Konta pro náctileté nebo jejich rodiče?

Michal Hazi | 11. 11. 2002 | 7 komentářů
Konta pro náctileté nebo jejich rodiče?
Junior konta mohou být pro náctileté prvním bankovních účtem, který mohou použít pro základní transakce. Rodiče jistě uvítají možnost dohledu nad potomkovými útratami.

To, že se banky snaží naučit klienty využívat svých produktů od raného věku, je již poměrně známé. Je málo studentů, kteří by neměli alespoň jeden studentský účet. Jelikož poměrně utrácivou skupinou, a tedy perspektivními zákazníky, jsou i dnešní teenageři, kteří zatím některou z podmínek pro založení studentského konta (dostatečný věk nebo studium bankou požadovaného typu školy) nesplňují, připravily banky účty na míru i jim.

Banky mladým v rámci junior kont nabízejí plnohodnotný účet s platební kartou, na který mohou přijímat kapesné od rodičů či výdělky z brigád. Mohou se však také naučit využívat služeb přímého bankovnictví, které banky mladým také poskytují za zvýhodněných podmínek. Navíc díky tomu, že banky výběry a někdy i vklady velmi omezují, mohou tento typ účtů uvítat i rodiče, kteří dávají svým dětem kapesné a nepřejí si, aby jejich junior peníze "prošustroval" hned první den.

Co vás čeká?

Především jsou to některé nižší poplatky a výhodnější úročení zůstatku. Banky vedení účtu většinou nezpoplatňují nebo si účtují pouze nízký poplatek. Stejně jako u studentských kont jsou k účtu většinou zdarma mezinárodní platební karty. Mladý klient se však musí připravit na omezení výběrů ze svého účtu, protože banky standardně stanovují pro platební karty přísné limity na výběr i na platby kartou u obchodníků. Tyto limity se pohybují v řádu tisíce korun na týden, není výjimkou omezení výběru z bankomatu jen na šest set korun týdně. Je možné požádat o zvýšení limitu, posouzení bonity a následné schválení nebo zamítnutí žádosti ale přijde na šedesát korun.

Zdá se, že v případě mladých nestudujících klientů nemají banky zapotřební tyto nezkušené klienty "uplácet" a sází na loajalitu rodičů, kteří pravděpodobně potomkovi doporučí účet ve stejné bance, jako ho mají sami. Jako prémie se u junior kont objevuje první vydání mládežnické karty EURO<26 zdarma či úrokové zvýhodnění spořícího vkladu při dobrém prospěchu. Mezi poskytovanými službami také nenaleznete kontokorent, který je u studentů tolik oblíben. Klienti naopak musí na svém účtu udržovat minimální zůstatek ve výši minimálního vkladu, který je bankami požadován při založení účtu.

Mezi junior konta je možné zařadit pět produktů pěti bank, které zároveň poskytují i účty pro studenty, na něž si junioři mohou následně zdarma svá junior konta nechat převést. Výjimkou je Junior účet ČSOB Poštovní spořitelny, který je možné převést pouze na běžný účet Postžiro.

Přehled Junior kont
Název účtu Sporojunior Junior konto SeznamBanka Junior účet Konto Junior
Banka ČS ČSOB eBanka Poštovní spořitelna Union banka
Věk 15 - 19 let 15 - 19 let 15 - neomezeno 15 - 26 let 18 - 23 let
Úroková sazba 0,50 1,00 0,00 1,50 0,50 - 1,50
Prémie při studijním průměru do 1,5 včetně úrokové zvýhodnění ke Spořitelnímu vkladu 1. vydání mezinárodní ID karty mládeže EURO <26 --- --- jedna ze služeb telefonního nebo mobilního bankovnictví zdarma
Mezinárodní platební karta zdarma ne ano (1. rok) ano (zpoplatněna) ano ano
Výběr z bankomatu (Kč) * 4,00/20,00 + 0,50 % 5,00/25,00 14,90/54,90; 59,90 5,00/25,00 2,00/7,00; 22,00; 32,00
Poplatky za příchozí položky (Kč) ** 5,00/7,00 5,00/7,00 3,40/8,10 2,00/4,00 2,00/5,00
Poplatky za odchozí položky (Kč) ** 5,00/7,00 6,00/8,00 3,40/12,00 2,00/4,00 2,00/6,00
Minimální vklad/zůstatek (Kč) 100 200 500 200 200
* výběr z bankomatů vlastní / cizí banky
** poplatek za převod v rámci vlastní banky / mimo vlastní banku

Sporojunior (profil, názory)

Česká spořitelna (profil, názory) nabízí především rodičům velkou možnost limitů a omezení k účtu. Na účtu jsou totiž stanoveny maximální hranice výběru a vkladu. Přičemž standardní limit pro výběr z bankomatu je 600 korun týdně. Zcela zdarma nabízí juniorům platební kartu pouze s domácí platností, ale přiznejme si, k čemu by jim karta s mezinárodní platností při těchto limitech byla? Za výhodných podmínek nabízí k účtu kompletní služby přímého bankovnictví. Výhodou je také možnost zažádat o EURO <26 o 60 korun levněji (za 140 korun). Mladí jistě uvítají požadavek opravdu minimálního zůstatku ve výši 100 korun. Spořitelna je v poplatcích vůči mladým lidem velmi vstřícná.

ČSOB Junior konto (profil, názory)

Československá obchodní banka (profil, názory) naproti tomu vsází spíše na to, že mladé klienty zaujme nabídkou prémií - jednak zvýhodněným úrokem zůstatku, což utrácivá mládež příliš neocení, a jednak nabídkou slevové karty EURO < 26. Jinak v poplatkové politice je obdobně příznivá jako Spořitelna. Junioři od ní však obdrží platební kartu s mezinárodní platností, avšak zdarma jen v prvním roce. Limit této karty je stanoven na 3 000 korun měsíčně.

SeznamBanka (profil, názory)

Tento speciální účet je ve výčtu junior kont výjimečný a to nejen tím, že není úročen. Není totiž seshora omezen věkem a je pro vysoké poplatky z transakcí je vhodný jen pro transakce prováděné bezhotovostně a přes internet. Tento specifický internetový účet však eBanka nabízí zcela zdarma, účtuje si jen 3,90 korun měsíčně za sestavení výpisu. Poplatky stanovené za výběr platební kartou (je mezinárodní, ale pro juniora drahá) jsou velmi vysoké, ale znovu je třeba zdůraznit, že tento účet není stvořen pro hotovostní transakce. Banka k účtu nabízí i virtuální internetovou platební kartu pro bezpečnější placení na internetu. Založení účtu je navíc podmíněno založením emailové schránky na portálu Seznam. Fanoušci internetového bankovnictví si jej jistě oblíbí i přes mezi junior konty nejvyšší požadovaný minimální zůstatek na účtu 500 korun.

Junior účet Poštovní spořitelny (profil, názory)

Poštovní spořitelna (profil, názory) je jediná z bank, která nenabízí studentský účet, a proto je možné přejít z Junior účtu pouze na klasické Postžiro. Útěchou pro klienty může být, že zvýhodněných podmínek Junior účtu mohou požívat až do šestadvaceti let. I zde však banka stanovuje hranice pro výběr hotovosti z účtu. Výhodou jsou velmi nízké poplatky za provedené transakce. Mezinárodní platební kartu dostanou klienti po celou dobu vedení účtu zcela zdarma, avšak nejdříve po měsíci vedení účtu a posouzení bonity majitele účtu.

Konto Junior Union banky (profil, názory)

A konečně účet pro mladé, který nabízí Union banka. Vedení účtu je omezeno do třiadvaceti let věku juniora. Banka však vyžaduje klientovu zletilost při zřízení účtu. Je to velice zvláštní podmínka, kterou banka může přijít o mladší klienty a navíc si tak konkuruje svému studentskému účtu Amos. Navíc jediná z jmenovaných bank si banka účtuje poplatek za vedení účtu ve výši 25 korun měsíčně. Ostatní poplatky jsou však velmi nízké a ani poplatek za mezinárodní platební kartu u tohoto účtu nenajdete.

O studentských kontech se více dozvíte v článku Studenti, máte všech pět pohromadě? Pokud však chcete znát podrobnější informace, výhody, rady a žebříčky studentských i junior účtů, navštivte inovovanou sekci věnovanou mladým. Každopádně se nezapomeňte s námi podělit o vaše názory na výhody, které banky mladým poskytují!

Která banka je nejlepší, nabízí nejvhodnější produkty a má dobrou image? Na tyto otázky již šest let odpovídá pravidelný průzkum časopisu The Prague Tribune mezi 500 největšími českými podniky a čtenáři Peníze.CZ. Stejný průzkum probíhá i letos. Budeme rádi, pokud se o své zkušenosti s bankami podělíte i Vy.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 11. 2002 17:19, SkrivanekT

Vážený Salame. Kritéria pro volbu kont zařazených do tohoto srovnání byla: 1) mohou si jej založit i mladí nestudenti 2) otevřít si ho mohou též osoby mladší 18 let. Ani jednu z těchto podmínek Vámi zmiňované konto, představené ve dřívějším článku i samostatném profilu, nesplňuje.
Hezký den přeje

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 11. 2002 7:40

Výhrada u eBanky. eBanka nabízí mladým speciálně poplatkovaný ale jinak plnohodnotný běžný osobní (ale i firemní!!!) účet (http://www.ebanka.cz/OF_main_ StudentskyProgram.htm)19 Kč měsíčně paušál, karta ISIC zdarma, kontokorent (Osobní úvěrová linka) 10 000 Kč a sleva v T-Mobile 18-25%. Je potřeba potvrzrní o studiu a věk do 26 let. Je to sice studentské konto, ale patří do kategorie junior kont asi víc než internetová peněženka SeznamBanka, tu může použít i moje babička ;)

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Studenti, máte všech pět pohromadě?

25. 9. 2002 | Michal Hazi

Studenti, máte všech pět pohromadě?

Každý rok se touto dobou těší pět bank na nové perspektivní klienty. Proto se jim snaží již teď nabídnout mnoho výhod. Nově přijatí vysokoškolští studenti se mají na co těšit. Víte,... celý článek

Partners Financial Services