímé bankovnictví, budete si muset připlatit ještě dalších 25 Kč. Účet Senior u ČS tedy není vhodný pro "příliš aktivní" důchodce. Těm by totiž mnohem lépe vyhovoval takzvaný Výhodný program za 45 Kč měsíčně, místo 50 Kč u programu Senior, měli byste přitom o jeden výběr z vlastního bankomatu.
Nemusíte se však bát, že by vás banka po splnění podmínek, kterým se budeme dále věnovat, automaticky převedla z daného účtu na Senior, a tím vás třeba "poškodila". O založení účtu musíte požádat sami.
WSPK nedělá žádné rozdíly mezi běžným účtem a Penzijním účtem, zaplatíte stejně, ať už jste, nebo nejste důchodce. Jediným důvodem, proč zřídila speciální účet pro penzisty je, že v případě úmrtí, je starobní důchod snáze vrácen zpět státu.

Porovnání poplatků u balíčků pro seniory a obyvatele v aktivním věku
Banka Česká spořitelna Poštovní spořitelna WSPK
Balíček služeb Účet Senior Výhodný program Program Senior Program Klasik Penzijní účet Osobní účet
Měsíční vedení a správu účtu 25 45 15 23 10* 10*
Měsíční výpis z účtu 5 + poštovné poštovné 0 0 11 11
Přímé bankovnictví (vedení měsíčně) 25 zdarma 0 0 0 0
Elektronická platební karta (ročně) zdarma zdarma 180 180 200 200
Výběr z vlastního bankomatu 6** 6*** 5 (PS a ČSOB) 5 (PS a ČSOB) 5 (WSPK a ČSOB) 5 (WSPK a ČSOB)
Výběr hotovosti na přepážce 15 + 8 za účetní položku 15 + 8 za účetní položku 7 12 8 8
Platební příkaz zadaný na pobočce (do vlastní banky) 45 + 8 za účetní položku (8 přes sběrný box) 45 + 8 za účetní položku (8 přes sběrný box) 4 6 4 4
Provedení trvalého příkazu 5 5 2 5 3 3
Došlá platba 5 5 2 4 3 3
Minimální vklad 100 100 200 200 100 100
Úročení zůstatku 0,3 % p.a. 0,2 % p.a. 0,9 % p.a. při vkladech minimálně 100 tisíc Kč, 0,7 % p.a. minimální 50 tisíc Kč, 0,5 % p.a. pod 100 tisíc Kč 0,9 % p.a. při vkladech minimálně 100 tisíc Kč, 0,7 % p.a. minimální 50 tisíc Kč, 0,5 % p.a. pod 100 tisíc Kč 0,5 % p.a. 0,5 % p.a.
Zdroj dat: banky
Poznámky: * poplatek se platí za každé započaté čtvrtletí, a to 30 Kč,
                 ** jeden výběr v měsíci zdarma,
                 *** dva výběry v měsíci zdarma.

Ani se nenadějete a už ho máte

Jak vypadá modelový důchodce v PS:

"Klienti v programu Senior obecně pracují spíše s hotovostí a místem pro kontakt s bankou je pro ně obvykle Česká pošta. Z elektronických kanálů preferují senioři telefonní bankovnictví. Nicméně i mezi seniory přibývá například uživatelů Max Internetbankingu, mezi aktivními uživateli jsou i 4 klienti starší 90 let. Příklon starších k tomuto typu bankovnictví je čím dál obvyklejší," vysvětluje tiskový mluvčí PS Martin Orság.

Co musíte splnit, abyste měli nárok požívat "výhod" seniorského účtu? Záleží, jakou banku si vyberete, případně v jaké máte už účet. Poštovní spořitelna vás do programu Senior zařadí automaticky, ale pochopitelně jen v tom případě, že už u ní nějaký účet máte. Až vám přijde na účet první starobní důchod a bude vám alespoň 55 let (splnění obou podmínek zároveň by neměl být problém), buďte si jisti, že vás banka sama přeřadí. Jestliže vám však na účet penze nechodí, může vám být třeba sto let, ale účet Senior nezískáte. Podmínkou je totiž zasílání starobního důchodu do banky.
Česká spořitelna zasílání starobního důchod na váš účet nevyžaduje, pokud jste starší 65 let. Jste-li mladší, musíte alespoň prokázat jeho pobírání. Máte-li plný invalidní důchod, i pro vás je určen účet Senior u ČS, pochopitelně ani zde na věku nezáleží.
Penzijní účet u WSPK je stejně jako PS určen pro výplatu důchodové dávky.

Na tělesně postižené občany myslí i PS, připravila si pro ně program Handicap. Máte-li průkazku TP, ZTP nebo ZTP/P, ušetříte na poplatcích stejně, jako byste měli program Senior, poplatky jsou totiž totožné.

Rozhodnete-li se pro účet ušitý na míru penzistům, budete muset hodně počítat, zda se opravdu vyplatí, nebo s ním dokonce zaplatíte i více peněz. Je dobré zvážit, které transakce provádíte a které nikoliv a zda si vůbec na daný účet penzi hodláte posílat. Pokud často chodíte na pobočku banky, můžete měsíčně pár korun ušetřit, ale obecně účty pro důchodce mnoho výhod nemají.

Využíváte výhod účtů pro seniory? Nebo se chystáte pro takový účet? Považujete jej za zbytečný a raději si ponecháte svůj stávající účet? Podělte se s námi

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 2. 2006 14:36, SocPredator

Zřejmě to "skvělé" úročení zůstatku našich bohatých důchodců by ČS položilo, tak to zkouší :-)

Zobrazit celé vlákno

+63
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se stát důchodcem?

7. 2. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Jak se stát důchodcem?

Blíží se vám odchod do důchodu? Připravili jsme pro vás praktický dvoudílný "manuál". V dnešní části se dozvíte, v jakém věku máte nárok do důchodu odejít, jaké doklady k vyřízení žádosti... celý článek

Penzijní připojištění má rezervy na všech frontách

7. 12. 2005 | Simona Ely Plischke

Penzijní připojištění má rezervy na všech frontách

Státem podporované penzijní připojištění nevyužívá ani 50 % ekonomicky aktivních obyvatel. Nejvíce klientů si ukládá částku, díky níž sice čerpají plnou státní podporu, ale na stáří... celý článek

Neuspěchejme penzijní reformu, současný systém má rezervy, říká Igor Tomeš II.

15. 11. 2005 | Martin Zika

Neuspěchejme penzijní reformu, současný systém má rezervy, říká Igor Tomeš II.

Zajímá vás, co si profesor Tomeš myslí o systému spoření si na důchod do soukromých fondů? Jak hodnotí návrhy penzijní reformy jednotlivých politických stran? Chcete vědět, jak by upravil... celý článek

Neuspěchejme penzijní reformu, současný systém má rezervy, říká Igor Tomeš

14. 11. 2005 | Martin Zika | 4 komentáře

Neuspěchejme penzijní reformu, současný systém má rezervy, říká Igor Tomeš

Několik tvrdých parametrických změn by náš penzijní systém výrazně ozdravilo, vznikl by tím prostor pro důkladnou přípravu reformy. Ve středně až dlouhodobé perspektivě mají fondový... celý článek

Zachrání EU více dětí, více imigrantů, nebo více pracujících?

3. 11. 2005 | Simona Ely Plischke

Zachrání EU více dětí, více imigrantů, nebo více pracujících?

Evropanky 21. století stárnoucímu kontinentu trn z paty bohužel nevytrhnou. Imigranty si do sousedství příliš pouštět nechceme a spoléhat se na to, že v Evropě vzroste produktivita... celý článek

Partners Financial Services