Platební karty

redakce Peníze.CZ | 14. 7. 2003
Platební karty jsou dnes takřka nezbytnou součástí běžného účtu občanů. Svůj smysl ale mohou mít i pro firmy. Karet k účtu můžete dostat libovolné množství a můžete jimi vybavovat své zaměstnance na služební cesty do zahraničí. K většině plateb použijí kartu, což může podstatně zjednodušit vyúčtování cest. Kartu s omezeným limitem můžete také dát sekretářce na drobné nákupy a zbavit se účtování pokladny.

Platební karty

Konkrétní informace o platebních kartách naleznete u jednotlivých běžných účtů, souhrnná základní data pak v celkovém přehledu "podnikatelských" platebních karet

Používáním platební karty eliminujete nebezpečí zcizení hotovosti. Samotná karta je proti zneužití chráněna heslem PIN a podpisovým vzorem, kterým se prokazujete při nákupu. Zatímco při krádeži hotovosti své peníze už neuvidíte, v případě odcizení platební karty ji můžete zablokovat a zloděj se tak k penězům nedostane. Zablokování se provádí přes zvláštní telefonní číslo, které vám sdělí banka. Pro případ výběru z bankomatu je blokace provedena okamžitě, pro platby u obchodníků je účinná většinou až od následujícího dne. Více se o problémech se ztrátou či odcizením platební karty a jejich řešením dozvíte zde.

Platba kartou není zatížena žádným poplatkem. Bezhotovostní forma provádění plateb má také další výhody - snadnost a rychlost. Síť obchodů, které přijímají platební karty, se neustále rozrůstá. Embosované platební karty VISA Classic a Eurocard / MasterCard Standard přijímá v České republice přibližně 40 000 obchodních míst, elektronickými kartami VISA Electron či Maestro můžete platit asi v 12 500 obchodech.

Mezinárodní či domácí platební kartu?

Banky v České republice již masově vydávají mezinárodní platební karty. Dají se všude ve světě použít k výběru z bankomatů (pozor! - banky si za výběr z bankomatu účtují vysoké poplatky) i k platbě za zboží a služby v zahraničí. Platba kartou je i v zahraničí zdarma, v některých bankách se však setkáte s konverzním poplatkem za úhradu v jiné měně, než je měna vašeho běžného účtu.

Embosovanou nebo elektronickou platební kartu?

Typickým zástupcem embosovaných karet jsou karty VISA Classic nebo EC / MC Standard. Každá embosovaná platební karta má veškeré údaje o majiteli (jméno držitele a firmy, která ho zaměstnává) a číslo karty vytlačené nad povrch, díky čemuž se dá použít při placení na obchodních místech, které nemají online platební terminály automaticky ověřující zůstatek účtu v bance. Embosované platební karty se proto vydávají bonitním klientům, u nichž se předpokládá vyšší zůstatek na účtu.

Elektronické platební terminály ještě nejsou tolik rozšířené, a proto jsou embosované platební karty použitelné na více obchodních místech. Údaje o kartě se při platbě přenesou na speciální formulář pomocí kopírovacího přístroje zvaného imprinter. Při placení elektronickou platební kartou (např. VISA Electron či Maestro) je nutná online autorizace prostřednictvím elektronického platebního terminálu.

Pojištění

K většině karet je poskytována nějaká forma pojištění (např. pojištění při cestách do zahraničí či úrazové pojištění). Rozsah a výše pojištění se odvíjí od ceny platební karty. Obecně platí, že čím dražší platební karta, tím je možné ji použít na více platebních místech doma i v zahraničí a tím má také lepší pojištění.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Nová Partners Banka má po prvním měsíci 22 tisíc klientů

8. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Nová Partners Banka má po prvním měsíci 22 tisíc klientů

Partners Banka získala za první měsíc ostrého provozu přes 22 tisíc klientů. Uložili si u ní více než 4,1 miliardy korun.

Partners Financial Services