Pomoc po povodních: Výběry peněz z bank a úvěry bez poplatku

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 11. 8. 2010
Pomoc po povodních: Výběry peněz z bank a úvěry bez poplatku
Klienti dvou českých bank, které vytopily povodně, mají možnost vybrat peníze vázané na termínovaných účtech bez poplatku. Zdarma bude i změna splácení úvěrů. Ostatní banky budou řešit každou podobnou žádost individuálně.

Komerční banka a Česká spořitelna nabízejí svým klientům, které zasáhly víkendové povodně, že se bez pokut dostanou k penězům na termínovaných účtechči vkladních knížkácha mohou dostat výhodný úvěr na obnovu zničené domácnosti. Ostatní bankyslibují, že pokud se na ně postižený klient obrátí například s žádostí o odklad splátek úvěrů, případ posoudí a pokusí se mu vyjít vstříc.

Dostupnost bankovních služeb ve vyplavených severních Čechách zůstává dobrá. Omezení hlásí pouze Komerční banka, které velká voda zničila pobočku ve Frýdlantu v Čechách, a Česká spořitelna, která dočasně přišla o pobočky ve Frýdlantu a v Chrastavě. Klienti musí jít na jinou pobočku, zpravidla v Liberci.

Výběr peněz z termínovaných vkladů, spořicích účtůa vkladních knížek bude bez sankcí za předčasný výběr v Komerční bance a České spořitelně až do konce října. Za normálních okolností platí, že peníze jsou na termínovaných účtech vázány na předem stanovenou dobu, po kterou je klient nesmí vybrat. U vkladních knížek zase často komplikuje přístup k penězům výpovědní lhůta.

Povodně

Foto: Dreamstime

U České spořitelny mají tyto zvýhodněné výběry peněz jednu podmínku. „Klient musí přinést potvrzení z obecního či městského úřadu, že byl postižen povodněmi,“ vysvětluje Kristýna Havligerová, mluvčí České spořitelny. Komerční banka žádné speciální potvrzení nevyžaduje, stačí čestné prohlášení, že dotyčného vyplavila velká voda.

U Komerční banky a České spořitelny si vytopení klienti bez poplatků mohou změnit parametry splácení úvěrů. U hypotékposkytuje Česká spořitelna odklad splátek, tedy jistiny a úroků, na šest měsíců. Za tuto změnu klienti nezaplatí nic navíc. Musí ovšem přinést potvrzení od pojišťovny, že jejich nemovitost byla poškozena povodní. „Komerční banka nabízí možnost úpravy splátkového kalendáře. Snížení splátek nebo dočasné přerušení splácení umožní Komerční banka bez sankcí a poplatků,“ říká Radko Belada, vedoucí marketingu pro retailové bankovnictví Komerční banky.

Lidé, kteří si budou potřebovat na opravy poškozených domů a bytů půjčit, získají v Komerční bance a České spořitelně spotřebitelské úvěry s úrokovými sazbami, které jsou nižší než u standardních úvěrů. „Hotovostní úvěr je za osm procent ročně, spotřebitelský úvěrza 6,25 procenta ročně. Navíc klient může získat odklad splátek o šest měsíců,“ dodává Havligerová z České spořitelny. I tato výhoda bude vázána na potvrzení o vytopení.

V Komerční bance lze získat spotřebitelský Povodňový úvěr od 30 tisíc korun až do 2,5 milionu korun bez poplatku za vyřízení a za správu úvěrového účtu a s úrokovou sazbou nižší o dva a půl procentního bodu oproti standardní nabídce. U půjčky 200 tisíc korun na šest let by klient zaplatil místo 11,27 procenta ročně 8,77 procenta. Jde o orientační úrokové sazby pro tento typ úvěru. Žadateli postačí opět čestné prohlášení, že byl postižen povodněmi.

Ostatní banky speciální produktové akce klientům z povodňových oblastí nenabízejí. Spíše hodlají reagovat na individuální požadavky klientů, ať už jde o úpravu splácení stávajících úvěrů či přístup k penězům z termínovaných či spořicích účtů.

Do pomoci postiženým povodněmi se banky zapojují také přímou finanční pomocí či prací vlastních zaměstnanců. UniCredit Bankadresnou finanční pomoc směřuje do postižených oblastí přes organizaci Člověk v tísni. Půjde buď o příspěvek z peněz určených na charitu a sponzoring či o dary zaměstnanců banky, kteří je budou moci vkládat na speciálně zřízený účet, potvrdil serveru Peníze.cz Tomáš Pavlík, mluvčí UniCredit Bank.

ČSOBa Poštovní spořitelnazapojila své zaměstnance do pomoci v rámci dobrovolnických dvou dnů v úterý a ve středu. S úklidem budou pomáhat v Chrastavě, Bílém Kostele, Hrádku nad Nisou a Frýdlantu.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co udělat, abyste po záplavách dostali peníze od pojišťovny

19. 5. 2010 | redakce Peníze.CZ

Co udělat, abyste po záplavách dostali peníze od pojišťovny

Po opadnutí povodní přijdou na řadu likvidátoři pojišťoven. Poškození jim mohou práci usnadnit, a dostat se tak k rychleji k penězům. Přinášíme základní rady, na co nezapomenout.

Na co máte v práci právo, když vám živel odnese dům

6. 8. 2009 | Eva Sovová

Na co máte v práci právo, když vám živel odnese dům

Záplavy a povodně postihují v Česku i místa, kde se lidé podobných situací dříve nemuseli obávat. Odstraňování následků škod po řádění živlů má i pracovněprávní důsledky. Přinášíme... celý článek

Jak postupovat, když voda odnese či zatopí dům

26. 6. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Jak postupovat, když voda odnese či zatopí dům

Tisíce lidí, kterým nynější povodně poškodily dům, hlásí pojišťovnám škody na majetku. Ve spolupráci s pojišťovnami jsme připravili stručný manuál, jak nejlépe postupovat a na co nezapomenout... celý článek

Dvě třetiny Čechů nemají pojištěnou domácnost

4. 2. 2009 | Věra Tůmová | 18 komentářů

Dvě třetiny Čechů nemají pojištěnou domácnost

Pojištění domácnosti v Česku zdaleka nemá každá rodina. Riziko, že se něco doma přihodí, je podle České asociace pojišťoven ale vysoké. Rozjíždí proto kampaň, aby majetkové pojištění... celý článek

Partners Financial Services