Lampárna: Kam pokročíš, mobil banko?

Lampárna: Kam pokročíš, mobil banko?
Také vás zajímá, kudy se bude ubírat GSM bankovnictví u GE Capital Bank? Čtenář Petr Liška nám poslal zajímavý názor.

Je to rok a půl, co jsem využil nabídky mobilního telefonu zdarma (Bosch 909 S) od GE Capital Bank (profil, názory). Po této době lze používání mobil banky zrušit, aniž bych platil penalizační poplatek 3000 korun za předčasné ukončení minimální doby smluvního vztahu. Nyní jsem tuto službu pozastavil. Pozastavení banka nabízí zdarma. K tomuto kroku mě vedla nabídka balíčku služeb GEnius (profil, názory). Ten nabízí omezené internetové bankovnictví, internetovou platební kartu, telefon banku, vedení běžného, spořícího účtu s výpisy jednou měsíčně a kontokorent za jednotnou cenu padesáti korun měsíčně.

Vedení služby mobil banka, pokud nevyužívám nabídky mobilního telefonu od banky, stojí třicet korun za měsíc, ale této ceny nelze dosáhnout, neboť ve smlouvě je mi vnuceno pravidelné zasílání informací o zůstatku na běžném účtu 1× týdně formou SMS zprávy. Při ceně dvě koruny za zprávu mě mobil banka přijde na 38 korun měsíčního paušálu (cca 456 Kč za rok). Povinné zasílání týdenní informace o zůstatku na běžném účtu hodnotím jako zbytečné. Pokud využívám automatického přesunu části financí z běžného účtu na s běžným účtem svázaný spořící účet a naopak, je tato informace nevyhovující, protože je částečná a nevypovídá o skutečném stavu okamžitě dostupných financí. Stav spořícího účtu si sice mohu zjistit, ale v mobil bance toto zjištění stojí 2 koruny a za odeslání dotazu formou SMS 2,80 Kč (v případě Twistu T-Mobile). Tedy celkově 4,80 koruny.

Příkaz k úhradě přes mobil banku vyjde na:

  • 2,- Kč za účetní položku
  • 2,- Kč za zaslání SMS zprávy o provedení platby
  • 2,80 Kč za poplatek mobilnímu operátorovi (T-Mobile Twist)
  • celkem 6,80 Kč

Využíval jsem možnost dobíjení si kreditu telefonu s 10 % bonusem při minimální částce dobití 400 korun do doby, než Paegas změnil podmínky a začal poskytovat 5 % bonus od minimální částky dobití 800 korun. Internetové stránky T-Mobile této změně pravidel hry nepřikládají velkou důležitost vzhledem k umístění informace mimo novinky či aktuality. Zase se mi vyplatí kupovat běžný kupón, neboť u některých prodejců vyjde levněji než dobití přes mobil. Kupón 2000 korun lze koupit s 10 % slevou za 1800 korun.

Službu mobil banky nechám zablokovanou do té doby, než banka sníží její cenu. Osobně bych uvítal možnost zahrnutí mobil banky do GEnia místo telefon banky, aniž by došlo ke zvýšení ceny. Ke GEniovi hodnotím mobilní bankovnictví za současných cenových podmínek jako zbytečný luxus pro běžného uživatele, který měsíčně zadá několik málo příkazů k úhradě.

Otázkou zůstává, jak se budou chovat ostatní uživatelé mobilního bankovnictví, kteří využili nabídku mobilního telefonu zdarma a postupně jim bude končit povinná smluvní doba užívání mobil banky.

Nechají si klienti GE Capital službu Mobil banka po doběhnutí smlouvy? Nebo přejdou na konto GEnius? Či snad opustí banku úplně, co myslíte? Podělte se o své názory s ostatními!

Napsal Petr Liška (petr.liska@atlas.cz).

Vaše názory a zkušenosti s finančními institucemi, internetovou hrou a dalšími subjekty můžete od tohoto týdne sami umisťovat do sekce Lampárna.


Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Počítač zadarmo?

12. 3. 2002 | Dušan Hradil

Počítač zadarmo?

Internetové bankovnictví patří k hlavním úkolům produktových manažerů českých bank. GE Capital bank vstoupila na toto pole s novým reklamním trhákem – geniálním účtem. Minule dávali... celý článek

Mobilem do banky

27. 11. 2001 | Daniel Martinec

Mobilem do banky

Většina bank zvýhodňuje přístup k účtu pomocí kanálů přímého bankovnictví, a tak je mnohdy lepší vyslat na pobočku místo manžela textovku. Když však spočítáme ušetřenou částku, vyvstane... celý článek

GE Capital Bank: Učíme se za pochodu

13. 11. 2001 | Petr Vykoukal

GE Capital Bank: Učíme se za pochodu

Zatímco v přímém bankovnictví na mobilech patří GE Capital mezi špičku, v internetu má co dohánět. Svou Internetbanku spustila začátkem listopadu, o mnoho měsíců či let později než... celý článek

Vyplatí se mobil zadarmo?

26. 10. 2000 | Petr Vykoukal

Vyplatí se mobil zadarmo?

Bankování na mobilních telefonech se zatím nesetkalo s přílišným zájmem klientů. Do usedlých vod GSM Bankingu však vplul v polovině října nový žralok - GE Capital. Chce klienty k této... celý článek

Partners Financial Services