Přežijí bankovní pobočky rok 2020?

Přežijí bankovní pobočky rok 2020?
Banky rozšiřují elektronické bankovnictví a zvýhodňují ty, kteří je využívají. Řada z nich má ovšem zároveň pobočkovou síť pro ty, kteří vyžadují služby na přepážce, což činnost bank prodražuje. Přijde tedy někdy doba, kdy bankovní pobočky zmizí a bude existovat jen elektronické bankovnictví?

Modernizace bank ve vyspělých zemích kdysi sváděla k názoru, že bankovní domy v klasické podobě zaniknou a místo poboček budou časem zákazníci obsluhováni pouze elektronicky. To se však, přes velký pokrok, který byl v tomto směru učiněn, alespoň prozatím, nepotvrdilo.

Některé výzkumy totiž ukazují, že i část klientů, kteří plně využívají elektronické bankovnictví, požaduje alespoň jednou za rok osobní kontakt s bankéřem a navštíví proto banku. Pokud potřebujete změnit osobní údaje, vyžadují navíc některé bankovní instituce, přinejmenším v ČR, osobní návštěvu pobočky.

Některé banky mají přitom pobočky v každém významnějším domácím městě. To je pro klienty, kteří nevyužívají elektronické bankovnictví, velmi důležité, v praxi to však služby bank prodražuje. A zřejmě přispívá, spolu s nedostatečnou konkurencí (viz článek Banky úmyslně komplikují poplatky, říká Warren Buffett), k tomu, že jsou poplatky řady bank vysoké. 

Část klientů bude nejspíš nadále využívat pobočkovou síť, protože neumějí zacházet s počítačem, natož aby se dokázali napojit na internet. Dalším by chyběl osobní kontakt. Banky nicméně klienty postupně tlačí, a to zejména svou poplatkovou politikou, k tomu, aby využívali elektronické bankovnictví. Zatím se však – viz zkušenosti z vyspělých zemí - o rušení poboček neuvažuje.

Přijde nicméně někdy doba, kdy přestaneme chodit do banky a vše bude probíhat jen elektronicky? Pokud si myslíte, že ano, kdy k tomu podle vás dojde? NAPIŠTE NÁM, CO SI O TOM MYSLÍTE A PŘEČTĚTE SI NÁZORY OSTATNÍCH.

AUTOR NEJZAJÍMAVĚJŠÍHO DISKUSNÍHO PŘÍSPĚVKU, KTERÝ BUDE ZVEŘEJNĚN DO 15.00 HODIN V PONDĚLÍ 14. ÚNORA ZÍSKÁ KNIHU ZNÁMÉHO ČESKÉHO EKONOMA PAVLA KOHOUTA FINANCE PO KRIZI. POKUD O NI CHCETE SOUTĚŽIT, MUSÍTE ALE UVÉST U PŘÍSPĚVKU SVŮJ E-MAIL, PŘÍPADNĚ KONTAKTNÍ ADRESU. JINAK VÁS NEBUDEME MOCI KONTAKTOVAT

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

22. 2. 2011 23:32 | Milan Horák

Myslim si, ze urcite rok 2020 preziji, pokud teda my vsichni prezijeme rok 2012! :-) Ale urcite vidim budoucnost spise v bankach, ktere maji nejaky osobnejsi pristup ke klientum jako treba nabizeji privatni banky, nez v nasich typicky ceskych institucich, ktere neumi nic jineho nez akorat vybirat od majitelu uctu nesmyslne poplatky. Pral bych ceskym bankam, aby se jim jejich priserny neinformovany a neprofesionalni pristup vratil na odlivu zakazniku. Pak by se trh procistil a zacal by byt vice kompetitivni. V tom vidim budoucnost, ale to se asi nestane, to se zase pohybujeme na hrane utopie kor v cechach bohuzel... :/
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 2. 2011 20:43 | Rada

Před chvílí mě jeden možný důvod pro hustou síť poboček napadl - někdo v ČS vymyslel, že v tom lidi budou vidět výhodu a že si kvůli tomu nějakou službu ČS pořídí. A to, že ty pobočky něco stojí, to přece běžného klienta nenapadne že...

K tomu by se ale spíš hodilo zlevnit výběr hotovosti v bance a zlevnit převodní příkaz provedený na pobočce. Pak by to do sebe zapadalo a mohlo by to i někoho oslovit.

Případně by bylo potřeba vysvětlit lidem, že pobočky jsou vlastně takové obchody do kterých by měli chodit nakupovat produkty, které ještě nemají (jejich následnou správu samozřejmě budou provádět přes internet). Spousta lidí si podle mě myslí, že jsou hlavně kvůli výběru hotovosti, zadání příkazu k úhradě atd. Pak musí být nutně zmateni z toho, že za výběr hotovosti v jedné z mnoha poboček vyfásnou pokutu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 2. 2011 10:38 | Alda

Rozhodně nejde souhlasit, že by bylo rozumné aby pobočky vymizeli jak píšeš Denisko. Konzervativnost lidí je založena na bezpečnosti a ta je v případě elektroniky přece jen rizikovější. Jsou služby, které přeci jen nejde udělat bez poboček a poradci v terénu neobsahují takové zkušenosti a znalosti jaké by bylo třeba (troufám si říci, že tak 90% "jak píšeš pojištováku" nevyhovují tzv. kompletnímu finančnímu poradenství)- jsou to ale dobří obchodníci. Což je dobré pro jejich business, ale kolikrát méně dobré pro klienty. S tím se můžeme setkávat denně. Bohužel...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 2. 2011 9:39 | Alda

Spousta kleintů je konzervativně zaměřená, tzn. vždy bude třeba kamenných poboček. Nemám strach o to, že by se pobočky rušily z důvodu efektivnosti elekronického bankovnictví. Vždy budou klienti potřebovat pobočku - úvěry, investice v hotovosti, bezpečnostní schránky, osobní bankéři a jejich přístup... je spousta aspektů, proč mít kamenné pobočky. Elektronika nám jen ulehčí každodenní práci a nabídne pohodlí.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 2. 2011 21:34

Zajímavé je, že finanční poradci většinou klientovi doporučí ten Hypoteční úvěr, kde mají největší odměnu. V bankovní svéře se pohybuji a buďme k sobě upřímní, peníze lákají a když klienta přesvědčíte, máte vyděláno.. Chtěl bych vidět poradce, který by přijal odměnu za zprostředkování 15.000, místo 21000 Kč... Právě že finanční poradci využívají finanční negramotnosti lidí u nás...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 2. 2011 21:29

...Jestli Vám to uniká, tak to je ten důvod, proč nemáte v bankovnictví to štěstí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 2. 2011 11:51 | Rada

Pravděpodobně do bankomatů, které umí přijímat hotovost. Několik už jich je v provozu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 2. 2011 19:50 | Lanza

Kam zanesou obchodníci tržbu, až nebudou pobočky?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 2. 2011 15:00 | Rada

Doufám, že nedojde k výraznému rušení poboček v následujících třech letech. Aktuálně se snažím sehnat práci v bance a vzhledem k nulové praxi v oboru pravděpodobně začnu na přepážce banky (pokud mě vůbec vezmou). Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by banky chtěly ve velkém rušit pobočky. Některé se naopak snaží mít je na každém rohu (smysl tohoto počínání mi bohužel zatím uniká).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 2. 2011 8:37 | Denisa M.

Zdravím všechny :-),
myslím si, že by bylo postupem času rozumné a to hlavně pro banky a stát, když by bankovní pobočky úplně vymizely a byla by pouze elektronická forma.
Myslím, že časem k tomu dojde, i když třeba ne úplně, ale minimálně z 80% se pobočky zruší a zústanou pouze některé pro konzervativní lidi, kteří toho využijí.Dalším aspektem budou poplatky za přepážkové služby.Myslím, že si lidé hodně rozmyslí, jestli se naučí s počítačem a budou využívat bankovnictví ,,zdarma" nebo budou trávit svůj drahocenný čas cestou do pobočky a ještě za to zapltí.
Ale hlavně si myslím, že lidé postupem času dají na rady tzv. nezávislých finančních poradců a nebudou tedy muset chodit do bank. Ještě stále je zde zakořeněno, že finanční poradce = pojišťovák, ale z převážné části tomu tak není. Navíc člověk, který sedí v bance má do finančního poradenství a plánování hodně daleko.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 10 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

A kdo platí ty pobočky na každém rohu, Tomáši?

10. 2. 2011 | Michal Höschl | 41 komentářů

A kdo platí ty pobočky na každém rohu, Tomáši?

Reklamám na Českou spořitelnu se nedá utéct. A také se – aspoň podle těch reklam – nedá utéct jejím pobočkám. Jsou na každém rohu, vedou do nich každé třetí dveře. Kolikpak asi provoz... celý článek

Banky úmyslně komplikují poplatky, říká Warren Buffett

8. 2. 2011 | Fabiano Golgo | 5 komentářů

Banky úmyslně komplikují poplatky, říká Warren Buffett

Přesně to si myslí nejbohatší muž planety Warren Buffett. Investorský guru, přezdívaný "věštec z Omahy", to řekl v exkluzivním rozhovoru pro server www.bankovnipoplatky.com.

Tomáš Prouza: Má stát regulovat bankovní poplatky?

8. 2. 2011 | Tomáš Prouza | 11 komentářů

Tomáš Prouza: Má stát regulovat bankovní poplatky?

Stát nemá rozhodovat o tom, jestli stojí převod z jedné banky do jiné dvě koruny nebo deset, ale měl by zajistit dvě jiné věci – transparentnost a srovnatelnost.

Absurdita roku: vyhraje bankovní poplatek za výběr na přepážce z vlastního účtu?

7. 2. 2011 | František Mašek | 5 komentářů

Absurdita roku: vyhraje bankovní poplatek za výběr na přepážce z vlastního účtu?

Do konce února je možné vybírat z pěti favoritů nejabsurdnější bankovní poplatek roku 2010. Podle účastníků ankety dostal zatím v prvním kole nejvíce hlasů poplatek za výběr na přepážce... celý článek

Má proti vysokým bankovním poplatkům zasáhnout stát?

3. 2. 2011 | redakce Peníze.CZ | 34 komentářů

Má proti vysokým bankovním poplatkům zasáhnout stát?

Češi si často stěžují, že jsou poplatky v bankách příliš vysoké a často dokonce absurdní. Protiargument zní, že vše vyřeší konkurence. Známý investor Warren Buffett ovšem tvrdí, že... celý článek

Partners Financial Services