Jak ušetřit aneb není účet jako účet

Jak ušetřit aneb není účet jako účet
Až 3 500 Kč můžete ročně ušetřit, pokud zvolíte ten správný typ běžného účtu. Alespoň tak to vyplývá ze studie společnosti Scott & Rose. Ta provedla analýzu nákladů na vedení běžného účtu českých bank podle průměrného spotřebitelského chování.
Do přehledu, který společnost Scott & Rose vytvořila, byly zařazeny všechny produkty, celkem se jedná o 31 běžných účtů u 11 tuzemských bank, které je možné klientovi nabídnout. K vyjádření nákladů použila společnost vlastní analytický srovnávací nástroj, který modeluje transakční chování občana České republiky.

Modelový klient splňuje některé z následujících charakteristik: má založený běžný účet s průměrným zůstatkem 25 000 Kč, měsíčně vybírá dvakrát z bankomatu, třikrát platí kartou v obchodech průměrně asi 2 700 Kč nebo ročně zřídí dva trvalé příkazy. Úplný přehled modelového transakčního chování naleznete zde.

Na poště nejlevněji

Jak celkové hodnocení běžných účtů dopadlo si můžete prohlédnout v následující tabulce:

Zdroj: Scott & Rose

Pozn.: V grafickém znázornění je uveden pouze podíl vybraných nákladů, ty méně významné jsou z důvodu grafické přehlednosti vyřazeny. Dále tu také není pro zjednodušení zobrazen úrokový kreditní výnos, který se klientům od celkových nákladů odečítá.

Jasným vítězem je Program Klasik Poštovní spořitelny. Ta se svými třemi produkty vychází dlouhodobě jako nákladově nejvýhodnější banka. O tom, jak vypadalo pořadí bank přesně před rokem, si můžete přečíst v článku Kolik stojí běžný účet. Druhou příčku obsadila Volksbank, která nabízí dlouhodobě u svého běžného účtu pro občany velmi zajímavé ceny. Navíc je jednou z mála bank, která má nízké poplatky za transakce a služby na pobočce a nepodlehla tak všeobecnému trendu zvyšování cen za účetní položky realizované na přepážkách. Oproti tomu právě produkty České spořitelny se díky zdražování služeb na pobočkách posouvají do cenově nákladnějších produktů.

Další vliv, kterému neodolala letos žádná banka bylo balíčkování. Živnobanka uvedla letos na trh tři balíčky, z nich nejzajímavější je pro modelového klienta Osobní menu Standard. Ani GE Capital Bank nezůstala pozadu a ze svého produktu GEnius vytvořila tři balíčky – Mini, Standard a Komplet. Zajímavé na nich je, že každý z nich umožňuje výběr určitého počtu služeb zdarma. Celkově však vycházejí tyto produkty pro našeho modelového klienta jako dražší.

Něco pro náročnější

Pro klienty, kteří jsou na tom finančně lépe než náš modelový klient může být zajímavý účet u Citibank nebo eBanky, pro našeho klienta jsou však tyto účty nákladnější. V případě první jmenované je zajímavý účet CitiOne, jestliže má klient na účtech a podílových fondech více jak 200 tisíc Kč. U eBanky je Program Plus výhodný při měsíčním příjmu nad 30 tisíc Kč a to díky zvýhodněným platbám. Ani účty Komerční banky nevychází zrovna nejlevněji – nejvýhodnější je Ideal Konto za 188 Kč měsíčně. U účtů vedených ČSOB je důležité v zájmu úspory využívat při realizaci služeb v pobočkách sběrných boxů, ty jsou totiž levnější než zadání pracovníkovi na přepážce. Nejlépe vychází Osobní konto Plus.

Specifické služby nabízejí další dvě banky, a to HVB Bank a Raiffeisenbank. U první z nich se jedná o Konto Rodina, které sice pro našeho klienta není tak zajímavé, ale pokud spravujete rodinné finance je velmi výhodným. Umožňuje vedení více běžných účtů, tři platební karty zdarma a další výhody. Raiffeisenbank má také zvýhodněné služby u svých produktů Kompletkonto, ale nabízí i řadu zajímavých doplňkových produktů a služeb. Jednou z nich je například kreditní platební karta National Geographic, kdy z každé platby klienta u obchodníka přispívá Raiffeisenbank na záchranu přírody do Fondu National Geographic.

Pokud vás zajímají podrobnosti o jednotlivých produktech či bankovních ústavech, které byly předmětem analýzy, v následující tabulce najdete odkazy na jejich profily:

Banka
Produkt
Poštovní spořitelna (profil, názory)

Program Klasik (profil, názory)

Poštovní spořitelna

Program Rodina (profil, názory)

Poštovní spořitelna

Program Elektron (profil, názory)

Poštovní spořitelna

Program Plus (profil, názory)

Volksbank (profil, názory)

Osobní běžný účet (profil, názory)

Volksbank

Modré konto (profil, názory)

Živnobanka (profil, názory)

Běžný účet (profil, názory)

Živnobanka

Osobní menu Forte (profil, názory)

Živnobanka

Osobní menu Grand (profil, názory)

Živnobanka

Osobní menu Standard (profil, názory)

HVB Bank (profil, názory)

Osobní účet (profil, názory)

HVB Bank

Konto Rodina (profil, názory)

HVB Bank

Konto Pohoda (profil, názory)

HVB Bank

Konto Komfort (profil, názory)

ČSOB (profil, názory)

Osobní konto Plus (profil, názory)

ČSOB

Aktivní konto (profil, názory)

Raiffeisenbank (profil, názory)

Komplexkonto Start (profil, názory)

Raiffeisenbank

Komplexkonto Klasik (profil, názory)

Raiffeisenbank

Komplexkonto Optimum (profil, názory)

Komerční banka (profil, názory)

Konto Ideal (profil, názory)

Komerční banka

Perfektkonto (profil, názory)

Komerční banka

Expreskonto (profil, názory)

Komerční banka

A-konto (profil, názory)

Česká spořitelna (profil, názory)

Výhodný program (profil, názory)

Česká spořitelna

Komplexní program (profil, názory)

Česká spořitelna

Sporožiro (profil, názory)

eBanka (profil, názory)

Program Základ (profil, názory)

eBanka

Program Plus (profil, názory)

GE Capital Bank(profil, názory)

GEnius (profil, názory)

Citibank (profil, názory)

Běžný účet (profil, názory)

Jste spokojeni se svým běžným účtem? Využíváte všech služeb obsažených v balíčku nebo za některé jen zbytečně platíte? Jsou šité na míru?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-193
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 9. 2004 16:46, Kačka

No eBanka a nejen ona je známá tím, že se snaží výběry na pokladně eliminovat. Osobně jsem před výběrem v hotovosti byla na tuto zkutečnost upozorněna (tedy vybírala jsem nižší částku) a tak jsem raději šla do bankomatu. Tak vysoký výběr jako jste dělal Vy bych ani neprovedla. Po prodávajícím bych chtěla převod bankou - je to bezpečnější pro všechny zúčastněné a hlavně člověk má okamžitě doklad o převodu peněz, asi bych v hotovosti neplatila.
Sama momentálně účet "zdarma" u eBanky využívám a jsem spokojená, jen ty ceny za pohyb peněz by ještě mohly klesnout, ale stále je to pro mne levnější než ostatní banky.

Zobrazit celé vlákno

+94
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 8. 2004 12:10, cherry

Nevím, kde autoka čerpala údaje. Mám u Raiffeisen kompletkonto Start, pohybů více, než modelový příklad a platím kolem 90 Kč měsíčně - oproti 183 Kč v modelovém příkladu. Raiffeisen posílá čtvrtletní výpisy, takže těch 183 Kč vidím spíš na nákady za tři měsíce (3x45 za vedení + další poplatky).

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Černá listina není černá

20. 8. 2004 | Vendula Hilkovičová | 1 komentář

Černá listina není černá

Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů činnost databáze neplatičů Solus neporušuje zákon, oznámili představitelé sdružení. Kromě jiného také sdělili, že až každý pátý klient některé... celý článek

Středoevropské centrální banky dostaly vysvědčení

19. 8. 2004 | Simona Ely Plischke

Středoevropské centrální banky dostaly vysvědčení

ČSOB představila výsledky analýzy porovnávající působení centrálních bank České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska. Studie sledovala, jak byla která z nich během uplynulých 5 až... celý článek

Spořicí produkty od H po V

10. 8. 2004 | redakce Peníze.CZ

Spořicí produkty od H po V

Zůstává vám měsíčně pár stovek korun na spoření? Nevíte, kam s nimi? Pokud preferujete jistotu před rizikem, máme pro vás důležité informace o šesti základních spořících produktech.... celý článek

Autentizační prvky a metody pod drobnohledem II.

29. 7. 2004 | Miroslav Ludvík

Autentizační prvky a metody pod drobnohledem II.

Přečtěte si dokončení článku o metodách autentizace a zabezpečování proti zneužití komunikace třetí osobou. Dnes o kalkulátorech, mobilním klíči, biometrice a také o tom, zda budoucnost... celý článek

Autentizační prvky a metody pod drobnohledem

28. 7. 2004 | Miroslav Ludvík

Autentizační prvky a metody pod drobnohledem

Znáte všechny metody autentizace, které používáme například při komunikaci s bankou pomocí elektronických kanálů? Probereme jeden po druhém a vysvětlíme si, jaké jsou jejich slabiny... celý článek

Partners Financial Services