Akcie rostou a s nimi jde i ropa. Zatím.

Jiří Tyleček | rubrika: Analýza | 23. 3. 2010 | 1 komentář
Akcie rostou a s nimi jde i ropa. Zatím.
Za poslední rok se cena ropy skoro zdvojnásobila. Pohybuje se kolem osmdesáti dolarů za barel a nahoru ji tlačí důvěra v oživení ekonomiky. V dohledné době se však nad 90 dolarů za barel nepodívá.

Ropase už od počátku března držela převážně nad 80 dolary za barel a neustálý tlak směrem vzhůru byl na grafech zřetelný. Konec minulého týdne ji však moc nesvědčil a ropa musí nyní o tuto hranici bojovat. Optimismus se z trhů ale úplně nevytratil. Americké akciové indexy vystoupaly na nejvyšší hodnoty od října 2008, kdy začala krize zuřit naplno. Komodity se vzpamatovaly z propadů na začátku února a některé z nich opět sahají na letošní maxima.

Ropa a akciové indexy mezi sebou mají pevnou korelaci. Dobrý vývoj ekonomiky a vyšší ochota riskovat je vidět na růstech ropy stejně jako na akciových indexech. Tento vztah nefungoval vždy a nemusí fungovat ani do budoucna. Zatím však na obzoru není vidět taková změna podmínek, která by měla tendenci závislosti měnit.

Vývoj ceny ropy WTI


Důležitým dnem pro finanční trhy bude v tomto týdnu čtvrtek
, kdy se uskuteční summit Evropské unie, po kterém by mělo být jasněji v otázkách kolem Řecka. Pokud se ani tam lídři Evropských zemí nedohodnou na formě pomoci Řecku, pravděpodobnost vstupu Mezinárodního měnového fondu se významně zvýší. V důsledky by to mohlo způsobit další oslabení euraa naopak podporu amerického dolaru, za který se ropa obchoduje. Tlak na vzestup ceny ropy by se tak snížil.

Poslední kroky v rozvíjejících se ekonomikách Číny a Indie by také mohly pro ropu znamenat krátkodobé nebezpečí. Strach z čínského utahování měnových kohoutků je po posledních krocích nižší, přesto se však postupné zpomalování čínské ekonomiky již započalo. Navíc tlak na zhodnocení juanuse ze strany USA neustále stupňuje, což by přidusilo zahraniční obchod, jeden z motorů čínského růstu. Jelikož je Čína největším asijským spotřebitelem ropy s růstem dovozu ropy o desítky procent ročně, bude mít do budoucna stále větší váhu. Už nyní importuje více saúdskoarabské ropy než USA.

V Indii se v minulém týdnu rozhodla centrální banka zvýšit základní sazbu na 3,5 procenta v rámci boje proti vysoké inflaci. Naposledy se sazby zvyšovaly v červenci 2008. Jakékoliv zvýšení sazeb má vliv na zpomalení ekonomiky, a tedy tento krok má obecně negativní vliv na celý komoditní sektor včetně ropy.

Důležitou informací minulého týdne byly závěry středeční zasedání organizace OPEC ve Vídni. Na pravidelném čtvrtletním zasedání se diskutovaly kvóty na dalšího čtvrt roku a dodržování současných těžebních limitů. Celková produkce bloku na úrovni 25 milionů barelů denně zůstala nezměněna. Spokojenost se současnými cenami byla viditelná a k dobré náladě producentů ropy přispěl i vývoj poptávky, která roste rychleji, než se očekávalo. Do pozadí byl odsunut i problém překračování limitů těžby hlavně afrických států, a to právě díky současnému stavu poptávky a cenám. V současnosti neznamená nedodržování kvót pro OPEC výrazný problém.

Zásoby ropy v USA rostou nepřetržitě už sedm týdnů v řadě a sezónně se dá v krátké době očekávat pomalý pokles stavu zásob. Spolu se začátkem motoristické sezóny se dá očekávat postupné snižování zásob benzínu a tlak na zvyšování cen ropy.

Ropa Brent se už od počátku února obchoduje v mírně rostoucím kanálu, jehož dolní hranice byla v posledních hodinách páteční seance opět otestována kvůli fundamentům. Na pořadu dne bylo i vybírání zisků po dosažení středečních maxim bylo. Ropa se nevzpamatovala ani na samém počátku týdne a blíží se podpoře na úrovni 79 dolarů za barel. V nejbližších dnech se také ukáže, zda dojde k definitivnímu proražení rostoucí trendové čáry.

Klouzavé průměryse stále tváří pozitivně, naopak oscilátory RSI a Stochastic začínají směřovat směrem dolů a jejich výhled na tento týden je tedy spíše medvědí. V dalších dnech by však ropa Brent mohla opět vystoupat do blízkosti 80 dolarů a vrátit se ke své trendové čáře z opačné strany. Obchodní rozpětí celé pod trendovou čarou by ropu udrželo slabší po zbytek týdne. Trend však i přes páteční oslabení zůstává býčí s krátkodobým cílem 81 dolarů za barel. Support na hranici 78 dolarů za barel by měl naopak vydržet.

Vývoj ceny ropy WTI - technická analýza

Přestože krátkodobě to z technického hlediska nevypadá s ropou růžově, v horizontu několika týdnů se dá očekávat vzestup a překonání letošních rekordů. Z dlouhodobého hlediska se očekává návrat do rostoucího kanálu a růst započatý před rokem se může i nadále vyvíjet v podobném duchu. Po překonání střednědobého maxima na 82,40 může dojít k rychlému růstu nad 85 dolarů za barel. Ani ve střednědobém horizontu by se však ropa neměla dostat nad 90 dolarů za barel, kde lze očekávat silný odpor 50% retracementu maxima a minima posledních dvou let.

Autor je analytik společnosti X-Trade Brokers.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

akcie, akciový index, komodita, ropa

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo vydělá díky drahé ropě. Návod pro investory.

24. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Kdo vydělá díky drahé ropě. Návod pro investory.

Drahá ropa a přechod na jiné zdroje energie zpomalí růst ekonomiky. Najdou se však firmy, které na tom vydělají. A s nimi i investoři, kteří si koupí jejich akcie. Analytici firmy Morningstar... celý článek

Investice do stříbra: cena kovu musí porazit českou DPH

12. 1. 2010 | František Mašek | 23 komentářů

Investice do stříbra: cena kovu musí porazit českou DPH

Obavy z inflace nahrávají investicím do drahých kovů i dalších komodit. Cena zlata loni vzrostla asi o čtvrtinu, stříbra dokonce o 46 procent. Přesto je o stříbro menší zájem. Trh s... celý článek

Investoři neví, kam s penězi, proto ženou cenu ropy vzhůru

11. 6. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Investoři neví, kam s penězi, proto ženou cenu ropy vzhůru

Cena ropy se za poslední tři měsíce zdvojnásobila. Jenže takový růst nemá na první pohled logiku. Na trhu jí je dost, aby pokryla případný růst poptávky po odeznění recese. Za skokem... celý článek

Partners Financial Services