Akcie: Praha roste dál

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 23. 2. 2010
Akcie: Praha roste dál
Index pražské burzy navázal na růst z předchozího týdne a posunul se opět do středu pásma, ve kterém se drží již více než půl roku. Index PX posílil ve čtyřech seancích, když ztrátu si připsal pouze ve čtvrtek a končil týden na 1 150 bodech, což je týdenní růst o 3,29 %.

Ve středu pozornosti byly minulý týden na pražské burze finanční tituly, které pokračovaly v růstu, který byl však podstatně dynamičtější než v minulém týdnu. V kontextu růstu bankovního sektoru v Evropě posilovala Erste Bank, která se vrátila nad hranici 700 Kč a přidala 6,7 %. Komerční bankareportovala své výsledky, které dosáhly dobrých úrovní a nervózní obchodování před oznámením se proměnilo v následný zájem investorů a růst kurzu. Na týdenní bázi přidaly akcie5,3 %. Růst o 6 % předvedly akcie mediální CME, která se v závěru týdne definitivně dohodla k převzetí bulharské bTV. Na dohled hranice 200 Kč a růst o téměř 10 % předvedly akcie Orca, tradičně však bez výraznější zprávy a výraznějšího objemu. Telefónica O2pokořila v průběhu týdne metu 450 Kč, v závěru ji však neudržela a kurz nakonec stagnoval na 445 Kč.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden (12. 2.)Tento týden (19.2.)Změna v %
PX1 113,401 150,0+ 3,29
Klíčové události minulého týdne
  • Maloobchodní tržby bez sezónního očištění poklesly v prosinci o 1,9 % a klesají tak již patnáctý měsíc v řadě. Za celý rok 2009 se maloobchod propadl o 4,3 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

CME
18/2 Mediální společnost CME se dohodla ke koupi nesledovanější bulharské televize bTV za 400 milionů USD od News Corp. Součástí dohody je nákup zbývajících 20 % v kanálu Pro.BG od Top Tone, který výměnou získá 6% podíl v nově založené divizi CME, kam bude spadat právě bTV a Pro.BG. Podle ředitele Adriana Sarbu je toto dalším krokem v přeskupení aktiv po prodeji ukrajinské divize.

ČEZ
16/2 Distribuční divize ČEZu nebude do odvolání vydávat povolení na nové přípojky fotovoltaickým a větrným elektrárnám a vyhoví tak žádosti přenosové soustavy ČEPS. ČEPS se obává, že překotný rozvoj solární energetiky by mohl destabilizovat soustavu.
19/2 Do dalšího kola tendru na rozšíření jaderné elektrárny Temelín postoupili všichni tři přihlášení uchazeči. O zakázku se tak bude ucházet americký Westinghouse, francouzská Area a ruský Atomstrojexport v konsorciu se Škodou JS.

Komerční banka
18/2 Komerční banka vykázala v závěru roku pokles čistého zisku o 22 % na 2,57 miliard Kč, trh čekal propad až na 2,48 miliard Kč. Meziroční srovnání je ovlivněno jednorázovými příjmy v loňském roce ve výši 561 milionů Kč. Za celý rok banka vydělala 11 miliard Kč. Čisté úrokové příjmy i poplatky dopadly v závěru roku lépe, než očekával trh, negativní překvapení přišlo v oblasti finančního výsledku, když došlo k odpisu ztrátových investic ve výši přes 0,5 miliardy Kč. Sledovaná položka nákladů na riziko dosáhla nižších úrovní, než trh očekával, a začala se stabilizovat. Vedení navrhlo dividendu za loňský rok ve výši 170 Kč, což je pokles o 10 Kč oproti předchozí dividendě.
19/2 Po výsledcích přišla série změn v investičních doporučeních: ING zvýšila cíl na 4 100 Kč z původních 3 200 Kč, doporučení ponecháno na stupni „držet“. Cíl od UBS byl navýšen na 4 000 Kč z původních 3 700, doporučení „neutral“. Na 4 060 zvýšila cílovou cenu Citigroup a ponechala doporučení „držet“. Jediná úprava směrem dolů byla od Goldman Sachs, ale i po snížení je vysoce nad 4 000 a dosahuje 4 349 Kč. Doporučení bylo sníženo na „neutral“ z původního „buy“

New World Resources
15/2 Cheuvreux zařadil akcie těžařské firmy mezi „top picks“ a stanovil cílovou cenu na 244 Kč.
18/2 Erste Bank zvýšila doporučení pro NWR na „akumulovat“ z původního „redukovat“. Cílová cena byla zvýšena na 211 Kč. Opačný krok udělala Goldman Sachs, která snížila cíl na v přepočtu zhruba 168 Kč.

Očekávané události

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci trhy.penize.cz !

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Po sešupu zase růst

16. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Po sešupu zase růst

Pražská burza minulý týden částečně zkorigovala předchozí silné propady. Index PX dokázal posílit o 1,75 procenta. Nejvyšší růsty byly k vidění v první polovině týdne.

Akcie: Velký výprodej bank a uhlí

10. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Velký výprodej bank a uhlí

Pražská burza po vyčkávání na vyšších úrovních a ignorování vývoje na vyspělých trzích z předchozích týdnů nabrala minulý týden výrazné ztráty. Index PX se propadnul o 7 procent, když... celý článek

Akcie: Praha v lednu vzrostla o pět procent

2. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha v lednu vzrostla o pět procent

Pražská burza se po celý minulý týden držela v úzkém pásmu 30 bodů, celkově index PX poklesl o 0,57 % a navázal tak na mírný pokles z předchozího týdne. Přes pokles v závěru měsíce... celý článek

Akcie: Praha nejvýše od října 2008

26. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha nejvýše od října 2008

Pražská burza odolávala zhoršenému sentimentu ve světě až do čtvrtka, pátek však již přinesl výraznější pokles, když v posledním dni týdne index ztratil 2,7 %. Na týdenní bázi umazala... celý článek

Akcie: Prahu táhla Erste Bank

19. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu táhla Erste Bank

Pražská burza na rozdíl od západních trhů rozšířila své letošní zisky. Index PX dokázal posílit o 2,45 %. V závěru týdne se podařilo indexu v jednom dni pokořit hranici 1 200 bodů,... celý článek

Partners Financial Services