Výsledková sezóna na pražské burze: Vítězové a poražení podle investičních profesionálů

investicniweb.cz redakce | rubrika: Co se děje | 8. 9. 2010
Výsledková sezóna na pražské burze: Vítězové a poražení podle investičních profesionálů
Pololetní výsledky řady společností, s jejichž akciemi se obchoduje na pražské burze, jsou lepší než ve srovnatelném období minulého roku. Někdy to ale souvisí hlavně s úsporami a snižováním nákladů. Které firmy považují analytici za nejzajímavější?

Hospodářské výsledky firem, jejichž akcie jsou obchodovány na prestižním trhu pražské burzy SPAD, mají za první pololetí roku 2010 společného jmenovatele. Tím je podle analytiků oživení světové ekonomiky. Oproti loňsku většině firem narostly tržby, což znamená lepší prodeje. NWR, CME nebo Unipetrol se dokonce dostaly ze ztráty.

Ne všichni ovšem vidí výsledky hospodaření spadových firem příznivě. Z rozboru údajů jednotlivých společností totiž podle analytika Ondřeje Moravanského z Cyrrusu vyplývá, že za dobrými čísly hospodaření stojí v mnoha případech spíše velké úspory a snižování nákladů, než lepší prodeje.

Z nejlikvidnějších cenných papírů pražské burzy si analytici berou nejvíce na paškál výkonnost společností ČEZ a Telefónica O2. "Ukazuje se, že orientace spíše na domácí byznys nemusí být pro ČEZ tou správnou cestou. Výsledky naznačují, že by firma měla pokračovat v expanzi i v zahraničí," myslí si analytik Capital Partners Josef Stoulil.

Vybraní analytici odpovídali na následující otázku: jakou firmu považujete za vítěze a poraženého české výsledkové sezóny za první pololetí 2010?

Jiří Lengál, portfoliomanažer fondu Sporotrend, ISČS

Za vítěze české výsledkové sezóny lze označit Komerční banku, která se jako jedna z mála středo- a východoevropských bank mohla pochlubit tím, že ve vývoji kvality svého úvěrového portfolia dosáhla kýženého obratu.

Za poraženého bych označil mediální CME.

Milan Vaníček, hlavní analytik, Atlantik FT

Vítězem výsledkové sezóny se stal podle mě Unipetrol.

Naopak jednoznačným poraženým je developerská firma ECM, u které s rozšířením ztráty a záporným vlastním jměním vyvstávají otázky o dalším potenciálu samotné existence společnosti. Rovněž situace na realitním trhu je stále neuspokojivá, což je samozřejmě propojeno s výrazným dluhovým zatížením, které je pro realitní společnosti téměř nutností.

Petr Hlinomaz, analytik, BH Securities

Pro mne je asi vítězem Komerční bankas nadmíru rychlým poklesem tvorby opravných položek na špatné úvěry, což jí nekazí dosažené zisky díky růstu výnosů ve všech hlavních oblastech.

Za poraženého považuji ECM se záporným vlastním kapitálem, což hovoří samo za sebe. Záporné vlastní jmění nemělo doposud ani Orco.

Druhou část názorů analytiků si přečtete na http://www.investicniweb.cz/trhy/akcie-cr/2010/9/2/clanky/vysledkova-sezona-na-bcpp-vitezove-porazeni-podle-investicnich-profesionalu/?strana=2.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Z pozitivní nálady těžily hlavně banky

7. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Z pozitivní nálady těžily hlavně banky

Podobně jako jiné akciové trhy také ten český si po třech ztrátových týdnech polepšil. Pokud jde o další vyhlídky akcií, zůstává ovšem řada investorů nadále opatrná.

Ospalá nálada vyhnala z trhů všechny investory

3. 9. 2010 | B.I.G. Expert

Ospalá nálada vyhnala z trhů všechny investory

Trhy v poslední době bez výraznějších zpráv přešlapovaly na místě. Přinesou příznivější informace, které přicházejí z USA, změnu v dosavadním opatrném přístupu investorů?

Akcie: Bojíte se Znamení Hindenburg? Vsaďte na dividendy!

1. 9. 2010 | František Mašek

Akcie: Bojíte se Znamení Hindenburg? Vsaďte na dividendy!

Na akciových trzích sílí obavy z dalšího vývoje. Hodně se hovoří o tzv. Znamení Hindenburg, které v minulosti často přineslo propad akcií. Experti jeho vliv bagatelizují, doporučují... celý článek

Akcie: Další pokles při nízkých objemech obchodů

31. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Další pokles při nízkých objemech obchodů

Většina akcií na pražské burze dál oslabovala při malém zájmu investorů. ČEZ se v průběhu minulého týdne dokonce opět dostal na letošní minimum. Velkému zájmu investorů se s blížící... celý článek

Partners Financial Services