Bankovní předsevzetí: do nového roku s novým sazebníkem

Bankovní předsevzetí: do nového roku s novým sazebníkem
Banky se od začátku ledna předhánějí ve zveřejňování přehlednějších sazebníků. Některé připravily velké změny, jiné se spíše snažily o zpřehlednění a srozumitelnější formu. Někde už změny platí, jinde je teprve připravují, v několika ústavech změny zatím neplánují. O kolik budete letos platit méně či více?

S platností od prvního dne tohoto roku vyhlásily nové sazebníky Komerční banka a Živnostenská banka, v první z nich se jedná o citelnější změny, ve druhé se dočkáte spíše upřesnění a malých změn. V lednu provádějí úpravy i Česká spořitelna a Volksbank, ta navíc upozorňuje na další vlnu změn v dubnu. Máte-li účet u ČSOB, HVB Bank a Raiffeisenbank, platí pro vás nový sazebník od února. GE Money Bank na úpravách teprve začíná pracovat, bližší informace budou podle tiskového mluvčího známy až začátkem února. Bawag, Citibank ani eBanka zatím změny nechystají. Poštovní spořitelna se pochlubí s novým sazebníkem v dubnu, nebo v květnu.

Zlevníme i zdražíme

Komerční banka (profil, názory) upozorňovala na nový sazebník už koncem loňského roku. Pokud budete letos zřizovat nebo rušit trvalý příkaz prostřednictvím nástrojů přímého bankovnictví, operaci vám banka provede zdarma. Loni byste za tuto službu zaplatili 20 Kč v případě využití internetu nebo 30 Kč přes telefonní bankovnictví. Inkaso vám banka také zruší zdarma, předtím by vás zrušení vyšlo na 60 Kč. Snižuje se také cena za povolení nebo změnu inkasa, a to na 45 Kč v případě, že zajdete na pobočku, nebo 30 Kč při využití telefonního bankovnictví, loni jste za ně zaplatili 60 Kč. Přes internet to však stále nejde.
Ani v novém roce se klientům KB nevyplatí vybírat z cizího bankomatu, poplatek vzrostl na 39 Kč (z předchozích 35 Kč). U výběrů z vlastního bankomatu však můžete získat i několik takzvaných volných výběrů v měsíci, jejich počet závisí na typu platební karty, například ke všem elektronickým kartám e váže 1 výběr měsíčně z vlastního bankomatu zdarma.
Ať letos provedete přes telefonické bankovnictví jakékoli množství plateb, vždy vás vyjde na 6 Kč, odpadá tak zdražení šestého a každého dalšího využití telefonního bankovnictví na 10 Kč. Podáte-li jednorázový příkaz na pobočce, strhne vám za něj banka 20 Kč (místo předchozích 10 Kč), vkládat na účet můžete nově zdarma.
Komerční banka ukázala jednodušší sazebník, ve kterém zvýhodňuje přímé bankovnictví oproti transakcím na pobočkách.

Hlavní změny v sazebníku Komerční banky platné od 1. 1. 2006
Poplatek Loňská cena Letošní cena
Zřízení nebo zrušení trvalého příkazu prostřednictvím přímého bankovnictví 20 Kč internet, 30 Kč telefon zdarma (týká se i pobočky)
Povolení nebo změna inkasa 60 Kč 45 Kč pobočka, 30 Kč telefon
Zrušení inkasa 60 Kč zdarma
Výběr z cizího bankomatu 35 Kč 39 Kč
Příkaz k úhradě přes telefonní bankovnictví první až pátá položka 6 Kč, každá další 10 Kč 6 Kč
Příkaz k úhradě zadaný na pobočce 10 Kč 20 Kč
Zdroj dat: Komerční banka

Živnostenská banka (profil, názory) snížila poplatek za výběr z cizího bankomatu, a to na 30 Kč z předchozích 40 Kč. Výběry z vlastního bankomatu pro majitele balíčků zůstávají nadále nezpoplatněny, v případě konta Economy platíte však za třetí a další výběr v měsíci 5 Kč. "Nově v sazebníku přibyla služba SmartBanka, kterou začneme nabízet od 1. února," říká tiskový mluvčí Živnobanky Ivo Polišenský a dodává: "SmartBanka je novou formou přímého bankovnictví postavenou na systému Java Banking, který spojuje výhody GSM bankovnictví s přehledností internetového bankovnictví."

Žádných velkých změn se nedočkáte v České spořitelně (profil, názory). Nově dává majitelům sporožirových účtů možnost sjednání kvartálních výpisů z účtu, ušetříte tak každé čtvrtletí 18 Kč. Tedy 2 * 7,50  Kč za poštovné + 3 Kč, které ušetříte za vygenerování výpisu (měsíčně za vygenerování platíte 5 Kč, za 3 měsíce tedy 3 * 5 Kč, čtvrtletní vygenerování stojí 12 Kč).
Dále se Česká spořitelna zaměřila hlavně na zvýhodnění zahraničních plateb.

Změny v sazebníku České spořitelny, které se týkají cizoměnových plateb
Položka Loni Letos
Objemová hranice přeshraničních plateb 1) 12 500 euro 50 000 euro (začne platit 16. ledna) 2)
Zrušení nebo změna již zadané zahraniční platby, která se ale ještě neprovedla 200 Kč zdarma
Výběr z cizoměnového účtu v měně účtu na pobočce 0,5 % z vybírané částky, min. 30 Kč, max. 1000 Kč 30 Kč
Zdroj dat: Česká spořitelna
Poznámka: 1) přeshraniční platba: převod do zemí EU, EHP v měně EUR do výše 12 500 euro, obsahující platný BIC banky příjemce a číslo účtu příjemce v platném formátu IBAN, s dispozicí poplatků SHA, bez uvedení specifických instrukcí klienta
2) díky zvýšení hranice dosáhne více klientů na levnější cenu za zahraniční platbu, která činí 200 Kč, za ostatní platby je poplatek 1 %, min. 200 Kč, max. 1 500 Kč 

Velké změny ve Volksbank

Volksbank (profil, názoryplánuje změny ve dvou fázích. Od 5. ledna ruší třicetikorunový poplatek za změnu nebo zrušení trvalého příkazu, inkasa, SIPO prostřednictvím přímého bankovnictví, avšak výrazně zdražuje účetní položku za výběr hotovosti na 24 Kč z předchozích 6 Kč. Máte-li Fit konto, ušetříte měsíčně 6 Kč za jeho vedení (zlevnilo na 39 Kč z 45 Kč). U blokací platebních karet se už nemusíte bát spoluúčasti, která se mohla dosud vyšplhat až k 10 tisícům Kč, ta je nově zrušena. Banka také ruší poplatek za elektronickou platbu v rámci banky, která dříve činila 3 Kč. Další lednové změny se již týkají méně obvyklých operací, například se ruší poplatky za zrušení termínovaných vkladů nebo vkladních knížek, a úvěrových obchodů, v nichž dochází především ke zdražování.
Od 3. dubna pak dozná změn tuzemský, ale hlavně zahraniční platební styk. Podání platebního příkazu na pobočce bude dražší (nově 24 Kč z předchozích 12 Kč) a papírový příkaz do zahraničí se prodraží o 200 Kč.

Hlavní změny v sazebníku Volksbank platné od 5. 1. a 3. 4. 2006
Poplatek Loňská cena Letošní cena
Změna nebo zrušení trvalého příkazu, inkasa, SIPO prostřednictvím přímého bankovnictví 30 Kč zdarma
Účetní položka za výběr hotovosti 6 Kč 24 Kč
Vedení Fit konta 45 Kč 39 Kč
Tuzemský platební příkaz zadaný na pobočce 12 Kč 24 Kč
Zahraniční platební příkaz zadaný na pobočce 1 % z částky, min. 300 Kč, max. 1 700 Kč 1 %, min. 300 Kč, max. 1 700 Kč plus 200 Kč za papírový příkaz
Zdroj dat: Volksbank

S jednodušším a přehlednějším sazebníkem přichází od února ČSOB (profil, názory). Nenajdete v něm už žádné skryté poplatky, jako například účetní položky, ani poplatky neadresné, například poplatek za neoprávněnou reklamaci. Velkých změn v cenách se však nedočkáte, sazebník byl totiž upraven zejména proto, aby sloužil k lepší srovnatelnosti a orientaci. Pokud jste však používali dokumentární platební styk nebo jste třeba prováděli operace na finančních trzích, můžete se zaradovat, tyto položky byly ze sazebníku vymazány. Banka s platností od 2. ledna zvýšila limit pro přeshraniční platby na 50 tisíc euro.
Podle tiskového mluvčího ČSOB Pavla Hejzlara by v průběhu roku mělo dojít k dalšímu zjednodušování a zpřehledňování, a to nejen sazebníků.

V HVB Bank (profil, názory), která také avizuje změny od února, zůstanou ceny běžných účtů, balíčků služeb a platebního styku bez úprav. Změn se dočkáte u kreditních karet, šeků či úvěrových obchodů. Například u karet Visa Classic se snižuje měsíční poplatek za vedení účtu takzvané základní na 30 Kč ze 60 Kč, a za vedení doplňkové karty na 30 Kč ze 40 Kč.

V únorovém sazebníku Raiffeisenbank (profil, názory) nedojde podle tiskového mluvčího Tomáše Kofroně ke změnám cen, ale k upřesnění a doplnění některých položek a služeb. Mezi novinky bude patřit například zavedení expresní platby přes internetové a telefonní bankovnictví, zvýšení limitu pro přeshraniční platby na 50 tisíc euro nebo doplnění a rozšíření ceníku  o hypotéky bez doložení příjmu.

Slučování a nový web v Poštovní spořitelně

Poštovní spořitelna (profil, názory) plánuje v dubnu, nebo v květnu změnit sazebník s cílem jej zjednodušit a zpřehlednit. Dojde například ke sloučení programů Elektron a Rodina a jejich cen. Slučování bude probíhat tak, aby klienti produkt získali za výhodnější cenu, tedy například "je-li u jednoho programu cena 1 Kč za platbu přes přímý kanál a u druhého 0,50 Kč, nový sloučený program bude mít cenu 0,50 Kč," vysvětluje tiskový mluvčí Poštovní spořitelny Martin Orság.
Další zjednodušení budou souviset s úpravami webových stránek, u nichž se bude měnit grafická podoba. O dalších změnách se uvažuje teprve v rámci diskuzí.

GE Money bank (GECB) na úpravách sazebníku zatím teprve začíná pracovat. "V tuto chvíli ještě nemohu poskytnout informace o konkrétních položkách a důvodu případné změny. Předpokládám, že tyto informace budu mít k dispozici až na počátku měsíce února," vysvětluje Jan Hainz z tiskového oddělení GE Money bank.

Co nás čeká v roce 2006?
Letos je před námi mnoho důležitých změn. Týkají se oblasti daní, také budeme moci začít využívat společné zdanění manželů, vzrostou sociálních dávky, zároveň ovšem i ceny energií atd. Připravili jsme pro vás sérii článků, ve kterých vám všechny významné změny přiblížíme a pomůžeme vám je co nejlépe využít. Neboli - Peníze 2006: s čím počítat a jak to spočítat.

Co přinesou změny sazebníku přímo vám? Vyznali jste se v dosud platném sazebníku vaší banky? Těšíte se na přehlednější formu? Sdělte nám

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stack: Je třeba urychleně zlepšit ochranu klientů

12. 10. 2005 | Jiří Šedivý

Stack: Je třeba urychleně zlepšit ochranu klientů

Chce lepší ochranu spotřebitele, je ale proti zbytečné a nadměrné regulaci a nárůstu byrokracie. Zřízení nové instituce finančního ombudsmana považuje za neúčelné. Žádný kartel podle... celý článek

Kolik zaplatíte za vedení účtu zdarma?

26. 9. 2005 | Dana Chytilová

Kolik zaplatíte za vedení účtu zdarma?

Nechcete se smířit s poplatkem za vedení běžného účtu? Platit jej nemusíte. Některé banky vám totiž povedou účet zadarmo. Ale pozor. Většinou musíte splnit určité podmínky. Které to... celý článek

Co když banka zamítne reklamaci výpisu?

5. 9. 2005 | Dana Chytilová

Co když banka zamítne reklamaci výpisu?

Našli jste chybu na výpisu z účtu? Reklamujte danou transakci. Ale co když banka vaši námitku neuzná? Kromě času stráveného dokazováním vás reklamace může stát i pár stovek korun. Nevzdávejte... celý článek

Bankovní účet bez poplatků? Existuje!

1. 9. 2005 | Karel Doležal | 1 komentář

Bankovní účet bez poplatků? Existuje!

I českým finančním trhem lze proplouvat bez vydané koruny za správu peněz. Není to zrovna nejjednodušší, ale je to rozhodně možné. Chcete spravovat bankovní konto, platit kartou a vybírat... celý článek

Zrušení účtu zdarma? Ne tak docela

4. 8. 2005 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Zrušení účtu zdarma? Ne tak docela

Rušení poplatku za zrušení účtu patří nyní mezi nejviditelnější nástroje, kterým na sebe banky upozorňují. Jde jen o líbivé gesto konkurenčního boje? Opravdu při vystoupení z dané banky... celý článek

Partners Financial Services