Úvěr či kreditka aneb co nabízí nový program Citibank

Úvěr či kreditka aneb co nabízí nový program Citibank
Splácet půjčku v měsíčních splátkách s úrokem 18 %. Zní to jako nabídka spotřebitelského úvěru? Jde ovšem o možnost domluvit si pravidelné splácení vyčerpané částky, které budou moci od 17. 5. využít majitelé kreditních karet Citibank.

Někdo by si řekl, že pojem kreditní karta je už klientům bank známý. Bohužel to ale není tak docela pravda. Většina z nich totiž často kreditní kartou nazývá debetní embosovanou platební kartu, což se ale od pravdy značně liší (o typech karet si přečtěte víc v tabulce dole).
Kreditní karty, na rozdíl od debetních, nezajišťují přístup zákazníků k jejich finančním prostředkům na běžném účtu, ale k penězům z úvěru neboli kreditu. Každá transakce s kartou, tzn. výběr z bankomatu či platba u obchodníka, znamená čerpání úvěru od banky. Ten pak musí klienti v dohodnutém termínu splatit. Čerpaný úvěr je úročen. Existuje však možnost, jak se úrokům vyhnout. Jde o takzvanou bezúročnou lhůtu, která se u jednotlivých finančních institucí pohybuje v rozmezí 30 až 51 dnů. Pokud dlužnou částku v tomto období splatí, neplatí žádné úroky. Není tomu tak však při výběru hotovosti z bankomatu, ta je úročena hned od data výběru. V případě, že klienti zvolí postupné splácení čerpané částky, musí tak jako tak počítat s ročním úrokem od 15 do 25 %.

Kreditka na "splátky"

I kreditní karty Citibank splňují obecnou charakteristiku kreditních karet. Najdeme u nich ovšem několik specifik. Finanční instituce má totiž ve své nabídce pouze "nadstandardní" a tedy i dražší typy karet, stříbrnou a zlatou. Majitel za jejich vedení ročně zaplatí 1 000 Kč za stříbrnou a 2 000 Kč za zlatou.

Debetní karty jsou pevně svázány s běžným účtem. Jejich použitím, ať jde o platbu u obchodníka anebo výběr z bankomatu, čerpají klientí své peníze uložené na bankovním kontu. Poté, co kartou provedli nějakou transkaci, odečte banka příslušnou sumu z jejich účtu.
Elektronické karty jsou nejrozšířenějším typem karet u nás. Do této skupiny patří karty VISA Electron či Maestro. Jsou použitelné pouze pro transakce, které jsou online ověřeny v kartovém centru, tedy pro výběry z bankomatů a platby u obchodníků disponujících elektronickým platebním terminálem. Výhodou tohoto typu karet je nízká cena, nízké poplatky za blokaci ztracené či odcizené karty a téměř nulová možnost zneužití zablokované karty.
Embosované karty mají veškeré údaje, číslo karty, jméno majitele, platnost apod., plasticky vyraženy. To umožňuje jejich použití i u obchodníků, kteří nemají elektronický terminál, ale pouze tzv. žehličku (imprinter). Platba probíhá tak, že obchodník vloží kartu do imprinteru a otiskne veškeré údaje z karty na účet, který pak zákazník podepíše. Každý obchod má nastaven tzv. floor limit, neboli výši útraty, kterou mohou jeho zákazníci provést kartou bez nutnosti platbu ověřit telefonem. Platby nad tento limit musí obchodník telefonicky ověřit. Nevýhodu je hlavně vyšší cena za vydání, vedení či blokaci (resp. stoplistaci) karty a jistá možnost zneužití karty i po nahlášení její ztráty či odcizení.
Pro nováčky má však bankovní ústav speciální akci, a to první rok vedení karty zdarma. Dalšími specifiky karet je zajištění bezpečnosti fotografií majitele a podpisem na přední straně karty a také fakt, že ručení od okamžiku nahlášení ztráty karty přebírá banka. Výhodou je i blokace, tedy stoplistace, karty zadarmo.

Co tedy znamená pro majitele kreditek nový "Citibank individuální program splátek"? Jde o jakousi půjčku v rámci kreditní karty. V případě, že klienti zaplatí v obchodě, tedy bezhotovostně, částku nad 10 000 Kč, mohou prostřednictvím CitiPhone linky zažádat u této částky o individuální program splátek. Zájemce si vybere dobu splácení 3, 6, 9 nebo 12 měsíců, od níž se odvíjí výše splátek. Úroková sazba této půjčky je 18 % a rovná se RPSN, protože zájemci neplatí žádné další poplatky za vyřízení, schválení či vedení.

Pro zřízení programu není třeba žádné dokumentace ani ručitele, je možné mít několik souběžných individuálním programů splátek. Veškeré informace klienti najdou na výpisu, kde je uvedena původní částka, zbývající dlužná částka, počet zbývajících splátek, výše měsíční splátky a veškeré pohyby na kreditní kartě.

O program mohou klienti zažádat kdykoli v období od zúčtování transakce na účtu do dne splatnosti výpisu kreditní karty. I nadále mohou používat kreditku až do výše kreditního limitu. Mohou také využít možnosti předčasného splacení, zaplatí za to však 200 Kč. Bezplatná je změna doby splácení.

Z komára velbloud?

RPSN

Roční procentní sazba nákladů vyjadřuje procentní podíl z dlužné částky, jež je spotřebitel povinen zaplatit splátkové společnosti za období jednoho roku. Zahrnuje vedle ročního úroku z úvěru i veškeré související poplatky.

Nový program Citibank je jediným na bankovním trhu. Na druhou stranu jde vlastně o jakýsi úvěr v rámci kreditní karty s úrokem 18 %. Není tedy lepší zařídit si spotřebitelský úvěr, u kterého se RPSN obvykle pohybuje mezi 10 až 17 %? Nebo prostě využít bezúročné období, při jehož dodržení klienti neplatí žádné úroky?
Podle produktového manažera kreditních karet Citibank Víta Růžičky však jde o produkt nabízený především současným majitelům kreditních karet. Jde tedy hlavně o výhodu pro ty, kteří by nezvládli částku splatit v bezúročném období. Ti tak mohou využít nižšího úroku než u kreditní karty.

A jak vidí novinku ostatní finanční instituce? Podle Pavla Hejzlara z tiskového oddělení ČSOB se o závratnou novinku nejedná. "U naší kreditní karty si klient může splátky odkládat a půjčku si zařizovat nemusí, protože se mu automaticky z jeho účtu splácí jedno období 10 % z vyčerpané částky, a tak se nemusí starat o to, kdy a kolik splácet."

O bankovních spotřebitelských úvěrech a kreditních kartách si přečtěte v článku Vánoční dárky na bankovní sekeru.
Podle tiskové mluvčí České spořitelny Kláry Gajduškové zase program kombinuje několik produktů, které banka nabízí zvlášť, kreditní kartu, splátkový prodej, spotřebitelský úvěr a úvěr po telefonu. Není prý proto nijak převratný. Podobnou nabídku zatím finanční domy, podle slov svých zástupců, neplánují.
Otázkou však je, jestli kouzlo nové nabídky Citibank není právě v tom, že současný majitel pouze kreditní karty si může vybrat z několika možností splácení?

Co si myslíte o nové nabídce Citibank? Využili byste ji? Snaží se snad banka pouze klienty zmást a místo využívání bezúročného období je "vést" k placení úroků?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 5. 2004 18:57, sportline

ÚROK 18% JE HODNĚ.Proč si raději nenastavit kontokorent u svého běžného účtu a platit pak úrok z kontokorentu jen okolo 10% a nebudu mít žádné sankce (200Kč u kred.karty Citybank) za předčasné splacení kontokorentu. Prostě v momentě, kdy mi přijde na účet výplata, se mi dluh na kontokorentu sníží a tím se sníží i dlužná částka z které platím úrok, event. se dostanu do plusu a úrok přestávám platit do doby než zase vklouznu do mínusu.

+20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vstup do EU klientům bank příliš nepřinese

30. 4. 2004 | Kristýna Havligerová

Vstup do EU klientům bank příliš nepřinese

Vyplatí se po vstupu České republiky do EU otevřít si účet u některé ze zahraničních bank? Po prvním květnu u nás může začít podnikat jakákoli zahraniční banka. Můžeme se těšit na zostření... celý článek

Příběhy z praxe aneb spotřebitelé v terénu

30. 3. 2004 | Kristýna Havligerová

Příběhy z praxe aneb spotřebitelé v terénu

Pro finanční produkty bezesporu platí rčení "dobrý sluha, ale zlý pán". Zadlužit se můžete raz dva a cesta zpět bývá velmi obtížná. Jaké nástrahy číhají na spotřebitele v džungli úžasných... celý článek

Život na dluh: lákavý, ale nebezpečný

23. 3. 2004 | Kristýna Havligerová

Život na dluh: lákavý, ale nebezpečný

Půjčovat si na nákup zboží je dnes zcela standardním jevem. Stále více spotřebitelů si sjednává spotřební úvěry, kupuje zboží na splátky, koupi bytů hradí hypotékou a auta kupuje na... celý článek

Cestovní pojištění v plastu: třešnička na dortu?

27. 1. 2004 | Simona Ely Plischke

Cestovní pojištění v plastu: třešnička na dortu?

Součástí či doplňkem platebních karet bývá cestovní pojistka. Víte, jaké jištění skrývá ta vaše? Možná jste i s celou rodinou v zahraničí "v bezpečí" a ani to nevíte, nebo naopak spoléháte... celý článek

Vánoční dárky na bankovní sekeru

28. 11. 2003 | Kristýna Havligerová

Vánoční dárky na bankovní sekeru

Chcete se kvůli nákupu vánočních dárků zadlužit? Kromě splátkových společností můžete využít i nabídky bank, které stále zrychlují své služby. Mají pro vás několik možností.

Partners Financial Services