Nebezpečně bezpečná Maxkarta

Nebezpečně bezpečná Maxkarta
V létě se terčem naší kritiky stala nová Maxkarta Poštovní spořitelny. Dnes se situace výrazně mění, banka zřejmě uznala problém v bezpečnosti svého produktu a rozhodla se jej pojistit proti zneužití. Bude to stačit?

Když jsme v červenci v článku Pozor na nové Maxkarty  psali o tom, že nově vydávané Maxkarty Poštovní spořitelny ČSOB (profil, názory) nevyžadují coby elektronické platební karty VISA Electron na mnoha místech zadání PIN a nejsou tedy příliš bezpečné, snažili se to zástupci Poštovní spořitelny bagatelizovat (viz diskuse k článku). Dnes je však zřejmé, že si tohoto nedostatku byla Poštovní spořitelna dobře vědoma, neboť s účinností od 1. října 2004 uzavřela s ČSOB Pojišťovnou (profil, názory) hromadnou pojistku, čímž prakticky eliminovala možnost zneužití karty (bez použití PIN) svých klientů.
Podrobné podmínky jsou k dispozici v tištěné podobě na každé poště, na webu Poštovní spořitelny ale dosud ne. My jsme je ovšem pro vás naskenovali, můžete si je prostudovat zde.

Co a na kolik je pojištěno

Co je třeba doložit, když ztratíte Maxkartu

Ztráta Maxkarty bez jejího zneužití
V tomto případě kryje pojistka poplatky spojené s blokací a vydáním nové karty. Podmínkou je, že klient vyplní formulář "Ohlášení škodní události" nejpozději do dvou měsíců od okamžiku nahlášení ztráty.

Ztráta Maxkarty s následným zneužitím
V takovém případě musí klient učinit na Policii ČR trestní oznámení na neznámého pachatele a k hlášení škodní události doložit kopii společně s kopií z výpisu z účtu s vyznačením neoprávněných transakcí.

Odcizení Maxkarty s následným zneužitím
Kromě výše uvedeného musí klient k hlášení škodné události přiložit též kopii zprávy Policie ČR o odcizení Maxkarty.

Základem je, stejně jako u ostatních pojistek platební karty, krytí finanční ztráty způsobené neoprávněným užitím karty. V tomto případě v době 24 hodin před nahlášením bance do půlnoci dne, kdy byla ztráta nahlášena – od té chvíle již přebírá odpovědnost banka. Pojistná částka je omezena dvojnásobkem týdenního limitu karty, maximálně však částkou 30 tisíc korun.
Do pojistného plnění jsou zahrnuty i poplatky spojené se zablokováním ztracené (odcizené) Maxkarty a vydáním nové. Tím se Poštovní spořitelna řadí po bok mateřské ČSOB (profil, názory) a Komerční banky (profil, názory), ostatní vydavatelé karet takovou ochranu klientům nenabízejí.
Z pojištění jsou vyloučeny transakce provedené s použitím PIN kódu a transakce uskutečněné rodinnými příslušníky či osobami žijícími s pojištěným ve společné domácnosti.

Poněkud nepříjemná je lhůta pro plnění – ČSOB si totiž v podmínkách vyhrazuje právo před potvrzením výše škody z neoprávněného užití karty, které je podmínkou pro pojistné plnění, provést reklamační řízení u banky obchodníka, a to ve lhůtě 180 dní. Teprve pak zahájí své šetření ČSOB Pojišťovna. Čekat v důsledku toho na pojistné plnění více než půl roku není jistě nic příjemného.
Kromě výše uvedeného je každý držitel Maxkarty ještě automaticky pojištěn pro případ trvalé invalidity v důsledku úrazu nebo smrti v důsledku úrazu na jednorázovou částku 100 tisíc Kč.

Bezpečná či nebezpečná?

Začněme malou rekapitulací. Maxkarta je karta hybridní, obsahuje tedy čip i magnetický proužek, a nese logo VISA Electron. Z pohledu bezpečnosti to znamená, že při výběru z bankomatu a platbě na elektronickém čipovém terminálu musíte zadávat PIN. Pokud vám někdo kartu ukradne, ale nebude znát PIN, uvedené dva typy operací s ní v žádném případě nemůže provést.
Třetí variantou je platba na elektronickém terminálu, který čipovou technologii nepodporuje. A těch je stále většina. Podle údajů asociace VISA Europe podporuje čip 13 z celkových 32 tisíc terminálů, tedy zhruba 40 %. Zloději mohou získat vaši kartu či jí zkopírovat a naučit se váš podpis, který mají naservírovaný jak na dlani. A dokud karta není zablokována, mají šanci ji zneužít. Jenže tady od října nastupuje pojistka, která může škody "neutralizovat". Pokud tedy držitel ztrátu karty nahlásí včas, tzn. do 24 hodin od jejího potenciálního zneužití, a vyloučíme případy zneužití osobami blízkými (viz výše), můžeme punc nebezpečnosti Maxkartě smazat.

Automatické pojištění všech Maxkaret Poštovní spořitelny lze jednoznačně označit jako krok správným směrem, zvláště pak, když pojistné nehradí klient, ale banka (poplatek za vedení karty se nemění). Za pravdu tak dostává naše červencové varování, že riziko zneužití elektronických karet bez zadání PIN nelze brát na lehkou váhu a už vůbec se od něj nelze distancovat. S postupným růstem podílu čipových terminálů bude riziko a tedy i důležitost pojistky klesat.

Na článku spolupracoval Dušan Hradil.

Myslíte si, že je pojištění platební karty dostatečným krokem ke spokojenosti jejích držitelů? Anebo čekáte od bank více?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 2. 2007 16:16, sam

Proboha jak je vůbec možné, že existuje možnost výběru peněz z karty bez PIN?

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 10. 2004 15:21, Hon_za

Máte pravdu, je to určitá náplast na "nesprávné rozhodnutí" (záměna vcelku bezpečné Maestro na PINem nezabezpečenou Visa), dobře za ní - podle limitu 30.000 Kč je třeba si případně snížit limit u Maestro karty směrem ke 25.000 Kč (pokud tedy má někdo vyšší limit).
Co se mi moc nelíbí: řada velkých bank vydává stále karty bez čipu - včetně Poštovní spořitelny a její jinak levné "kreditky" (ke které si lze rovněž koupit pojištění proti zneužití) - tím, jak se od roku 2005 bude měnit odpovědnost za zneužití karty, by přeci jen měly všechny dnes vydávané karty mít čip, a to má stále moc málo bank a pokud mají, tak ne u všech typů jimi vydávaných karet obou velkých asociací.
Pláču na "špatném hrobě", ale je to tak - zneužití karty bez použítí PINu je určitě hodně rozšířené, dříve, než zjistíte, že Vám v tramvaji vytáhli peněženku s kartou z tašky a najdete číslo na blokaci, už bývá karta luxována, u karet bez PINu hrozí platby delší dobu, řada elektronickýách terminálů autorizuje až "přeslimitní" platby (přes limit, který si obchodním smluvně dohodne s bankou).
Docela bych uvítal v budoucnu článek na téma - jak to bude od roku 2005 s odpovědností (klient/banka/obchodník) při zneužítí karty.

Zobrazit celé vlákno

-35
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bezpečip na platebních kartách

21. 9. 2004 | Kristýna Havligerová

Bezpečip na platebních kartách

Od příštího roku bude banka, která nezavede čipovou technologii, automaticky zodpovídat za problém vyplývající z platební transakce, na niž byla podána reklamace. V jaké fázi příprav... celý článek

Finanční plánování podle TriMan II.

3. 8. 2004 | Vladimír Bádr

Finanční plánování podle TriMan II.

V minulém díle jsme se seznámili s prací finančního poradce TriManu, avšak bez konkrétnějších čísel. Ukažme si ale to nejdůležitější, tedy s jakým zadáním poradce pracoval a jaká řešení... celý článek

Rybičky, rybičky, rybáři jedou

10. 6. 2004 | Kristýna Havligerová | 1 komentář

Rybičky, rybičky, rybáři jedou

Na každé platební kartě je uvedeno její číslo. Díky této identifikaci mohou hlavně majitelé embosovaných karet nakupovat v internetových obchodech. Hrozí tu ovšem nebezpečí, že se číslo... celý článek

Svět platebních karet hlásí novinky

6. 4. 2004 | Kristýna Havligerová

Svět platebních karet hlásí novinky

Bezkontaktní platební karty, karty se zdrojem světla či zvuku nebo s fotografií domácího mazlíčka. To jsou některé z novinek, kterými by nás už brzy mohly překvapit karetní společnosti. celý článek

Čipové karty - sen anebo realita?

9. 7. 2003 | Dušan Hradil | 1 komentář

Čipové karty - sen anebo realita?

O nutnosti přechodu platebních karet na čipovou technologii není pochyb. Stejně tak je jasné, že to bude stát nemalé prostředky a především čas. Zkusme se podívat, kam se české bankovní... celý článek

Partners Financial Services