Světové trhy: v hlavní roli Irsko a Čína

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 24. 11. 2010
Světové trhy: v hlavní roli Irsko a Čína
S finančními trhy v minulém týdnu nejvíce hýbalo zvýšení povinných minimálních rezerv v Číně a záchrana irských bank. Akciím na pražské burze se opět příliš nevedlo.

Zprávy o nečekaném zvýšení indexu ekonomického sentimentu ZEW za listopad či nečekaně rychle rostoucí indexu průmyslové aktivity v Americe byly ignorovány. V hledáčku investorů byla Čína. A ta tahá za brzdu, seč může. Sotva se finančníci oklepali ze zprávy, že čínská centrální banka zvyšuje signální úrokovou sazbu, přichází s dalším krokem. V pátek zvýšila minimální povinné rezervy domácích bank o 0,5 procentního bodu. Čína tím bojuje proti inflaci, neboť čínská ekonomika roste o nějakých 10 % (tedy můžeme-li věřit čínské oficiální statistice, což je dost riskantní podnik) a rychlý hospodářský růst zvyšuje tlak i na růst cen. A proč je to pro finanční trhy tak špatná zpráva? Protože je to právě Čína, která táhne světovou ekonomiku. Tedy ne že by globální investoři měli takovou péči o zdražování v Číně, ale znervózňuje je představa, že by se kolečka světové ekonomiky mohla ještě víc zadřít. Vyhlídky na nižší růst v Číně tak vedly k výprodejům rizikových aktiv.

Druhý silný impuls pro obchodování přišel z Irska. Investoři se na začátku týdne strachovali o osud irských bank, ale ke konci týdne začala převládat víra v pomoc z eurozóny. Ta se o víkendu potvrdila. Ministři financí eurozóny v neděli odsouhlasili finanční pomoc pro Irsko. Pomoc Irsku na finanční trhy přinesla dočasný optimismus.

Světové akciové trhy

Akcie v minulém týdnu povětšinou stagnovaly či rostly. Už druhý týden se nejvíce dařilo japonskému akciovému indexu NIKKEI 225. Ten ještě dojížděl na dobré zprávy z domácí ekonomiky (japonský hrubý domácí produkt podle předběžných údajů vzrostl ve třetím kvartále o 0,9 %, což je víc, než se čekalo). Nyní už ale technické indikátory varují před tzv. překoupeností japonských akcií. Panevropský index DJ STOXX 600 končí týden jen o desetinu procenta níž, než kde ho začal – u hladiny 269 bodů.

Pražská burza

Index PX v minulém týdnu stagnoval. Většina titulů sice zaznamenala mírné ztráty, ale pražskou burzu od propadu zachránily hlavně akcie Erste Bank. Ty mají totiž velkou váhu v indexu a prorazily hladinu 800 Kč směrem nahoru tak, jak jsme psali v minulém týdeníku. Oproti tomu akcie ECM se propadly skoro o 19 %. Tento developerský titul předvádí velké výkyvy ceny akcie běžně. Za tento skok mohly nečekané hospodářské výsledky, které hlavně kvůli ztrátě z přecenění investic do nemovitostí přinesly zklamání: čistá provozní ztráta se proto prohloubila na 46,8 mil. EUR.

SPAD

Výrobce softwaru pro správu videa KIT Digital ohlásil novou emisi akcií. Podle prohlášení společnosti chce vydat až osm milionů nových akcií, což je zhruba třetina stávajícího počtu. Tato zpráva akciím KIT Digital přirozeně neprospěla. Investoři mají pocit, že vydáním nových akcií se jejich podíl jaksi „rozmělní”. Akcie si proto v minulém týdnu odepsaly

2 %. Investoři pozapomínají, že vydáním nových akcií se zvýší i aktiva společnosti a klíčové pro cenu akcie by mělo být až to, jak společnost s těmito aktivy naloží. Při perspektivní investici by proto vydání nových akcií nemělo být důvodem k poklesu ceny akcie. Jenže o plánech KIT Digital toho mnoho nevíme. Ba co víc, finanční trhy ani příliš nezajímají.

Těžební společnost New World Resources představila výsledky za třetí čtvrtletí tohoto roku. Čistý zisk NWR ve třetím čtvrtletí roku dosáhl 48,51 mil. EUR, zatímco finanční trh sázel na 70 mil. EUR. Hospodářské výsledky jsou proto velkým zklamáním.

Jádro problému tvoří nižší než očekávaná těžba uhlí a následně nižší tržby. Společnost to vysvětlila přechodnými geologickými vlivy a poklesem produkce surového železa v regionu. Společnost očekává, že tyto vlivy se ve čtvrtém kvartále už nebudou opakovat. My si ale nejsme tak jistí. Zatímco o přechodných geologických vlivech si netroufáme mnoho soudit, tak produkce surového železa se podle nás zázračně nevzpamatuje. Produkce oceli u hlavních odběratelů NWR se sice v prvních 9 měsících tohoto roku zvýšila o 36 %, ale stále zůstává 13 % pod úrovní z roku 2008. Přelévání ekonomického zpomalení ze západních ekonomik nyní přispěje spíše ke snížení produkce než k jejímu zvýšení. Tím pádem poklesne poptávka po uhlí. Očekáváme proto, že společnost NWR bude mít problémy s naplněním produkčního cíle roku 2010 a začátek roku 2011 se také ponese ve duchu zpomalování poptávky. Tím pádem společnost NWR nebude moci těžit z rostoucích cen uhlí.

Více se lze dočíst v rámci balíčku informací Akciový Orel na stránkách www.nextfinance.cz .

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Světové trhy znervózňuje situace Irska

18. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Světové trhy znervózňuje situace Irska

Minulý týden dění na finančních trzích ovlivňovaly jak nové statistiky, tak i obnovená diskuze ohledně zadlužení evropských států. To se dotklo i pražské burzy, kde si index PX odepsal... celý článek

Americká centrální banka potěšila finanční trhy

10. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Americká centrální banka potěšila finanční trhy

Americká centrální banka (Fed) oznámila, že podpoří finanční trhy nákupem státních dluhopisů za 600 miliard dolarů. Drtivou většinu investorů to povzbudilo k nebývalé aktivitě.

Akcie na dobré hospodářské výsledky minulý týden nereagovaly

3. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie na dobré hospodářské výsledky minulý týden nereagovaly

Ani dobré výsledky světových ekonomik nepřiměly akcie k výraznějšímu růstu. Finanční trhy totiž vyčkávaly na blížící se zasedání Americké centrální banky (Fed).

Světové trhy bedlivě sledují Čínu

27. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Světové trhy bedlivě sledují Čínu

Vývoj čínského hospodářství je stále rozhodujícím faktorem, na který reagují ostatní světové ekonomiky. Čína tak i nadále určuje poměrně optimistickou náladu na trzích. Na pražské burze... celý článek

Světové trhy hlásí mírný optimismus. Pražskou burzu táhne dolů ČEZ

20. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Světové trhy hlásí mírný optimismus. Pražskou burzu táhne dolů ČEZ

Na konci minulého týdne vládla na světových trzích optimistická nálada. Naopak pražská burza značně oslabila. Zasloužily se o to především akcie energetického koncernu ČEZ, které si... celý článek

Partners Financial Services