Banky nabízejí studentům speciální půjčky

Banky nabízejí studentům speciální půjčky
Chcete si zaplatit jazykový kurz nebo studium v zahraničí a nemáte na to? Pokud jste stále na vysoké či vyšší odborné škole, můžete využít nabídek zvýhodněných úvěrů pro studenty. Získáte s nimi nižší úrokovou sazbu a nebudete platit poplatky.

Studenti, kteří potřebují peníze, dnes mohou pro peníze i do banky. Česká spořitelna a Komerční banka jim totiž nabízejí studentské půjčky, které jsou v mnoha směrech zvýhodněné oproti těm pro běžné klienty.

Jak na to

V současnosti tedy mají úvěr šitý na míru studentům ve své produktové nabídce pouze dvě banky (ostatní nabízejí půjčku za stejných podmínek jako ostatním občanům), v čem se studentské úvěry odlišují?
Největším rozdílem je fakt, že vysokoškoláci nemusejí dokládat svůj příjem. Proč také, když je půjčka koncipována právě pro studující mladé lidi, u kterých se předpokládá, že nevydělávají. Má jim totiž pomoci například financovat studia, jak v tuzemsku nebo dokonce zahraničí. Předložit musí vedle dokladů o totožnosti potvrzení o studiu.
Studenti neplatí stejné poplatky jako u běžných spotřebitelských úvěrů. Jsou buď nižší nebo žádné. Výhodná je také úroková míra. Dobrou zprávou nakonec může být informace, že si studenti mohou splácení jistiny odložit až na dobu po skončení studia, kdy získají stálý příjem ze zaměstnání, nebo kdykoliv bez sankcí složit mimořádnou splátku či doplatit celý úvěr najednou.

Ve "Spořce" bez poplatků

RPSN

Roční procentní sazba nákladů vyjadřuje procentní podíl z dlužné částky, jež je spotřebitel povinen zaplatit splátkové společnosti za období jednoho roku. Zahrnuje vedle ročního úroku z úvěru i veškeré související poplatky.

Česká spořitelna začala studentům vysoké či vyšší odborné školy půjčku nabízet počátkem loňského roku, otevřít si mohli úvěr až 80 000 Kč. Horní limit ovšem banka tento rok zvýšila, nyní půjčuje až 300 000 Kč. Podmínkou je založení konta Student+, o kterém jsme psali v článku Studenti mají větší výběr běžných účtů, na který jim banka kredit převede. Z něho pak také automaticky odebírá měsíční splátky.
Podle slov tiskové mluvčí Kláry Gajduškové poskytuje banka úvěr do 100 000 Kč bez zajištění. U vyšších částek je však již třeba, aby klient měl ručitele, zpravidla rodiče. S tímto tvrzením se ovšem rozcházejí zkušenosti některých studentů. "Minulý rok jsem si půjčila 40 000 Kč, ale bez ručení matky mi úvěr dát nechtěli," uvádí studentka České zemědělské univerzity Pavlína Šmídová.
Největší výhodou jsou nulové poplatky. Proto se také RPSN rovná úrokové sazbě, která se aktuálně pohybuje na 8,9 % a po celou dobu splácení se nemění. Dobu splatnosti si mohou mladí klienti určit, maximálně může být 10 let

Od začátku roku 2003 do konce června poskytla banka 2 439 úvěrů o objemu asi 155 milionů Kč. Nejčastěji si prý studenti půjčují částku 50 000 Kč. Problémy se splácením zatím banka podle slov Gajduškové nezaznamenala.

 

Porovnání běžných a studentských úvěrů
Banka Česká spořitelna (profil, názory) Komerční banka (profil, názory)
Položka/Typ úvěru Studentský úvěr Hotovostní úvěr Úvěr Gaudeamus Osobní úvěr
Úroková míra/RPSN 8,9 %/8,9% 9,9 %*/banka neuvedla*** 6,5 %/7,1 %** 8,68 %*/banka neuvádí
Zpracování a vyhotovení smlouvy zdarma 0,8 % z hodnoty, min 400 Kč
max 7 000 Kč
zdarma 800 Kč + 0,3 % z objemu
max 5 000 Kč
Správa a vedení úvěrového účtu zdarma 500 Kč ročně 50 Kč měsíčně 80 Kč měsíčně
Maximální výše úvěru 300 000 Kč není omezeno, záleží na bonitě klienta 500 000 Kč 500 000 Kč
Zdroj dat: Banky
Vysvětlivky: *Jde o minimální úrokovou míru. To znamená, že ji zájemce nemusí získat, zaleží totiž na jeho bonitě. **Jedná se o výpočet redakce. Banka totiž podle slov tiskové mluvčí Marie Petrovové RPSN neuvádí. RPSN je vypočteno pro půjčku 100 000 Kč se splátkami 12 měsíců. V případě půjčky ve výši 50 000 Kč by byla 7,7 %.***Podle banky je rozpětí široké a bylo by zavádějící. Záleží totiž na době splácení a také částce, kterou si chce klient půjčit.

Až půl milionu v "Komerčce"

Podmínky v Komerční bance se od těch v České spořitelně příliš neliší. Rozdíl je v tom, že banka pokaždé požaduje zajištění úvěru, například ručením rodičů, vkladem v bance nebo stavebním spořením u VSS KB (profil, názory, koupit).
Jde o hotovostní nebo bezhotovostní úvěr ve výši od 30 000 do 150 000 Kč, pro klienty Student Agency již od 20 000 Kč. V případě, že student může začít splácet hned po sjednání půjčky, lze horní hranici zvýšit až na 500 000 Kč. Podle vlastního rozhodnutí může získat rovnou celou částku nebo peníze čerpat postupně. Maximální doba splatnosti je 10 let a zákazník splácí ze svého běžného účtu. Černou tečkou je poplatek 50 Kč za měsíční vedení úvěrového účtu, banka se ovšem může pochlubit nízkou úrokovou sazbou 6,5 %.
Podle slov tiskové mluvčí banka od začátku roku do srpna 2004 poskytla 760 úvěrů v celkovém objemu 93 milionů Kč. Průměrná výše půjčky se pohybuje okolo 120 000 Kč.

Co si myslíte o studentských půjčkách? Jsou výhodné? Je dobře, že banky nabízejí studentům podobné produkty?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-143
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Studenti mají větší výběr běžných účtů

10. 9. 2004 | Kristýna Havligerová | 1 komentář

Studenti mají větší výběr běžných účtů

Prázdniny před několika dny skončily a studenti možná začínají přemýšlet také o výběru běžného účtu. Banky jim nabízejí speciální konta a s nimi i možnost získat řadu cenově zvýhodněných... celý článek

Život na dluh: lákavý, ale nebezpečný

23. 3. 2004 | Kristýna Havligerová

Život na dluh: lákavý, ale nebezpečný

Půjčovat si na nákup zboží je dnes zcela standardním jevem. Stále více spotřebitelů si sjednává spotřební úvěry, kupuje zboží na splátky, koupi bytů hradí hypotékou a auta kupuje na... celý článek

Bez pevné linky nepůjčíme

30. 1. 2004 | Kristýna Havligerová

Bez pevné linky nepůjčíme

Některé z našich čtenářů překvapil požadavek Raiffeisenbank, u jejíž Rychlé půjčky musí zájemce uvést pevnou telefonní linku domů nebo "na svůj stůl" v zaměstnání. Zjišťovali jsme,... celý článek

Nebankovní instituce šlapou bankám na paty

12. 1. 2004 | Kristýna Havligerová | 1 komentář

Nebankovní instituce šlapou bankám na paty

Retailové banky se hodně zaměřují na nabídku a propagaci spotřebitelských úvěrů. V nabídce jim ale začínají konkurovat nebankovní společnosti, které hotovostní úvěry poskytují za podobných... celý článek

Další banka ve vodách splátkového prodeje

5. 12. 2003 | Kristýna Havligerová

Další banka ve vodách splátkového prodeje

Splátkové společnosti jsou se svými spotřebitelskými úvěry vážnou konkurencí bank, hlavně díky rychlému vyřízení půjčky a možnosti získat úvěr přímo v místě prodeje zboží. Před nedávnem... celý článek

Partners Financial Services