Býci přetlačili medvědy, pražská burza však ztrácela

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 15. 9. 2010
Býci přetlačili medvědy, pražská burza však ztrácela
Po pesimistickém začátku se nesla druhá polovina minulého týdne na akciových trzích v optimističtějším duchu. Sílí však obavy, že zpomalující se ekonomické oživení ve světě už dolehlo i na Německo.

Na počátku minulého týdne rozvířil obavy o evropský bankovní sektor článek deníku Wall Street Journal, který poukázal na slabiny nedávných stress testů evropských bank. Stress testy skutečně nebyly důvěryhodné. Navíc jejich slabiny byly vypíchnuty v ten samý den, kdy irská vláda zažádala o podporu Evropské unie při záchraně Anglo Irish Bank, kterou loni zestátnila. Vláda prý nemá v současné době dostatek finančních prostředků na splacení všech závazků banky. A do toho ještě ministři financí eurozóny schvalovali další část finanční pomoci Řecku. Do popředí se tak dostala samá nepříjemná témata, která vzbudila obavy o evropské banky i o celou eurozónu.

Pesimismus se ale na finančních trzích nezabydlel nadlouho a začal ustupovat už ve středu. Tehdy Portugalsko úspěšně prodalo vládní dluhopisy. To pomohlo navrátit na finanční trhy důvěru. Dobrou zprávu přinesla i americká centrální banka Fed, která ve své Béžové knize poukázala na růst spotřebitelských výdajů. Druhá polovina týdne se proto nesla v optimistickém duchu. Investoři si příliš nevšímali špatných zpráv z německého průmyslu. Poslední čísla přitom varují, že zpomalující ekonomické oživení ve světě už dolehlo i na Německo.

Světové akciové trhy

Světové akciové trhy v minulém týdnu povětšinou rostly. Úterní ztráty dokázaly akcie vymazat během následujících dní, k čemuž jim pomohly makroekonomické zprávy. Zisky akciových indexů byly poměrně mírné, víc než 2 % si připsal jenom francouzský index CAC 40. V souvislosti s tímto indexem jsou důležité zprávy o zařazení francouzské banky Natixis do jeho výpočtu. Ty pomohly akciím této banky k růstu o 5,9 % za jediný den. Panevropský index DJ STOXX 600 se minulý týden vyšplhal na hladinu 266 bodů oproti 261 bodům o týden dříve. Jediným indexem, který zůstal v záporných číslech, byl index pražské burzy PX.

Pražská burza

V minulém týdnu si index PX odepsal 1,0 %. Mohli jsme přitom vidět velmi zajímavý vývoj. Bezkonkurenčním vítězem týdne se stává developerská společnost ECM. Její akcie reagovaly 9% růstem na zprávy o valné hromadě držitelů dluhopisů, kterou podrobněji rozebereme v následující sekci. Na konci týdne těžily akcie KIT Digitalze zprávy, že společnost koupila americkou softwarovou společnost Accela Communications a aktiva britské firmy Megahertz Broadcast Systems. Do kladné mezitýdenní bilance se ale akcie KIT Digital už nevyšvihly.

Nedařilo se akciím, které mají největší zastoupení v indexu PX. Jde o obě banky, energetickou společnost ČEZ i telekomunikační společnost Telefónica O2. Ztráty těchto společností sice stěží přesáhly 2 % a většinou se pohybovaly kolem 1 %, ale vzhledem k jejich velké váze v indexu byly tyto ztráty rozhodující pro pohyb celého indexu PX.

SPAD

O víkendu byla představena nová pravidla regulace bankovního sektoru Basel III. Oproti původnímu očekávání je bankám poskytnuta delší doba na implementaci těchto pravidel (především vyšších kapitálových požadavků), což akcie bank kvitují. Růst přes 1 % dnes proto vidíme i u Erste Banka Komerční bankyna pražské burze. Především Erste Bank zůstává velmi citlivá na dění v zahraničí, a proto očekáváme v následujících týdnech větší pokles ceny její akcie, než u stabilnější Komerční banky. Obě banky jsou však z hlediska hospodaření zdravější než mnozí zahraniční konkurenti a proto se budou zdát atraktivní dlouhodobým investorům.

Akcie developerské společnosti ECM předváděly minulý týden zbrklý vývoj. Ve čtvrtek si připsaly celou pětinu hodnoty. A to jen z toho důvodu, že investoři očekávali příznivý výsledek jednání ECM se svými věřiteli. Držitelé dluhopisů ECM čelí rozhodnutí, zda požadovat předčasné splacení dluhopisů (ECM totiž nedodržela dohodnutý poměr dluhu k aktivům), nebo dát společnosti příležitost k restrukturalizaci, a tím zvýšit šanci na větší návratnost investice.

Jenže dohoda se nekonala. Představenstvo ECM navrhlo restrukturalizační plán hned v několika variantách. Držitelé dluhopisů však rozhodli o odročení valné hromady o čtyři týdny. Vedení společnosti má zatím vypracovat finální verzi restrukturalizačního plánu. Jinými slovy, držitelé dluhopisů odmítli současný plán společnosti a té mohou hrozit problémy s financováním. To je velmi špatná zpráva. Jenže v pátek už na pražské burze obchodování uvadalo a akcie ECM si odepsaly „jen“ 5 %. Dnes už ECM není v centru pozornosti a akcie stagnují. Takže i přestože čtvrteční nárůst akcií se ukázal jakožto nepodložený, akcie ECM zakončily týden o 9 % výše na hladině 156 Kč.

Více se lze dočíst v rámci balíčku informací Akciový Orel na stránkách www.nextfinance.cz .

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie těžily z dočasného optimismu investorů

8. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie těžily z dočasného optimismu investorů

Akcie minulý týden pod vlivem příznivých makroekonomických zpráv posilovaly. Nad jejich dalším růstem se ale vznáší řada otazníků.

Na finančních trzích roste napětí

1. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Na finančních trzích roste napětí

Světové akciové trhy minulý týden padaly. Chmury investorů nerozptýlil ani mírně vyšší růst hrubého domácího produktu USA, než se čekalo.

Nad přívalem špatných zpráv už nejde zavírat oči

25. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ

Nad přívalem špatných zpráv už nejde zavírat oči

Na světové finanční trhy plnou silou dolehla nepříjemná realita. Ano, světová ekonomika zpomaluje a je to horší, než se myslelo. Minulý týden to potvrdilo hned několik statistik.

Světová ekonomika zatáhnula za brzdu

17. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Světová ekonomika zatáhnula za brzdu

Finančním trhům minulý týden vládl pesimismus. Z tohoto rozpoložení je nedostaly ani čísla o růstu ekonomiky eurozóny. Údaje z Ameriky totiž dávají tušit, že se růst už brzy zbrzdí. celý článek

Partners Financial Services