Kam až cena akcie poroste? Naznačí to hranice odporu.

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 2. 6. 2010
Kam až cena akcie poroste? Naznačí to hranice odporu.
Akcie je dobré kupovat, když dlouhodobý, střednědobý i krátkodobý trend směřují vzhůru. Abyste si však dokázali udělat kompletní obrázek o budoucím vývoji cen akcií, je nutné ještě porozumět konceptu suportu a rezistence.

Úrovně supportů (podpor) a rezistencí (odporu) jsou jako okraje olympijského plaveckého bazénu, u kterých se plavci musí otočit a plavat v opačném směru. Tyto úrovně vám říkají, kde se cena akcie nebo CFD může zastavit a otočit směr svého pohybu. Znalost těchto úrovní, u kterých se ceny zastavují a otáčejí do opačného směru, vám pomůže vstupovat do obchodů a uzavírat je v nejvhodnější okamžik.

Support úroveň je cena, na které se akcie často zastaví a pokles ceny se změní na růst. Na jejich vzniku se podílí:

  • Obchodníci, kteří propásli předchozí příležitost vstupu do pozice a chtějí vstoupit na této ceně.
  • Obchodníci, kteří už jsou v pozicích a rozhodli se přikoupit.
  • Obchodníci, kteří prodali (spekulovali na pokles) a rozhodli se realizovat zisky.

Rezistence je úroveň ceny, kde se růst ceny akciezastaví a začíná klesat. Na jejím vzniku se podílí:

  • Obchodníci, kteří propásli předchozí příležitost k prodeji a chtějí otevřít obchod na této ceně.
  • Obchodníci, kteří již mají otevřené pozice na pokles (prodali) a na této ceně chtějí zvětšit svoji pozici, tedy prodat další akcie.
  • Obchodníci, kteří nakoupili akcie a na této ceně chtějí realizovat zisk.
Úrovně supportů (podpor) a rezistencí (odporu)


Úrovně supportů a rezistencí
nejsou přesná čísla, spíše jde o cenová pásma. Pokud identifikujete support a rezistenci , zakreslete si ji do grafu spíše tlustou čáru než tenkou linku. Pokud se budete snažit trefit přesnou úroveň, například 1 410 bodů na indexu S&P500, bude výsledkem vaše frustrace. Lepší je, stanovit si pásmo, například 1 400 až 1 420 nebo 1 390 až 1 430 . Dejte úrovním supportů a rezistencí prostor.

Zjistíte, že supporty a rezistence se objevují v různých tvarech a formacích. Úspěchu vaší strategie můžete pomoci tím, že se naučíte rozeznávat následující:

  • horizontální supporty a rezistence,
  • diagonální supporty a rezistence.

Horizontální support a rezistence

Tyto formace se vytváří, když se mění růst v pokles a naopak na stále stejných cenách. Na grafu akcií nebo CFD, o které se zajímáte, je najdete v místech, kde se ceny stále obrací tam a zpět mezi dvěma úrovněmi.

Na grafu akcií Caterpillar jsou určité cenové hladiny vyznačeny tlustými černými čarami. Ty se chovají právě jako supporty a rezistence. Od července 2007 do začátku srpna 2007 sloužila cena 77,50 USD jako cenová podpora. Ta samá cena se ale proměnila v úroveň odporu po zbytek srpna a září poté, co byla tato hladina prolomena směrem dolů.

Horizontální supporty a rezistence


Představte si, že byste si v půlce září koupili akcii nebo CFD Caterpillaru za cenu 72,50 USD a to poté, co se akcieodrazila od supportu a nyní se cena vyšplhala až na 82,50 USD. V případě, že víte, že tato cena je významná úroveň rezistence, budete zvažovat vystoupení z pozice a realizaci zisku dříve, než se cena otočí a začne klesat.

Vertikální support a rezistence

Jak brzy zjistíte, diagonální supporty a rezistence jsou nejlepším přítelem obchodníka. I když není jednoduché tyto formace identifikovat, jakmile se vám to jednou podaří, jsou neocenitelné při analýze trendu. Vzpomeňte si, že primárně chceme identifikovat trend, protože obchodování v jeho směru je snazší. Pokud se podíváte na grafy akciínebo CFD, které vás zajímají, uvidíte, že často tvoří vyšší high a vyšší low s tím, jak rostou, nebo nižší high a nižší low s tím, jak jejich hodnota klesá. Čáry, které spojují tato high a low, jsou úrovně supportu a rezistence.

Podívejme se ještě jednou na graf akcií Caterpillar. Cena akcie tvořila sérii nižších high a nižších low až do konce roku 2007. Když spojíte všechny vrcholy diagonální přímkou a to samé uděláte se všemi low (na grafu jsou vyznačeny tučnou černou linkou), uvidíte diagonální úrovně supportů a rezistencí, které mají na cenu významný vliv. A zároveň je zřetelný klesající cenový trend.

Diagonální supporty a rezistence


V tomto případě byste počkali, dokud se cena nevyšplhá k horní linii, k rezistenci a na těchto úrovních byste akcienebo CFD prodali. Jakmile byste měli otevřenou pozici, pozorovali byste akcie, jak padají až ke spodní linii, tedy na úroveň supportu, kde můžete pozici uzavřít a realizovat zisk.

Skutečný trik vedoucí k úspěšnému investování je v kombinaci jak horizontálních, tak diagonálních úrovní. Jak jste viděli na grafu Caterpillaru, horizontální a diagonální úrovně supportu a rezistencí existují vedle sebe. Grafy akcií a CFD ukrývají spoustu cenných informací. A tyto informace čekají na vás, abyste je za pomocí jednoduchých, ale účinných principů s použitím technické analýzy odkryli.

Připraveno ve spolupráci se Saxo Bank.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, rezistence, support

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie kupujte, když všechny trendy jdou vzhůru

26. 5. 2010 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Akcie kupujte, když všechny trendy jdou vzhůru

Akcie rostou. Akcie klesají. Jako investor do akcií nebo kontraktu na vyrovnání rozdílu (CFD) byste měli umět poznat, kterým směrem bude následovat další pohyb. Pomůže vám technická... celý článek

Technická analýza: Obálky a pásy pomůžou posoudit cenu akcie

27. 7. 2009 | Petr Čermák

Technická analýza: Obálky a pásy pomůžou posoudit cenu akcie

I cena akcií či jiných investičních nástrojů má své mantinely. Pokud je prorazí, musí investor zpozornět, protože se může jednat o signál, že se na trhu něco děje. Dobrým pomocníkem... celý článek

Technická analýza: Jak používat klouzavé průměry nejen v akciových grafech

10. 7. 2009 | Petr Čermák

Technická analýza: Jak používat klouzavé průměry nejen v akciových grafech

Kromě grafické metody nabízí technická analýza odhady změny pohybu ceny pomocí různých ukazatelů. Jednoduché a poměrně spolehlivé jsou klouzavé průměry. Najdete je i v našich nových... celý článek

Technická analýza: Japonské umění, které Evropě unikalo 200 let

1. 7. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Technická analýza: Japonské umění, které Evropě unikalo 200 let

Občas je až s podivem, jak dlouho můžou Evropanům některé věci zůstat neznámé. Starou japonskou grafickou technickou analýzu – svíčkové grafy – neznali Evropané a Američané až do 90.... celý článek

Technická analýza: Zobrazování mezer je hlavní předností sloupkového grafu

30. 6. 2009 | Petr Čermák

Technická analýza: Zobrazování mezer je hlavní předností sloupkového grafu

I nic může být signálem, pokud toto nic leží mezi dvěma sloupky, které jsou částí sloupcového grafu. Ten je hlavně používán k takzvané gapové analýze, i když ho lze použít i v kombinaci... celý článek

Partners Financial Services