Proč je Rakousko levné?

Proč je Rakousko levné?
Sousední Rakousko je bezkonkurenčně nejlevnější zemí v Evropské unii pokud jde o bankovní služby. Přitom rozsah a kvalita těchto služeb jsou zde tradičně na velmi vysoké úrovni.

Rakousko je z hlediska poplatků za bankovní služby jednoznačně nejlevnější zemí Evropské unie. Dokládají to četné studie poradenských firem, podle nichž jsou rakouské banky zhruba o třetinu levnější než banky v Německu a dokonce o dvě třetiny levnější než banky v Itálii. Roční vedení žirového konta spojeného s dalšími produkty vyjde například u Erste Bank na 1080 Kč (36 EUR), přičemž v ceně jsou zahrnuty poplatky za vedení účtu a vystavení platební karty, veškeré provedené transakce včetně transakcí v samoobslužné zóně i transakcí provedených přímými kanály (internetbanking, GSMbanking a phonebanking). Klienti tak hradí jen poplatky za operace na pobočce (15 Kč) a za výběry hotovosti na přepážce (30 Kč).

Cena za bankovní služby v Rakousku přitom často nepokrývá náklady s tím spojené, přestože investice do růstu kvality těchto služeb trvale rostou. Podle tiskové mluvčí Erste Bank Hany Cygonkové počítají rakouské banky u cenových kalkulací služeb spojených s žirovými účty se zhruba 30% ztrátou. Pro rakouské banky nejsou příznivé ani nízké rozdíly mezi úrokovými sazbami z vkladů a z úvěrů, tzv. úrokové marže, z nichž banky hradí velkou část svých nákladů a vytvářejí zisk. V Rakousku činí úrokové marže 1,5 %, zatímco například v Německu přes 2 %, ve Velké Británii 4 % a v Maďarsku u největší spořitelny s dominantním postavením na trhu, OTP, dokonce 4,7 %.

"Netržně" tržní konkurence

Prvním důvodem výrazně nižších poplatků a úrokových marží rakouských bank je vysoký počet vzájemně si konkurujících subjektů. V současnosti existuje v Rakousku přes 900 nezávislých bank s celkovými aktivy kolem 600 mld. EUR. Sem patří spořitelny (Sparkassen), agrární úvěrová družstva (Raiffeisenbanken), zemské hypoteční banky (Landes-Hypothekenbanken), komerční úvěrové družstevní záložny (Volksbanken), komerční banky (Aktienbanken und Bankiers), specializované banky (Sonderbanken) a stavební spořitelny (Bausparkassen).

Polovina celkových aktiv bank je přitom spravována subjekty, které původně nebyly zřízeny za účelem dosahování zisku a jejich akcie nejsou ani kótovány na burze. To se týká především lokálních a regionálních družstevních bank a záložen, které vznikly s cílem financovat zemědělství a obchod. Tyto instituce nemusejí pravidelně vykazovat zisky či vyplácet dividendy, ani se starat o růst své tržní hodnoty. Svou úspěšnost v minulosti prokazovaly především růstem tržního podílu, kterého dosahovaly prakticky dumpingovou poplatkovou politikou. To neustále vytvářelo a vytváří tlak na ziskově orientované banky, které se svou poplatkovou politikou "netržně" orientovaným bankám musí přizpůsobit.

Ušetřit a expandovat = přežít

Východiska z této situace hledají rakouské banky především ve dvou směrech. Tím prvním jsou úspory a sdílení investičních nákladů. V současnosti se například rakouské banky snaží vyvinout společný platební systém, který by výrazně zjednodušil a zlevnil vnitrozemský platební styk. Doposud totiž v Rakousku neexistuje vypořádání bankovních operací centrální bankou, tak jako je tomu například v České republice, ale vypořádání provádějí jednotlivé banky na regionální úrovni. Zato bankomatová síť, která je taktéž výsledkem společného úsilí bank, funguje v Rakousku velmi dobře. Klientům nejsou například při výběrech z automatů účtovány poplatky za vlastní výběr, ale pouze poplatky za zaúčtování bankovní operace. Stejně jako ve zbylé části Evropy, tak i v Rakousku je potom významným trendem sledujícím úsporu nákladů přesun k internetovému bankovnictví, které vyvolává pouze desetinové náklady v porovnání se službami u bankovní přepážky. Banky se proto snaží nasměrovat klienty k tomu, aby opakující se transakce vyřizovali automatickými převody a na sofistikovanější bankovní služby kontaktovali svého osobního poradce.

Druhým východiskem, tentokráte s cílem zvýšit příjmy, je pro rakouské banky expanze na jiné trhy. V posledních letech přijaly banky v Rakousku strategii růstu na trhu střední a východní Evropy, který má být v příštích deseti letech po jihovýchodní Asii nejrychleji rostoucím regionem světa. Již dnes se tento region vyznačuje kvalifikovanou a přitom méně nákladnou pracovní silou, solidní kupní silou obyvatelstva a značnou investiční aktivitou. Oproti zemím západní Evropy jsou zde také vyšší úrokové marže, vyšší poplatky za bankovní služby a díky tomu i poměrně vysoká návratnost investovaného kapitálu (kolem 15-20 % ročně). Strategii růstu v zemích střední a východní Evropy přijaly všechny významné rakouské finanční skupiny jako Erste Bank, Raiffeisenbank či Volksbank a úspěšně tak využily jedné z podnikatelských příležitostí, které tento region nabízí.

Myslíte si, že lednovým zdražením bankovních služeb se zahraniční vlastníci snaží kompenzovat ztrátové operace v zahraničí, nebo jde o nutný následek investic do rozvíjejích se trhů? Nebojte se přispět do diskuse.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 1. 2003 11:11

1. Koukám, že jsou tady zase všichni strašně chytří... Nedivím se bankám, že chtějí dosahovat zisku, je to jejich podnikání. Pokud chcete do někoho rejpat za krvavé poplatky, vyberte si např. mobilní operátory, tam je míra zisku větší než u bank (a málokomu to vadí).


2. Podle mě není dobré, když banky banky dotují běžné účty, jak píše autor. Nelze něco dlouhodobě prodávat se ztrátou.


3. Pokud toužíte po výhodách rakouského bankovního kapitalismu, zřiďte si účet u Waldviertel Sparkasse. Má pobočky např. v Jindřichově Hradci nebo v Dačicích. Slyšel jsem (bez záruky), že Waldviertel Sparkasse patří v Rakousku sama sobě (firma sama vlastní všechny své akcie), takže se opravdu neorientuje na zisk. Na jindřichohradecku u ní má účet celkem hodně lidí právě kvůli nižším poplatkům

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 1. 2003 14:12, nejdu

Ne o peníze nejde! Banky zdražují, aby mohly:
1. přilákat větší počet střadatelů než má konkurence
2. získat kvalifikovanější odborníky než má konkurence
3. půjčit peníze více lidem a za výhodnějších podmínek než konkurence

Tak to je asi sen, a potom se člověk probere a zjistí, že:
1. do banky se nemá chodit (, a proto se zvedají poplatky)
2. banky propouští (klid, zatím ještě mají zaměstnance)
3. po přinesení tisíce a jednoho potvrzení Vám nepůjčí (anebo ano, a Vy to pak musíte pod hrozbou nepříjemných sankcí zaplatit)

Jenže co mám dělat já, když chci jednou měsíčně dostat výplatu na účet, učinit jeden výběr v hotovosti a poslat pět příkazů??????????????????????? ?????????????????????

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Platební karty: Dodrží banky doporučení ČNB?

28. 1. 2003 | Dušan Hradil

Platební karty: Dodrží banky doporučení ČNB?

Od ledna si banky lámou hlavu nad vzorovými podmínkami ČNB, které upravují vedení a vydávání platebních karet. Pokud je přijmou, významně se tím změní postavení a odpovědnost klientů,... celý článek

Jak to chodí s blokacemi karet

21. 1. 2003 | Dušan Hradil

Jak to chodí s blokacemi karet

Ztráta nebo odcizení platební karty dokáže hodně zkomplikovat život. Pomůže vám v takové situaci vaše banka? Určitě ano, ale ne každá stejně. Víte, jak postupuje váš správce peněz... celý článek

Bankomaty dnes a zítra

23. 10. 2002 | Dušan Hradil

Bankomaty dnes a zítra

V České republice jsou již dvě tisícovky bankomatů. Jejich počet stále roste, stejně tak i služby, které nabízejí. Pojďme se podívat na to, kde jsme a kam směřujeme.

Bankomaty – šance na zlevnění?

2. 10. 2002 | Dušan Hradil

Bankomaty – šance na zlevnění?

Od listopadu začínají banky mezi sebou účtovat za bankomatové transakce méně peněz. Otevírá se tu prostor pro snížení poplatků pro klienty, anebo zůstane vše při starém?

Partners Financial Services