Bankomatová invaze

Bankomatová invaze
Rozvoj bankomatových sítí nabírá na dynamice. Podle odhadů bank se letos rozrostou o 20 procent. Kdy a kde se toto množení zastaví? A jak to bude s cenou jednoho výběru?
Přestože je používání platební karty pro bezhotovostní placení výhodnější jak pro klienta, tak pro banku, bankomatové výběry stále hrají neodmyslitelnou roli. Hotovost máme rádi a bez ní se zatím neobejdeme. Mohlo by se zdát, že nám současné bankomatové sítě dostačují, opak je však pravdou. Vedle různých inovací a zavádění modernějších technologií nás čeká jejich rozšiřování.

Jako houby po dešti …

Počet bankomatů v ČR
podle jednotlivých sítí

Síť

Počet bankomatů

v květnu 2002

na konci roku 20021

Česká spořitelna

988

1090

Komerční banka

380

500

GE Capital bank

242

300

ČSOB

230

315

Euronet

96

125

Raiffeisenbank

34

45

Živnobanka

27

27

eBanka

22

desítky

Union banka

20

35

Vysvětlivky: 1 odhad bank
… rostou sítě bankomatů jednotlivých bank. Na jaře se počet nainstalovaných přístrojů přehoupl přes dva tisíce a jak ukazuje tabulka, do konce roku chtějí banky přidat další zhruba čtyři stovky na konečných 2400 bankomatů. V následujícím roce by dokonce mohla být prolomena třítisícová hranice. Postupně se tak přibližujeme evropskému průměru, který se pohybuje okolo 390 bankomatů na milion obyvatel. „Potenciál českého trhu pro takový růst rozhodně je“ myslí si Pavel Juřík ze společnosti Bull, která dodává platební systémy.

Největší sítí zůstává Česká spořitelna(profil, názory), její podíl však postupně klesá. Zatímco loni ovládala šedesát procent trhu, dnes je to jen polovina a na konci roku klesne její podíl na zhruba 45 procent. Je to způsobeno dynamičtějším rozvojem sítí ostatních bank, hlavně Komerční banky (profil, názory), ČSOB (profil, názory) a GE Capital bank (profil, názory). Velká čtyřka dnes vlastní 90 procent všech bankomatů v zemi a stejný podíl si bude chtít udržet i v budoucnu. Malé banky totiž do svých sítí tak masivně investovat nehodlají.

Proč tak vysoké tempo?

Dokončením privatizace velkých bank skončilo období relativního klidu a investice do rozvoje nabírají obrátky. Dalším impulsem je loňské zvýšení interchange fee, poplatku, který si platí banky mezi sebou za používání cizích bankomatů vlastními klienty. Jak jsme psali v článku Bankomatová válka, výše poplatku je dnes 47 korun, a to je výrazně nad úrovní nákladů na provoz sítě. Banky se snaží rychle rozšířit své sítě, aby jejich klienti měli možnost vybírat za nižší poplatek z domácího bankomatu, a ony samy mohly generovat zisk z výběrů cizích klientů. „Náklady na provoz sítě leží na úrovni přibližně pětatřiceti korun“ myslí si Ian Bird, country manager společnost Euronet, která v ČR provozuje asi stovku přístrojů. „Současná výše interchange fee však zůstane dva nebo tři roky na stejné výši, až poté dojde k jejímu poklesu,“ dodává.

Je tedy jasné, že banky chtějí rychle využít ziskového potenciálu současné situace. Navíc bankomatové výběry jsou méně nákladné než pobočkové, zvlášť poté, co zvýšením minimální výše výběru a zavedením poplatků před několika lety usměrnily chování svých zákazníků. Ti totiž v dobách nulových poplatků vybírali i několikrát do týdne po dvou stovkách, což pro banku to v polovině devadesátých let znamenalo náklady i několik tisíc měsíčně na jednoho milovníka hotovosti. Obdobný scénář proběhl i v zahraničí, ovšem o mnoho let dříve.

Za kolik?

Současný stav, kdy platíme za výběr z bankomatu cizí banky obvykle přes dvacet korun, zatímco z „domácího“ přístroje podstatně levněji, je reakcí jednak na vyšší náklady, hlavně ale na loňské zvýšení interchange fee. Dokud bude její výše na současné úrovni, zlevnění bankomatové hotovosti se nedočkáme. Navíc banky se nás snaží naučit platit kartou v obchodech a ne vybírat před vstupem do supermarketu. Zlevnění tedy rozhodně v dohledné době nečekejme.

Mohlo by ale být ještě hůř. V zahraničí totiž můžeme narazit na dvojí poplatky u přístrojů umístěných mimo pobočky bank, například na benzínkách. Vedle standardního zpoplatnění výběru, které vychází ze sazebníku banky, platí klient další peníz provozovateli přístroje, ať už bance, či soukromé společnosti. Klient je vždy upozorněn na úvodní obrazovce či samolepkou na těle bankomatu na výši tohoto desátku, která se pohybuje v USA okolo jednoho až dvou dolarů, ve Velké Británii dosahuje dokonce dvou a čtvrt libry. „Česká republika na dvojí zpoplatnění rozhodně připravena není, klienti by takové bankomaty vůbec nepoužívali“ hodnotí situaci Ian Bird. Zatím se tedy bát nemusíme.

Otázkou zůstává, jak s poplatky zahýbe zavedení čipové technologie. Připomeňme, že od roku 2005 budou všechny elektronické platební karty (VISA Electron a Maestro) nést čip, u embosovaných karet byl termín zrušen. Ze současných dvou tisíc bankomatů jsou na čipovou technologii upravitelné jen dvě třetiny, ty nejstarší budou muset být vyměněny úplně. Hlavní váha nákladů však bude ležet na úpravě celého systému a to se pravděpodobně v růstu cen transakcí kartami projeví. Blýská se tedy spíše na horší časy, ovšem až budoucnost ukáže, do jaké míry na nás banky své náklady přesunou. Do té doby si můžete zkusit založit bankomatový účet.

V příštím týdnu se můžete těšit na článek o bankomatových inovacích pro nejbližší roky.

Myslíte si, že je u nás bankomatů dostatečný počet, anebo byste uvítali jejich další rozšiřování? A co říkáte na současné poplatky? Přidejte také váš názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 6. 2002 12:32, Pan Karel

Triangl ... co to je ? Je zajimave, ze pisete, ze bankomat vas stoji penize. Ale samotne drzeni karty vas preci take stoji penize. A navic vyber hotovosti je v bankomatech limitovan. Nehlede na offline zuctovani plateb, diky kterym clovek ztraci aktualni prehled o financich. Chapu, ze tato nevyhoda muze byt pro nektere damy (viz nize) naopak vyhodou (nechtel bych ale mit s nimi spolecnou domacnost).

Zobrazit celé vlákno

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 6. 2002 8:30

Ano, jsem klientem HVB uz 3. rokem (drive BA). Pausalovy zpusob platby za ucet se mi docela libi (x vyberu v pausalu + nejake dalsi sluzby), ale na druhou stranu se takovyto pausal splha k castkam 150-200Kc mesicne. Podobne jako pri telefonovani nerad resim, kolik je hodin a kolik to tedy bude stat (casova pasma), stejne tak nerad premyslim nad tim, ktery to bankomat mam zrovna pred sebou. Kartou hodne platim, vybiram opravdu minimalne - a netrapi me absolutne kde. V porovnani se zahranicim je ale takovy pausal opravdu pekna palka, vzhledem k tomu, ze "poskytuji bance sve volne prostredky". U HVB vsak stale zustavam, protoze jsem naprosto spokojen se sluzbami a osobnim pristupem. Doufam vsak, ze aspon nase deti se dozijou "dospeleho" bankovniho sektoru v zemich ceskych...

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Karta v tahu? No problem.

12. 6. 2002 | Dušan Hradil | 1 komentář

Karta v tahu? No problem.

Ztráta nebo odcizení platební karty může svému majiteli způsobit nemalé potíže. Strach z jejího zneužití a někdy až astronomické poplatky za blokaci se snaží řešit dvě novinky na českém... celý článek

Bankomaty - je dobojováno

15. 4. 2002 | Dušan Hradil

Bankomaty - je dobojováno

Počátkem tohoto měsíce padl poslední výstřel na českém bitevním poli o poplatky za výběry z bankomatů. Zdražilo se, a ne zrovna málo. Jak tedy najít cestu k minimálním poplatkům?

Bankomatová válka? Ještě ne...

1. 10. 2001 | Dušan Hradil

Bankomatová válka? Ještě ne...

Letošní podzim měl být ve znamení vyšších poplatků za výběry z bankomatů. Bankovní domy ale zatím zvýšené náklady na klienty nepřenesly a poplatková válka mezi bankami se odkládá.

Bankomatová hotovost podraží

28. 6. 2001 | Dušan Hradil

Bankomatová hotovost podraží

Když se banky hádají, klient si mne ručičky - možná budou slevy. Ale ne vždy je tomu tak. Pokud jde o poplatky za výběry z bankomatů, čekají nás spíš horší časy. Cena automatové hotovosti... celý článek

Akciové indexy: Pane, pojďte si hrát

28. 2. 2001 | Tomáš Janča

Akciové indexy: Pane, pojďte si hrát

Málokteré ekonomické zpravodajství, ať už v televizi nebo na stránkách novin, si může dovolit neuvést hodnotu a vývoj některého z burzovních indexů. Jak se konstruují, ví ale jen málokdo.... celý článek

Partners Financial Services