Jsou cizinci větší podvodníci?

Jsou cizinci větší podvodníci?
Analýza společnosti Gartner ukazuje, že zahraniční kupující u transakcí na internetu znamená podstatně vyšší riziko podvodu. Řada amerických internetových prodejců jim dokonce na základě této skutečnosti přestala prodávat své zboží, vzniklé ztráty totiž výrazně převyšovaly výhody, které přijímaní mezinárodních objednávek přinášelo.

Po divokých počátcích prodeje na internetu se provozovatelé on-line obchodů naučili velice rychle hledat cesty k minimalizaci rizika podvodů. Tím nejčastějším bylo a je zaplacení ukradenou kartou, na internetu vám zpočátku stačilo jen její číslo, jméno držitele a platnost. Často tedy nebylo nutné ani ukrást "fyzickou" kartu, stačilo získat jen její identifikační údaje.
V obraně před takovými podvody (vždyť číslo vaší karty, jméno a platnost má k dispozci každý obchodník, u kterého jste kdy kartou platili) začal být u on-line plateb požadován tzv. CVV kód (někdy také CVC2 kód). Ten je uveden na zadní straně karty, přitom se ale neotiskuje při platbě žehličkou a neobjevuje se na stvrzence z on-line terminálu. V podstatě tak jde o ověření, že máte kartu fyzicky v ruce. Samozřejmě v případě, že někomu tento kód sdělíte, ztrácí taková ochrana smysl.

Podvodná transakce většinou skončila (a stále končí) reklamací, neboť kdo by chtěl platit zboží, které si neobjednal a které navíc bylo dodáno někomu jinému. Pokud se skutečně prokázalo zneužití čísla karty, musel obchodník oprávněnému držiteli karty peníze vrátit a často ještě platí sankci firmě/bance, která pro něj zpracovává kartové transakce. Vzhledem k výši částky však často nemělo význam po tom, kdo si zboží podvodně objedal, pátrat, a tak musel obchodník transakci odepsat do ztrát. K tomu, aby ty byly co nejnižší, využívají američtí on-line prodejci řadu metod. Některé z nich jsou ale právě u zahraničních zákazníků, u kterých je v průměru procento podvodů vyšší, nefunkční. Report Gartnerů zmiňuje například Address Verification Service (AVS) – porovnání adresy, kam si zákazník nechal zboží zaslat s tou, na kterou jsou zasílány transakční výpisy a vyúčtování karty. Ovšem i v USA, kde je pro většinu obchodníků toto ověření možné, dochází k řadě legitimních nákupů, které jsou zasílány na jinou adresu, než je ta v adresáři vydavatele karty. To může to znamenat varování, že si tato transakce žádá důkladnější prověření.
Jenže u zahraničních obchodů, především těch evropských, není AVS k dispozici, a tak obchodníci ztrácejí jeden z řady obranných nástrojů. I někteří čeští obchodníci - například TicketPro - se při zadávání on-line nákupu ptají na adresu a výslovně požadují tu, na kterou chodí výpisy kartových transakcí. V Evropě ale služba AVS není, a tak to na vás jen "zkouší".

Na úplném konci ochrany proti podvodům stojí jejich důsledné vyšetřování. Jenže i v samotných USA je vyšetřování obtížné, u zahraničních podvodů je tedy v podstatě nesmyslné, s výjimkou velkých podvodů. Problémem při vyšetřování je většinou právě rozsah podvodu. Pokud někdo zneužije cizí kartu, objedná si CD za sto dolarů a nechá si je poslat na druhý konec USA, jsou náklady spojené s vyšetřováním vyšší než vzniklá ztráta.

Všechno lze obejít

O tom, že zahraniční transakce jsou rizikovější se v průzkumu shodli čtyři z pěti představitelů největších amerických internetových obchodů. V praxi proto "větší" polovina (52 % z nich) neprodává do zahraničí. Zhruba desetina jich však v minulosti přijímala i zahraniční transakce, ale rozhodla se s tím skoncovat. Proč? Kromě problémů se zasíláním zboží, jazykové bariéry a měnových a daňových otázek v tomto rozhodnutí hrálo hlavní roli větší riziko podvodů. Obchodníci, kteří prodávají i do zahraničí, uvádějí, že riziko podvodů je dva a půlkrát větší než u objednávek v rámci USA. Ken Kerr, analytik GartnerG2 k tomu uvádí, že "pro řadu obchodníků ztráty z podvodů převažují výhody získané prodejem do zahraničí" (viz dále).

I rozhodnutí prodávat pouze domácím klientům ale mezinárodním podvodům zabránit nemusí. Podvodníci totiž mohou předstírat, že jsou domácí. Pokud použijí kradená či vygenerovaná čísla karet z domácí země obchodníka, jeví se jako domácí. Karty lze místně rozlišovat podle BIN, prvních šesti čísel, která identifikují zemi a vydavatele karty. Všechny karty stejného typu od jedné banky mají stejný BIN.
Ani snaha sofistikovanějších obchodníků o identifikaci lokality klienta podle IP adresy nemusí být úspěšná. Podvodník se může připojovat přes poskytovatele ze země obchodníka, a tak se jevit jako domácí. Ani adresa pro zaslání zboží není nepřekonatelným problémem. V řadě zemí jsou k dispozici takzvaní "přeposílatelé" (freight forwarders), kteří zásilku určenou pro vás přijmou v dané zemi a přepošlou vám ji dále podle vašich instrukcí.

Ne všechny země jsou stejné

Z průzkumu vyplynulo, že podvodné transakce se velmi liší mezi jednotlivými zeměmi. Transakce vycházející ze západní Evropy, USA, Kanady či Japonska nesou velmi nízké riziko. Naopak velmi rizikové jsou především země východní Evropy. Koncem minulého roku (kdy průzkum vznikal) byly za nejrizikovější považovány Ukrajina a Litva, z neevropských zemí Indonésie. Američtí on-line prodejci spočítali, že u prodejů do těchto zemí bylo v průměru neuvěřitelných 20 % transakcí podvodných (pro srovnání - v USA se dlouhodobý průměr podvodných transakcí u nákupů, kde není karta fyzicky přítomna, pohybuje mezi 1-2 %). Jen o stupínek níže stálo Rumunsko, Bulharsko a Egypt s 10 %. O České republice se analýza nezmiňuje. Nicméně uvádí, že lokality, odkud podvodníci působí, se velmi rychle mění. Studii uzavírá Gartner doporučením, aby obchodníci, kteří vidí v prodejích do zahraničí velký potenciál, drželi krok s podvodníky a jejich nejnovějšími metodami.

Nakupujete občas na zahraničním internetu? Jak jste spokojeni? Stalo se vám, že internetový obchod vaši objednávku jako zahraniční odmítl? Podělte se o své zkušenosti s ostatními!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-51
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 10. 2003 4:06, Tomas

jdpoli,
muzete mi vysvetlit co to je draha karta? V USA se za karty nic rocne ani mesicne neplati, naopak vam jeste plati neco zpet (tedy pokud nesbirate air miles nebo tak). Pokud je zeme plna podvodniku tak s tim ani zakony ani specialne zabezpecene karty nic neudelaji. Rozdil neni v tom ze by ceske banky byly zaostale (vzdyt je rada stejne pobockami tech velkych zahranicnich), ale v tom ze se USA tolik nekrade.

Zobrazit celé vlákno

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 10. 2003 21:37, Tomas

To si snad delate legraci, karta ma vyhodu v tom ze:
1)Nemusite pravidelne k bankomatu pro vyber hotovosti
2)Nemusite se bat ze vam ten balik hotovosti nekdo z penezenky ukradne
3)Ja u sebe nenosim skoro zadnou hotovost, konkretne sbiram air miles takze se snazim platit kartou uplne vsechno
4)Kdyz vidim v obchode neco co si chci koupit, tak to koupim aniz bych musel nejdriv k bankomatu pro hotovost
5)Zbozi koupene na kartu ma az dvojnasobne prodlouzenou zarucni lhutu (nedavno se mi pokazil vysavac po zarucni dobe od vyrobce, stacil jeden telefonat na American Express a za tyden jsem mel doma sek na novy vysavac)
6)Zbozi koupene na kartu je zarukovane proti nepoctivosti prodejce

staci?

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

(Ne)bezpečné platby na internetu

24. 6. 2003 | Dušan Hradil | 1 komentář

(Ne)bezpečné platby na internetu

Snad nikdo nepochybuje o tom, že je placení kartou na internetu spojeno s určitým rizikem. To se snaží banky řešit již řadu let. Po virtuálních kartách přicházejí do módy systémy, které... celý článek

Od magnetu k čipu

8. 10. 2002 | Dušan Hradil

Od magnetu k čipu

Dny běžných platební karet s magnetickým proužkem jsou již sečteny, na řadu přichází pan čip. Že nevíte, o koho jde, jak vypadá a co nám přinese? Pak čtěte dál, karetní čipová technologie... celý článek

Mobipay Espana – impuls pro rozvoj m-commerce?

1. 10. 2002 | Pavel Juřík

Mobipay Espana – impuls pro rozvoj m-commerce?

Španělské banky a mobilní operátoři T-Mobile a Vodafone mají ambice stát se tvůrcem nového standardu bezhotovostního placení.

Šlo nějak zabránit ataku padělatelů? Selhala ČSOB?

13. 11. 2001 | Lucie Šťastná

Šlo nějak zabránit ataku padělatelů? Selhala ČSOB?

Většina bank má k dispozici systém, který vyhodnocuje podezřelé transakce. Tento systém je založen na neuronové bázi.

Jak vybrat lidem účty?

12. 11. 2001 | Lucie Šťastná

Jak vybrat lidem účty?

V posledních dnech jsou média zahlcena bankomatovým mágem. Nějaký chytrák obral ČSOB přibližně o milion korun. S tiskovými zprávami se roztrhl pytel.

Partners Financial Services