Jsou domácí banky dražší než jejich matky?

Jsou domácí banky dražší než jejich matky?
V souvislosti s novoročním zdražením bankovních služeb se v tisku objevily názory, že domácí bankovní ústavy poskytují své služby dráže než jejich mateřské banky v zahraničí. Srovnali jsme proto tzv. balíčková konta, abychom zjistili, zda je dané tvrzení pravdivé.

Konkrétně nás zajímala balíčková konta, u nichž je v nabídce vedení běžného účtu, vystavení a vedení platební karty a komunikace s bankou přes "přímé kanály", tj. internet, telefon a GSM. Vybraná balíčková konta pocházela ze třech největších bank na českém trhu - České spořitelny, ČSOB a Komerční banky - a jejich mateřských společností - rakouské Erste Bank, belgické KBC a francouzské Société Générale. Předem je nutné podotknout, že díky rozdílnému spektru služeb zahrnutých v jednotlivých balíčcích nejsou tyto produkty plně srovnatelné. Zejména v zahraničí v nich nalezneme ještě další služby, například elektronickou peněženku nebo pojištění. Pojďme si  jednotlivé balíčky nejprve představit:

Česká spořitelna versus Erste Bank

Česká spořitelna nabízí námi požadovanou paletu služeb v rámci Výhodného programu. Jde o běžný účet zahrnující mezinárodní debetní či kreditní kartu Visa Electron nebo debetní kartu Maestro. Účet je možné obsluhovat přes internet a telefonního bankéře prostřednictvím služby Servis 24, stejně jako přes GSM. To vše za 35 Kč měsíčně plus poštovné 6,40 Kč za zasílaný výpis.

V Rakousku nabízí mateřská Erste Bank balíčkový účet ComfortKonto Complete se čtvrtletním paušálem 9 EUR (270 Kč), přičemž vedení konta je první rok zdarma. Standardně jsou v balíčku zahrnuty veškeré účetní operace, tedy zaúčtování příchozích a odchozích plateb na základě trvalého příkazu, zaúčtování výběrů z bankomatů a zaúčtování transakcí přes internet, telefon či mobil. Dále může klient zdarma provádět veškeré operace s bankovní kartou, která plní tři funkce: jednak jde o kartu, s níž je možné provádět hlavní bankovní transakce v samoobslužných zónách poboček; dále jde o mezinárodní platební kartu (Maestro) určenou pro standardní bezhotovostní platební styk; a konečně také funguje jako elektronická peněženka (Quick), kdy je možné kartu "nabít" částkou až 200 EUR a poté s ní hradit drobné platby v automatech, trafikách či restauracích.

Osobní konto Plus nebo Compact+?

V ČSOB se požadované služby nabízí v rámci Osobního konta Plus za 50 Kč měsíčně. V balíčku s mezinárodní platební kartou Visa Electron jen chybí aktivní obsluha účtu přes internet, kterou lze zřídit samostatně coby službu ČSOB Internetbanking 24 za jednorázový poplatek 550 nebo 950 Kč.

Belgická KBC nabízí námi žádané služby prostřednictvím konta Compact+, které přijde ročně na 15 EUR (450 Kč). Zdarma je k dispozici 36 neelektronických operací ročně, mezinárodní platební karta Maestro se službou elektronické peněženky (Proton), veškeré transakce přes internet, stejně jako veškeré výběry z vlastních či cizích bankomatů na území Belgie. Za výpisy poštou se platí 0,41 EUR (cca 12 Kč) nebo jej lze zdarma vytisknout na pobočce.

Expres kontra Jazz

U Komerční banky získáme požadovné služby zřízením Expreskonta, které vyjde měsíčně na 79 Kč. Standardně zahrnuje služby internetového bankovnictví mojebanka a telefonního bankovnictví Expresní linka KB a navíc embosovanou mezinárodní platební kartu VISA či EuroCard/MasterCard. Balíčku chybí pouze možnost obsluhy přes mobilní telefon (aktivní GSM-banking), který Komerční banka nenabízí.

Francouzská Société Générale poskytuje svým dospělým klientům jediný balíčkový účet s názvem Jazz, který je zpoplatněn podle přiložené platební karty. S mezinárodní debetní platební kartou Visa či MasterCard vyjde na 6,90 EUR (207 Kč) měsíčně a v ceně jsou vedle zaúčtování příchozích plateb, telefonního a internetového bankovnictví, elektronických transakcí a výběrů hotovosti z bankomatů zahrnuty také pojištění, šeková knížka, informační služby cestovních agentur a možnost vrácení rozdílu ceny v případě, že u zboží nakupovaného prostřednictvím karty VISA došlo do dvou měsíců od nákupu ke slevě.

Rozdíly mezi českými a zahraničními balíčky

Při srovnání balíčků českých bank s nabídkou jejich "matek" lze objevit zásadní rozdíl. Zatímco zahraniční banky zahrnují náklady na většinu transakcí do paušální ceny, české banky mají tendenci zatěžovat klienty náklady především při provádění jednotlivých transakcí. Dalším výrazným rozdílem jsou také nižší poplatky u balíčkových kont Erste Bank a KBC, které jsou dány jejich nižší nákladovostí v porovnání například s Českou republikou. U Erste Bank i KBC lze totiž provádět většinu běžných transakcí prostřednictvím samoobslužných zón, tedy bez nutnosti asistence bankovního pracovníka, což bance přináší výrazné úspory. Následující tabulka porovnává celkové roční náklady na bankovní služby u domácích bank a jejich mateřských společností:

Tabulka: Srovnání ročních nákladů za bankovní služby v ČR a v zahraničí

Domácí banky
a jejich balíčkové účty

Roční náklady

Zahraniční banky
a jejich balíčkové účty

Roční náklady

Česká spořitelna
Výhodný program

Vedení účtu 420 Kč
Transakce 1612,80 Kč
Celkem 2032,80 Kč
Erste Bank
ComfortKonto Complete
Vedení účtu 1080 Kč
Transakce 360 Kč
Celkem 1440 Kč
ČSOB
Osobní konto Plus
Vedení účtu 600 Kč (1550 Kč)*
Transakce 1560 Kč
Celkem 2160 Kč (3110 Kč)*
KBC
Compact+
Vedení účtu 450 Kč
Transakce 147,60 Kč
Celkem 597,60 Kč
Komerční banka
Expreskonto
Vedení účtu 948 Kč
Transakce 1576,80 Kč
Celkem 2524,80 Kč
Société Générale
Jazz
Vedení účtu 2484 Kč
Transakce 2520 Kč
Celkem 5004 Kč
*Údaj v závorce zahrnuje jednorázový poplatek za čtečku čipových karet k ovládání účtu přes Internet

Transakce zahrnují: 2 příchozí platby měsíčně z jiné banky, 4 platební převody měsíčně na základě trvalých příkazů do jiné banky, 2 výběry z vlastního a 2 výběry z cizího bankomatu měsíčně, 1 měsíční výpis z účtu poštou a 6 platebních převodů ročně přes internet do jiné banky.

Jsou domácí služby předražené?

Shrneme-li naše srovnání, můžeme říci, že bankovní služby v některých zahraničních mateřských bankách, konkrétně u Erste Bank a KBC, podstatně levnější jsou. Je to dáno zejména odlišným způsobem, jakým klienti v Rakousku a Belgii využívají bankovních služeb, ale také například již dříve zmiňovaným způsobem kalkulace ceny v Rakousku (viz Proč je Rakousko levné). Zdražování bankovních služeb u nás je pak výsledkem snahy domácích bank o přesnější promítnutí nákladů na jednotlivé bankovní operace do ceny, stejně jako nutnou daní za investice do zdejších bank. Vzhledem k současnému růstu kvality bankovních služeb v České republice však nelze říci, že by domácí bankovní služby byly výrazně předražené.

Jaká je vaše zkušenost s bankovními službami v České republice. Lze pozorovat výrazný růst kvality nebo jen zdražování? Chybí vám u tuzemských zastoupení některá ze služeb z nabídky mateřských bank? Neváhejte přispět se svým názorem.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 2. 2003 16:39, CSrypatschek

...a stejně je to jen takové samoúčelné plácání vo ničem, tak se mi to vodtud z kaliště jeví. Tendlecten proces zdražování tady nastartovala lakotná Česká spořitelna a ti nemožní spořitelní bučáci jí to žerou. Proto ´sou klienti České spořitelny ostatním, tedy i mě, prasátku jednomu divokýmu, vlastně i někdy až životu svojí blbostí nebezpečný. A bude ještě hůř a dráž ! Nikdo se potom nemůže divit, že v krámu bude za chvíli rohlík za 5,- Kč, hi, hi, hi...a lidi ještě poděkují...

Zobrazit celé vlákno

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 2. 2003 16:34, vejda

Protože jim to lidi platí.

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč je Rakousko levné?

29. 1. 2003 | Tomáš Mergl

Proč je Rakousko levné?

Sousední Rakousko je bezkonkurenčně nejlevnější zemí v Evropské unii pokud jde o bankovní služby. Přitom rozsah a kvalita těchto služeb jsou zde tradičně na velmi vysoké úrovni.

Novoroční přání České spořitelny

12. 12. 2002 | Dušan Hradil

Novoroční přání České spořitelny

S novým rokem přichází zdražení některých služeb České spořitelny, což pocítí především milovníci hotovosti. Kterým operacím se vyplatí vyhnout, abyste nepřišli na mizinu?

ČSOB připravila nové balíčky

5. 11. 2002 | Dušan Hradil

ČSOB připravila nové balíčky

Vánoce ještě nejsou ani za dveřmi a ČSOB přichází s balíčky pro své klienty. Nejde však o nadílku, ale nové běžné účty spojené s dalšími službami. Přinese to klientům úsporu, anebo... celý článek

Partners Financial Services