Petr Zajíc: Při výběru akcií používejte selský rozum

Michal Šolin | rubrika: Rozhovor | 24. 11. 2010
Petr Zajíc: Při výběru akcií používejte selský rozum
Probíhá druhá vlna kvantitativního uvolňování v USA. Otázkou je, jak na to budou reagovat ekonomiky a trhy. Pokud se v Americe z důvodu oslabujícího dolaru sníží spotřeba, mohou si v Číně s tím svým oblečením vytapetovat, říká trochu s nadsázkou Petr Zajíc, portfoliomanažer investiční společnosti Pioneer Investments.

Když se ohlédnete od začátku roku 2010 až po současnost, co vás jako portfoliomanažera nejvíce překvapilo, a co se naopak vyvíjelo podle vašich odhadů?

Petr Zajíc (PZ): V průběhu celého roku jsme si uvědomovali, že je situace specifická a stát se může fakticky cokoli. Takže se vlastně nedá říct, že by nás něco vyloženě překvapilo. Pravdou však je, že jsem na začátku letošního roku byl poněkud pesimističtější na druhou polovinu roku i s ohledem na to, že končily různé stimulační balíčky a bylo otázkou, jak se s tím ekonomiky poperou. Určitě neočekávané bylo také vysoké tempo růstu na podzim, kdy už září, které historicky patří na akciových trzích mezi slabší měsíce, bylo velice úspěšné.

Jak podle vás v dalších čtvrtletích ovlivní druhá vlna kvantitativního uvolňování v USA ekonomiku a jaký to bude mít vliv na riziková aktiva a dolar?

PZ: Myslím si, že obecně pro americkou ekonomiku je QE (Quantitative Easing) pozitivní, jelikož zajišťuje na finančních trzích příliv likvidity, což asi ekonomice ani akciovým trhům nemůže v současnosti nijak ublížit. Otázkou je, jak to bude ovlivňovat vývoj měn – již na zasedání G-20 byla Amerika obviněna, že svým kvantitativním uvolňováním podporuje export. To v případě rozvíjejících se zemí kvůli posilování lokální měny může snížit konkurenceschopnost vyváženého zboží.

Otázkou také je, jak na QE bude reagovat inflace, to je jedna z našich obav týkajících se druhé poloviny příštího roku. Už v tuto chvíli se objevují proinflační tlaky v rámci zvyšujících se cen komodit. To může představovat problém pro firmy z hlediska udržení profitability, protože budou muset inflaci promítnout do koncové ceny pro zákazníka. Podstatné však je, že zvýší-li se inflace, budou muset centrální banky zvýšit úrokové sazby. Jak na to zareagují ekonomiky a akciové trhy, je nejistota, kterou vidím v druhé polovině příštího roku.

Jaké máte vyhlídky na emerging markets?

PZ: Z makroekonomického pohledu jsou na tom relativně dobře. Emerging markets typu Ruska, Indie nebo Turecka mají pozitivní demografické podmínky a roste tam bohatství střední třídy, tudíž i spotřeba. Čím dál více se bude zvyšovat jejich nezávislost na exportu.

Jiný obrázek je však na trzích. Obecně je známo, že by se mladé trhy měly obchodovat s určitým diskontem oproti rozvinutým trhům. Historicky se valuační diskont pohyboval v rozmezí 20 až 40 %. To znamená, že obchodují-li se americké akcie v poměru P/E 15, tak emerging markets by se měly obchodovat za 11. Podíváme-li se však na současná čísla, P/E amerických akcií je 12 a u emerging markets se pohybuje v průměru kolem 13, čili emerging markets se obchodují dokonce s malou prémií oproti rozvinutým trhům. Emerging markets jsou v zásadě z mnoha důvodů rizikovější a měly by se obchodovat s diskontem. Investice do nich budou podle mě trendem i nadále, avšak byl bych selektivní nejen u regionů, ale i u jednotlivých titulů.

Jaké máte v portfoliu nejoblíbenější sektory a tituly?

PZ: Mnou spravovaná portfolia se zaměřují na evropské a globální akcie, nikoli na mladé trhy. Princip naší metody "Bottom Up" tkví v tom, že po analýze vybíráme do portfolia jednotlivé tituly podle určitých kritérií. Region a sektor pro nás představují až sekundární efekt výběru jednotlivého titulu, tzv. stock pickingu. Prioritně máme požadavky na cashflow firmy, tržby, valuaci a řadu dalších ukazatelů, kde vyznamnou roli hraje porovnání poměrového ukazatele EV/CE (Enterprise Value/Capital Employed) vůči ROCE (Return on Capital Employed), který odhaluje společnosti, jejichž profitabilita (ROCE) je trhem nedostatečně oceněna (nízké EV/CE).

Výhodou tohoto modelu je mimo jiné to, že je schopen ukázat příležitosti, které trh diskontuje oproti našim očekáváním, očisťuje ocenění od vlivu případných účetních operací, neboť se soustřeďuje na operační ziskovost firem. A v neposlední řadě je použitelný i napříč sektory. Změna vah sektoru pak přichází na řadu při krátkodobém, taktickém nastavení portfolia. Pokud například očekáváme korekci, tak se zaměřujeme na defenzivnější tituly, například ze sektoru farmacie nebo telekomunikací.

Pokud bych měl být konkrétní v případě jednotlivých titulů, tak v letošním roce patří k nejúspěšnějším titulům v portfoliu akcie francouzské společnosti Louis Vuitton, kde jsme sázeli hlavně na jejich expozici vůči mladým trhům, na nichž vidíme obrovský růst spotřeby luxusního zboží, Podobný případ expozice vůči emerging markets jsou také akcie Adidasu nebo Vodafonu, který je navíc atraktivní díky svému dividendovému výnosu. Solidní výkonnost v letošním roce pak zaznamenali zejména výrobci automobilů či automobilových součástek, v našem případě máme v portfoliu akcie Volkswagen, výrobce nákladních automobilu MAN či původně výrobce pneumatik Continental, který se ovšem v současnosti zaměřuje mimo jiné i na komponenty pro elektromotory. U výrobců automobilů jsem však do budoucna trochu opatrnější, neboť právě oni mohou být první zasaženi rostoucími cenami materiálů.

Zbytek si přečtete na: investicniweb.cz .

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jsou opravdu dny kapitalismu sečteny?

22. 11. 2010 | Arsen Lazarevič | 15 komentářů

Jsou opravdu dny kapitalismu sečteny?

Byla finanční krize nezbytná a svědčí o nestabilitě kapitalismu v současné podobě, nebo jsou její příčiny jiné? O tom se vedou diskuse, mnohdy s ideologickým podtextem. Bližší pohled... celý článek

Lukáš Vácha: Investoři se stále drží při zdi

22. 11. 2010 | Petr Novotný

Lukáš Vácha: Investoři se stále drží při zdi

Investoři se musejí v příštím roce připravit na téměř jistý pokles výkonnosti dluhopisů. Prostor pro růst mají naopak stále relativně levné akcie a některé alternativní investice, říká... celý článek

Martin Mikulášek: Jak sestavit portfolio z podílových fondů

18. 11. 2010 | Michal Šolin | 3 komentáře

Martin Mikulášek: Jak sestavit portfolio z podílových fondů

Široce diverzifikované portfolio z podílových fondů samozřejmě sestavit lze, zásadní je však to, komu jsou peníze svěřovány. Jaké jsou parametry výběru fondu a na co si dát pozor? Rozhodně... celý článek

Světové trhy znervózňuje situace Irska

18. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Světové trhy znervózňuje situace Irska

Minulý týden dění na finančních trzích ovlivňovaly jak nové statistiky, tak i obnovená diskuze ohledně zadlužení evropských států. To se dotklo i pražské burzy, kde si index PX odepsal... celý článek

Americká centrální banka potěšila finanční trhy

10. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Americká centrální banka potěšila finanční trhy

Americká centrální banka (Fed) oznámila, že podpoří finanční trhy nákupem státních dluhopisů za 600 miliard dolarů. Drtivou většinu investorů to povzbudilo k nebývalé aktivitě.

Partners Financial Services