Akcie: Po sešupu zase růst

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 16. 2. 2010
Akcie: Po sešupu zase růst
Pražská burza minulý týden částečně zkorigovala předchozí silné propady. Index PX dokázal posílit o 1,75 procenta. Nejvyšší růsty byly k vidění v první polovině týdne.

Poměrně volatilní obchodování bylo k vidění minulý týden na Pražské burze u akcií Komerční banky(+2,3 %). Z hladiny 3 500 Kč se titul zvedl postupně až přes 3 800 Kč, aby se při pátečním obchodování vrátil na 3 580 Kč. Růst v první polovině týdne byl ve znamení korekce propadu a optimismu v sektoru povzbuzovaném hledáním řešení pro zadlužené Řecko. V kladných hodnotách zakončila týden i Erste Bank(+1,3 %). Největší růst zaznamenaly akcie Orco(+9,3 %), když vedení připravilo nový návrh pro soud v oblasti řešení restrukturalizace dluhu. Silný zájem investorů byl k vidění u akcie Telefónica O2(+4,95 %), titul se vrátil do blízkosti hranice 450 Kč. Zlepšená nálada na trzích pomohla v úvodu týdne ČEZuna dohled hranice 900 Kč, optimismus ale nevydržel a v závěru opět převažovali prodejci, kteří vrátili titul pod 860 Kč (-0,17 %). Mateřská společnost Philip Morrisreportovala výsledky, příliš indikací o českém trhu však poskytnuto nebylo a domácí tabáková firma tak v kontextu vývoje na trhu posílila o necelá 2 %.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden (5.2.)Tento týden (12.2.)Změna v %
PX1 094,301 113,40+ 1,75
Klíčové události minulého týdne
  • Předběžná data o hrubém domácím produktu za čtvrté čtvrtletí roku 2009 ukázala meziroční propad o 4,2 %, zatímco byl očekáván pokles o 2,7 %. Oproti třetímu kvartálu minulého roku poklesla česká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí o 0,6 % a negativně tak překonala tržní očekávání růst o 0,9 %. Za celý rok 2009 se ekonomika ČR snížila o 4,3 %. Je pravděpodobné, že kvůli vysoké nezaměstnanosti se na horším HDP negativně projevila slabší spotřeba domácností. Mezičtvrtletní snížení bylo způsobeno také nižšími daněmi z produktů oproti předchozímu kvartálu. Naopak pozitivní vliv měl nárůst hrubé přidané hodnoty v průmyslu. Na přesnější čísla si budeme muset počkat do vyhlášení finálního údaje o HDP.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
8/2 Erste Bank snížila doporučení pro energetickou společnost na „akumulovat“ z původního „koupit“. Cílová cena byla snížena na 980 Kč.
10/2 Morgan Stanley mírně navýšil cílovou cenu pro ČEZ na 920 Kč z původních 910 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „equalweight“.

KIT Digital
11/2 Komerční banka začala pokrývat nováčka na pražské burze. Technologická firma KITD obdržela doporučení na stupni „prodat“ s cílovou cenou 9 USD.

New World Resources
10/2 NWR stáhla nabídku dluhopisu za 700 mil. EUR, která byla oznámena minulý týden. Společnost oznámila, že důvodem stažení je volatilita na trhu. Investoři podle vyjádření firmy projevili o dluhopisy velký zájem.
12/2 ING snížila cíl pro těžařskou společnost na 178 Kč z původních 200 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „držet“.

Orco Property Group
8/2 Vedení Orco se dohodlo se všemi 33 financujícími bankami na odkladu splatnosti úvěrů. Firma připravuje nový plán restrukturalizace dluhu, který bude předložen držitelům dluhopisů a pařížskému soudu. Vedení nepředpokládá, že většina držitelů bude souhlasit, soud by však podle jejich předpokladů přistoupit na řešení měl. U dluhopisu se splatností 2010-2014 by se splácely úroky nadále, jistina by však byla splacena postupně v horizontu 10 let. Viceprezident Vobruba uvedl, že hodnota nemovitostního portfolia by se neměla příliš odlišovat od zveřejněné hodnoty v pololetí.

Philip Morris
11/2 Mateřský koncern Philip Morris International v rámci svých výsledků uvedl, že podíl PM ČR na domácím trhu za loňský rok poklesl o 0,5 % na 55,5 %. V samotném čtvrtém čtvrtletí dosáhl podíl 54,5 %. Celý trh v ČR stoupl podle údajů firmy o 35 %, údaj je však zkreslený kvůli předzásobení a po očištění o tento faktor by došlo k poklesu o 5,9 %.

Očekávané události
  • 15/2 Maloobchodní tržby
  • 18/2 Komerční banka – výsledky za čtvrté čtvrtletí

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci trhy.penize.cz !

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Velký výprodej bank a uhlí

10. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Velký výprodej bank a uhlí

Pražská burza po vyčkávání na vyšších úrovních a ignorování vývoje na vyspělých trzích z předchozích týdnů nabrala minulý týden výrazné ztráty. Index PX se propadnul o 7 procent, když... celý článek

Akcie: Praha v lednu vzrostla o pět procent

2. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha v lednu vzrostla o pět procent

Pražská burza se po celý minulý týden držela v úzkém pásmu 30 bodů, celkově index PX poklesl o 0,57 % a navázal tak na mírný pokles z předchozího týdne. Přes pokles v závěru měsíce... celý článek

Akcie: Praha nejvýše od října 2008

26. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha nejvýše od října 2008

Pražská burza odolávala zhoršenému sentimentu ve světě až do čtvrtka, pátek však již přinesl výraznější pokles, když v posledním dni týdne index ztratil 2,7 %. Na týdenní bázi umazala... celý článek

Akcie: Prahu táhla Erste Bank

19. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu táhla Erste Bank

Pražská burza na rozdíl od západních trhů rozšířila své letošní zisky. Index PX dokázal posílit o 2,45 %. V závěru týdne se podařilo indexu v jednom dni pokořit hranici 1 200 bodů,... celý článek

Akcie: Dobrá doporučení hnala ceny vzhůru

12. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Dobrá doporučení hnala ceny vzhůru

Pražská burza vstoupila do nového roku 2010 úspěšně, když index PX ve svižném kroku přidal 3,57 %. Pouze v jediném dni zaznamenal index mírný pokles. Na trhu byla k vidění i vyšší aktivita... celý článek

Partners Financial Services