Postavme se nefér jednání finančních institucí

Postavme se nefér jednání finančních institucí
Česká spořitelna opět nedrží slovo a neplní, co přislíbila klientům. Po problémech se studentskými konty nyní odmítá přiznat desetitisícovou prémii i Penzijní fond České spořitelny. Poučí se jeho klienti z případu studentů?

Bankovní ústavy si myslí, že mohou měnit pravidla hry za jízdy a bez důsledků. Česká spořitelna dokonce tvrdí, že na to má právo. Mění obchodní podmínky, prý proto, že některé výhody dříve uvedla pouze na reklamních letácích a ne ve smlouvách. V minulém roce tak nejprve změnila podmínky studentského konta Sporostudent. Následně místo něj začala nabízet Student+ (profil, názory), který přinesl vysokoškolákům sice nové výhody, nepřiznával jim však již původně slíbených 10 000 Kč za absolvování vysoké školy s červeným diplomem.
Netrvalo dlouho a klienti dceřiného Penzijního fondu České spořitelny (profil, názory) se potýkají s podobným problémem. Sází snad banka na to, že jednotliví klienti nic nezmůžou nebo si řeknou "to se prostě stane" a život jde dál? Peněžní instituce se ale v případě studentů spletla. Ti si totiž uvědomili, že jeden klient příliš nezmůže, ale početnější skupina ano. Co udělají klienti penzijního fondu?

Studenti se nedali

 

O změně mimořádné prémie a dalších podmínek studentského programu Sporostudent jsme vás informovali v článcích Mávnete rukou nad 10 000 korunami?Spořitelna podlehla tlakuNebudeme se přece soudit se studenty.
O konečném řešení jste si pak mohli přečíst v článku Studenti prémii 10 000 Kč přece získají.

Vše začalo začátkem loňského roku, kdy Česká spořitelna snížila "slibovanou" prémii za červený diplom z 10 000 Kč na pouhých 1 000 Kč. Změna vyvolala odpor studentů, kteří se začali obracet na Sdružení obrany spotřebitelů České republiky. Nespokojenost vysokoškoláků plynula z postupu banky, která zcela jednostranně změnila podmínky, a to bez souhlasu klientů, tedy až po uzavření smlouvy. Jenže zástupci banky tvrdí, že výše mimořádné prémie nebyla součástí smlouvy, a je proto možné ji jednostranně změnit. Fakt, že bonus není uveden ve smlouvě, je pravdivý. Byl totiž součástí reklamního letáku, a to se prý podle banky nedá považovat za veřejný příslib. V tomto bodě se však názory liší, zástupci SOS a studenti názor banky odmítají a trvají na tom, že výše mimořádné prémie byla vyhlášena veřejně a studenti se na základě této informace rozhodovali při volbě bankovního ústavu.

Dobrá vůle banky, či úspěch studentů? Protože studenti společně s SOS nedali bance spát a opakovaně se obraceli na ombudsmana banky, někteří dokonce podali na bankovní ústav žalobu, přehodnotila Česká spořitelna své stanovisko. V létě 2003 se rozhodla přidělit mimořádnou prémii 10 000 Kč všem studentům, kteří ukončí studium s vyznamenáním do konce roku 2003. Tento krok poškozená strana sice přivítala, ale i tak nadále tlačila na peněžní instituci, protože nové rozhodnutí se týkalo pouze části nespokojených vysokoškoláků.

Magistři se mají, bakaláři ostrouhají

Ach ta vstřícná banka! Na podzim minulého roku přišla Česká spořitelna s konečným řešením problému mimořádné prémie. Přiznávání bonusu studentům, kteří dokončili vysokou školu s červeným diplomem do konce roku 2003, prohlásila za přechodné řešení. Nově se rozhodla dávat prémii všem studentům, kteří si do konce března 2003 založili konto Sporostudent a dokončí studium s vyznamenáním do konce roku 2010. Jedná se prý ale o vstřícný krok banky, protože na vyplácení bonusu neexistuje právní nárok. To ovšem odmítá SOS i absolvent právnické fakulty Tomáš Uherek, který v červenci podal na banku žalobu a tu i přes to, že prémii dostal, nemíní stáhnout. Chce totiž bance dokázat, že právní nárok existuje.

Další kaňkou na konečném rozhodnutí finanční instituce je fakt, že nechce mimořádnou prémii přiznávat studentům bakalářského studia. Bonus dostanou pouze ti absolventi, kteří už nemohou ve svém oboru pokračovat dál. Nejsou snad ale ti, kteří ukončí bakalářský program, také absolventy vysoké školy? Zákon o vysokých školách zní přece jasně, získání bakalářského titulu je řádným ukončením vysokoškolského studia.

Historie se opakuje

"Změna je život" je asi krédo České spořitelny. Po případu studentské prémie se totiž na SOS obrátil nespokojený klient Penzijního fondu České spořitelny s podobným problémem jako byla mimořádná studentská prémie. V minulých letech fond nabízel prostřednictvím letáků pozůstalým osobám možnost získat v případě smrti pojištěného pojistné plnění ve výši 10 000 Kč, pokud by došlo k úmrtí po úrazu, mělo se jednat o 50 000 Kč. Podmínkou pro získání této částky bylo uzavření smlouvy, doba pojištění minimálně 12 měsíců a placení měsíčního příspěvku na penzijní připojištění ve výši minimálně 100 Kč.

A zase tichá změna. Od 1. 1. 2001 fond využil možnost, kterou mu dávají všeobecné obchodní podmínky a pozměnil klientům smluvní podmínky. A to tak, že získání peněžní částky 10 000 Kč je kromě výše zmiňovaných podmínek vázáno ještě na finanční zůstatek na účtu, který musí být minimálně 50 000 Kč. Stejně jako u problému mimořádného bonusu, i tady jsou klienti, kteří si produkt vybrali kvůli možnosti získat pro své blízké finanční částku, změnou zaskočeni. Opět totiž byla provedena bez jejich souhlasu až po uzavření smlouvy.

SOS volí nyní podobné kroky jako v případě vysokoškoláků. Obrátilo se na předsedu představenstva a generálního ředitele Penzijního fondu České spořitelny a také na ombudsmana České spořitelny. Avšak zástupci instituce opět uvádí, že podmínky, za kterých byla slibována částka 10 000 Kč, nebyly součástí smlouvy, a je proto možné podmínky jednostranně změnit. Opakovaně se jedná o "interpretaci" veřejného příslibu. SOS proto vyzývá klienty, kterých se případ týká, aby se obraceli na sdružení, ale také na ombudsmana České spořitelny, popřípadě podali žalobu.

To, jestli mají studenti nebo klienti fondu opravdu na finanční částku právní nárok, není jasné, může to rozhodnout pouze soud. Jasné ale je, že pokud si klienti finančních institucí nechají vše líbit, nestane se nic a oni mohou na svůj (podle nich oprávněný) nárok zapomenout. Případ studentských kont ovšem ukazuje, že pokud se postižení spojí a pokusí se společnými silami na instituci vyvinout tlak, popřípadě pohrozí žalobami, a to vše nejlépe ve spolupráci s médii, mají šanci dosáhnout svého.  

Co si myslíte o praktikách České spořitelny? Na které straně je právo? Sází banka na to, že jednotlivec neprotestuje?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 3. 2004 11:22, Procházková

vybírat v česku banku nebo pojišťovnu je skutečně velký problém. žádná z velkých bank neposkytuje tak kvalitní služby, na jaké jsou zvyklí lidé v zahraničí. proto je tak důležité o tom stále dokola psát, aby jim to potichu neprocházelo.

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 3. 2004 14:07, Kendy

Asi nevíte, že ČS a ČP nemají vůbec nic společného, jinak by Vaše vývody nebyly takové jaké jsou.
Půjčku Vám asi Cetelem poskytl, ale platíte úrok tak 20-25 % p.a.!

Zobrazit celé vlákno

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Studenti prémii 10 000 korun přece získají

5. 11. 2003 | Kristýna Havligerová

Studenti prémii 10 000 korun přece získají

Zrušení spořitelní prémie v České spořitelně vzbudilo značný rozruch veřejnosti. Banka nyní přišla s definitivním řešením tohoto problému. Prémii za červený diplom získají všichni studenti,... celý článek

Co mají banky pro studenty

9. 9. 2003 | Kristýna Havligerová

Co mají banky pro studenty

Že se studentům vyplatí založit si studentské konto je zřejmé, mohou totiž například některé služby získat zdarma. V posledních dnech české banky svá studentská konta poněkud upravily.... celý článek

Nebudeme se přece soudit se studenty

12. 8. 2003 | Michal Hazi

Nebudeme se přece soudit se studenty

Když loni v prosinci změnila Česká spořitelna podmínky poskytování prémií ke studentskému účtu, lavinu kritických článků a hrozby soudních sporů ze strany studentů nečekala. Dnes by... celý článek

Spořitelna podlehla tlaku

31. 7. 2003 | Dušan Hradil

Spořitelna podlehla tlaku

Na jaře jsme jako první upozornili na problém se zrušením desetitisícové prémie u studentského konta České spořitelny. V létě se pak strhla mediální lavina, přidalo se Sdružení na ochranu... celý článek

Mávnete rukou nad 10 000 korunami?

14. 5. 2003 | Michal Hazi

Mávnete rukou nad 10 000 korunami?

Spořitelna připravila tisíce klientů o slíbené prémie. Projde jí to, nebo může čekat sérii žalob?

Partners Financial Services