Jak obchodovat během výsledkové sezóny

Jiří Tyleček | rubrika: Jak na to | 20. 1. 2010
Jak obchodovat během výsledkové sezóny
Obchodování na trzích je v průběhu roku ovlivňováno mnoha faktory. Některé mají svůj pravidelný řád a další přicházejí neohlášené. Výsledková sezóna amerických firem patří do první skupiny a je tedy jednodušší se na ni připravit.

Výsledková sezóna je období, kdy společnosti zveřejňují své výkony za poslední čtvrtletí, změny uvnitř společnosti a výhled na další období. Týká se všech firem, jejichž akcie se veřejně obchodují na burze. Má pevně daný jízdní řád, který se ovšem každé čtvrtletí obměňuje. Sezóna začíná vždy týden až dva po konci čtvrtletí a detaily firemních hospodaření zaplavují informační kanály po několik následujících týdnů. Výkony velkých společností fungují jako katalyzátor trhu a odsouvají tak pravidelné měsíční fundamenty do pozadí. Zveřejnění hospodaření společností se projevuje primárně na akciovém trhu,nicméně dopady jsou často zřetelné i na jiných trzích finančních aktiv.

Zpravidla první reportují výrobní společnosti a banky, následované energetickými společnostmi a sezónu uzavírají maloobchody. Největší vliv na tržní sentiment však mají úspěchy či neúspěchy bankovního sektoru, který je zvláště v posledním roce pod drobnohledem. Evropské firmy zveřejňují své výkony později a jejich vliv je na globální obchodování zpravidla nižší. Výsledky jsou totiž díky časovému zpoždění za USA lépe predikovatelné. Statisticky je nejrušnější zveřejnění výsledků za třetí kvartál v říjnu, protože září se z historických statistik jeví jako medvědí trh a nervozita tak panuje ještě před samotnou sezónou. To má pak vliv na celý sektor i tržní sentiment.

Obchodní strategie

Obchodování v průběhu výsledkové sezóny je složitější než v jiných částech roku, protože vznikají nové interakce mezi zveřejněnými výkony firem a pravidelnými fundamenty. Trhy jsou zpravidla volatilnější a jednotlivé akcie může potkat i výkyv v řádu několika desítek procent. Indexy volatility chicagské burzy VIX má sklon přidat i jednotky bodů. K obchodování je tak nutno přistupovat zvláště obezřetně. Případ společnosti Alcoa, která v právě probíhající výsledkové sezóně ztratila skokově více než 11 procent, mluví sám za sebe.

Zveřejnění výsledků může obchodník využít ve svůj prospěch, ovšem je důležité mít takovou strategii, která minimalizuje ztráty a až v druhé řadě nechává prostor ziskům. Jakýkoliv vstup či výstup z pozice by měl učinit s ohledem na kalendář sezóny. Vysoká volatilita se projevuje zvláště při překvapivých reportech o firemním hospodaření. Sázka na jednotlivé akciepřed zveřejněním reportu může být výnosnou strategií, ovšem pouze pokud má obchodník o firmě a celém sektoru důkladné informace. Tato strategie je také nejnebezpečnější ze všech, zvláště pak když se jedná o první zveřejněná data firmy z určitého sektoru. Bezpečněji, ovšem s nižším potenciálem zisku se s pomocí derivátů obchodují jednotlivé sektory, nebo celkový tržní sentiment. (Sledujte kurzy akcií a komodit na trhy.penize.cz)

Nejvhodnější se k obchodování výsledkové sezóny zdají být některé opční strategie (např. Straddle, Strangle), kdy správnou kombinací několika call a put opcí lze dosáhnout výdělku při pohybu oběma směry. Tyto strategie tak spekulují na zvýšenou volatilitu podkladového aktiva. Obchodník vydělá vždy, když jsou výsledky firmy překvapivé a její akcie se prudce pohnou nahoru nebo dolů.

Volatilita znamená risk

Přestože se obchodování výsledků firem může zdát dobrou příležitostí k velkým ziskům, opak může být pravdou. Spousta obchodníků si v tomto období dává pauzu a čeká na klidné období. Obchodování výsledků firem patří mezi agresivní strategie, do které by se začátečníci neměli pouštět. Nic to ovšem nemění na faktu, že potenciál zisku je vysoký a záleží na každém obchodníkovi, jestli podstoupí zvýšené riziko.

Autor je analytik společnosti X-Trade Brokers.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chcete nakoupit akcie? Raději ještě počkejte.

18. 1. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Chcete nakoupit akcie? Raději ještě počkejte.

Média i část investorů nyní hovoří o letech 1999-2009 na akciových trzích jako o ztracené dekádě. Názory na vývoj v letošním roce se hodně liší. Jediná shoda panuje v tom, že na akciových... celý článek

Investoři se zase začali bát a více hledí na jistý výnos

15. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Investoři se zase začali bát a více hledí na jistý výnos

Zajištěné fondy není třeba držet až do splatnosti. Když je dobrá příležitost, vyplatí se je prodat a peníze investovat dál. Tuto aktivní práci s našimi fondy podporujeme, říká Jan Barta,... celý článek

Investice do stříbra: cena kovu musí porazit českou DPH

12. 1. 2010 | František Mašek | 23 komentářů

Investice do stříbra: cena kovu musí porazit českou DPH

Obavy z inflace nahrávají investicím do drahých kovů i dalších komodit. Cena zlata loni vzrostla asi o čtvrtinu, stříbra dokonce o 46 procent. Přesto je o stříbro menší zájem. Trh s... celý článek

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

6. 1. 2010 | Milan Tomášek | 1 komentář

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

Nervy drásající rok 2009 je pryč. Investoři na něj budou nahlížet jako na jeden z nejpodivnějších a zároveň nejvýnosnějších. Rok 2010 by mohl být klidnější, ale méně výnosný.

Partners Financial Services