Akcie: Ani výsledky firem nepřiměly investory k větší aktivitě

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 3. 3. 2010
Akcie: Ani výsledky firem nepřiměly investory k větší aktivitě
Po dvoutýdenním růstu prošla pražská burza korekcí, když index PX oslabil o 0,98 procenta. Z pohledu výsledkové sezóny se jednalo o nejnabitější týden, když reportovala téměř polovina firem ze SPADu . Na objemu obchodů se to však příliš neprojevilo.

Z firem, které minulý týden vyhlašovaly hospodářské výsledky, se na trhu nejvíce dařilo Telefónice, která si však hlavní zisky připisovala ještě před zveřejněním výsledků. Snížená dividenda ve výši 40 Kč a opatrný výhled přinesl v pátek částečnou korekci předchozích růstů, na týdenní bázi se však titul udržel v kladných hodnotách a připsal si 0,85 %. Při nízké aktivitě se v plusu na týdenní bázi udržely i akcie Philip Morris(+1,5 %), když očekávaný termín valné hromady a dividendy se pomalu blíží. ČEZpo oznámení výsledků v pátek nejdříve oslaboval, když poskytl tradičně konzervativní výhled a čistý zisk byl díky jednorázovým položkám nižší, než se očekávalo. Dobré prodejní ceny na rok 2011, které byly oznámeny v průběhu dne, však vývoj otočily a ČEZ nakonec v pátek posílil o téměř 2 %. Na týdenní bázi klesl pouze o 0,3 %.

Výraznější pokles zaznamenaly akcie Erste Bank(-3,1 %), když vedení sice ponechalo dividendu, ale náklady na riziko dosáhly vyšší úrovně a hrozba dodatečného zdanění ze strany rakouského státu tlačily na kurz směrem dolů. Největší ztrátu z reportujících firem vykázala mediální CME, která oslabila o 6,1 %. Reklamní trh zůstává podle vedení nadále slabý a zlepšení by mohlo přijít až ve druhé polovině roku. NWRse v závěru roku nečekaně dostalo do zisku a kurz posílil o 0,56 %.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden (19. 2.)Tento týden (26. 2.)Změna v %
PX1 150,01 138,70- 0,98
Vývoj titulů na domácích trzích

CME
23/2 Od 1. 3. 2010 bude pozici finančního ředitele v CMEzastávat David Sach, který nahradí Charlese Franka.
24/2 CME vykázala pokles výnosů za čtvrté čtvrtletí o 14 % na 252 milionů USD. Zisk EBITDA se propadl na 44,1 milionů USD, oba ukazatele byly však lepší, než očekával trh. Na úrovni čistého zisku dopadl výsledek hůře, když firma prodělala 55,3 milionů USD. Za celý rok firma utržila 714 milionů USD (mírně výše než jejich říjnový odhad 702-710), EBITDA dosáhla 75 milionů USD (odhad 60-70 milionů USD). Vedení očekává stagnaci výdajů na reklamu v první polovině roku, zlepšení by mělo přijít ve druhé polovině. Celkově by výdaje na reklamu měly vzrůst o 2-6 %.

ČEZ
26/2 ČEZ dosáhl za rok 2009 rekordního zisku ve výši 51,9 miliard Kč při tržbách 196,4 miliard Kč. V závěru roku firma vydělala 7,7 miliard Kč, což bylo méně, než očekával trh. Částečně to bylo zapříčiněno odpisem aktiv v Polsku a změnami ve vykazování nevyfakturované elektřiny. Pro letošní rok firma očekává pokles ukazatele EIBDA zhruba o 3 %, na úrovni čistého zisku by mělo dojít k poklesu o 10 %. Na rok 2011 má firma prodáno již 53 % produkce za ceny zhruba 54 EUR.

Erste Bank
26/2 Rakouská banka ve čtvrtém čtvrtletí vydělala 183 milionů EUR čistého. Čistý úrokový příjem mezikvartálně i meziročně vzrostl na 1,38 miliard EUR. Opravné položky na rizikové úvěry dosáhly 607 milionů EUR, což bylo více, než očekával trh. Za celý rok 2009 banka vydělala 903,4 milionů EUR při rekordním provozním zisku ve výši 3,77 miliard EUR. Firma ponechala dividendu ve výši 0,65 EUR. Pro rok 2010 vedení očekává, že náklady na riziko se budou nadále držet na zvýšené úrovni.

New World Resources
24/2 NWR se v závěru roku nečekaně dostalo do zisku ve výši 7,5 milionů EUR, tržby za čtvrté čtvrtletí dosáhly 341,2 milionů EUR na úrovni EBIT firma vykázala zisk 19,9 milionů EUR. Všechny údaje byly lepší, než očekával trh. Za lepšími čísly stála zlepšená poptávka z ocelářského segmentu, díky kterému došlo k výraznému poklesu zásob. Vedení oznámilo, že pozitivní vývoj byl k vidění i na začátku roku 2010, ale ve výhledu je stále opatrné. Zásoby v dole v polském Debiensku by měly dosáhnout až 300 milionů tun, což je více, než původně odhadovaných 190 milionů tun.
25/2 Bank of America/ML zvýšila doporučení pro NWR na stupeň „buy“ z původního „neutral“. Cílová cena byla zvýšena na 850 pencí z původních 750 pencí.

Telefónica O2 ČR
26/2 Telefónica O2 ohlásila za celý rok 2009 pokles výnosu o 7,4 % na 59,8 miliard Kč. Zisk OIBDA pokles na 27 miliard Kč, po úpravách dosáhl firemního cíle poklesu o max. 4 %. Čistý zisk stagnoval na 11,7 miliardách Kč. Pro rok 2010 firma očekává pokles upraveného ukazatele OIBDA o 5-9 %, když náročné prostředí bude přetrvávat, a to hlavně v první polovině roku. Představenstvo navrhuje dividendu za rok 2009 ve výši 40 Kč, což je pokles o 20 % oproti předchozím letům.

Unipetrol
25/2 Petrochemický holding vykázal za čtvrté čtvrtletí čistou ztrátu ve výši 257 milionů Kč při tržbách 18,3 miliard Kč. Na provozní úrovni EBIT vykázala firma ztrátu ve výši 260 milionů Kč a do kladných hodnot nepomohl ani jednorázový příjem z prodeje emisních povolenek. Rafinérská marže se nadále držela na velmi nízké úrovni, petrochemické marže mírně oslabily. Z jednotlivých segmentů vykázal uspokojivou výkonnost pouze maloobchod. Za celý rok firmě poklesly tržby o 31 % na 67,4 miliard Kč a firma prodělala 835 milionů Kč. Vedení nadále očekává složitou situaci na trhu při slabé poptávce jak po rafinačních, tak petrochemických produktech. Přes lepší závěr firma celkově za rok 2009 prodělala 61,6 milionů EUR.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci trhy.penize.cz !

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Praha roste dál

23. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha roste dál

Index pražské burzy navázal na růst z předchozího týdne a posunul se opět do středu pásma, ve kterém se drží již více než půl roku. Index PX posílil ve čtyřech seancích, když ztrátu... celý článek

Akcie: Po sešupu zase růst

16. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Po sešupu zase růst

Pražská burza minulý týden částečně zkorigovala předchozí silné propady. Index PX dokázal posílit o 1,75 procenta. Nejvyšší růsty byly k vidění v první polovině týdne.

Akcie: Velký výprodej bank a uhlí

10. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Velký výprodej bank a uhlí

Pražská burza po vyčkávání na vyšších úrovních a ignorování vývoje na vyspělých trzích z předchozích týdnů nabrala minulý týden výrazné ztráty. Index PX se propadnul o 7 procent, když... celý článek

Akcie: Praha v lednu vzrostla o pět procent

2. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha v lednu vzrostla o pět procent

Pražská burza se po celý minulý týden držela v úzkém pásmu 30 bodů, celkově index PX poklesl o 0,57 % a navázal tak na mírný pokles z předchozího týdne. Přes pokles v závěru měsíce... celý článek

Akcie: Praha nejvýše od října 2008

26. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha nejvýše od října 2008

Pražská burza odolávala zhoršenému sentimentu ve světě až do čtvrtka, pátek však již přinesl výraznější pokles, když v posledním dni týdne index ztratil 2,7 %. Na týdenní bázi umazala... celý článek

Partners Financial Services