Investoři se odhodlávají k riskantnějším krokům

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 13. 10. 2010 | 7 komentářů
Investoři se odhodlávají k riskantnějším krokům
Minulý týden byl na finančních trzích poněkud hektický. Negativní zprávy o situaci některých evropských ekonomik a chmurné statistiky z amerického trhu práce měly ale opačný efekt, než by se dalo čekat. Investoři se totiž odhodlali k rizikovějším investicím. Mezi zajímavé zprávy patří vstup Fortuny na pražskou burzu a úspěchy developerské společnosti Orco.

Počátek minulého týdne se opět nesl v nervózním duchu kvůli obavám o další osud eurozóny. Pozornost se zaměřila na Irsko, jehož centrální banka již nepočítá s růstem, nýbrž se stagnací ekonomiky. Nepotěšila ani slova nositele Nobelovy ceny J. Stiglitze, který varoval před nájezdem spekulantů na Španělsko.

Veškeré hrozby byly ale rychle zapomenuty. V pondělí v noci japonská centrální banka oznámila, že je připravena vykupovat nebo brát do zástavy aktiva v celkovém objemu až 419 miliard dolarů. K tomu banka ještě snížila klíčovou úrokovou sazbu v Japonsku na úroveň 0 až 0,1 %. To podpořilo úvahy investorů, že americká centrální banka Fed bude s podobným krokem následovat co nevidět. Ostatně o tom, že americká centrální banka bude pokračovat v uvolňování měnové politiky a například výkupem dluhopisů bude tlačit dolů dlouhodobé úrokové sazby, se spekuluje už dlouho. Tyto spekulace ještě přiživily pochmurné statistiky z amerického trhu práce. Špatné zprávy měly tím pádem opačný efekt. V očekávání brzkého nalití likvidity na finanční trhy si investoři dodali odvahy k rizikovějším investicím.

Světové akciové trhy

Světové akciové trhy v minulém týdnu rostly. Vidina brzkého uvolnění měnové politiky v Americe vyhnala hlavní akciové zisky do zisků 1 % až 3 %. Akcie navíc podpořila americká výsledková sezóna. Výrobce hliníku Alcoa překonal očekávání a výsledková sezóna tím pádem odstartovala v optimistickém duchu. Panevropský index DJ STOXX 600 se pohybuje těsně nad hladinou 262 bodů.

Pražská burza

V minulém týdnu si index PX připsal 1,2 %. Nejvíc se dařilo developerské společnosti Orco. Ta překvapila dobrými zprávami, mezi nimiž vévodí získané povolení k dokončení projektu v Polsku. Akcie společnosti si následně připsaly bezmála 9 %. Ve ztrátách přes 2 % skončily společnosti KIT Digital a Unipetrol. Pro petrochemickou společnost Unipetrol je to už druhý ztrátový týden. Korekci tohoto titulu směrem dolů (po nejúspěšnějším půlroce ze všech titulů pražské burzy) odstartovala rezignace finančního ředitele na konci září.

SPAD

Na pražskou burzu míří sázková společnost Fortuna Entertainment Group, působící ve střední a východní Evropě. Fortuna zabodovala nástupem internetového sázení a i nadále se veze na úspěšné vlně. Sázky ale nebudou jediným zdrojem jejích příjmů. V červenci 2010 získala licenci pro provozování loterie v České republice. Vzhledem k tomu, že loterie byla doposud v podstatě výhradně parketou společnosti Sazka, otevírá se Fortuně v tomto segmentu díky nízké konkurenci velký potenciál. Kromě rostoucího zisku, rozšiřování distribučních kanálů a nových aktivit se snaží Fortuna investory nalákat i na dividendu. Vedení společnosti oznámilo, že dividenda se dostane až mezi 50 až 100 % čistého zisku. Tak vysoký výplatní poměr je neobvyklý a mohl by nalákat i opatrnější investory. Fortuna bude díky relativně nižší likviditě zajímavá pro drobné investory s dlouhodobým investičním horizontem.

Velmi úspěšná byla v minulém týdnu společnost Orco. Tato developerská firma totiž přinesla minulý týden hned dvě dobré zprávy. Dohodla se s německým developerem ECE na společném podniku, který povede k výstavbě obchodního centra v areálu Bubny na Praze 7. Společnost navíc získala stavební povolení k realizaci varšavského mrakodrapu Zlota 44. Tento projekt byl dlouho v ohrožení kvůli protestům místních obyvatel. Stavební práce na mrakodrapu by měly být obnoveny během osmi až dvanácti týdnů. Tyto dobré zprávy proto vyhnaly cenu akcie Orco vzhůru skoro o 9 %.

Více se lze dočíst v rámci balíčku informací Akciový Orel na stránkách www.nextfinance.cz .

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 10. 2010 8:28, rejpal

Už se těším na analogii 26. října 1929, až bouchne nejen akciová bublina, ale i dluhopisová, realitní, měnová atd. Černý pátek - resp. čtvrtek je opět o něco blíž. To bude pád do reality holých zádelí s dluhy na krku pro milióny negramotných hlupáků, kteří skočili na lep a příjdou o všechny úspory o majetek, jistoty, důchody atd. ze dne na den. Ti, co tuhle mega krizi naplánovali ovšem slíznou pořádnou porci sladké smetánky. Do jaké skupiny patříte právě vy ?

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 10. 2010 9:38, eďa

Mám dotaz: co je podle Vás to široce diverzifikované portfólio ? To má přece každý otevřený důchodový fond, který spravuje např. spoření na důchody. Umíte číst finanční rozvahu a finanční bilanci a vedete si pravidelně tyto základní finanční výkazy, jako občan ?

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Situace na trzích: Čína drží světovou ekonomiku nad vodou!

6. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Situace na trzích: Čína drží světovou ekonomiku nad vodou!

Statistiky na finančních trzích jsou stále smíšené, a to především kvůli zvýšené nezaměstnanosti v eurozóně. Úspěchy čínského hospodářství však přinášejí naděje a slušné vyhlídky i... celý článek

Ani Fed nedal jasný signál, kudy se mohou trhy dál ubírat

29. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Ani Fed nedal jasný signál, kudy se mohou trhy dál ubírat

Situace na trzích zůstává nejasná. Ze smíšených zpráv z USA si tentokrát investoři vybrali ty dobré.

Situace na trzích zůstává nejasná

22. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Situace na trzích zůstává nejasná

Akcie i další finanční trhy dál hledají směr, kterým se budou ubírat. Předstihové indikátory, vypovídající o budoucím vývoji ekonomiky, přitom nevěstí nic dobrého.

Býci přetlačili medvědy, pražská burza však ztrácela

15. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Býci přetlačili medvědy, pražská burza však ztrácela

Po pesimistickém začátku se nesla druhá polovina minulého týdne na akciových trzích v optimističtějším duchu. Sílí však obavy, že zpomalující se ekonomické oživení ve světě už dolehlo... celý článek

Akcie těžily z dočasného optimismu investorů

8. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie těžily z dočasného optimismu investorů

Akcie minulý týden pod vlivem příznivých makroekonomických zpráv posilovaly. Nad jejich dalším růstem se ale vznáší řada otazníků.

Partners Financial Services