SMS o mém účtu

SMS o mém účtu
Nemáte přístup k internetu každý den, a přesto byste rádi věděli o každé změně zůstatku na účtu, příchozích a odchozích platbách nebo třeba informacích o inkasu? Potom si pořiďte SMS službu, jejímž prostřednictvím vás banka bude informovat o provedených transakcích. A leckde i zdarma.

Možnost zasílání informací v podobě SMS zpráv nabízí v České republice sedm bank: Česká spořitelna, ČSOB, eBanka, GE Capital Bank, HVB Bank, Komerční banka a Raiffeisenbank. Jejich nabídka se však liší v tom, co se klient ze zpráv dozví, zda si může sám nastavit parametry služby a samozřejmě také v ceně.

Čím nás banky lákají

Klient prostřednictvím krátké textové zprávy obdrží například informace o změnách nebo dosažení určitého zůstatku, příchozích a odchozích platbách, inkasu či neprovedení platebního příkazu kvůli nedostatku finančních prostředků na účtu. Na mobil chodí také zprávy o limitu na kartě, pozbytí její platnosti nebo karetní blokaci.

U některých peněžních institucí si uživatel služby navíc může sám nastavit, jaká data mu banka zašle. U GE Capital Bank tak bude SMS zaslána jen v případě, že zůstatek klesne či překročí zadanou hodnotu nebo transakce bude odpovídat tomu, co si klient nadefinoval. Upravit parametry odesílaných zpráv může i u České spořitelny, eBanky a ČSOB. "Nastavení služby ČSOB Info 24 je zatím možné jen prostřednictvím poboček banky. Připravujeme i možnost nastavení přes Call Centrum a internetbaking," uvádí Pavel Hejzlar z tiskového oddělení ČSOB.

Ani HVB Bank a Komerční banka nejsou pozadu, klient si však nemůže nastavit parametry. V Komerční bance lze službu zatím využít jen ve spojitosti s telefonním bankovnictvím, podle Markéty Dvořáčkové z divize komunikace banky ale bude brzy i součástí  internetbankingu. U HVB zase klienti musí pro zasílání "smsek" používat GSM Banking. Citibank zavede krátké textové zprávy v průběhu roku 2004. Raiffeisenbank nabízí pouze zaslání potvrzení o provedení či neprovedení zadaného platebního příkazu přes Webkonto a Callkonto. V příštím roce chce ale klientům umožnit i "smskování" při dalších událostech: navýšení či poklesu zůstatku nad/pod určitou mez, informaci o konkrétním typu transakce a pravidelné zasílání zůstatku a výpisů.

Jak se služba jmenuje a jaké informace banka na mobil zašle?
Česká spořitelna
(profil, názory)

ČSOB
(profil, názory)

eBanka
(profil, názory)

GE Captial Bank
(profil, názory)

HVB Bank
(profil, názory)

Komerční banka
(profil, názory)
služba

přes Servis 24

ČSOB Info 24

Informuj mě

Informační SMS nebo Mobil banka

přes GSM Banking

přes telefonní bankovnictví

informace o zůstatku

ano

ano

ano

ano

ano

ano

informace o platbách

ano

ano

ano

ano

ano

ano

informace o výběru hotovosti

ne

ano

ano

ne

ne

ne

informace o nepovoleném debetním zůstatku

ne

ne

ne

ano

ne (pokud nelze přes GSM Banking provést platbu z důvodů nedostatečného krytí)

ne

informace o karetní blokaci

ne

ne

ano

ne

ne

ne

informace o zbývajícím limitu platební karty

ne

ano

ne

ne

ne

ne

informace o ukončení platnosti platební karty

ne

ano

ne

ne

ne

ne

Vysvětlivky: Pro přehlednost tabulky jsme vybrali pouze některé informace, které banka klientovi na mobilní telefon zašle. Neuvádíme Raiffeisenbank (profil, názory), protože služba je omezená.

 

Cena služby záleží opět na bance. U ČSOB je například zřízení, vedení i zasílání zpráv zdarma. Některé banky službu nabízejí jen prostřednictvím například přímého bankovnictví, a tak se ceny řídí poplatky právě této služby. Třeba v HVB Bank tak klienti platí měsíční paušál za GSM Banking u Osobního účtu, u ostatních kont je vedení zdarma, ceny SMS zpráv se liší podle typu informace: 1 Kč zaplatí za zaslání SMS o přijetí transakce, kurzu měny, úrokové sazbě a 2 Kč za informaci o zůstatku na účtu, historii účtu či vyhledaném obratu účtu. U České spořitelny musí být klient uživatelem služby Servis 24, jejíž zřízení je zdarma a měsíční poplatek činí 15 Kč. Informace zasílané SMS zprávou jsou pak zdarma.

 

Kolik služba stojí?
Česká spořitelna
(profil, názory)

ČSOB
(profil, názory)

eBanka
(profil, názory)

GE Captial Bank
(profil, názory)

HVB Bank
(profil, názory)

Komerční banka
(profil, názory)
Raiffeisenbak
(profil, názory)
Zřízení služby zdarma zdarma zdarma zdarma zdarma zdarma zdarma
Měsíční poplatek 15 Kč za Servis 24 

zdarma

zdarma zdarma 35 Kč za GSM Banking u Osobního účtu, ostatní konta
zdarma
49 Kč za telefonní bankovnictví,
první 2 měsíce zdarma
35 Kč za Callkonto nebo Webkonto

Cena zaslání SMS zprávy

zdarma

zdarma

2,90 Kč u programu Plus,
3,90 Kč u programu Základ
2,50 Kč 1 Kč nebo 2 Kč dle zaslané informace

zdarma

3 Kč

 

Okamžitě zjistit, co se děje s naším kontem pomocí "smsek", je dobrý nápad. Kdo ví, s čím banky přijdou příště?

Připojujete se k internetu často?  Využíváte spíš internetového bankovnictví nebo by vám vyhovovalo právě informování sms zprávou? Co si o možnosti informačních sms zpráv myslíte?  Připojte svůj názor či zkušenost!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-118
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 10. 2003 22:15, Jan Kolda von Žampach

Máte pravdu, s příchodem ČSOB se všechno v Poštovní spořitelně jaksi zmrazilo a podivně zamřelo. Ani ten GSM Banking v roce 2003 pro všechny běžně tady používané operátory nemají, a to je dle mne základ, ten by postačoval : teta z vísky s mobilem obvykle umí i u králičárny při krmení, s internetem na PC už ne. SMS, to už je jen taková okrajovka.

A jestli pak víte, že kdysi panenky a panáčci z ČSOB měli zájem, před převzetím IPB, spíše o Českou spořitelnu ? To by byla ale dvojička k pohledání, jak by se svou neschopností a vyčúranou ničemností banky a jejich kultúry pěkně synergycky doplňovaly ! I když ČSOB pokládám daleko za (všeho)schopnější. V tom kladném, ale také i záporném slova smyslu.

Maxkartu k podávání platebních příkazů přes čip běžně a dlouho používám, zatím bez problémů a spokojenost. Pravda, kartu nedávám pod buchar a nečoudím s ní někde u vohně, tak čip slouží.

Zobrazit celé vlákno

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 10. 2003 18:31, Q

SMS zdarma!!! = dočasná záležitost. Když mám na účtě u ČS cca 30 obratů měsíčně a přijde mi tedy 30 SMS o zůstatku a zadám průměrně 4 příkazy k úhradě s potvrzením o přijetí transakce tak to je celkem 34 SMS/ měsíc zdarma. Pokud budu počítat, že banku SMS stojí cca 0,40 Kč, tak to je 13,60 Kč. Za přímé bankovnictví zaplatím 15 Kč měsíčně.
Rozdíl je 2,40 Kč ve prospěch banky. MYslím si, že na mě zrovna nevydělává. Očekávám tedy zpoplatnění SMS a ani se tomu nedivím. Obávám se ale ceny SMSky. Jestli bude za korunu tak se můžu jít podřezat. :-))

-26
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Přímé bankovnictví už všichni mají

5. 9. 2003 | Petr Vykoukal

Přímé bankovnictví už všichni mají

Přímé bankovnictví už se stalo samozřejmou součástí nabídky českých bank. Letmý pohled do přehledu co kdo nabízí ukazuje, že každá banka poskytuje v alespoň jednom přímém kanálu všechny... celý článek

Nejsem tak bohatý, abych měl účet v eBance?

24. 9. 2001 | Michal Hazi

Nejsem tak bohatý, abych měl účet v eBance?

Dotovat studentská konta je součástí obchodní politiky většiny tuzemských bank. Do mainstreamu se s počátkem akademického roku zařadila i eBanka. Snaží se novým levným produktem oživit... celý článek

Partners Financial Services