Akcie kupujte, když všechny trendy jdou vzhůru

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 26. 5. 2010 | 2 komentáře
Akcie kupujte, když všechny trendy jdou vzhůru
Akcie rostou. Akcie klesají. Jako investor do akcií nebo kontraktu na vyrovnání rozdílu (CFD) byste měli umět poznat, kterým směrem bude následovat další pohyb. Pomůže vám technická analýza.

Obchodníci s akciemi a CFD používají jako záznam historického vývoje burzovní grafy. Díky tomu jsou schopni s větší přesností říci, jak by se mohla cena akcie vyvíjet v budoucnu. Tento proces analýzy historického cenového vývoje pro určení vývoje budoucího, se nazývá technická analýza.

Technická analýza neboli analýza grafů je další přirozený krok po té, co jste provedli analýzu fundamentální. Ta vám pomůže určit, zda danou akci máte koupit nebo prodat. Technická analýza vám pomůže načasovat realizaci obchodu, tedy určí kdy do něj vstoupit. Většina obchodníků považuje technickou analýzu za druh umění, kterému je třeba se naučit. Základem je pochopit několik klíčových konceptů technické analýzy:

  • trendy - a kam až cena může jít,
  • suport a rezistence - kde se cena může zastavit a dojít k obratu.

Obchodování v souladu s trendem

Identifikace trendu a obchodování v jeho směru je pro váš úspěch při obchodování akcií a CFD naprosto nezbytné. Akciový trh je plný emocí a když obchodníci začnou tlačit cenu akcie určitým směrem, ostatní se zpravidla přidávají a cena pokračuje v započatém trendu. Pokud pozorujete rostoucí momentum (hybnost, sílu trendu) v určitém směru, je velká pravděpodobnost, že cena se bude držet vývoje v daném směru. V tuto chvíli můžete zvýšit své šance na zisk tím, že budete obchodovat ve směru trendu. Jít proti němu obvykle znamená ztrátu pozice.

Pokud obchodníci tlačí cenu nahoru, měli byste akcie nebo CFD kupovat, abyste vydělali. Pokud na trhu nepanuje shoda ohledě vývoje ceny a akcie jde směrem do strany, pak buď střídejte nákupy a prodeje nebo počkejte, až se utvoří jasný trend, který vám umožní vytvořit zisk.

Trendy se nevyvíjí jednoznačně nahoru nebo dolů. Různí obchodníci mají různá očekávání ohledně dalšího vývoje ceny akcie a obchodují podle nich. V rámci jednoho trendu cena akcie kolísá jak směrem nahoru, tak směrem dolů.

Pokud většina obchodníků věří, že se cena akcie bude vyvíjet v určitém směru, je schopna přetlačit menšinu, která s nimi nesouhlasí. Pokud toto nastane, začne cena akcie následovat trend a pohybuje se jedním směrem. A to do chvíle, než většina neztratí víru v další vývoj a cenový pohyb tak ztratí momentum neboli sílu pokračovat v růstu či poklesu (podle daného trendu). Jakmile většina ztratí důvěru v další vývoj, může menšina využít svého vlivu, otočí směr akcie a umaže tak část předchozího vývoje. Jakmile ale většina chytne opět dech a rozhodne se obnovit trend, vrátí cenu na předchozí úrovně a ta pokračuje ve vývoji původním směrem.

Pokaždé, když se cena akcie otočí do protisměru, tvoří nová high (maxima) a low (minima). Nové high se vytvoří, když akcie dosáhne maxima a pak se otočí směrem dolů. Nové low se utvoří, když cena klesne a pak otočí svůj vývoj a začne růst. Určení těchto high a low vám pomůže zjsiit, zda se cena akcie nebo CFD pohybuje v rostoucím či klesajícím trendu nebo do strany.

  • Rostoucí trend - akcie nebo CFD se pohybují směrem vzhůru a utváří sérii vyšších high a vyšších low.
Akcie rostoucí trend

  • Klesající trend - akcie nebo CFD se pohybují směrem dolů a utváří sérii nižších high a nižších low.
Akcie klesající trend
  • Pohyb do strany - akcie nebo CFD se pohybuje do boku a utvářená high a low se nachází přibližně na stejných úrovních.
Trend akcie - pohyb do strany

Trendy - rostoucí a klesající trendy se během času střídají s netrendujícími trhy. Určení správného trendu v jednotlivých časových úsecích a jejich správně použití ve vaší analýze je pro úspěch při obchodování akcií nebo CFD klíčové. Rozlišují se následující trendy:

  • dlouhodobý trend,
  • střednědobý trend,
  • krátkodobý trend,
  • určení trvání trendu.

Dlouhodobý trend

V dlouhém časovém horizontu jsou rozhodujícím faktorem vývoje ceny akcií především fundamentální ukazatele Pokud se společnosti daří, zpravidla její akcie rostou. Akcie firem, jimž se nedaří, naopak většinou klesají. I když teoreticky se fundamentální výhled firmy může změnit ze dne na den, zpravidla mají trendy založené na firemním výhledu delší trvání.

Dlouhodobé trendy, někdy nazývané jako hlavní trendy, jsou ty, které určují směr vývoje akcie nebo CFD v nejdelším období. Podívejme se na týdenní graf firmy McDonalds. Cena akcie roste směrem nahoru zleva doprava a utváří sérii vyšších high a vyšších low.

Týdenní graf akcie McDonald

Když vidíte takto silný trend jako na grafu firmy McDonalds, víte, že investoři posílají na trh nákupní objednávky, touží vlastnit tyto akcie a vy byste měli udělat to samé, pokud na tomto trendu chcete vydělat. Pokud by trend na grafu byl klesající, měli byste za účelem zisku zvážit prodej akcií.

Dále potřebujete prozkoumat střednědobý trend, abyste zjistili, zda má stejný směr jako trend dlouhodobý.

Střednědobý trend

Střednědobý, minoritní trend, se pohybuje rychleji než dlouhodobý trend, pokrývá totiž kratší časový úsek. Tento trend je také často ovlivněn fundamentálními údaji firmy. Při pohledu na denní graf McDonaldu vidíte, že cena akcie sice následovala dlouhodobý rostoucí trend, ale v rámci něj se nepohybovala jen směrem vzhůru. Někdy se pohybovala do strany a někdy v rámci tohoto trendu dokonce klesala.

Denní graf akcie McDonald

Všimněte si, že i když střednědobý trend v některých obdobích šel do strany nebo klesal, dlouhodobý trend stále směřuje vzhůru. Trendy se vyvíjí ve stupňovitých nebo tzv. cik-cak formacích. Zřídka kdy jednoduše přímo rostou nebo klesají.

Pohled na vývoj ceny by měl podpořit vaše rozhodnutí ke koupi akcií McDonalds. Na druhou stranu, i když je vaše očekávání býčí (tedy myslíte, že cena bude růst), bude dobré s nákupem počkat na okamžik, kdy se i střednědobý trend nachází v růstu stejně jako trend dlouhodobý.

Dalším krokem je věnovat pozornost krátkodobému trendu, zda je v souladu s dlouhodobým i střednědobým trendem.

Krátkodobý trend

Krátkodobý trend, někdy označovaný jako mikrotrend, je volatilnější. Kolísá více, než oba předchozí trendy, tedy dlouhodobý a střednědobý. Je to tím, že se váže na nejkratší časový úsek a je ovlivněn hlavně zprávami v průběhu jednotlivých dní. Není vzácností, když tento trend mění směr velmi rychle. Při pohledu na hodinový graf firmy McDonald vidíte, že na začátku grafu je klesající trend, cena akcie totiž tvoří sérii nižších high a nižších low.

Denní graf akcie McDonald

Všimněte si, že zatímco krátkodobý trend směřoval dolů, střednědobý a dlouhodobý trend se stále pohybují směrem vzhůru. V jednom okamžiku je tedy možné, že se trendy v rámci různých časových období pohybují protichůdně.

Klesající trend na hodinovém grafu by vás možná dokázal odradit od otevření pozice v akciích McDonalds a to přesto, že střednědobý i dlouhodobý trend je rostoucí. Protože jde ale jen o krátkodobý trend, neměli byste se jím nechat odradit od svého býčího (růstového) očekávání.

Ostatně, pokud se podíváte na konec hodinového grafu, uvidíte, že krátkodobý trend se otáčí a tak jsou všechny tři trendy již v souladu.

Soulad časových rámců

Nejlepší obchodní příležitosti přichází, pokud jsou všechny tři trendy - dlouhodobý, střednědobý i krátkodobý - v souladu a vyvíjí se stejným směrem. Tak jako je snazší plavat po proudu než proti němu, je jednodušší obchodovat ve směru trendu než proti němu. Pokud dlouhodobý, střednědobý i krátkodobý trend roste, je to výborný okamžik pro nákup akcie nebo CFD. Pokud dlouhodobý, střednědobý i krátkodobý trend klesá, představuje to dobrou příležitost k prodeji akcie nebo CFD.

Na grafu vývoje akcií McDonalds vidíte, že trend je v uplynulých měsících pro všechny časové rámce rostoucí a akcie doslova vystřelila nahoru. Kdybyste koupili tuto akcii nebo CFD a drželi ji přes období tohoto růstu, realizovali byste velký zisk.

Příště o konceptu suportu a rezistencí.

Připraveno ve spolupráci se Saxo Bank.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

akcie, cfd, technická analýza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Technická analýza: Obálky a pásy pomůžou posoudit cenu akcie

27. 7. 2009 | Petr Čermák

Technická analýza: Obálky a pásy pomůžou posoudit cenu akcie

I cena akcií či jiných investičních nástrojů má své mantinely. Pokud je prorazí, musí investor zpozornět, protože se může jednat o signál, že se na trhu něco děje. Dobrým pomocníkem... celý článek

Technická analýza: Jak používat klouzavé průměry nejen v akciových grafech

10. 7. 2009 | Petr Čermák

Technická analýza: Jak používat klouzavé průměry nejen v akciových grafech

Kromě grafické metody nabízí technická analýza odhady změny pohybu ceny pomocí různých ukazatelů. Jednoduché a poměrně spolehlivé jsou klouzavé průměry. Najdete je i v našich nových... celý článek

Technická analýza: Japonské umění, které Evropě unikalo 200 let

1. 7. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Technická analýza: Japonské umění, které Evropě unikalo 200 let

Občas je až s podivem, jak dlouho můžou Evropanům některé věci zůstat neznámé. Starou japonskou grafickou technickou analýzu – svíčkové grafy – neznali Evropané a Američané až do 90.... celý článek

Technická analýza: Zobrazování mezer je hlavní předností sloupkového grafu

30. 6. 2009 | Petr Čermák

Technická analýza: Zobrazování mezer je hlavní předností sloupkového grafu

I nic může být signálem, pokud toto nic leží mezi dvěma sloupky, které jsou částí sloupcového grafu. Ten je hlavně používán k takzvané gapové analýze, i když ho lze použít i v kombinaci... celý článek

Technická analýza aneb jak využívat omyly jiných

25. 6. 2009 | Petr Čermák | 2 komentáře

Technická analýza aneb jak využívat omyly jiných

Určit správnou cenu společnosti k určitému okamžiku v budoucnosti je těžké. Technická analýza proto hledí jen minimálně dopředu a snaží se odhadnout trend, který utvářejí svým jednáním... celý článek

Partners Financial Services