Akcie: Praha nejvýše od října 2008

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 26. 1. 2010
Akcie: Praha nejvýše od října 2008
Pražská burza odolávala zhoršenému sentimentu ve světě až do čtvrtka, pátek však již přinesl výraznější pokles, když v posledním dni týdne index ztratil 2,7 %. Na týdenní bázi umazala páteční ztráta předchozí zisky a index PX končil se ztrátou 0,19 %.

V průběhu minulého týdne se index dostal v jednom dni až na 1 225 bodů, což byla nejvyšší hodnota od října 2008. Velmi rušno bylo kolem akcií CME(+15,6 %), když nejdříve přišel propad po rozporuplných zprávách ohledně stavu reklamního trhu ve čtvrtém čtvrtletí, aby následně akcie strmě posílily, když skupina prodala svá aktiva na Ukrajině. Vysoká volatilita byla k vidění u akcií NWR(+1,5 %), které nejdříve pokračovaly ve svých předchozích růstech a posílily až na 213 Kč, korekce v závěru týdne je však poslala zpět pod 200 Kč. Své zisky odevzdal i ČEZ(+0,2 %), který se v první polovině týdne obchodoval nad hranicí 940 Kč. Jedním z mála titulů, které si své zisky z úvodu týdne udržel, byla Telefonica O2(+3 %), kde byl zájem cítit i v závěru týdne. Nejvyšší ztráty si připsaly rakouské finanční tituly, když pokles souvisel s poklesem finančních titulů ve světě. Negativně působily i návrhy regulativních snah na domácím trhu v Rakousku. Erste oslabila o 5,7 %, pojišťovna VIGsi odepsala 4 %.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 185,601 183,40- 0,19
Klíčové události minulého týdne
  • Podle člena bankovní rady Roberta Holmana může ČNB začít zvedat sazby ve druhém nebo třetím čtvrtletí letošního roku. Podle jeho názoru by mělo být úvodní zvýšení o 0,25 %. 
  • KIT Digital zrušil úpis akcií v Evropě a spokojil se pouze s úpisem v USA, kde se podařilo prodat akcie za zhruba 36 milionů USD. Přestože úpis v Evropě neproběhl, akcie se začnou od pondělí 25. 1. obchodovat na pražské burze formou duálního listingu.
Vývoj titulů na domácích trzích

CME
20/1 Mediální skupina CME se dohodla na prodeji svých ukrajinských aktivit do rukou společnosti Harley Trading Limited. Společnost vlastní Igor Kolomoisky, která působí ve vedení CME a je rovněž jejím akcionářem (souvisí s předchozími obchody mezi CME a Kolomoiskym). Kupní cena byla dohodnuta na 300 milionů USD, dalších 19 milionů bude poskytnuto na náklady do ukončení transakce. Obchod by měl být dokončen na konci dubna.
21/1 Agentura S&P zatím nemění v souvislosti s prodejem aktiv na Ukrajině hodnocení závazků společnosti, přehodnocení přijde až po dokončení transakce. Aktuální hodnocení zůstává na „B-„ s negativním výhledem.
21/1 Bank of America po prodeji ukrajinských aktiv změnila doporučení na „buy“ z původního „underperform“. Cílová cena byla zvýšena na 37 USD.

ČEZ
19/1 Citigroup zvýšilo doporučení pro akcie ČEZ na „buy“ z původního „hold“. Cílová cena byla zvýšena na 1 100 Kč. Stejnou změnu v doporučení udělala Deutsche Bank, cílová cena byla potvrzena na 1 000 Kč.
21/1 HSBC snížila doporučení pro akcie energetické firmy na „neutral“ z půodního „overweight“. Cílová cena byla snížena na 1 010,- Kč z původních 1 090,- Kč.

Erste Bank
19/1 Merrill Lynch zvýšil cílovou cenu na 37,50 EUR, doporučení bylo potvrzeno na stupni „buy“.

New World Resources
22/1 Důlní společnost OKD podepsala novou kolektivní smlouvu, která zachovává mzdy na úrovni roku 2009. Smlouva je platná od 1. 1. 2010 do 31. 12. 2012. Mzdy se budou dohadovat nadále na roční bázi.

Komerční banka
21/1 Credit Suisse zvýšila cílovou cenu pro akcie domácí banky na 3 130 Kč z původních 2 600 Kč. Doporučení zůstalo ve stavu „underperform“.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci trhy.penize.cz !

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Prahu táhla Erste Bank

19. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu táhla Erste Bank

Pražská burza na rozdíl od západních trhů rozšířila své letošní zisky. Index PX dokázal posílit o 2,45 %. V závěru týdne se podařilo indexu v jednom dni pokořit hranici 1 200 bodů,... celý článek

Akcie: Dobrá doporučení hnala ceny vzhůru

12. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Dobrá doporučení hnala ceny vzhůru

Pražská burza vstoupila do nového roku 2010 úspěšně, když index PX ve svižném kroku přidal 3,57 %. Pouze v jediném dni zaznamenal index mírný pokles. Na trhu byla k vidění i vyšší aktivita... celý článek

Akcie: Konec roku v plusu

5. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Konec roku v plusu

V posledním týdnu roku 2009 pokračovalo velmi klidné obchodování, když na trhu nebylo přítomno mnoho investorů, kteří by v úplném závěru upravovali své pozice. Index PX si v posledním... celý článek

Akcie: Pár obchodů a kurzy lítají nahoru a dolů

22. 12. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pár obchodů a kurzy lítají nahoru a dolů

Pražská burza se po celý týden držela v blízkosti hranice 1 100 bodů a index nezaznamenal výraznější pohyb. Na týdenní bázi došlo pouze nepatné změně, když index PX oslabil o zanedbatelných... celý článek

Akcie: Problémy Dubaje odskákaly banky

15. 12. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Problémy Dubaje odskákaly banky

Pražská burza předvedla oproti minulému týdnu téměř přesně obrácený vývoj. Index PX oslabil o 3,49 % a na desetinu přesně tak umazal předchozí růst. Jestliže v minulém týdnu index čtyřikrát... celý článek

Partners Financial Services