Jak při obchodování s akciemi neskončit už druhý den

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 16. 6. 2010 | 4 komentáře
Jak při obchodování s akciemi neskončit už druhý den
Money management je nejdůležitější věc na investování. Stanovuje hranice rizika a velikosti jednotlivých investičních pozic, na základě toho, jak velkou část portfolia jste ochotni riskovat.

Správný money management může být tím, co odlišuje úspěšný obchodní účet, který budete obhospodařovat hodně dlouho, od toho neúspěšného, který skončí během šesti měsíců na nule.

Pokud jste se někdy dívali na televizní turnaj v pokeru, viděli jste money management v praxi. Jen málokdy uvidíte hráče, který by dal všechny svoje žetony doprostřed stolu jako sázku na jedinou hru. Ve většině případů by to bylo pošetilé. Pokud hráči vsadí jen část svých peněz, ví bez ohledu na to, jestli sázka vyjde nebo ne, že se budou moci zúčastnit další hry. Mimochodem, pokud hráč skutečně vsadí vše na karty, co má v ruce, další hru si zahraje pouze v případě, že vyhraje. To vytváří na hráče velký tlak a ten musí mít v ruce skutečně dobré karty, aby dokázal ospravedlnit takovou sázku.

Nejúspěšnější obchodníci jsou ti, kteří si stanovili přesná pravidla, kterými se jejich obchodování řídí. Tato pravidla jim jednak pomáhají vyhnout se nástrahám, které jsme právě zmínili, a také drží jejich emoce na uzdě.

Tady jsou tři pravidla, která byste měli do svého obchodování zavést:

  • obchodujte tak, abyste měli co obchodovat i další den,
  • musíte vědět, co jste ochotní riskovat,
  • musíte vědět, jak určit správnou velikost pozice.

Obchodujte tak, abyste měli co obchodovat i další den

Jedná se snad o nejcennější pravidlo. Bez ohledu na to, jestli je vaše analýza správná nebo ne, toto pravidlo vám dá další šanci vydělat peníze. Další dvě pravidla, která si ukážeme, vám řeknou, co přesně máte dělat, abyste na akciovém trhu zvládli každý obchodní den. Ale pouze pokud pochopíte první pravidlo, mít za co obchodovat i v dalších dnech, získáte před většinou ostatních investorů výhodu.

Jediným faktorem, který má na svědomí to, že většina investorů překračuje svoje pravidla a vymaže svoje obchodní účty, je chamtivost. Pokud investory přepadne touha po vysokých ziscích, podstupují neúměrné riziko. Často také tráví nespočetné hodiny snahou najít jeden technický indikátor nebo jeden fragment fundamentální analýzy, který představuje Svatý grál investování. Doufají, že pokud budou investovat podle tohoto jediného ukazatele nebo fragmentu technické analýzy, nebudou už realizovat ztrátové obchody. Hledají “tajemství” úspěšného investování

Bohužel hledání tohoto “tajemství” je ztrátou času, protože žádné neexistuje. Pravděpodobně tito obchodníci najdou indikátor, který zrovna funguje a po určitou dobu dává dobré výsledky, ale protože trh se neustále mění, může se stát, že tento indikátor za chvíli přestane fungovat a oni budou znovu hledat zázračný klíč.

Stanovení míry rizika aneb kolik jste ochotni ztratit

Toto pravidlo v podstatě zajistí, že vám na účtu zůstane dost prostředků na další obchody. Pokud na jednu pozici neriskujete příliš velkou část portfolia, víte, že i když obchod nevyjde, máte peníze i na další obchodní den. Není běžnou praxí umístit své prostředky do jedné nebo dvou pozic. Nikdy totiž nevíte, co se na trhu může přihodit.

První věcí, kterou byste měli udělat, je stanovit si, kolik procent svého účtu jste ochotni ztratit v jedné investici. Jakmile to víte, zbytek už představuje jednoduchý výpočet. Hodně investorům vyhovuje riskovat na jednu investici cca 2% aktuálního stavu účtu. Tohle je obecné pravidlo, které nemusí plně odrážet to, jak jste konzervativní nebo agresivní investor.

Pokud jste konzervativnější, riskujte méně, pokud jste dynamičtější, můžete si dovolit riskovat více. Je zcela na vás, co si určíte. V případě, že chcete investovat agresivněji, můžete si stanovit limit ztráty na jeden obchod 2 až 5 procent obchodního účtu. Pokud patříte ke konzervativnějším investorům, počítejte s 1 až 2 procenta. Pokud byste riskovali větší část, nemusí vám zbytek účtu vydržet dlouho. Pokud budete riskovat velmi málo, pravděpodobně také málo vyděláte.

Jakmile tedy máte stanovené procento, které jste ochotni riskovat a přitom se při obchodování nebudete cítit stresovaní, dosaďte čísla do následující rovnice:

  • zůstatek na účtu x procentní výše ztráty = částka, kterou můžete ztratit

Ukažme si to na příkladu. Představte si, že máte na účtu 50 tisíc liber a na jednu pozici jste si stanovili maximální ztrátu ve výši 2 procenta z objemu vašeho účtu. Pokud dosadíte tato čísla do rovnice výše, zjistíte, že v jednom obchodě můžete riskovat maximálně tisíc liber.

Nezapomeňte, že toto je částka, kterou jste si stanovili jako maximální možnou ztrátu v jedné investici. Vaše portfolio se ovšem může skládat z více pozic. Pokud byste měli zároveň otevřené tři investice a na každou budete mít limit tisíc liber, celkově ve třech investicích budete riskovat tři tisíce liber. Jakmile víte, kolik peněz můžete riskovat, stačí správně určit velikost pozice.

Jak určit velikost pozice

Správná velikost pozice zabrání tomu, abyste byli vystaveni nadměrnému riziku. Velikost pozice určuje počet akcií nebo CFD, které koupíte nebo prodáte po zadání příkazu. Jakmile víte, kolik peněz jste ochotni riskovat, je třeba nastavit správně velikost pozice tak, abyste nakonec neriskovali více, než kolik je vám příjemné. Vašemu investičnímu účtu nepomůže, když sice budete vědět, kolik jste ochotní riskovat, ale nakonec vstoupíte do obchodu, kde je vaše expozice vůči trhu mnohem větší.

K určení správné velikosti pozice musíte nejdříve vědět, kde nastavíte příkaz stop loss. Jakmile víte, na jakou cenu ho umístíte, je třeba stanovit vzdálenost mezi cenou, na které hodláte do obchodu vstoupit a cenou, kterou zadáte jako stop loss. Další věc, kterou je třeba udělat, je dosadit konkrétní čísla do další jednoduché rovnice, která vám řekne počet akcií nebo CFD tak, abyste dodrželi objem peněz, který jste ochotni na jednu pozici riskovat.

  • Částka, kterou jste ochotni riskovat ÷ vzdálenost mezi vstupní cenou a stop lossem = velikost vaší pozice

Skutečnost, že víte přesně, kolik kusů máte koupit nebo prodat, vám pomůže eliminovat vašeho největšího nepřítele a tím je strach. Investoři, kteří si nestanoví správně velikost pozice, mají neustále strach, že prodělají více, než kolik dokáží bez problémů zvládnout. Pokud dokážete při obchodování eliminovat strach, vaše obchodní rozhodnutí budou úspěšnější.

Příkaz stop loss

Stop loss příkaz zadáváte svému brokerovi. Ten uzavře vaši pozici v případě, že cena akcie nebo CFD dosáhne předem stanovené ceny. Stop loss ochrání vaše investice i v případě, že zrovna nesedíte před počítačem. Vzhledem k tomu, že u něj nemůžete sedět každou vteřinu obchodní doby, je to velmi důležitý příkaz.

Pokud kupujete akcie nebo CFD, umístíte stop loss pod současnou cenu pro případ, že by se vývoj otočil a cena začala klesat. Pokud prodáváte akcie nebo CFD, umístíte stop loss výše pro případ, že se cena nebude vyvíjet očekávaným směrem a začne růst.

Ukažme si to na příkladu. Představte si, že koupíte 50 kusů akcií Generel Electric za 35 dolarů za kus. Všimli jste si, že na úrovni 30 dolarů je silný support a došli jste k závěru, že pokud by se propadla pod tuto úroveň, bude pokračovat v poklesu. Protože jste koupili akcie GE a ztráta by se zvětšovala s tím, jak by cena klesala, rozhodnete se, že nebudete chtít akcie držet v případě, že cena prolomí 30 dolarů. Abyste ochránili váš účet, zadáte brokerovi stop loss příkaz na ceně 30 dolarů. Tím mu říkáte, že pokud se cena akcie kdykoliv během obchodování dotkne 30 dolarů, má vaši pozici automaticky prodat.

Stop loss příkazy při obchodování zajišťují bezpečnost a ochranu a v případě rozhodnutí týkajících se money managementu hrají dokonce klíčovou roli. Proto nikdy nezadávejte příkaz bez stop lossu.

Připraveno ve spolupráci se Saxo Bank.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Naučte se používat grafy při obchodování s akciemi

9. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

Naučte se používat grafy při obchodování s akciemi

Jako obchodníci s akciemi nebo CFD strávíte pravděpodobně většinu času analýzou grafů. A protože grafy hrají při investičních rozhodnutích tak důležitou úlohu, je na místě se s nimi... celý článek

Kam až cena akcie poroste? Naznačí to hranice odporu.

2. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

Kam až cena akcie poroste? Naznačí to hranice odporu.

Akcie je dobré kupovat, když dlouhodobý, střednědobý i krátkodobý trend směřují vzhůru. Abyste si však dokázali udělat kompletní obrázek o budoucím vývoji cen akcií, je nutné ještě... celý článek

Akcie kupujte, když všechny trendy jdou vzhůru

26. 5. 2010 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Akcie kupujte, když všechny trendy jdou vzhůru

Akcie rostou. Akcie klesají. Jako investor do akcií nebo kontraktu na vyrovnání rozdílu (CFD) byste měli umět poznat, kterým směrem bude následovat další pohyb. Pomůže vám technická... celý článek

Technická analýza: Jak používat klouzavé průměry nejen v akciových grafech

10. 7. 2009 | Petr Čermák

Technická analýza: Jak používat klouzavé průměry nejen v akciových grafech

Kromě grafické metody nabízí technická analýza odhady změny pohybu ceny pomocí různých ukazatelů. Jednoduché a poměrně spolehlivé jsou klouzavé průměry. Najdete je i v našich nových... celý článek

Technická analýza: Japonské umění, které Evropě unikalo 200 let

1. 7. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Technická analýza: Japonské umění, které Evropě unikalo 200 let

Občas je až s podivem, jak dlouho můžou Evropanům některé věci zůstat neznámé. Starou japonskou grafickou technickou analýzu – svíčkové grafy – neznali Evropané a Američané až do 90.... celý článek

Partners Financial Services