Akcie: Pár obchodů a kurzy lítají nahoru a dolů

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 22. 12. 2009
Akcie: Pár obchodů a kurzy lítají nahoru a dolů
Pražská burza se po celý týden držela v blízkosti hranice 1 100 bodů a index nezaznamenal výraznější pohyb. Na týdenní bázi došlo pouze nepatné změně, když index PX oslabil o zanedbatelných 0,13 %.

V průběhu minulého týdne jsme byli na pražské burze částečně svědky pohybů mimo sentiment, když za nadále nízké likvidity rozhodovaly o vývoji izolované objednávky. Odlišný vývoj byl k vidění u bankovních titulů, když Komerční bankapřidala 3,1 % a naopak Erste Bankztratila 4,7 %. U Erste se projevovaly obavy o rakouský bankovní systém poté, co rakouská vláda byla nucena zasáhnout v jedné menší instituci. Částečně vyšší zájem byl k vidění v závěru týdne u ČEZu(1,9 %), který se po delší době dostal na dohled hranice 870 Kč. Největším růstem se bez kurzotvorné informace prezentovaly akcie Pegasu(+4,4 %). Největší ztrátu si naopak připsaly akcie Orco, které ztratily přes 5 %. Pokles nastal při minimální aktivitě po dalších průtazích ohledně restrukturalizace dluhu.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 110,01 108,60- 0,13
Klíčové události minulého týdne
  • Ministr financí Eduard Janota zůstal na žádost premiéra ve své funkci. Janota zvažoval demisi kvůli změně struktury výdajů ve státním rozpočtu, který prosadily levicové strany.
  • ČNB snížila úrokové sazby na historické minimum. Hlavní sazba poklesla o 0,25 % na 1 %. V bankovní radě převážily obavy z deflačních rizik v prostředí nejistého ekonomického oživení.
  • Průmyslová výroba v říjnu poklesla o 7,2 %. Za prvních 10 měsíců letošního roku je výroba slabší o 15,9 %. Stavební výroba je na tom podstatně lépe, když se hodnota snížila pouze o 2,2 %. V říjnu samotném meziročně výroba mírně vzrostla, a to o 0,1 %.
  • Maloobchodní tržby v říjnu meziročně poklesly o 4,7 %. Hodnota za září byla pozitivně revidována na pokles o 7,3 % z původně uváděných -7,6 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
15/12 Energetické společnosti ČEZ bylo sníženo doporučení ze strany Bank of America/Merrill Lynch na „underperform“ z původního „neutral“. Cílová cena byla snížena na 800 Kč z původních 975 Kč.
17/12 ČEZ vydal dvouletý dluhopis s kuponem stanoveným 50 bazických bodů nad tříměsíčním EURIBORem. ČEZ touto emisí získal 100 milionů EUR.

Komerční banka
15/12 Goldman Sachs zahájil pokrývání Komerční banky. Investiční doporučení bylo stanoveno na stupni „koupit“ s cílovou cenou 4 994 Kč.

Orco Property Group
17/12 Developerská společnost Orco odložila jednání s držiteli svých dluhopisů na 13. 1. 2010. Odloženo bylo rovněž setkání držitelů warrantů splatných v roce 2012, jelikož se jednání se nezúčastnil dostatečný počet držitelů. Restrukturalizační plán se podařilo odsouhlasit pouze u držitelů warrantů splatných v roce 2014, ale ty drží převážně představitelé společnosti. Od aktuálního plánu si Orco slibuje, že díky němu navýší kapitál o 183 milionů EUR a sníží závazky o 234 milionů EUR.

Telefónica O2 ČR
14/12 Raiffeisen Centrobank zvýšila doporučení pro akcie telekomunikační společnosti na "buy" z předchozího "hold." Broker odůvodnil rozhodnutí očekáváním „atraktivní“ dividendy a nízkými úrokovými sazbami v zemi, což podpoří cenu akcií. Aktuální cílová cena v rámci doporučení byla stanovena na 495 Kč.

Očekávané události
  • 24. 12. - 25. 12. – neobchodní dny

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci trhy.penize.cz !

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Problémy Dubaje odskákaly banky

15. 12. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Problémy Dubaje odskákaly banky

Pražská burza předvedla oproti minulému týdnu téměř přesně obrácený vývoj. Index PX oslabil o 3,49 % a na desetinu přesně tak umazal předchozí růst. Jestliže v minulém týdnu index čtyřikrát... celý článek

Akcie: Nahoru, dolů, ale vlastně pořád stejně

9. 12. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Nahoru, dolů, ale vlastně pořád stejně

Pražská burza umazala ztrátu z minulého týdne a index PX posílil o 3,47 %. Růst byl k vidění ve čtyřech seancích, když nejsilnější vzestup zaznamenal trh v pátek. Investoři pozitivně... celý článek

Akcie: Celá Praha v červeném

1. 12. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Celá Praha v červeném

Tři ztrátové seance na pražské burze byly minulý týden ohraničeny růstem na začátku a konci týdne. Tato sestava vedla k poklesu indexu PX o 3,36 %. Index se v průběhu týdne dostal pod... celý článek

Akcie: Orco v obří ztrátě, přesto roste

24. 11. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Orco v obří ztrátě, přesto roste

Pražská burza zažila další poměrně poklidný týden, když nižší obchodní aktivita byla umocněna úterním státním svátkem. Index PX na týdenní bázi oslabil o zanedbatelných 0,19 %. Přestože... celý článek

Akcie: Výsledky firem poslaly české akcie vzhůru

19. 11. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Výsledky firem poslaly české akcie vzhůru

Akcie na pražské burze v minulém týdnu posílily o 1,5 %, když hlavními katalyzátory byl sentiment na globálních trzích a korporátní výsledky na domácí scéně – konkrétně ČEZu , Telefóniky... celý článek

Partners Financial Services