Kreditka pro každého?

Kreditka pro každého?
Kreditní karta dostupná běžnému klientovi je mottem letošního a příštího roku. Česká spořitelna si tento cíl vzala k srdci a přišla s novým produktem. Podařilo se jí vytvořit opravdovou lidovou kreditku anebo zapadne v řadách konkurence?
Už na jaře letošního roku hlásali zástupci bank, že výrazně rozšíří nabídku kreditních karet a přiblíží ji i nižšímu segmentu klientů. Jako jedna z cest se ukázalo omezení standardních vlastností kreditních karet, jakými vždy byly embossing či vyšší úvěrové limity. Na trh vstoupila první elektronická kreditka díky společnosti CCS a Interbance, posléze zareagovala HVB Bank (profil, názory) ve spolupráci s klubem iDnes a v létě uzavřela trojici low-end kreditních karet Česká spořitelna (profil, názory). A tak je menší srovnání současné nabídky těchto "odlehčených" karet na místě.

Společným znakem všech srovnávaných karet je jejich elektronické provedení, které omezuje jejich použití na obchody vybavené elektronickými terminály. Těch je v České republice zhruba 22 tisíc a běžnému klientovi to vlastně stačí. Pokud si kartu pořizuje pro cesty do zahraničí, kde embosovanou verzi ocení daleko více než u nás, jistě spadá do vyšší kategorie klientů, kteří si mohou dovolit kartu Classic či Standard v plné výbavě.

Cena je, oč tu běží

Pokud jde o poplatky za vydání karty a její vedení včetně měsíčních výpisů, vede České spořitelna na plné čáře. Za kartu totiž v prvním roce nezaplatíte nic, v dalších letech pouze 120 korun ročně. Naproti tomu roční provoz karty CCS Kredo Mastercard Electronic přijde na 504 v prvním roce, 704 korun v dalších letech, cobrandovaná karta VISA Electron iDnes si během roku řekne o 548 korun.

ČS Kredit Druhou silnou zbraní spořitelny je nastavení poplatků na výběry z bankomatů. Vždy bylo zvykem účtovat vyšší poplatky u kreditních než u debetních karet, zde to již neplatí a tak si ze spořitelního bankomatu vyberete hotovost za 4 koruny. U konkurence je to výrazně víc.

Třetím parametrem budiž úročení nesplacené částky. Samozřejmostí se stala bezúročná lhůta, o které jsme psali v článku Svět karet kreditních, samotný úrok 1,65 procenta měsíčně stojí přesně mezi konkurenčními mantinely. U kreditní karty se obvykle počítá s dřívějším splacením úvěru, jehož velikost nejde do závratných výšin, a tak je rozdíl necelé desetiny procenta téměř zanedbatelný.

Cenu karty negativně ovlivňuje pojištění připojené ke kartě. U low-endových karet proto není ve standardní výbavě a je nabízeno za příplatek. V případě karty Kredit+ byste tuto možnost hledali marně. Je to chyba? Na jedné straně ano – pojištění proti nemožnosti splácení dlužné částky je výborná věc a jeho nabídka jako rozšiřující služba je správným počinem. Na druhé straně zvyšuje náklady na kartu a v případě nižších úvěrových limitů své opodstatnění pomalu ztrácí.

A co úvěrové karty?

Především v ceně mohou levným kreditkám konkurovat úvěrové karty. Chceme-li ovšem hovořit o skutečné konkurenci, tedy o kartě umožňující placení ve všech obchodech s elektronickým terminálem a výběry z bankomatů, odpadá OK karta i AURA karta. Zbývající YES karta by však mohla stát za povšimnutí. Od okamžiku jejího použití začínáte platit 17 korun měsíčně, tedy 204 korun ročně, za vedení úvěrového účtu a pravidelné výpisy. Výběr z bankomatu za minimálně padesátikorunu však tuto kartu staví na vedlejší kolej. Přidejme dále komplikovanější podmínky získání, kdy je nutný prvotní nákup, a úrokovou sazbu 2,22 procenta měsíčně. Chcete-li široce použitelnou "dluhovou" kartu za málo peněz, i YES kartě nakonec řeknete "NO".

Karta pro každého?

Rozhodně ne. Podmínky vydání karet jasně mluví o minimálním měsíčním příjmu. Tady spořitelna pokulhává za konkurencí. Skutečně masám je dostupná karta CCS Kredo, kterou si může dovolit občan ČR s příjmem od šesti a půl tisíce čistého měsíčně. Ovšem za těchto podmínek ovšem získá velmi úzké úvěrové mantinely. Visa Elektron iDnes je dostupná od devíti a půl tisíc měsíčně, spořitelní Kredit+ až od 10 až 12 tisíc měsíčního příjmu žadatele podle místa jeho pracoviště. Uvedené limity tak stále uzavírají cestu skutečným masám. Polemika o tom, zda je kreditka vhodná i pro klienty, kteří žijí tzv. z výplaty do výplaty, je stále otevřená. Tento úvěrový nástroj může pomoci k efektivnějšímu řízení výdajů, kdy je téměř učebnicovým příkladem možnost využití lednových slev v době, kdy předvánoční nákupy znamenaly průvan v rodinných financích. Na druhou stranu roční poplatky za kartu v řádu stovek korun jsou pro mnohé z nás příliš vysokou překážkou, levné karty tady mají šanci.

Jaké podmínky nabízí low-end kreditní karty?
CCS Kredo
MasterCard Electronic
VISA Electron iDnes
Kredit+ Electron
YES karta
Vydavatel

CCS/Interbanka

HVB Bank

Česká spořitelna

Home Credit

Typ karty

domácí kreditní

mezinárodní kreditní

mezinárodní kreditní

mezinárodní úvěrová

Roční vedení a výpisy 1

504 / 704

348 / 548

0 / 120

204

Výběr z bankomatu v ČR

45 + 0,5 % z částky

60

4 2
20 + 0,5 % z částky

1 % z částky, min. 50

Výběr z bankomatu
v zahraničí

nelze

100 + 0,5 % z částky

100 + 0,5 % z částky

1 % z částky, min. 50

Úvěrový rámec

5 až 70 tisíc

1 až 10 tisíc

10 až 40 tisíc

od 10 tisíc

Měsíční úroková sazba

1,89 %

1,58 %

1,65 %

2,22 %

Bezúročné období

40 dní

45 dní

45 dní

není

Vysvětlivky:
1 v prvním roce / v dalších letech
2 z bankomatu vlastní banky / z ostatních bankomatů v ČR
Není-li uvedeno jinak, jsou údaje uvedeny v korunách.

Detailní podmínky vydání, vedení a používání karty zobrazíte kliknutím na název karty.

A přece je nej

Nová karta České spořitelny si právem zaslouží označení nejlevnější kreditka. Kdo si vystačí se sítí prodejen vybavených elektronickými terminály, získá kartu za lidovou cenu, navíc použitelnou k výběrům hotovosti z bankomatů za běžný tarif, a to vše bez nutnosti mít u České spořitelny běžný účet. Je otázkou, jak na tuto nabídku zareagují ostatní banky. HVB Bank řadí mezi své priority posílení pozice lídra na tomto poli, elektronickou kreditku MasterCard Electronic by měly do konce roku začít vydávat další banky. Kreditní karty jdou směrem k masám a už jsou docela blízko.

  • Víte, jak vypadají platební karty českých bank? Podívejte se do našeho atlasu karet.
  • Podrobné podmínky vydání, vedení a používání kreditních karet najdete v samostatné sekci.

Co si myslíte o nové kartě Kredit+ Elektron? Zdá se vám současná nabídka kreditních karet přijatelná i pro běžného občana? Napište nám váš názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 33 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 9. 2002 19:56, CSrypatschek

...nevěřte nikomu, zvláště ne České spořitelně ! Rádi by na ochočenou populaci působili jako univerzální Ferda Mravenec - práce všeho druhu a tedy i kreditek, avšak zatím mi připadají jako ten Brouk Pytlík, co navíc nechce jít do žádnýho, tedy ani toho podnikatelsky přijatelnýho, rizika. Tady narážím, resp. rypáčkem dorážím, na osobní přístup pracovníků spořitelny, pro které je počítačem sjetý scoring jistě jen základním podkladem, ale jen podkladem, k rozhodování...

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 9. 2002 19:20, Honza

Věřím, že vedení účtu respektive historie u ČS nebo její dcerky je jedním z důležitých kritérií scoringu. Jako další bych viděl typ bydlení (družstevní...), věk, ženatý/svobodný, doba v zaměstnání, typ zaměstnání (OSVČ x zaměstnanec), příjem.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (33 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Svět karet kreditních

14. 3. 2002 | Dušan Hradil

Svět karet kreditních

Týden utekl jako voda a už je tu druhá část našeho seriálu o kreditních kartách. Tentokrát se podíváme na nabídku českých bank a poradíme vám, jak se v ní zorientovat. Navíc pro vás... celý článek

Čas karty kreditní

8. 3. 2002 | Dušan Hradil

Čas karty kreditní

Debetní platební kartu má téměř každý klient banky, kreditní karta se zatím u nás moc nezabydlela. Její čas však přichází, letos má totiž zažít svůj boom. První díl seriálu o kreditních... celý článek

Partners Financial Services