Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

František Mašek | rubrika: Jak na to | 14. 7. 2010 | 3 komentáře
Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí
Nejistota nahrává zlatu. Jeho cena může dál překonávat rekordy, často ale kolísá. Ani nákup tohoto drahého kovu tedy není bez rizika. Víte, které investice jsou nejbezpečnější a jak se vyhnout zbytečnému riziku?

Nervozita na finančních trzích zvyšuje zájem o investiční zlato. Cena tohoto drahého kovu v korunách v prvním pololetí stoupla asi o 20 procent a část expertů soudí, že může atakovat další rekordy. Problémem je, že cena tohoto drahého kovukolísá a hlavně krátkodobí investoři by to měli vzít v úvahu.

Cenu zlatatotiž ovlivňuje řada faktorů, včetně růstu či poklesu kurzu dolaruk jiným měnám. Stačí se podívat na korunu. Zatímco v první části roku americká měna vůči české posilovala, v posledních týdnech to vypadá, že se tento trend obrátil. Sílící koruna tak může investorapřipravit o část zisků.

Zlato tedy není nejbezpečnější investicí, jak může soudit část nezkušených investorů. Na co ale vlastně vsadit? Dříve byly pokládány za synonymum jistoty státní dluhopisy. Krach Ruska či Argentiny v devadesátých letech minulého století a začátkem tohoto století, ale tyto představy rychle odvál. Za daleko jistější jsou nyní označovány instrumenty peněžního trhu, krátkodobé dluhopisy, které obvykle vydává stát. Za větší jistotu ale investor získá nižší výnos, což mu vždy nemusí vyhovovat.

V zásadě má přitom investor dvě možnosti – první je riskovat a sázet na jednu či několik investic – například do zlata, akcií, komoditči měn. Ve svém rozhodování by měl vycházet hlavně z toho, jak velké riziko je ochoten na sebe vzít, z délky investice. Čím je delší investiční horizont, tím se riziko výkyvů jejích cen snižuje. V úvahu by také měl vzít, jak snadno lze jednotlivý typ investic prodat. Další alternativou je rozložit riziko na více investic a obětovat tak část možného zisku ve prospěch větší jistoty. Nebo investovat například 80 až 90 procent peněz bezpečněji a zbytek riskantněji.

Pomineme-li bankovní vkladya zajištěné fondy(i tady existuje riziko, a to krachu instituce, která je nabízí), jsou za nejbezpečnější investici pokládány smíšené fondy, investující do dluhopisů a v malé míře do akcií. Akciový a dluhopisový trh se totiž obvykle pohybují proti sobě. Když pak akcie ztrácejí, dluhopisy by měly vynášet a naopak.

To nabízí větší jistotu, že investor neprodělá, než instrumenty peněžního trhu, nebo státní dluhopisy. Za poměrně jistou či konzervativní investici (opět nelze zcela vyloučit krach toho, kdo ji poskytuje) lze považovat také zajištěné fondy. Podobný charakter mají do určité míry (až na možné výnosy) díky  vázaným penězům i současné penzijní fondynebo stavební spoření.

K akciím a dluhopisům, je samozřejmě možné přidávat další investiční instrumenty, a to nemovitostia komodity, případně měny. Někdy mohou mít podobu fondů, orientovaných na podobné investice. Vždy je ovšem třeba rozlišovat, zda jsou zaměřeny globálně, což by mělo být z hlediska rozložení rizik bezpečnější, nebo na určité teritorium, zemi, odvětví, případně v jaké měně jsou vedeny a kdo je vydává. Zpravidla platí, že firemní dluhopisy jsou rizikovější než státní.

U smíšených fondů je důležité znát nejvyšší možný podíl akcií a dluhopisů, které mohou fondy držet, u akcií zase, zda se zaměřují na velké, střední či malé firmy. V případě nemovitostních fondů by měl investor vzít na vědomí, že zpětný odkup může někdy trvat několik měsíců. Tyto typy fondů nemusí mít totiž v případě problémů na trhu s nemovitostmi dostatek likvidních prostředků a mohou proto zpětný odkup svých podílových listů o něco odložit. K nejrizikovějším investicím patří přitom z hlediska možných výkyvů vedle akcií také komodity (včetně zlata) a měny.

Žádný z uvedených instrumentů není tedy zcela bezpečný. Investor by se proto měl rozhodnout, zda bude preferovat riziko před větší jistotou, nebo si své investice rozdělí na bezpečnější a rizikové.

Dát obecné doporučení konzervativním či agresivnějším investorům je však podle analytika trhů a produktů Pioneer Investments ČR Romana Dvořáka obtížné. Některé investice – jako do dluhopisových fondů – mohou být navíc v době růstu inflaceztrátové. „V nejbližším jednom až třech letech ale podle mého názoru s ohledem na pomalý růst světové ekonomiky nic podobného zatím nehrozí,“ odmítá Dvořák spekulace o růstu inflace.

Také ředitel marketingu a prodeje ING Investment Management (C.R.) Miloš Filip odmítá generalizace. „Z historických dat, tedy dlouhodobých výnosů různých indexůa vzájemných vztahů akciových i dalších trhů může vyjít, že by investor s desetiletým investičním horizontem měl mít asi 10 procent investic v nemovitostech a 10 až 15 procent v komoditách. Vždy ale záleží na investorově subjektivním pohledu, co bude preferovat,“ dodal Filip.

Má přitom podle jeho slov tři možnosti, jak postupovat. Může potlačit výkyvy dlouhodobých investictím, že své investice rozloží, což je pasivní přístup. Nebo investovat pravidelně, což mu umožňuje omezit výkyvy hodnoty investice směrem nahoru nebo dolů. Zkušení investoři se zase samozřejmě snaží řídit své portfolio, nebo jeho část aktivně sami.

Řada z nich spekuluje o hrozbě vysoké inflace. Filip ovšem poukazuje na tzv. Nový normál, o němž hovoří správci největšího světového dluhopisového fondu PIMCO Bill Gross a Mohamed El-Erian. Ti očekávají, že budou spotřebitelé kvůli potížím řady ekonomik šetřit a utrácet méně, což spolu s důsledky regulace finančních trhů omezí růst jednotlivých ekonomik. To by se mělo odrazit v nižších výnosech akcií i dalších investičních instrumentů. Ale také v delším období nižší inflace, což by nahrávalo dividendám a akciím firem, které je vyplácejí, uvedl rovněž Filip.

Jak s čím jste začali investovat vy? Podělte se s námi o své zkušenosti!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Východní Evropa: dobrá šance pro dluhopisové investory

7. 7. 2010 | Roman Dvořák

Východní Evropa: dobrá šance pro dluhopisové investory

Pro dluhopisové investory jsou dnes nejatraktivnější dluhopisy Polska a Maďarska. České státní dluhopisy toho mnoho nabídnout nemohou stejně jako obligace zemí západní Evropy.

Matuška: Zaspekulovali jsme si s řeckým dluhem a vydělali jsme

31. 5. 2010 | Jan Stuchlík

Matuška: Zaspekulovali jsme si s řeckým dluhem a vydělali jsme

Nynější krizi dluhopisů některých evropských zemí odstartovaly banky a investiční fondy, které jim přestaly věřit, říká Ondřej Matuška, senior portfolio manažer společnosti Conseq Investment... celý článek

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

6. 1. 2010 | Milan Tomášek | 1 komentář

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

Nervy drásající rok 2009 je pryč. Investoři na něj budou nahlížet jako na jeden z nejpodivnějších a zároveň nejvýnosnějších. Rok 2010 by mohl být klidnější, ale méně výnosný.

Jak výnosné mohou být fondy životního cyklu

4. 6. 2008 | Petr Syrový | 2 komentáře

Jak výnosné mohou být fondy životního cyklu

Fondy životního cyklu se nabízejí pro pravidelné investice s cílem zabezpečit dostatek prostředků na stáří. Jaký se od nich dá očekávat výnos?

Investiční zlato aneb finanční rezerva skrytá v cihle

11. 2. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Investiční zlato aneb finanční rezerva skrytá v cihle

Češi objevují v posledních letech čím dál víc kouzlo ukládání peněz do investičního zlata. Mohou si vybírat z malých zlatých mincí i slitků, které dosahují váhy až jednoho kilogramu.... celý článek

Partners Financial Services