Bankomaty - je dobojováno

Bankomaty - je dobojováno
Počátkem tohoto měsíce padl poslední výstřel na českém bitevním poli o poplatky za výběry z bankomatů. Zdražilo se, a ne zrovna málo. Jak tedy najít cestu k minimálním poplatkům?
Přestože se banky všemožně snaží přimět své klienty k bezhotovostnímu placení kartou, jsme stále národem milujícím hotovost. Bankovní statistiky hovoří jasně – tři čtvrtiny klientů si loni raději zašly vybrat peníze do bankomatu. To se ale změní, zvlášť když jsme byli v posledních měsících svědky vlny zdražování bankomatových výběrů, kterou odstartovala Česká spořitelna změnou interchange fee – poplatku, který si banky platí mezi sebou za využívání cizích bankomatů vlastními klienty. Více informací najdete v článcích Kolik stojí bankomaty a Bankomatová válka.

Poslední bankou, která držela zpoplatnění bankomatové hotovosti na minimu, byla Komerční banka. I tu však strhnul proud a počátkem dubna pozměnila sazebník. Dnes najdete u každého finančního domu, s výjimkou Citibank a HVB Bank, různé poplatky za výběr hotovosti podle toho, zda použijete bankomat vaší banky nebo její konkurence. Někde vám nabídnou první dva až čtyři výběry zdarma, ovšem obvykle jen z vlastních přístrojů. Druhým chytákem může být zpoplatnění tzv. účetní položky při každé transakci, jak je tomu u GE Capital Bank. Dejte si tedy pozor, zda není v sazebníku ukryta další položka, která se k výběru hotovosti také vztahuje! Pro nás klienty to nakonec znamená dobře si rozmyslet, jestli použijeme bankomat patřící jiné bance (poznáte jej podle loga nebo nápisu na bankomatu), který je blízko, anebo se vydáme na pátrací akci po našem "domácím" přístroji a ušetříme až dvacet korun. V Praze to takový problém není, ne menších městech, kde má největší podíl spořitelních síť, velký výběr nemáme.

Kolik korun zaplatíte za výběr z bankomatu u českých bank
Banka
Poplatek za výběr z bankomatu
vlastní banky
cizí banky
CITI bank

9

Česká spořitelna

4

20 + 0,5 % z částky

ČSOB

5

25

eBanka

4,90

25,90 / 29,90 1

GE Capital Bank

5/13 2

13 / 24 3

HVB Bank

zdarma / 20 4

zdarma / 20 4

Komerční banka

5

25

Raiffeisenbank

5

10

Union banka

zdarma / 30 5

5 / 20 / 30 6

Živnostenská banka

zdarma

zdarma / 50 7

Vysvětlivky:

1 29,90 z bankomatů ČS, ŽB, HVB a sítě EURONET; 24,90 z ostatních bankomatů
2 5 korun za první dva výběry v měsíci
3 24 korun z bankomatů České spořitelny
4 první 4 výběry v měsíci zdarma
5 první 3 výběry v měsíci zdarma
6 první 3 výběry v měsíci z bankomatů sítě MUZO za 5 korun, z bankomatů ČS, HVB, ŽB a sítě EURONET za 20 korun; ostatní výběry za 30 korun
7 první 2 výběry v měsíci zdarma       

Co takhle bankomatový účet

Jednou možností, jak ušetřit, je najít si jinou banku, která má poplatky nižší. Jak jste se ale mohli dočíst v článku Zrušení účtu není za hubičku , není změna konta zrovna levný špás. Navíc svoji stávající banku si ceníte například pro její kvalitní přímé bankovnictví nebo levné ostatní poplatky a měnit prostě nechcete. Pro ty z vás, kteří jsou až na ty výběry hotovosti spokojeni, tudy cesta nevede. Zkusíme to tedy jinak

Druhá varianta spočívá v tom, že by mohlo být výhodné založit si u banky s nejnižšími poplatky za výběry nový účet jenom pro vybírání hotovosti z bankomatu. Znamenalo by to používat stále svůj starý účet jako hlavní, a na ten nový posílat pravidelně nebo čas od času peníze určené na pozdější vybírání. Bankovním jazykem poplatkovým to na straně "hlavního účtu" znamená zaplatit příkaz k úhradě do jiné banky, založit trvalý příkaz anebo změnit účet, na který chodí vaše výplaty nebo jiné pravidelné příjmy. Vaše nové "bankomatové konto" si pak řekne o desátek za vedení a výpisy, účetní položku za příchozí peníze a výběry z bankomatu.

V úvahu musíme vzít fakt, že s výjimkou České spořitelny, která vlastní polovinu všech bankomatů, jsou sítě ostatních bank podstatně menší, a tak je správné posuzovat poplatky za výběry z cizích bankomatů včetně sítě České spořitelny. Vždyť naším cílem je mít možnost vybírat všude bez nutnosti hledání levného přístroje. Z tohoto pohledu se jako zajímavý jeví účet u Raiffeisenbank, Živnostenské banky a částečně České spořitelny.

1. Sporožiro
Měsíční náklady představují 20,40 Kč za vedení účtu včetně výpisů, dále pak 6 korun za příchozí položku z cizí banky. Od druhého roku vedení účtu je nutné počítat s poplatkem 150 korun za platební kartu. Pokud si vystačíte pouze se spořitelními bankomaty (tvoří přibližně polovinu všech přístrojů v ČR), vychází celkové náklady při výběru jednou týdně na 42,40 Kč, tedy 10,60 na jeden výběr. V případě, že chcete vybírat opravdu z každého bankomatu, není Sporožiro tou pravou volbou pro bankomatový účet.

2. Raiffeisenbank
Příchozí položka tři koruny, vedení účtu s měsíčními výpisy patnáct, poplatek za platební kartu přepočtený na jeden měsíc činí devatenáct korun, v součtu tedy 37 korun měsíčních nákladů. Výběry za pětikorunu z třicítky přístrojů, z ostatních pak za dvojnásobek. Raiffeisenka se vyplatí milovníkům hotovosti, kteří chtějí vybírat úplně všude a častěji.

3. Živnostenská banka
Měsíčně si za vedení účtu včetně výpisů řeknou jen o deset korun. Pokud na účet přijdou peníze z jiné banky, bude vás to stát dvě koruny. Měsíční náklady tedy 12 korun. Od druhého roku je zdvojnásobí poplatek za platební kartu. Výběry z vlastních bankomatů jsou sice zdarma, banka jich  má ale jen okolo třiceti. Z cizích jsou zdarma jen první dva, další už za padesátikorunu. Pokud se spokojíte jen se dvěmi návštěvami bankomatu do měsíce, našli jste svého koně.

V tabulce jsme shrnuli celkové měsíční náklady našeho plánu – vedení účtu včetně výpisů, příchozí položku z cizí banky, bankomatové výběry a poplatek za platební kartu – které jsme vydělili počtem výběrů do měsíce. Získali jsme tak hypotetický poplatek za 1 výběr. Uvažovali jsme klienta, který by vybíral tisícikorunu dvakrát, čtyřikrát a osmkrát do měsíce, a střídal bankomaty České spořitelny a ostatních bank. Porovnejte si výsledné náklady s poplatkem vaší banky za bankomatovou návštěvu a poznáte, zda byste mohli ušetřit.

Kolik zaplatíte za 1 výběr z bankomatu při založení "bankomatového účtu"
Banka
Celkové měsíční náklady přepočtené na 1 výběr z bankomatu
při 2 výběrech měsíčně
při 4 výběrech měsíčně
při 6 výběrech měsíčně
Česká spořitelna v 1. roce

27,70 / 17,2*

21,10 / 10,60*

18,90 / 8,40*

v dalších letech

33,70 / 23,2*

24,10 / 13,60*

20,90 / 10,40*

Raiffeisenbank

19

14,50

13

Živnostenská banka v 1. roce

6

28

35

v dalších letech

12

31

37


*) při používání výhradně bankomatů České spořitelny

U České spořitelny a Živnostenské banky dostanete platební kartu v první roce zdarma.
K nákladům je nutné připočítat poplatek vaší banky za příkaz k úhradě do jiné banky (pokud budete posílat ze svého hlavního účtu peníze na výběry na "bankomatový" účet).

Kalkulačku, mapu a hlavně pevné nervy

Na lepší (tedy levnější) časy se zatím rozhodně neblýská, na druhou stranu se v nejbližší době nepředpokládá další zdražování. Banky se teď snaží rožšířit své vlastní sítě, aby mohly svým zákazníkům nabídnout dostatečné pokrytí. To si ale vyžádá vysoké náklady a čas. Nám tak nezbývá nic jiného, než si s kalkulačkou v ruce přepočítat sazebník a v mapě zakroužkovat "své bankomaty", založit jiné konto, anebo konečně poslechnout banky a začít platit kartou naplno. Tiše můžeme závidět našim slovenským sousedům, kteří si stále mohou nulových či několikakorunových poplatků za výběry.

Souhlasíte s výší poplatků za výběry hotovosti z bankomatů? Začali jste kvůli vyšším poplatkům hledat jen přístroje vaší banky? Máte nějaký tip, jak ušetřit? Napište nám, těšíme se na vaše reakce.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-55
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 40 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 4. 2002 10:36, PS

Navím, jestli je vhodné radit až z takové dálky, jako je USA. Pokud jde o poplatky, máme opravdu co závidět. Ale sám popisujete, a to je pro mě nepochopitelné, jaká je zvláštní koncepce debetní vs kreditní karta v USA. Co to znamená, že obchodník nepřijímá kreditní karty a přijímá debetní? Obchodník přece přijímá karty určitého druhu (z bankovních: EC/MC, Visa, Visa Electron, Maestro). Libovolná z těchto karet může být jak debetní, tak kreditní, a obchodník to vůbec nepozná. V Evropě (a nejen v ČR) je 70% karet debetních - a to je celkem logické, protože drtivá většina výdajů jsou běžné nákupy. V Evropě je kreditní karta prostě jen vhodným doplňkem ke kartě debetní. Několikatýdenní bezúročné období, které je nabízeno u většiny kreditních karet v ČR, totiž není téměř žádným přínosem. Holt v Evropě je asi tech "prosťáčků" mnohem méně než v USA, ale situace se bohužel mění i u nás....stačí se podívat, kolik lidí v ČR si pořídilo suverénně nejnevýhodnější úvěrové karty typu OK a Yes, jejichž snad jedinou výhodou je, že není až takový problém je získat....

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 4. 2002 8:30, HradilDu

Obchodníkům sráží banky obvykle 2 až 3 % z částky, tedy celkem dost. Když vezmeme rabat asi 20 %, je to skutečný desátek. Zvlášť u malých obchůdků to může být dost citelné. Na druhou stranu nemají problémy s hotovostí (počítání, odnášení do banky ...) a zákazníci většinou utratí kartou víc.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (40 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zrušení účtu není za hubičku

1. 3. 2002 | Dušan Hradil | 1 komentář

Zrušení účtu není za hubičku

Kdo chce zrušit běžný účet, měl by si vše dobře promyslet. Banky totiž mají pro odcházející klienty nemilé překvapení – poplatky ve výši několika stovek korun. Chcete vědět, kolik vám... celý článek

Bankomatová válka? Ještě ne...

1. 10. 2001 | Dušan Hradil

Bankomatová válka? Ještě ne...

Letošní podzim měl být ve znamení vyšších poplatků za výběry z bankomatů. Bankovní domy ale zatím zvýšené náklady na klienty nepřenesly a poplatková válka mezi bankami se odkládá.

Kolik stojí bankomaty

13. 4. 2001 | Dušan Hradil

Kolik stojí bankomaty

Minulý týden se rozvířila debata o výši poplatků za výběry z bankomatů. Vše odstartovala Česká spořitelna ohlášením úmyslu zvýšit servisní poplatky. Nakolik je její požadavek oprávněný... celý článek

Partners Financial Services