Koděra: Užívejte si léta, nic vám na burze neuteče

Michal Šolin | rubrika: Rozhovor | 2. 8. 2010
Koděra: Užívejte si léta, nic vám na burze neuteče
Dividendová Telefónica poráží defenzivní ČEZ a překvapit při české výsledkové sezóně může například uhelná společnost NWR, říká burzovní makléř Roman Koděra ze společnosti Patria, který se domnívá, že nás žádná "letní akciová rally" už nečeká.

Jaký je váš aktuální pohled na nejobchodovanější tituly na pražské burze?
Akcie na pražské burze samozřejmě reflektují celkovou situaci na akciových trzích. Některým titulům se v předchozích měsících dařilo lépe a dosáhly vyšších úrovní, jako například NWR, poté co společnost oznámila navýšení cen na tento kvartál. Očekává se tedy, zda toto navýšení cen bude zohledněno ve výsledkové sezóně. Naopak u akcií ČEZu docházelo ke stabilizaci ceny těsně kolem 900 Kč po výplatě dividendy. ČEZ se v současnosti soustředí spíše na dokončení stavby Temelína. Pro investory vidím jako zajímavé akcie Telefóniky O2, která zanedlouho bude vyplácet dividendy. V okamžiku, kdy se staly akcie ČEZu bezdividendové (pozn. obchodovaly se bez nároku na dividendu), část finančních prostředků z ČEZu plynula právě do akcií Telefóniky. Zde je tedy vidět, že na pražské burze je stále tzv. dividendový vývoj, neboli dochází k přesunu finančních prostředků do akcií vyplácejících dividendu. Co se týče bankovního sektoru, v tomto týdnu budou důležité zprávy o výsledcích zátěžových testů bank. Ačkoliv všichni víme, že české finanční domy jsou zdravější, tak investory ovlivňují zprávy z USA nebo Evropy, což bude mít určitý dopad na oba bankovní tituly na pražské burze.

Co očekáváte od české výsledkové sezóny?
Česká výsledková sezóna je za dveřmi, nicméně pro celkový vývoj na trhu je vždy dominantní to, co se stane v zahraničí. Takže pokud budou dobré výsledky a celková nálada na trzích optimistická, tak i horší výsledek některé z českých firem bude investory akceptován lépe. Ale určitě výsledková sezóna napoví, v jakém stadiu se české firmy nacházejí. Zásadní změny určitě nelze očekávat u defenzivních titulů, jako je Telefónica. Podobně tomu je u ČEZu, protože počítání zisku u této společnosti je poměrně jednoduché, jelikož společnost prodává produkci dopředu, tudíž čísla pro rok 2010 jsou již známá. Naopak překvapit by mohly společnosti NWR, Unipetrol nebo CETV, neboť se jedná o společnosti, které jsou plně závislé na ekonomickém vývoji.

Jaké máte pocity z výsledků, které nyní přicházejí z USA?
Výsledková sezóna v USA běží od minulého týdne a první čísla jsou smíšená. Začátek byl pro mnohé firmy dobrý, ale v závěru týdne se to trochu zhoršovalo. Řekl bych, že dochází k souboji korporátních výsledků a makroekonomických zpráv. Tedy investoři, kteří očekávali, že výsledky firem se v plné míře promítnou na akciové trhy, byli zklamáni. Je však potřeba podotknout, že od 1. července se po hlubokých propadech na trzích akcie dostaly opět na zajímavé úrovně a americký akciový index S&P 500 atakoval hranici 1 100 bodů. Do toho dále přicházejí pozitivní zprávy, a to z BP, že se jí daří zastavit únik ropy, nebo že banka Goldman Sachs zaplatí nižší pokutu. Celkově se výsledková sezóna v USA zatím nevyvíjí špatně.

Přikláníte se spíše k názoru, že ekonomiku čeká recese s dvojitým dnem, nebo podle vás bude oživení pokračovat?
Dvojité dno je velmi žhavé téma k diskuzi. Nicméně já jsem trader, takže hodnotím situaci, jak se vyvíjí v daném okamžiku a snažím se reagovat na intradenní podněty. Přiklonit se k jedné straně je tedy pro mě obtížné, s klienty řeším spíš nynější otázku vyšší volatility na akciových trzích, a zda to vyústí v "double dip", nebo udržitelné ekonomické oživení, nechávám budoucnosti. Je tu spousta neznámých, ať už regulace některých států v rámci zadlužení, nebo jiné faktory, které mohou budoucí vývoj ovlivnit.

Jak to nyní vypadá s objemy obchodů na pražské burze?
Objemy mají bohužel nadále klesající tendenci. V minulých týdnech se aktivita trochu zvýšila, ale to bylo hlavně tím, jak už jsem zmiňoval, že část investorských prostředků přešlo od ČEZu k akciím Telefóniky. Nyní však nepřicházejí žádné impulzy od korporací, které by objem obchodů zvýšily. Index PX se pohybuje stabilně okolo 1 100 bodů, investoři tedy drží své pozice. Obchody by mohly rozhýbat nějaké zásadní makroekonomické zprávy, jako je třeba posílení dolaru, což znamená pro německé exportéry větší zisk, apod. Podobné zprávy by mohly aktivitu na pražské burze podpořit, zatím však tento rok zůstává podprůměrný.

Jakou byste zvolil "letní strategii"?
Investorům bych doporučil užívat si co nejdéle léta (smích). Pokud si investoři myslí, že jim teď něco nějak výrazně utíká, tak to určitě není pravda, protože akciový trh se dostává na lepší ceny a má určitou sílu. Tudíž si myslím, že nějaké čtrnáctidenní menší zanedbání péče o akciový trh nikomu vrásky nepřidělá a určitě to nebude mít žádný zásadní vliv na udržení růstu. Na druhou stranu, pokud má někdo pozice, je těžké se tomu nevěnovat v rámci vysoké volatility. Je potřeba říct, že od 1. dubna letošního roku zaznamenal americký trh 11 panických prodejů a 8 panických nákupů, což znamenalo, že index S&P 500 buď klesal, nebo rostl o 2,5 % a více. To je historicky nejvíce volatilní období. To vypovídá o tom, že do pozic nevstupují jen investoři se strategií "kup a drž", ale i mnoho spekulantů.

Co přinese podzim na trzích?
Křišťálovou kouli nevlastním, ale určitě přijde chladnější počasí (smích). Otázkou je, zda ochlazení pronikne na akciové trhy, nebo investorům zůstane pozitivní nálada z teplých letních dnů. V případě, že by došlo během léta k nějakému poklesu, očekával bych na podzim oživení. Je zde však mnoho neznámých, na které si trh neumí sám odpovědět. Zejména se jedná o politiku jednotlivých zemí, týkající se snižování zadlužení. To si myslím, že bude alfou a omegou vývoje. V momentě, kdy se budou stabilizovat národní účty a vydávat státní dluhopisy pro snížení obrovských deficitů, můžou spotřebitelé, kteří táhnou ekonomický růst, pocítit uklidnění v daném prostředí a růst nastartovat. Ale jak říkám, je to nejisté a soustředím se na to, co se děje v danou chvíli.

Chcete vědět, co dělají makléři v létě? Přečtěte si zbytek rozhovoru na serveru investicniweb.cz.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Firemní zisky překvapí a akcie půjdou aspoň na čas nahoru

22. 7. 2010 | Christian Blaabjerg

Firemní zisky překvapí a akcie půjdou aspoň na čas nahoru

V letošním druhém čtvrtletí budou firmy hlásit dobré zisky. Nejlepší pozitivní překvapení mohou přijít z odvětví závislých na spotřebě domácností, z průmyslu a technologií.

Na jaká rizika by si investoři měli dát pozor

15. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Na jaká rizika by si investoři měli dát pozor

Analytici serveru Morningstar se zeptali několika finančních poradců, na jaká rizika nyní připravují své klienty. A dali dohromady seznam. Hrozí mizerný růst, nezaměstnanost, deflace... celý článek

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

14. 7. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

Nejistota nahrává zlatu. Jeho cena může dál překonávat rekordy, často ale kolísá. Ani nákup tohoto drahého kovu tedy není bez rizika. Víte, které investice jsou nejbezpečnější a jak... celý článek

Centrální depozitář: Změny nahrávají investorům do fondů, dědicům se líbit nebudou

7. 7. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Centrální depozitář: Změny nahrávají investorům do fondů, dědicům se líbit nebudou

Vznik Centrálního depozitáře cenných papírů, který nahradil Středisko cenných papírů, zvýhodní investice do podílových fondů. Kdo obchoduje s cennými papíry přímo, bude za správu účtu... celý článek

Partners Financial Services