Rodinné peníze: společně, či odděleně?

Rodinné peníze: společně, či odděleně?
Otevřít si v bance až tři účty za zvýhodněných podmínek nabízí rodinám a partnerům HVB Bank prostřednictvím Konta Rodina. Po bližším prozkoumání však zjistíte, že podmínky až tak výhodné nejsou.

Žijete v jedné domácnosti, ale každý máte účet v jiné bance a složitě řešíte, z kterého účtu zaplatíte rodinnou dovolenou? Posíláte si vzájemně peníze a o společných výdajích ztrácíte přehled? Chcete spravovat rodinné finance jednoduše a výhodně z jednoho účtu a přitom si zachovat individualitu a soukromí? Takovými slovy láká k založení Konta Rodina (profil, názory) HVB Banka (profil, názory) potenciální klienty.
Na jejích stránkách dále zjistíte, že společně se založením konta získáte zdarma či za zvýhodněnou cenu některé produkty a služby. Banka ale jaksi opomněla zdůraznit "maličkost"; tyto výhody se týkají především hlavního běžného účtu, ale ne  dalších dvou podúčtů.

Co Konto Rodina nabízí

HVB Banka je první institucí, která nabízí konto určené domácnostem. Je to balíček bankovních produktů, jehož základem je běžný účet a další dva možné podúčty. Banka konto nabízí především rodinám, které spravují společné finance a chtějí mít o výdajích lepší přehled. Domácnostem, kterým nevadí, že si vzájemně vidí do peněz, doporučuje Konto Rodina Uno, neboli otevření pouze jednoho běžného účtu. Výhodou je především nízká cena, měsíční vedení vyjde na 94 Kč. Společně s účtem navíc klienti získají zvýhodněný poplatek 9 Kč pro výběry z bankomatu. Dále pak mezinárodní embosovanou platební kartu MasterCard (profil, názory) nebo VISA Classic (profil, názory), mezinárodní elektronickou platební kartu Maestro (profil, názory), možnost zasílání měsíčního výpisu z účtu poštou a v rámci GSM Bankingu 5 bankovních informací měsíčně - toto vše zdarma. Platební kartu může rodina pořídit i dětem, a to s 50% slevou, tedy za 150 Kč. Konto samozřejmě nabízí využití přímého bankovnictví - online banking, telebanking a GSM banking.

Konto Rodina Duo nebo Trio, tedy variantu se dvěma či třemi účty, pak banka doporučuje rodinám, které sice vedou společné finance, ale chtějí si zachovat určité soukromí a samostatnost. Tady ovšem přichází ona Achillova pata. Je nesporně výhodné, když si rodina může založit společný účet s jedním či dvěma podúčty, na kterých si střádá každý partner sám. Banka však při lákání klientů již neupozorňuje na to, že u těchto účtů navíc už neplatí všechny zmíněné výhodné podmínky. Například měsíční vedení se vyhoupne u dua na 114 Kč a u tria na 124 Kč. Výpisy z těchto účtů už nejsou zdarma a nezískáte bezplatně ani platební kartu, vše se řídí cenami z bankovního sazebníku.
Důležité je vědět i to, že pro založení konta potřebujete minimální vklad 2 000 Kč a že zrušení není nijak zvýhodněno. Znamená to, že za zrušení každého z účtů zaplatíte 400 Kč, v případě tria tedy 1 200 Kč.

Vyplatí se?

Zajímalo nás, jestli se rodinné zvýhodněné konto v HVB Bank skutečně vyplatí. Proto jsme vybrali základní služby, které by měl každý účet nabízet a porovnali ceny Konta Rodina s cenami, které by klient musel platit v případě, že by si například v Komerční bance otevřel tři nezávislé účty.

Porovnání Konta Rodina HVB Bank s vedením nezávislých účtů v Komerční bance
HVB Bank
(profil, názory)

Komerční banka
(profil, názory)

 

Konto Rodina  - hlavní běžný účet
(profil, názory)

Ideal konto
(profil, názory)

Počáteční vklad

2 000 Kč 1 000 Kč

Vydání a měsíční vedení účtu

94 Kč

35 Kč

Cena mezinárodní platební karty VISA Classic či MasterCard

zdarma 700 Kč

Cena mezinárodní elektronické karty

zdarma (Maestro)

zdarma (VISA)

Cena mezinárodní eletronické karty Maestro pro dítě

150 Kč

-

Měsíční výpisy poštou

zdarma

zdarma

Výběry z bankomatu vlastní banky/cizí banky

9 Kč pro všechny bankomaty v ČR 5 Kč/25 Kč

Zrušení účtu

400 Kč

250 Kč

 

Konto Rodina  - první podúčet
(profil, názory)

Perfekt konto
(profil, názory)

Počáteční vklad (jeden účet)

2 000 Kč

1 000 Kč

Vydání a měsíční vedení účtu (Duo = běžný účet + podúčet)

114 Kč za oba, tedy + 20 Kč 55 Kč

Cena mezinárodní platební karty VISA Classic či MasterCard

600 Kč

700 Kč

Cena mezinárodní elektronické karty

300 Kč (Maestro) 200 Kč (VISA, MasterCard)

Cena mezinárodní eletronické karty Maestro pro dítě

-

-

Měsíční výpisy poštou

12 Kč

zdarma

Výběry z bankomatu vlastní banky/cizí banky

9 Kč pro všechny bankomaty v ČR

5 Kč/25 Kč

Zrušení účtu

400 Kč 250 Kč

Pro zachování přehlednosti tabulky jsme do ní již poplatky za služby druhého podúčtu nezahrnovali, neboť je zřejmé, že ani ty se příliš neliší od například Expreskonta KB (u toho je výraznější změnou podmínka počátečního vkladu ve výši 15 000 Kč). V ceně konta Rodina je již také zahrnut poplatek za telefonní a internetové bankovnictví, zatímco například KB si za internet banking účtuje dalších 49 Kč a za telefonní bankovnictví u Ideal konta také 49 Kč (ovšem měsíční poplatek pak klesá o 20 Kč).

Konto Rodina je vlastně komplexním řešení financí domácnosti v jednom produktu, které nabízí i některé zvýhodněné ceny služeb a produktů.

Co si myslíte o Kontu Rodina? Je podle vašeho názoru výhodné? Pořídili byste si ho, nebo raději zůstanete u nezávislých kont? Připojte svůj názor či zkušenost!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 9. 2003 13:42, Martin Zika

Díky za upozornění, omlouváme se, chyba už je napravena.

Zobrazit celé vlákno

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 9. 2003 17:09, TGP

Mně osobně se konto líbí, až na to, že se platí poplatek 400 Kč za každý zrušený účet. Přemýšleli jsme, že si uděláme variantu Trio, ale platit při případném zrušení 1 200 Kč nám přijde hodně nechutné...

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chceš změnit banku? Tak zaplať!

2. 9. 2003 | Dušan Hradil

Chceš změnit banku? Tak zaplať!

"Tak to teda ne, jde o jasné omezení svobody spotřebitele," ohrazuje se Sdružení obrany spotřebitelů. "Nikoli, je to legitimní poplatek," reagují banky. Kdo má pravdu? Kolik a proč... celý článek

Češi mají peněz jako želez

27. 8. 2003 | Petr Fejtek | 1 komentář

Češi mají peněz jako želez

Letošní rok se zatím jeví jako jeden z nejtučnějších v naší novodobé historii. Příjmy i výdaje domácností pádí, jakoby měly namířeno ke světlým zítřkům. Zbylo však i na úspory, které... celý článek

Kde začíná cesta do pekel

8. 8. 2003 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Kde začíná cesta do pekel

Půjčovat si na pořízení věcí důležitých pro život, ale i zbytečností, je dnes běžné. Jak ale poznat, kdy jde ještě o snesitelné zadlužení a kdy už zabředáváte do čím dál větších problémů?... celý článek

Běžný účet - pro podnikatele nutnost

14. 7. 2003 | redakce Peníze.CZ

Běžné účty jsou klasickým produktem sloužícím nejen k platbám, ale i k rychlému výběru hotovosti. Jsou využívány pro naprostou většinu transakcí, ať už máme na mysli příjem plateb za... celý článek

Partners Financial Services