Přijali jste kreditku? Ať vám nezruší kontokorent!

Přijali jste kreditku? Ať vám nezruší kontokorent!
Zavolal vám váš bankéř a nabídnul kreditní kartu? Pokud využíváte zároveň kontokorent u dané banky, dejte pozor, ať o něj přijetím kreditní karty nepřijdete.

V rámci stejného bankovního domu můžete používat najednou více úvěrových produktů, tedy například povolený debet a kreditní kartu, pokud máte dostatečný příjem. Našemu čtenáři se však stalo, že akceptací kreditky mu bankéř zrušil kontokorent, a to aniž by jej na to předem upozornil.

Za nevědomost se platí

Náš čtenář čerpal svůj účtu do mínusu, a přitom tak nevědomě porušoval smluvní podmínky. Jaké bylo jeho překvapení, když mu přišla upomínka za nepovolené přečerpání účtu. Ten mu už totiž neumožňoval jít do záporných čísel, a proto musel zaplatit tučný sankční úrok a poplatek za zaslanou upomínku.

O skutečnosti, že se podpisem smlouvy o vedení běžného účtu nebo povoleného přečerpání zavazujete k udržování dostatečného zůstatku na účtu tak, abyste se do nepovolených částek vůbec nemohli dostat, jsme psali v článku Přečerpali jste kontokorent? Zaplaťte a pořádně. Dozvíte se v něm také, kolik vás budou stát jednotlivé upomínky a sankční úrok za výběry do mínusu.

Můžete se do podobné situace dostat i vy? Ano, ale je to nepravděpodobné. "Přiznáním kreditní karty se automaticky neruší kontokorent," zní jednotná odpověď tiskových mluvčí jednotlivých bank. Podle Pavla Hejzlara z ČSOB (profil, názory) by ke zrušení kontokorentu mohlo dojít pouze v případě žádosti klienta, který by nebyl spokojen s limitem kreditky a chtěl by jej navýšit právě na úkor povoleného přečerpání.
"Zrušením kontokorentního rámce může být postižen klient (a tím přejít do nepovoleného debetu) jedině z důvodu hrubého porušování obchodních podmínek banky, či obchodních podmínek pro poskytování kontokorentního rámce", vysvětluje mluvčí HVB (profil, názory) Bank Petra Kopecká a pokračuje: "Tomuto však vždy předchází komunikace klienta se svým bankovním poradcem, který je schopen navrhnout alternativní způsob splácení nepovoleného debetu."

Ve stejném duchu nám přitom odpověděla i Česká spořitelna (profil, názory): "Nemůže se stát, že by kontokorentní úvěr byl zrušen bez výslovné žádosti klienta. Klienti ČS, kteří mají kontokorentní úvěr mohou požádat o vydání kreditní karty a pokud splní podmínky banky, bude jim kreditní karta vydána aniž by banka rušila kontokorentní úvěr. Záleží pouze na rozhodnutí klienta, zda bude využívat více úvěrových produktů." Proč tedy našemu čtenáři právě ČS úvěr zrušila, když o to ani sám nepožádal, ani neporušil podmínky? Kdo pochybil? On sám, že si nezjistil vše potřebné. Ale především jeho bankéř, že mu zapomněl vše potřebné sdělit a že vůbec anulování kontokorentu připustil.

Jak vypadá ideální scénář?

Co je to kreditní karta?

Kreditní kartu použijete při výběru peněz z bankomatu nebo placení u obchodníka, stejně jako kartu platební, ovšem s tím rozdílem, že na účtu nemusíte mít ani korunu, čerpáte totiž půjčku, kterou pak splácíte. Jako každý úvěr je i ten čerpaný kreditní kartou úročen. Existuje však možnost, jak se úrokům vyhnout. Jde o takzvanou bezúročnou lhůtu, která se u jednotlivých bank pohybuje kolem 30 až 50 dnů. Ta ale většinou neplatí pro částky vybírané z bankomatu, které jsou úročeny hned od data výběru.

Banka vždy, když vám nabízí kreditní kartu, prověří, jaký úvěrový limit vám může vzhledem k limitu povoleného debetu poskytnout. Pokud vám nechodí na účet dost peněz na to, abyste si mohli dovolit jak povolený debet tak kreditní kartu, měl by vás na to poradce upozornit. A když už vám za této situace kartu nabídne, měl by vám dát možnost výběru a vyjmenovat klady a zápory každého produktu. Vy si pak sami určíte ten pro vás výhodnější. Buď zůstanete u kontokorentu, nebo přejdete na kreditní kartu.

Ale nabízí se ještě jedna možnost. Chcete-li vlastnit jak kreditku tak kontokorent, můžete se s bankéřem domluvit na nižším úvěrovém rámci u každého z nich. S volbou optimální výše limitů vám pochopitelně v bance také poradí. Ovšem jednání, že jeden produkt nahradí jiným bez vědomí jeho majitele, je přinejmenším nefér.

Charge karta
Je obdobou kreditní karty, princip fungování se ale liší. Na konci měsíce totiž banka pošle klientovi výpis útrat kartou a ten musí celou částku uhradit do stanoveného data, obvykle do poloviny či konce následujícího měsíce. Po celou dobu neplatí žádné úroky, zato musí svůj dluh splatit celý najednou.

Výše popsaná situace je pochopitelně možná jen v případě, že daná banka nabízí jak možnost kontokorentu, což jsou všechny větší banky u nás kromě Citibank (profil, názory), tak kreditní karty. Ty zatím nevydávají Bawag (profil, názory), která jejich uvedení plánuje v lednu až únoru příštího roku, a Volksbank (profil, názory), která místo kreditek poskytuje takzvané charge karty. Ty však fungují na podobném principu jako karty kreditní, viz sloupek.

Využíváte kreditní kartu? Máte zároveň zřízen kontokorent u téže banky? Který z produktů je pro vás výhodnější? Důvěřujete a využíváte telefonických nabídek bank? Sdělte nám

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Přečerpali jste kontokorent? Zaplaťte a pořádně.

4. 10. 2005 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Přečerpali jste kontokorent? Zaplaťte a pořádně.

Využíváte debetního zůstatku u běžného účtu? Pak si dávejte pozor, ať nečerpáte příliš. Můžete lehce sklouznout do nepovolených částek a porušit tak smlouvu. A za to pořádně zaplatíte! celý článek

Do banky pro úvěr? Jedině s detektivem

14. 9. 2005 | Dana Chytilová

Do banky pro úvěr? Jedině s detektivem

Jak zjistit, zda vám banka půjčí peníze? Pokud poradce nebude znát číslo vašich bot a co jste měli k večeři, nic vám neřekne. Navíc si pracovníci v rámci jedné banky často protiřečí.... celý článek

Půjčku půjčkou nesplácejte

27. 7. 2005 | Dana Chytilová

Půjčku půjčkou nesplácejte

Nedostatek peněz na splácení svých úvěrů řeší stále více lidí dalším zadlužením. Většina z nich je přesvědčena, že se jejich situace zlepší, když peníze z nové půjčky použijí na splácení... celý článek

Jak žít na dluh

11. 7. 2005 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Jak žít na dluh

Nemáte na dovolenou? Nemáte na novou televizi? Nemáte na nábytek? Nakupujte na splátky, lákají vás prodejci v obchodech a reklama na každém rohu. Než ale podlehnete, vše si důkladně... celý článek

Nový registr ochrání věřitele i dlužníky

23. 6. 2005 | Jiří Šedivý

Nový registr ochrání věřitele i dlužníky

Neplatiči v ČR to budou mít opět o něco složitější. Po vzoru bankovních sestřenic spouštějí registr neplatičů i úvěrové a leasingové společnosti. Jde spíše o ochranu před riziky společností,... celý článek

Partners Financial Services