Bez poplatků. No konečně.

Patrik Nacher | rubrika: Komentář | 28. 11. 2007 | 18 komentářů
Bez poplatků. No konečně.
Odpůrci vysokých bankovních poplatků dostali konečně, co chtěli. Polská mBanka nabízí vedení účtu i transakce zdarma. Úspěšná ovšem bude, jen pokud přiměje konzervativní Čechy opustit jistotu svých bank a svěřit své peníze dravé konkurenci.

Budoucnost patří internetu, přehledným a jednoduchým sazebníkům a pokud možno nízkým nebo přímo nulovým bankovním poplatkům. Ne, to není reklama na polskou mBanku, která o víkendu vstoupila na český trh a která se snaží lovit klienty na obsluhu svých produktů přes internet a na nuly u většiny položek v sazebníku. Jde o výsledky soutěže, kterou vyhlásil už na jaře server www.bankovnipoplatky.com spolu s Poštovní spořitelnou (profil, názory). Byla určena studentům, kteří měli napsat esej na téma "Ideální banka v 21. století". Většina z 55 středo- a vysokoškoláků, kteří své texty do soutěže poslali, se shodují, že budoucnost českého bankovnictví je v internetu, v komunikaci přes mobil, ICQ, Skype, či v zapojení biometrických údajů pro zlepšení bezpečnosti transakcí.
Drtivá většina kritizuje i bankovní poplatky. Nelíbí se jim nepřehledné sazebníky, které není možné srovnat s nabídkou jiných bank. Výhrady měli i k rychlosti platebního styku. Studenti přitom často vycházeli ze zkušeností se svými studentskými konty.

Paradoxně v době, kdy porota vybírala ty nejlepší eseje, které postoupí do užšího finále, zahájila svou činnost v Česku zmiňovaná polská mBanka. Jde o internetovou odnož BRE Bank, jejímž majoritním vlastníkem je německá Commerzbank. mBanka chce navázat na úspěch, který má v Polsku s konceptem banky, která si neúčtuje poplatky za základní bankovní služby. První klienti si v ČR už zažádali o zřízení účtu, a hned se tak mohli přesvědčit, že služby, za které se doposud v Česku platilo, platí a zřejmě bude platit, budou zdarma. Ani já jsem neodolal a šel se podívat do nově otevřeného centra na Vinohradech. První, o co jsem požádal, byl, jak jinak, sazebník bankovních poplatků.

Nabídka nové banky zatím vypadá slibně. Nejprve osobní účet (mKONTO): zřízení, vedení, zrušení účtu 0 Kč (slovy nula), veškerý bezhotovostní platební styk nula 0 Kč (ovládaný přes internet). Pokud klient bude chtít ovládat transakce přes operátorky mLinky, budou ho jednotlivé operace stát 12 Kč. Elektronické výpisy 0 Kč. Výpis z účtu v papírové podobě 25 Kč. Vydání platební karty (VISA CLASSIC), roční poplatek za kartu 0 Kč. První tři výběry z bankomatů v ČR 0 Kč a to i přesto, že mBank nemá vlastní síť bankomatů. Čtvrtý a každý další výběr už ale bude za 19 Kč.

Spořící účet eMAX má také zajímavé parametry. Zřízení, vedení či zrušení účtu 0 Kč, bezhotovostní platební styk 0 Kč a roční úroková sazba 3%. Peníze přitom může klient kdykoliv vybrat a úrok je garantovaný bez ohledu na výši vkladu.

To u nabídky hypotéky ihned příjemně zarazí, že poskytnutí úvěru (vyřízení) je zdarma (u jiných bank se zpravidla platí 0,8 % z půjčené částky) a správa hypotéky, stejně jako vedení úvěrového účtu je také zadarmo. Věc na české poměry nevídaná. Všichni, kdo mají hypotéku, se každý měsíc rozčilují, že musí neustále platit oněch zhruba 150 Kč za vedení účtu i přesto, že na účtu dochází pravidelně pouze a jen k jedné operaci. Mimochodem nulou je u mBanky ohodnoceno i předčasné splacení hypotéky.

Nabídka bankovních služeb mBanky je zatím jen základní. Obchodní model mBanky funguje na principu minima nákladů a ovládání veškerých operací přes internet. Banka počítá s tím, že počet poboček bude po celé ČR do konce roku 2008 jen kolem patnácti.

Co k tomu dodat? Stačí dvě slova - no konečně. Uvidíme, jak se bude nabídka banky vyvíjet do budoucna. Doufejme, že se vyplní alespoň některé z následujících předpokladů:
1) že mBank tento svůj záměr neopustí,
2) že to bankovní klienty nakopne a rozhýbe se konzervativní český trh a
3) že se k této bance postupně připojí i jiné banky.
Pokud mBank přinutí konkurenty zlevnit své služby, oceníme to zajisté všichni.

Autor je provozovatelem serveru www.bankovnipoplatky.com.

Přiměje vstup mBanky konkurenční banky ke snížení či zrušení poplatků?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 11. 2007 5:59, Jan

Před dvěma lety jsme stáli před podobným problémem. Pak jsme zvolili FIO družstevní záložnu. Měli jsem k tomu ze začátku výhrady a hlavně obavy. Když jsme zjistili, že u nich máme stejné záruky, jako u banky, že vedení účtu je bez poplatků a že disponibilní peníze můžeme jednoduše přesouvat na vkladové účty a zpět, se zajímavým úrokem, tak jsme neváhali ani hodinu. Příští týden, za ušetřené, ale i na zajímavých úrocích vydělané peníze, budeme dělat besídku pro děti našich zaměstnanců, včetně hodnotných dárků.....

Zobrazit celé vlákno

+62
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 11. 2007 8:20, Fana

Tak ta hypotéka je asi celkem bomba. Už se těším, jak v létě uteču od Hypotéční banky.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ani u mBanky není vše zadarmo

27. 11. 2007 | Věra Tůmová | 28 komentářů

Ani u mBanky není vše zadarmo

Tajnůstkářské otevření internetové mBanky o sobotní půlnoci způsobilo mezi internetovou komunitou v Česku malé pozdvižení. Řada odpůrců bankovních poplatků zažádala o otevření účtu... celý článek

České banky na internetu dohánějí Evropu

26. 11. 2007 | Věra Tůmová

České banky na internetu dohánějí Evropu

Velké tuzemské banky připravují modernizaci aplikací internetového bankovnictví. Kromě správy účtu bude možné brát si přes internet půjčky či investovat do podílových fondů. Banky rovněž... celý článek

Převedení běžného účtu mezi bankami bude jednodušší

21. 11. 2007 | Jan Stuchlík

Převedení běžného účtu mezi bankami bude jednodušší

Změnit banku by už nemusela být noční můra. Peněžní ústavy by měly přechod ke konkurenci samy klientům usnadnit. Třeba tím, že na jejich žádost převedou informace o trvalých platebních... celý článek

Osmimiliardová radost velkých českých bank

19. 11. 2007 | Věra Tůmová

Osmimiliardová radost velkých českých bank

Největší tuzemské banky vykázaly za tři kvartály letošního roku dobré výsledky a pravděpodobně si tento trend podrží i v dalším roce. Pomůže jim svižný hospodářský růst i chuť Čechů... celý článek

Jedno číslo účtu na celý život? Zatím ne.

15. 10. 2007 | Jan Jedlička

Jedno číslo účtu na celý život? Zatím ne.

Bankovní balíčky komplikují přechod klientů ke konkurenční bance a brzdí tak konkurenci, tvrdí evropská skupina expertů. Ta navrhuje i zavedení celoevropské přenositelnosti čísel bankovních... celý článek

Partners Financial Services