Akcie na dobré hospodářské výsledky minulý týden nereagovaly

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 3. 11. 2010
Akcie na dobré hospodářské výsledky minulý týden nereagovaly
Ani dobré výsledky světových ekonomik nepřiměly akcie k výraznějšímu růstu. Finanční trhy totiž vyčkávaly na blížící se zasedání Americké centrální banky (Fed).

Statistiky minulého týdne byly vcelku optimistické. Dobré zprávy přišly z americké ekonomiky. Chicagský index nákupních manažerů vzrostl víc, než se čekalo, a mile překvapila i osobní spotřeba (zatímco předběžný hrubý domácí produkt dopadl v souladu s očekáváním). Ani Evropa nezůstala pozadu. Ekonomika Velké Británie roste víc, než se čekalo, a ratingová agentura Standard & Poor´s jí následně zlepšila rating. Zlepšování ekonomické situace potvrzuje i švédská centrální banka, která zvýšila švédskou klíčovou sazbu o 25 bazických bodů na 1 %. Jenže finanční trhy upřely svou pozornost na blížící se zasedání americké centrální banky a ignorovaly všechno ostatní. Výsledkem bylo, že na finančních trzích vládla velká volatilita, ale ve výsledku se toho moc nezměnilo a akcie i měnové kurzy z většího nadhledu stagnovaly.

Světové akciové trhy

Minulý týden se na nás ze všech stran hrnuly dobré hospodářské výsledky. Potěšila automobilka Ford, banka UBS i softwarový gigant Microsoft. Jenže akcie na dobré zprávy příliš nereagovaly. Investoři si už svoji dávku optimismu vyčerpali v minulých týdnech. Nyní se čeká na zasedání americké centrální banky a akcie z většího nadhledu stagnovaly. Pohyb hlavních akciových indexů nepřesáhl v týdenním porovnání 1%. Panevropský index DJ STOXX 600 stagnoval u hladiny 266 bodů.

Pražská burza

V minulém týdnu si index PX odepsal titěrných 0,3 %. Nejhůř se vedlo televizní společnosti CME, jejíž hospodářské výsledky při bližším prozkoumání zklamaly. Naopak akcie ČEZ zabránily velkému poklesu indexu PX, neboť korigovaly své ztráty z předchozího týdne, jelikož se investoři už jakžtakž vzpamatovali ze zprávy, že ČEZ nedostane emisní povolenky úplně zadarmo. Erste Bank zveřejnila dobré hospodářské výsledky, ale opatrnost investorů neumožnila růst jejích akcií, které ve výsledku stagnovaly.

SPAD

Společnost Central European Media Enterprises (CME) ve středu oznámila výsledky za třetí čtvrtletí roku 2010. Čistý zisk se zvýšil o 25,0 mil. USD na hodnotu 3,4 mil. USD, přestože společnost vykázala provozní ztrátu. Za lepšími než očekávanými hospodářskými výsledky stojí finanční výsledek firmy. Úrokové náklady se sice zvýšily, avšak společnost vykázala kurzový zisk 62 mil. USD z přecenění dluhu. Jinými slovy, za dobrými výsledky stojí pouze kurzový zisk. To investorům nestačilo a poslali cenu akcie dolů o víc jak 8 % oproti předchozímu týdnu. Vývoj kurzů je sice důležitý pro hospodaření a potažmo cenu akcie, ale přeci jenom je to pouhá hra s čísly. O tom, jak se společnosti daří podnikat, vypovídá provozní výsledek. Následující čtvrtletí přitom očekáváme oživení reklamního trhu díky ekonomickému oživení i sezónním faktorům. Připomeňme, že právě třetí kvartál bývá sezónně nejslabší. A ten už má CME za sebou.

Skupina Erste Bank podle pátečních výsledků vykázala čistý zisk bezmála 265 mil. EUR, což znamená růst meziročně o 16 %. Překonala tak tržní očekávání bezmála o 10 mil. EUR, za čímž stojí hlavně zisk z obchodování, který vzrostl o 45,6 %. Na výsledcích si všímáme především opravných položek na ztráty z půjček, které jsou na úrovni 504,2 mil. EUR. To je nejnižší úroveň za víc jak rok, což je dobře. Opravné položky totiž ukazují na špatné úvěry. Výsledky zapadají do našeho očekávání, že Erste Bank se nemusí v následujících měsících obávat růstu nesplácených úvěrů.

 

Více se lze dočíst v rámci balíčku informací Akciový Orel na stránkách www.nextfinance.cz .

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Světové trhy bedlivě sledují Čínu

27. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Světové trhy bedlivě sledují Čínu

Vývoj čínského hospodářství je stále rozhodujícím faktorem, na který reagují ostatní světové ekonomiky. Čína tak i nadále určuje poměrně optimistickou náladu na trzích. Na pražské burze... celý článek

Světové trhy hlásí mírný optimismus. Pražskou burzu táhne dolů ČEZ

20. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Světové trhy hlásí mírný optimismus. Pražskou burzu táhne dolů ČEZ

Na konci minulého týdne vládla na světových trzích optimistická nálada. Naopak pražská burza značně oslabila. Zasloužily se o to především akcie energetického koncernu ČEZ, které si... celý článek

Investoři se odhodlávají k riskantnějším krokům

13. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ | 7 komentářů

Investoři se odhodlávají k riskantnějším krokům

Minulý týden byl na finančních trzích poněkud hektický. Negativní zprávy o situaci některých evropských ekonomik a chmurné statistiky z amerického trhu práce měly ale opačný efekt,... celý článek

Situace na trzích: Čína drží světovou ekonomiku nad vodou!

6. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Situace na trzích: Čína drží světovou ekonomiku nad vodou!

Statistiky na finančních trzích jsou stále smíšené, a to především kvůli zvýšené nezaměstnanosti v eurozóně. Úspěchy čínského hospodářství však přinášejí naděje a slušné vyhlídky i... celý článek

Ani Fed nedal jasný signál, kudy se mohou trhy dál ubírat

29. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Ani Fed nedal jasný signál, kudy se mohou trhy dál ubírat

Situace na trzích zůstává nejasná. Ze smíšených zpráv z USA si tentokrát investoři vybrali ty dobré.

Partners Financial Services