ČSOB připravila nové balíčky

ČSOB připravila nové balíčky
Vánoce ještě nejsou ani za dveřmi a ČSOB přichází s balíčky pro své klienty. Nejde však o nadílku, ale nové běžné účty spojené s dalšími službami. Přinese to klientům úsporu, anebo zaplatí zase o něco navíc?
Jedním z jasných rysů vývoje bankovních produktů pro soukromé klienty je balíčkování, neboli zahrnování více produktů a služeb do jedné nabídky. Nesporným kladem je nutnost sepsání jen jedné smlouvy a placení jednoho poplatku za všechny součásti. Vnímaví klienti v tom však často vidí snahu bank prodat k účtu spoustu nepotřebných součástí a nechat si za ně zaplatit. Podívejme se na novou podzimní nabídku ČSOB (profil, názory) a zkusme si srovnat, co přináší navíc.

Starý známý v novém kabátě

Osobní konto Plus (profil, názory) se na první pohled tváří jako vylepšená verze starého konta bez přívlastku plus. Do sestavy běžného účtu s měsíčními výpisy, aktivním telefonním (Linka 24) a pasivním internetovým bankovnictvím se přidala debetní platební karta VISA Electron. Balík za padesátikorunu byste dříve nakoupením jednotlivých částí pořídili o tři koruny levněji. Takže nic nového pod sluncem, jen zahrnutí účtu a karty, dnes již obvyklých komponent, pod jednu střechu se společnou smlouvou. Přidání internetového přístupu je dobrým počinem, nicméně pasivní verze vám umožní jen prohlížet historii a zůstatek účtu.

Aktivní už něco umí

Zajímavější je nabídka Aktivního konta (profil, názory) jako účtu pro náročnější klienty. Místo elektronické je nabízena embosovaná karta VISA Classic a jako moderní doplněk charge karta MC Standard (profil, názory), která umožňuje platby v obchodech s odložením splatnosti až na jeden měsíc. K telefonnímu a GSM přístupu k účtu přibyl internetový kanál v aktivní variantě, jehož recenzi najdete zde. Nutno podotknout, že klient dostane čtečku čipových karet pro sériový či USB port zdarma. Bez poplatku je zúčtováno pět příkazů k úhradě v rámci banky a pět mimo banku, ovšem zadaných přes internetové či GSM bankovnictví. Investoři do podílových fondů či termínových depozit získají možnost uzavření komisionářské smlouvy.

Pokud bychom chtěli obdobný balíček namíchat ze starých produktů banky, stálo by nás to měsíčně 30 korun za účet a výpisy, 83 korun za platební karty a 30 korun za zúčtování příkazů k úhradě, celkem tedy 143 korun. Aktivní konto však přijde měsíčně na 170 korun. Je to tedy cena přehnaná? Ano i ne, ušetříte totiž jednorázově 550 až 950 korun za čtečku čipových karet nutnou pro internetové bankovnictví, získáte výhodnější úročení při zůstatku na účtu vyšším než 25 tisíc korun a zmíněnou komisionářskou smlouvu pro investice do fondů.

Těm nejaktivnějším zabalila ČSOB do Aktivního konta Plus (profil, názory) zlatou charge kartu, deseti příkazů k úhradě v rámci banky a deset do jiné banky, opět jen v elektronické formě, a nakonec investiční zpravodajství banky. Nechá si za to ale zaplatit 390 korun, což se může zdát mnoho. Zmíněných dvacet příkazů zdarma představuje úsporu 60 korun, zlatá chargová karta stojí měsíčně 333 korun a vedení účtu s výpisy 30 korun, v součtu tedy více než čtyři stovky. Tedy až u posledního balíčku nabídla banka úsporu na první pohled.

Sečteno, podtrženo, ČSOB vyrazila směrem k aktivnějším klientům s nabídkou, která není špatná, ovšem nijak oslnivá. Vyplatí se jen těm klientům, kteří využijí všech jejích součástí.

Oslovily vás nové balíčky? Připadají vám výhodné? Zkuste se zamyslet nad tím, co od svého běžného účtu očekáváte a přidejte svůj názor.


HSBC Zajištěné fondy

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chceme tě, drobný kliente

10. 10. 2002 | Petr Vykoukal

Chceme tě, drobný kliente

Zájem o vedení účtů drobným klientům mezi bankami roste. Jak jinak se totiž dá vysvětlit skutečnost, že začínají nabízet produkty, které jsou levnější a přitom už v poplatku za vedení... celý článek

Partners Financial Services