Každý může být vlastním portfolio manažerem

redakce Peníze.CZ | rubrika: Rozhovor | 4. 8. 2010
Každý může být vlastním portfolio manažerem
„Výhodu nevidíme v tom, že firma má vše v jednom velkém balíčku u jedné banky, ale v tom, že na různé služby využívá různé instituce, aby si vybrala vždy to, co je nejlepší na trhu,“ říká Karol Piovarcsy, ředitel pobočky Saxo Bank v Praze.

S českými investory jste v kontaktu od roku 2001. Jak si stojí ve srovnání s mnohem zkušenějšími západními investory?
Na jedné straně jsou mimořádně sofistikovaní. Neprošli totiž tradičním vývojem jako investoři v Německu, Velké Británii nebo USA, kteří se dlouho soustředili jen na lokální investice tradiční formou a nové věci se učili postupně. Naši investoři rovnou naskočili na nejnovější vlnu, kterou přinesly informační technologie. Na druhou stranu lidé na Západě jsou ve styku s finančními trhy už po několik generací, mají od dětství vypěstovanou potřebu aktivně sledovat finanční trhy, identifikovat příležitosti a omezovat rizika. My se to učíme od konce 90. let.

Jakou investiční strategii svým klientům doporučujete?
Současná krize se odrazila i v modelu investování zejména na burzách, od investorů si vyžádala mnohem flexibilnější přístup a především zajištění rizik. Model kup levně – drž pár let – prodej draze už nefunguje. Investoři musí svá portfolia aktivně řídit, počítat spíše s krátkodobým horizontem a nezapomínat na jejich zajištění pomocí limitů, stop-loss příkazů a derivátů. Z celkového portfolia doporučujeme držet v akciích maximálně 10 – 15 % a zbývající většinu alokovat do co nejkonzervativnějších nástrojů. Proto radíme držet několik měn, státní dluhopisy, korporátní dluhopisy a akcie z blue chips segmentu, které sice nejsou příliš růstové, ale zato stabilní.

Bavíme se o výhodách dnešní doby. Každá doba má ale i své minusy. Kde ty vidíte?
Minusem této doby je jednoznačně zahlcení informacemi, člověk jednoduše nemá kapacitu na jejich zpracování. Technologie však dokáží informace velmi efektivně segmentovat a vybírat jen ty, které chceme a potřebujeme. To přesně dělají naše obchodní platformy.

Kde vidíte budoucnost investování?
Internet a moderní technologie umí každému přinést stejně kvalitní typ informací za dostupnou cenu, smazává informační výhodu profesionálních investorů z bank, penzijních fondů, nebo investičních společností. Dnes každý člověk může být vlastním portfolio manažerem, v tom vidíme budoucnost. Brzy to bude stejný příběh jako u mobilních telefonů, které zprvu mělo jen pár vyvolených, a dnes jsou dostupné každému. Krize nám ukázala, že nikdo není vůči ní odolný, proč by si tedy člověk neměl svá aktiva řídit sám a vzít riziko sám na sebe, než je svěřit někomu jinému a ještě mu za to platit?

Protože lidé jsou pohodlní a přesyceni informacemi, nechtějí řešit všechno.
Když někdo věří bance nebo státu, je to jeho volba, musí si ale uvědomit, že o ty peníze může přijít špatným managementem. Češi mají stejné tendence jako Řeci, kteří si také mysleli, že stát je bezpečná volba. Trend však jednoznačně ukazuje, že lidé k tomu chtě nechtě dospějí. Když zjistí, že jejich osobní finance a penze je ohrožena jen proto, že se o ni sami nestarají, věřím, že se začnou starat. Jistou pohodlnost u lidí samozřejmě vnímáme, proto se postupně chceme vydat cestou asset managementu. Chceme nabízet kompletní správu osobních financí, včetně penzí.

Připraveno ve splupráci se Saxobank .

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Firemní zisky překvapí a akcie půjdou aspoň na čas nahoru

22. 7. 2010 | Christian Blaabjerg

Firemní zisky překvapí a akcie půjdou aspoň na čas nahoru

V letošním druhém čtvrtletí budou firmy hlásit dobré zisky. Nejlepší pozitivní překvapení mohou přijít z odvětví závislých na spotřebě domácností, z průmyslu a technologií.

Navzdory ropné skvrně stojí akcie BP za hřích

7. 7. 2010 | Christian Blaabjerg | 1 komentář

Navzdory ropné skvrně stojí akcie BP za hřích

Nedávný pokles cen akcií společnosti BP je zcela šokující – ve skutečnosti neexistuje odůvodnění pro tento pohyb. Při současných úrovních je BP levná podle jakékoli "normy".

Jak při obchodování s akciemi neskončit už druhý den

16. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Jak při obchodování s akciemi neskončit už druhý den

Money management je nejdůležitější věc na investování. Stanovuje hranice rizika a velikosti jednotlivých investičních pozic, na základě toho, jak velkou část portfolia jste ochotni... celý článek

Naučte se používat grafy při obchodování s akciemi

9. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

Naučte se používat grafy při obchodování s akciemi

Jako obchodníci s akciemi nebo CFD strávíte pravděpodobně většinu času analýzou grafů. A protože grafy hrají při investičních rozhodnutích tak důležitou úlohu, je na místě se s nimi... celý článek

Partners Financial Services