Česká spořitelna: uděláme na vás bububu!

Česká spořitelna: uděláme na vás bububu!
Druhé hodnocené internetové bankovnictví jakoby nás svým uživatelsky nepříjemným prostředím a komplikovaným ovládáním vracelo o pár let zpátky. Jeho jediným velkým kladem je vysoká bezpečnost. Při připojování si však budete připadat, jako byste se chtěli dostat do dobře zajištěného bankovního trezoru.
Kolik uživatelů má internetbanking České spořitelny
červen 2001 1 501
srpen 2001 2 722
prosinec 2001 9 332
březen 2002 14 954
červen 2002 17 585

Česká spořitelna (profil, názory) byla průkopníkem na poli přímého bankovnictví. Jako první masově nabízela provádění transakcí přes telefonní automat. Na internet se ale vydala až mezi posledními. Od toho by se dalo očekávat, že se poučí z chyb ostatních. Nestalo se, vznikl pouze další nedobytný trezor, uživatelsky příjemný možná pro experty z řad IT (ale i o tom pochybuji). Těm, kteří chtějí zůstat klienty spořitelny a současně používat internetbanking, tak nezbývá než si přát, aby jejich banka brzy představila novou (podstatně vylepšenou) verzi. Ta současná byla zprovozněna v květnu loňského roku.

Kolik stojí účet v České spořitelně
Vedení účtu (měsíčně) 15,401
Internet (měsíčně) 102
Transakce (do ČS/do jiné banky) 2 / 4
Výběr z bankomatu 43
Roční náklady4 916,80
Vysvětlivky: 1 vedení s přímým bankovnictvím + výpisy + poštovné
2jednorázově zaplatíte 950 za elektronický klíč pro vstup na účet
3vlastní bankomat, cizí stojí 40 korun + 0,5% z vybírané částky
4součet poplatků za vedení účtu a deset operací měsíčně (odchozí i příchozí položky – pět po pěti korunách) a čtyř výběrů z bankomatu.
Podrobněji můžete najít poplatky spojené s účtem u České spořitelny zde.

Pozici spořitelny v retailu není třeba představovat, z pohledu počtu klientů je s více než čtyřmi miliony zákazníků největší. Její pozice v internetovém bankovnictví tomu však vůbec neodpovídá, ke konci června tohoto roku dokázala služba získat pouhých 17585 uživatelů (vývoj od spuštění služby v květnu loňského roku najdete v tabulce). Nutno připustit, že u typických klientů spořitelny bude asi větší zájem o telefonní bankovnictví (počet uživatelů už překročil půl milionu).

Internetové bankovnictví není automatickou součástí sporožirového nebo běžného účtu. Musíte si je zřídit na pobočce, za samotné zřízení se nic neplatí, ale abyste se vůbec do i-bankingu dostali, potřebujete tzv. autentizační kalkulátor. Za ten zaplatíte 950 korun. K účtu si můžete pořídit i další služby přímého bankovnictví – Phonebanking (Servis 24) za 10 korun měsíčně, WAP Banking (je součástí internetového bankovnictví) a GSM Banking za 5 korun měsíčně. Nepovinná je rovněž platební karta, kterou si ale asi nechá vydat většina z nás – nejlevnější je VISA Electron nebo Maestro za 150 korun ročně.

větší obrázek zde

Jaké je internetové bankovnictví České spořitelny

Instalace:
Aplikace nevyžaduje žádnou instalaci, pro její použití je potřeba počítač s internetem a autentizační klíč (za něj zaplatíte 950 korun jednorázově).

větší obrázek zde

Přihlášení:
Pokud si nezapamatujete přímý odkaz do internetové bankovní aplikace, budete řadu dlouhých minut marně pátrat na domácí stránce spořitelny. Může se vám stát, že se budete usilovně snažit přihlásit do něčeho úplně jiného (na pravé liště na homepage je totiž nějaké přihlášení)... "Najít cestu z hlavní stránky do internet bankingu je prostě horor," říká k tomu Pavel Janeček z investiční společnosti Pioneer, jeden z našich hodnotitelů.

větší obrázek zde

Pokud už trefíte, máte za sebou pouze krátký začátek cesty. Čeká vás totiž práce s autentizačním kalkulátorem. Markéta Kaclová z Českého rozhlasu z něj byla tak zoufalá, že o něm neváhala prohlásit, že je "blbý". Jak jinak byste mohli nazvat zařízení, které kromě číselných kláves má ještě několik tlačítek I, S, F, která jsou však naprosto neintuitivní a bez přesné znalosti postupu i nepoužitelná, byť ke vstupu do aplikace nutná.

větší obrázek zde
Ovládání a vzhled:
Grafika aplikace je jednoduchá, podle dalšího hodnotitele - Jana Žáčka - až spartánská, dobrý dojem pouze kazí místy nelogicky seřazené a pojmenované položky. Příjemné je také sestavení obrazovek z několika oken, mění se vám vždy jen to prostřední a horní lišta stále ukazuje zůstatek. Pravda, příjemné je to jen do chvíle, než prostřední okno přestane fungovat (stává se často). Pak se musíte přihlásit znova a vše si zopakovat. Vlastní názor na grafický vzhled si můžete udělat ze screenshotů. Nepříjemnou vlastností aplikace je automatické odhlášení po několikaminutové nečinnosti. Interval pro odhlášení je tak krátký, že time-out často nastane i při delším zadávání příkazu k úhradě.

větší obrázek zde
Provádění transakcí:
K zadávání plateb je potřeba výše zmíněný autentizační kalkulátor. Kvůli nutnosti přepisovat do něj parametry prováděné platby se stává tento úkon velice komplikovaným a časově náročným. Kalkulátor navíc vyžaduje i u plateb mimo spořitelnu vyplnění položek předčíslí účtu (i když není) a specifický symbol, což každého asi napoprvé nenapadne. Dopadli tak i naši hodnotitelé, kteří si ani jeden napoprvé s platbou neporadili, Pavel Janeček dokonce prohlásil: "možná by bylo rychlejší vyplnit papírový příkaz a zajít s ním na pobočku." Leoš Bárta z eMarketu pokus o provedení platby po několika neúspěšných pokusech vzdal... Abyste však špatného zadání transakce nelitovali, udělá vám v takovém případě spořitelna show – otevře se vám okno apletu, které při troše představivosti vypadá jako blikající oči – bububu podvodníku! – autoři možná chtěli strašákem odehnat případné hackery.

Kromě běžných plateb lze ještě zadávat trvalé příkazy k úhradě, inkasa, jejich povolování a zakládat a měnit spořící účty. Pro zadávání plateb můžete navíc použít předdefinované platební příkazy, které před každou platbou modifikujete – změníte částku, variabilní symbol apod.

Internetové bankovnictví České spořitelny v kostce
Aplikace umožňuje provádět tyto operace:
zjistit zůstatek
zadat jednorázový příkaz k úhradě
založit, změnit a zrušit trvalý příkaz k úhradě
založit, změnit a zrušit souhlas s inkasem
založit a změnit vkladový účet

Zabezpečení:
autentizační kalkulátor

Požadavky na hardware/software:
Windows 95 a vyšší nebo NT
Internet Explorer 4.0 nebo Netscape Navigator 4.0

větší obrázek zde
Ostatní operace (výpisy apod.):
Zůstatek na účtu se po celou dobu přihlášení do aplikace zobrazuje na horní liště, nemusíte tak nikam klikat, abyste se při zadávání příkazu k úhradě ujistili, jestli máte dost peněz na zaplacení nájmu. Výpisy transakcí nabízí základní informace o provedených operacích, příjemnou funkcí je možnost zrušení již zadaného příkazu. V řadě konkurenčních bank totiž musíte zrušení zařídit na hotline. Kromě výpisů můžete přímo z aplikace zjišťovat aktuální měnové kurzy a provádět "modelování" termínovaných vkladů – v podstatě výpočet, kolik naspoříte i s úroky za zadané období.

Považujete vysoké zabezpečení u internetbankingu České spořitelny za přednost? Uvítali byste možnost zvolit si úroveň zabezpečení? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Na článku spolupracoval Dušan Hradil.


Od středy 10. července vám každý týden představíme jednu z deseti aplikací internetového bankovnictví nabízených na tuzemském trhu. V polovině září si budete moci přečíst, jak jednotlivé banky dopadly ve velkém srovnávacím testu. Minulý týden jsme vám představili internetové bankovnictví Citibank

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 77 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 7. 2002 13:38, Franta

Jen by mne zajimalo, jak jste se dostala k 64 Kc za internetove bankovnictvi v
eBance. To je mozne snad jen tehdy, kdyz neprovadite zadne operace typu platebnich
prikazu apod. a vse platite kartou. Ve vsech ostatnich pripadech Vas totiz eBanka
obere o dost vysoke castky, takze trosinku mlzite....

Moje zkusenost je podstatne odlisna od Vasi (navic mohu porovnavat oba
systemy z hlediska dlouhodobejsiho nez Vy), viz muj prispevek nize.

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 7. 2002 20:49, dědouch

Všechny vaše prográmky jsem chtěl vyzkoušet, ale ouha. Nějaký pitomý antivirák mi to nechce dovolit. Nevíte, jak to obejít? Díky za radu.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (77 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Citibank: Bez klíčů a bez krabiček

10. 7. 2002 | Petr Vykoukal

Citibank: Bez klíčů a bez krabiček

První z představovaných internetových bankovnictví trochu vybočuje z řady. Na rozdíl od konkurentů nešla Citibank cestou "nedobytných trezorů", ale spíše se snažila o jednoduchost... celý článek

Partners Financial Services