Co mají banky pro studenty

Co mají banky pro studenty
Že se studentům vyplatí založit si studentské konto je zřejmé, mohou totiž například některé služby získat zdarma. V posledních dnech české banky svá studentská konta poněkud upravily. Zjistili jsme jakým způsobem.

V průběhu roku jsme se této problematice hodně věnovali, zejména kontroverzní úpravě studentského konta České spořitelny, viz články Mávnete rukou na 10 000 korunami?, Spořitelna mění studentské konto a Spořitelna podlehla tlaku. Změny ovšem provedly i další banky, podívejme se tedy jaké.

Jak na to a kde

Studentské konto dnes nabízí v České republice pět bank: Česká spořitelna, Československá obchodní banka, eBanka, Komerční banka a Waldviertler Sparkasse von 1842. Založit si ho lze na kterékoli pobočce, je k tomu však třeba určitých náležitostí. Obvykle si takové konto mohou založit studenti středních a vysokých škol, kteří by měli předložit potvrzení o studiu. Výjimkou je ČSOB a Waldviertler Sparkasse von 1842, které konto nabízejí pouze vysokoškolákům. Doklad k prokázání totožnosti je samozřejmostí.

Pořídit si studentské konto je rozumné hned z několika důvodů. Na rozdíl od běžných osobních účtů totiž nabízí několik výhod. Při založení získáte mezinárodní platební kartu i její vedení zdarma a účet je úročen zvýhodněnou sazbou. Produkt nabízí i další zajímavé bonusy.

Co se změnilo

Finanční instituce připravily pro studenty drobné novoty. ČSOB tak u kont zakládaných od letošního srpna poskytuje vedení platební karty po celou dobu programu zdarma, dříve tato nabídka platila pouze první rok. Studenti si rovněž můžou od září aktivovat nový způsob autorizace aktivních operací u ČSOB Interbankingu 24 prostřednictvím takzvaného sms klíče. Ten jim umožní mobilnější přístup ke službě, tedy nebudou již vázáni na konkrétní počítač s instalovanou čtečkou čipových karet.

"Nejmediálnější" změny provedla Česká spořitelna, především zrušením dvou lákavých prémií. Studetům už nenabízí bonus 10 000 Kč v případě, že vystudují s červeným diplomem a vánoční dárek 400 Kč nahradila připsáním 200 Kč na účet při předložení karty ISIC. Navíc už nabízí zadarmo elektronické bankovnictví. Změnila se i výše kontokorentu, která může být od 3. ročníku studia až 20 000 Kč.

Platit kartou se vyplatí

Bez platební karty si to dnes už většina lidí nedokáže představit. I proto banky studentům automaticky nabízejí mezinárodní karty, jejichž vydání ale i vedení bývá po celou dobu programu zdarma. Výjimkou jsou eBanka, která vedení karty zadarmo nabízí jen po dobu prvního roku a Waldviertler Sparkasse von 1842, u které student za vedení ročně zaplatí 150 Kč.

Karty ale mají i nevýhody. Například výběry z bankomatů jsou poměrně drahé. "Za výběr z bankomatu naší banky student zaplatí 5 Kč, z bankomatu jiné už 25 Kč," uvádí tiskový mluvčí ČSOB Milan Tománek. Studentům se tak vyplatí platit kartou přímo v prodejnách, takové transakce jsou totiž bez poplatku.
K placení u obchodníka banky mladé lidi motivují. "Při použití karet v obchodech mohou studenti získat zajímavé slevy," konstatuje Helena Matuszná z oddělení externí komunikace České spořitelny, "našimi obchodními partnery jsou třeba firmy Olympus, Hudy Sport či Ticketpro."

Důležité je i to, kolik je možné si z bankomatu vybrat a do jaké míry to můžete v obchodě "roztočit". Standardní denní hranice pro výběr je například v České spořitelně 15 000 Kč, v ČSOB 8 000 Kč, v Komerční bance 2 000 Kč. Není ale problém limit upravit. Ovlivnit lze i útratu přímo u obchodníka – tedy placení kartou u kasy.

Srovnání bank, které nabízejí studentská konta
Česká spořitelna (profil, názory)

ČSOB (profil, názory)

eBanka (profil, názory)
Komerční banka (profil, názory)
Waldviertler Sparkasse von 1842 (profil, názory)

Vedení účtu včetně měsíčních výpisů

poštovné

poštovné

19 Kč + 3,90 Kč

zdarma

8 Kč ČR, 15 Kč zahraničí

Elektronické bankovnictví

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

Mezinárodní platební karta

zdarma

zdarma

vydána a vedena zdarma 1. rok

zdarma

zdarma, vedení 150 Kč/rok

Úročení zůstatku na účtu

1,6 %

1,2 %

0,15 %

1,15 %

2,5%

Maximální výše kontokorentu

20 000, úrok 12,9 %

6 000, úrok 13 %

5 000-150 000, úrok 13 %

10 000, úrok 12%

5000, úrok 13%

Prémie

200 Kč příspěvek při předložení či na vydání karty ISIC

jednou zdarma karta ISIC

-

333 Kč každý rok

batoh nebo čepice

Výběr z bankomatu vlastního/cizího

6 Kč/25 Kč + 0,5 % z vybírané částky

5 Kč/25 Kč

4,90 Kč/29,90 Kč

5 Kč/25 Kč

5 Kč WSPK,ČSOB/25 Kč

Já na to mám

Já na to mám si nemusí zpívat jen ti, kteří získali výhodný leasing na fabii či octavii. Studentská konta totiž nabízejí zajímavé způsoby získání peněz navíc. Když v České spořitelně předložíte každý rok mládežnickou kartu ISIC, získáte prémii 200 Kč. Komerční banka vám zas na začátku každého roku nadělí 333 Kč. Ani karty ISIC nebo EURO26 nejsou k zahození – ty dostanete u ČSOB, eBanky a Komerční banky.

A kdo je opravdu v úzkých, může vybrat i to, co vlastně nemá – kontokorent. Ten dnes nabízí všech pět institucí, ovšem v rozdílné výši. Nejzajímavější je asi nabídka České spořitelny, kde můžete získat až 20 000 Kč. Komerční banka nabízí 10 000 Kč, ČSOB 6 000 Kč, eBanka od 5 000 do 150 000 Kč (u eBanky však musí účet vykazovat kreditní nebo nulový zůstatek jednou za 180 kalendářních dní) a Waldviertler Sparkasse von 1842 5 000 Kč. "Nemám pravidelný příjem, a tak je možnost čerpání peněz navíc příjemné," pochvaluje si kontokorent Petr Hladík, student Vysoké školy ekonomické. Ale pozor, nic není zadarmo aneb každý úvěr má svůj úrok. U studentských účtů se kontokorentní úrok pohybuje kolem 13 %.

Banky také studentům nabízejí hotovostní úvěr. Klienti musejí doložit příjem, studenti to mají zase jednodušší. Od třetího ročníku vysoké školy si tak mohou například v České spořitelně sjednat úvěr až do výše 80 000 Kč s úrokovou sazbou 8,9 % a splatností až 10 let. Podobnou nabídku mají i zbylé banky.
Banky studentům nabízejí také přístup ke kontům přes internet, telefon a mobil.

Jaké jsou vaše zkušenosti se studentskými konty? Co by mohly banky ještě ve své nabídce vylepšit? Máte i negativní zkušenost? Připojte svůj názor či zkušenost!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 9. 2003 21:01, Pavel

České banky (všechny) bohužel nemohu označit za nic jiného než vyděrače, zvláště po zavedení nových a nových nehorázných poplatků za cokoliv. Studentská konta jsou jen trapnou dočasnou úlevou některých poplatků.
Mám obyčejný účet v islandské bance (Island je obecně jednou z nejdražších zemí, co znám) a poplatky vypadají asi takhle:
- vedení účtu:zdarma
- internetové bankovnictví: zdarma
- elektronická platební karta: cca 150 korun za rok (v prepoctu), pokud si kartu nevyzvednu, neplatim vubec nic
- vyber z jakehokoliv tuzemskeho bankomatu: zdarma
- platba kartou v obchode nebo na prepazce banky: cca 4 koruny (v prepoctu)
Suma sumarum: pokud ucet nepouzivam, neplatim ani korunu a jeste ziskavam na urokach. Pouzivani uctu stoji jen zanedbatelnou castku (v pomeru k mistnim platum a cenam lze mluvit spise jakoby o desitkach haleru) za transakci, a to jeste JENOM nekterou. Rocni poplatek za kartu je take smesny na mistni pomery. A to vse, obycejny, nestudentsky ucet. Kontokorrenty a podobne zhuverilosti jsou tusim take zdarma pro vsechny, nebot je mistni zvrhle vyuzivaji, ale to me az tak nezajima.

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 10. 2003 23:05, David Koubek

S Electronem pres zehlicku? Nejsem kanál... V Cesku se Electronem plati vetsinou bez zadavani PIN, ovsem problem jsem vyresil tim, ze svou debetni kartu vydavam za kreditni a ono to kupodivu funguje. Ovsem na to jeste ta nevyrcena banka neprisla.
PS. u CS jsem uz hoodne dlouho a myslim, ze ji opravdu zmenim. Ovsem ted me nenapada, za jakou bych ji mel vymenit, nechce se mi to zjistovat, tak jestli nejakou znate, tak sem (david.koubek(at)ilist.cz) s ní... Díky.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna podlehla tlaku

31. 7. 2003 | Dušan Hradil

Spořitelna podlehla tlaku

Na jaře jsme jako první upozornili na problém se zrušením desetitisícové prémie u studentského konta České spořitelny. V létě se pak strhla mediální lavina, přidalo se Sdružení na ochranu... celý článek

Peníze kvetou v každém věku

15. 7. 2003 | Petr Fejtek

Peníze kvetou v každém věku

V různých obdobích života máme různé potřeby, zájmy a cíle. To se samozřejmě projevuje v našem finančním rozhodování. Připravili jsme pro vás seriál o výhodách a nevýhodách toho či... celý článek

Mávnete rukou nad 10 000 korunami?

14. 5. 2003 | Michal Hazi

Mávnete rukou nad 10 000 korunami?

Spořitelna připravila tisíce klientů o slíbené prémie. Projde jí to, nebo může čekat sérii žalob?

Spořitelna mění studentské konto

27. 3. 2003 | Dušan Hradil

Spořitelna mění studentské konto

Snížení finančních prémií, zato však více služeb zdarma, lepší úročení a vyšší kontokorent. Tak lze stručně charakterizovat nové studentské konto České spořitelny. Bude pro klienty... celý článek

eBanka: I bez prémií jsme konkurenceschopní

16. 1. 2003 | Tomáš Skřivánek

eBanka: I bez prémií jsme konkurenceschopní

Do nedávna banky studenty "uplácely". Vedení účtu a transakce zdarma, k tomu každoroční bonus a u České spořitelny dokonce ještě 10 000 při ukončení studia červeným diplomem. Nyní se... celý článek

Partners Financial Services